Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

След като получихме за тестове топ-модела в Ryzen 7 серията процесори на AMD 1800X и го сравнихме в реални изпитания с конкуренцията от Intel, вече имаме отговор на този въпрос. Повече за него, а и за всичко важно около новите процесори на „червените“ можете да прочетете в следващите редове.

Денислав Славчев
Последните години не бяха никак леки за AMD. Компанията изпитваше сериозни затруднения на процесорния пазар поради липсата на достатъчно иновативни предложения.  Изоставането и спрямо основния  конкурент с всяка изминала години се увеличаваше, което доведе до вътрешни сътресения, като смяна на стратегии, екипи,  ръководители и пр. Това в крайна сметка  принуди AMD да се бори единствено за оцеляване посредством ниски цени на своите CPU изделия, както и да направи опит да си възвърне изгубената част от долния сегмент на пазара с пускането на хибридните си процесори с вградена графика (познати като APU).  
През същото това време Intel, необезпокоявани сериозно, пускаха през година-две, нови поколения чипове с минимални подобрения и увеличаваха бавно и методично своята пазарна преднина. Очевидно дългосрочната им стратегия „тик-так” работеше добре, а и липсата на сериозна конкуренция  им осигури огромен пазарен дял. Практически техни процесори присъстват в почти всеки  персонален компютър или работна станция. На процесорния пазар нямаше и помен от времето на изключително успешните  процесори K7/K8 на AMD. Човекът-легенда, който ги разработи и ги превърна в бестселър (Jimm Keller), вече не беше в редиците на AMD. 
Но явно някъде там, през 2012 г, хората от AMD са осъзнали, че ножът вече е опрял до кокала и именно тогава са взели решение отново да привлекат Джим Келър с цел създаване на нова базова архитектура, подобна на K7, която ще се използва за техните процесори през следващото десетилетие.

Основните поставени цели бяха да се стопи разликата спрямо конкуренцията и да се осигури 40% подобрение на производителността спрямо настоящите фирмени процесори – AMD Excavator (последната ревизия на базовата Bulldozer архитектура). специалистът започва от нулата (без никакво наследяване от предходните дизайни) разработката на новата архитектура, която е с кодово наименование  Zen.  И ето какво се получи.

AMD Ryzen - общ поглед

Първото поколение настолни чипове, използващи  архитектурата Zen, вече е факт и идва в лицето на десктоп процесорите AMD Ryzen. Те се произвеждат по 14 nm FinFET технологичен процес на GlobalFoundries. 


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld


Броят на активните изчислителни ядра на кристала може да варира от четири до осем, а максималният обем на L3 кеш паметта може да достига до 16 MB.  На силициевия кристал са разположени и двуканален DDR4 контролер, PCI Express 3.0 контролер с 24 линии, 2x SATA 6Gb/s и 4x USB 3.1 (rev.1) порта. Не ви ли прилича по-скоро на SoC чип, отколкото на класическо CPU?  Бурното развитие на мобилните технологии определено рефлектира и върху настолните чипове,  които не са някакъв отделен свят и това не би трябвало да ни изненадва.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Архитектурата Zen е претърпяла значителна еволюция спрямо Bulldozer. При не, вече е налично FPU ядро към всяко целочислено, докато един Bulldozer модул съдържа две целочислени ядра и едно общо FPU ядро. Също така, в архитектурата Zen се използва технология за едновременна многопоточност (Simultaneous Multi Threading=SMT),  която в един от вариантите си отдавна е позната като Intel Hyper Threading, докато при Bulldozer, се използва технология на клъстърна многопоточност (Cluster Multi Threading=CMT). 
По отношение на енергопотреблението също  са направени доста промени, като са приложени редица технологии,  които  в комбинация с 14 nm технологичния процес осигуряват за безпрецедентното до момента TDP от 95W за 8 физически ядра, а в някои модели процесори то даже е намалено до 65W. 

Sense Mi

В процесорите Ryzen се срещаме с цял набор от нови технологии,  които служат за повишаване на честотата на процесора, оптимизиране на консумацията на електроенергия, както и за някои други неща. Те са пет на брой и  от AMD са ги групирали и нарекли с общото наименование SenseMI (Sense Machine Intelligence). Ето накратко съставките:


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

PurePower – следи за режима на работа, честотата и енергопотреблението на процесора, осигуряваща динамично регулиране на напрежението му в зависимост от натоварването.

Precision Boost – технология за динамично повишаване на честота над базовата, осигуряваща стъпка от 25 MHz и скорост  1 mS.

Extended Frequency Range (XFR) – технология,  която може да увеличи тактовата честота над предела на Precision Boost при използване съответно  на адекватно охлаждане.

Smart Prefetch – интелигентна система, която предварително зарежда в кеша данните, необходими за работа на  следващия етап.

Neural Net Prediction – усъвършенстван блок за предсказване на разклоненията, функциониращ подобно на самообучаваща се невронна мрежа, предсказваща какви инструкции ще са необходими на приложението в хода на по-нататъшната му работата. 

Първите три технологии са тясно свързани една с друга и разчитат на множество датчици интегрирани в кристала на процесора, следящи напрежението, тока, температурата на различните функционални блокове на процесора.  На база на получената информация дадената система може автоматично да регулира тактовата честота на всяко едно изчислително ядро поотделно, осигуряваща максимална производителност на натоварените ядра.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

При наличие на адекватно охлаждане технологията XFR може да увеличи честотата на всички ядра на процесора, допълнително с 50 MHz. А при процесорите с моделен номер, завършващ с индекса „X”, може да се повиши до 100 MHz. Така например, при натоварване на всички ядра на процесора Ryzen X7 1800X, той ще работи на честота  3.7 GHz, а при еднопоточни задачи тактовата честота на използваното ядро се увеличава до 4.1 GHz.

Модели процесори Ryzen


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld


Съвсем нормално, при пускане на нова архитектура процесори в началото да са достъпни само топ моделите – седма серия..В момента на пазара са достъпни единствено три модела процесори - Ryzen 7 1700/1700X/1800X.  След няколко месеца, в рамките на второто тримесечие (за сега се сочи юни), ще се появят моделите и от Ryzen 5 серията, които разполагат с 6 ядра. A за Ryzen 3, ще трябва да почакаме до второто полугодие.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

В крайна сметка, флагманският процесор от линията Ryzen 7, е моделът 1800X, притежава 8 ядра и е получил базова/boost тактова честота от 3.6 GHz/4 GHz и TDP само от 95W.  Следващият по-младши модел е 1700X, който работи с малко по-ниска тактова честота (с 200 MHz). Флагманският 8-ядрен процесор на Intel -  Core i7-6900K, предлага базова/турбо честота   3.2 GHz / 3.7 GHz  и TDP 140W. Строго погледнато, като честоти той застава между моделите 1800X и 1700X на AMD.Съвсем резонно, за новите процесори от AMD са предвидили и нова маркировка . На долното изображение е показано, подробно, кое какво означава от маркировката на новите процесори.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Цифрата след търговското име на модела Ryzen определя класа на процесора (7- за ентусиасти, 5-производителен клас, 3 – масов клас), а числовият индекс след нея, показва кое поколение на Zen архитектурата е.
Третият символ показва общото ниво на производителност (7,8 – ентусиасти, 4,5,6 – високопроизводителни, TBA - масови). Четвъртият и петият символ, показват моделният номер (00,20,50...). Последният символ е така наречения Power суфикс, който, ако липсва, означава, че процесорът е стандартен, настолен.  В момента от всички възможни букви за суфик, се използва само „X”, които указва, че моделът е с възможно най-агресивна XFR технология – както от AMD се шегуват, това означавало AMD X-factor. 

AMD Ryzen 7 отблизо

От AMD за тестове получихме флагманския модел на компанията Ryzen 7 1800X 


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Визуално AMD Ryzen, изглежда като своите предшественици – процесорите от FX серията.  И при Ryzen се използва същото PGA изпълнение, като при тях, но броя на крачетата му е нараснал с 40%.  


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Процесорът се поставя в нов цoкъл – AM4 , който ще бъде единствен и универсален за всички AMD процесори.  С него вече са съвместими процесорите с архитектура  Excavator -  Bristol Ridge. От AMD уверяват, че този цокъл ще бъде актуален поне до 2020 г. 
В следствие на увеличения брой контакти спрямо AM3+ се e увеличила и сложността на опроводяване на дънната платка и за целта от AMD използват оригинална система за закрепване на охлаждащите радиатори. Този факт вече успя да предизвика доста негодувание сред потребителите,  но по-известните производители на CPU охладители побързаха да доставят безплатни крепежни комплекти, за да свалят напрежението. Някои пък производители на дънни платки, като ASUS например в модела си Crosshair VI Hero, са наследили старата система за закрепване и предлагат пълна съвместимост с наличните охладители за AMD AM3.  Толкова засега за новия цокъл. 
Нека сега да видим какво показва диагностичният софтуер под Windows за процесорите Ryzen 

Както се вижда от диагностичният инструмент CPU-Z, имаме 8-ядрен процесор Ryzen с поддръжка на SMT технология (възможност да изпълнява 16 нишки едновременно),  с кодово наименование Summit Ridge и микриархитектура Zen. 
Нaличието на суфикс “X” означава, че при подходящо охлаждане и еднопоточни изчисления, 1800X, може да достигне работна честота  от 4.1 GHz, а 1700X съответно – 3.9 GHz. Кеш паметта от второ ниво (L2) е с размер 512 KB на ядро, а L3 е с размер 8 MB за всеки 4 ядра.  

Платформа АМ4 и новите чипсети за нея

Съвсем логично е всяка нова платформа да идва и с нов набор системна логика.  AMD AM4 също не прави изключение и за нея има предназначен  нов набор от чипсети


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Като цяло, от AMD са предвидили пет чипсета за AM4 платформата – X370/B350/A320/X300/A300.  На горното изображение могат да се видят най-важните различия между тях.
Безспорно, най-пълноценната версия е чипсетът X370, който ще се използва в най-скъпите дънни платки, предназначени за ентусиасти и овърклокъри. Останалите чипсети се явяват негови окастрени ( в едно или друго отношение)  версии. B350 и X300 са варианти, който ще представляват особен интерес сред по-бюджетните овърклокъри, геймъри и ентусиасти. Последните два чипсета са силно бюджетни решения, които ще видим изключително в дънни платки с формат mini-ITX, както и при изпълнение на мини PC системи.
Новата платформа AM4 използва DDR4 памет. Контролерът на паметта е вграден в процесорите Ryzen и е абсолютно нов. Той е разчетен да работи с двуканална памет DDR4 и поддържа само такава памет. Обратна съвместимoст с DDR3, не е възможна. Официално, контролерът на паметта на Ryzen поддържа DDR4 модули с честота до 2667MHz, за които на  AM4 дънните плати са предвидени два или четири DIMM слота.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Памет с честота по-висока от DDR4-2667 също може да се използва с процесорите Ryzen, но от AMD не дават никакви гаранции, че те ще работят нормално. Във всички дънни платки от висок клас има опции за DDR4-2933 и DDR4-3200. Впрочем, използването на скоростни модели памет при AM4 платформата може да предизвика  проблеми. Максималната честота, на която е възможно да работи паметта без промяна на BCLK честотата,  еDDR4- 3200MHz.  При това работата на DDR4-2933 или DDR4-3200 e само при положение, че има поставени два DIMM модула. Тоест по честотни свойства, контролерът на AMD отстъпва на този при Intel LGA 1151 платформата. 
Освен вградения контролер на DDR4 памет Ryzen осигурява и 28 PCIe линии:
16 линии PCI Express 3.0 за графични карти (могат да се делят на 8x + 8x при необходимост)
4 линии PCI Express 3.0 за свързване на NVMе дискове, като могат да се конфигурират като 2 линии за NVMе дискове и два SATA порта.
4 линии PCI Express 3.0 за свързване с системната логика (чипсета) на дънната платка и другите устройства.
4 порта USB 3.0
Самите "чипсети" по същество вече не са такива (просто наследено наименование) и това не е тенденция от сега, а от доста време. Както се вижда и тук, по същество те добавят много малко в цялата функционалност – например X370 добавя USB 3.1 портове, SATA портове и осем PCI Express 2.0 порта. Най-малките чипсети например не „изяждат” PCIe линии, но и почти нищо не добавят.

Тестовете на Ryzen 7 

Как тествахме?
За нашите тестове се наложи да конфигурираме четири различни тестови  системи. При всички беше направена чиста инсталация на Windows 10, като всички използваха едно и също SSD, RAM памет, графична карта и захранване. Всяка една тестова система беше с обновен до последната версия на дънната платка BIOS.
Основните съперници на Ryzen процесорите, в нашите тестове бяха: 
Intel Broadwell-E Core i7-6900k (8C/16T) с цена от около 2300 лв. и
Intel Kaby Lake Core i7-7700K (4C/8C) с цена от 790 лв. Също така включихме в теста и 8-ядрения Vishera-базиран процесор AMD FX-8370. 
За тестовете на Intel Broadwell-E използвахме дънна платка ASRock X99 Taichi, a за тестовете на Kaby Lake процесора - дънната платка ASRock Z270 Extreme 4. За AMD Vishera използвахме  ASRock 990FX Killer, а за Ryzen – MSI X370 XPower Gaming Titanium.  
Ето и списък на всичкия използван тестов хардуер:

CPU:  AMD Ryzen 7 1800X, AMD Ryzen 7 1700X, AMD FX-8370, Intel Core i7-6900k, Intel Core i7-7700K
MB: MSI X370 XPower Gaming Titanium, ASRock 990FX Killer, ASRock X99 Taichi, ASRock Z270 Extreme 4
RAM:  4x4 GB DDR3  G.Skill F3-2400C11D;  G.Skill 4x4GB DDR4-3200MHz (Trident Z F4-3200C16D); 2x8GB DDR4  Corsair Vengeance LPX 3000CL15
CPU Cooler: Noctua MH-u12S SE-AM4; NZXT Kraken X41 AIO
VGA: Gigabyte GeForce GTX 1080 G1 Gaming
HDD: OCZ Vector 180
PSU: Cooler Master V700

Резултатите


Cinebench R15
Най-напред започваме с популярния тест Cinebench R15. Тестът е базиран на рендера на Maxon Cinema 4D. Той е интензивно многонишков и скоростта на рендване идеално се скалира при наличие на множество изчислителни ядра.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Независимо че разликата, между Ryzen 1800X и Intel Core i7 не е чак толкова голяма, колкото от AMD ни показаха преди известно време, то безспорно в момента 8-ядрените AMD процесори със Zen архитектура са новият лидер при този тест. 
По-интересното е, че моделът Ryzen 7 1700X, струващ около 870 лв., се представя на същото ниво като на процесор, струващ  два пъти и половина повече (Intel Core i7-6900K), което е страхотен успех за AMD.
Cinebench R15 теста предлага и еднонишков тест, при който се използва само едно ядро. Това е добър начин да се оцени еднонишковата производителност на един процесор, тоест да се види колко е бързо единично ядро. Знаем, че на процесорите с Bulldozer архитектура това им беше ахилесовата пета.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Независимо, че в този тест е победител Kaby Lake базираният процесор (турбо честотата му е доста агресивна), то от AMD са свършили чудесна работа, като са стопили огромната разлика, която съществуваше. 
Blender 2.78b
Това е още един 3D рендер, който е с отворен код и често е използван в независимото кино за създаване на ефекти. 


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Тук Ryzen 7 1800X не е лидер, но показва доста близък до Intel  i7-6900K резултат, което му е напълно простено,  предвид двойно по-ниската цена.  Ryzen 7 1700X е на трета позиция и е доста близко до лидерите.
POV-Ray
Последният ни рендер тест използва POV-Ray Taytracer. Този безплатен бенчмарк тест датира още от времето на Comodore Amiga и, подобно на предходните два теста, обича по-големият брой процесорни ядра. Този бенчмарк използва вградена в него сцена и показва резултатите като брой пиксели за секунда и по-голямото число означава по-бързо рендване.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Тук отново AMD Ryzen демонстрира своята сила, като този път и двата модела на компанията заемат първите две места.  На практика,  Ryzen 7 1700X е с идентичен резултат с Intel Core i7-6900K.
POV-Ray също така има и еднонишков тест, където обаче Intel Core i7-6900K е малко по-бърз.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Съвсем очаквано, Intel Core i7-7700K излиза напред със свето агресивно турбо.
Handbrake
Преминаваме от 3D рендер тестовете към следващия популярен тест – Hanbrake. Това е един чудесен безплатен енкодер, който е много удобен за конвертиране на видео и е интензивно многонишков. Той поддържа Intel QuickSync, но ние няма да използваме тази опция в настоящия тест, защото това означава, че Intel Core i7-7700K ще доминира над всички. За целта сме приготвили 30GB 1080 MKV файл, който ще го конвертираме, за да може да се използва с Android базирано устройство. 


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Тук отново AMD е на висота и показва най-добри резултати. Всъщност, героят на този тест е Ryzen 7 1700X, който показва аналогична производителност на Core i7 -6900K, но на два пъти и половина по-ниска цена.
Adobe Premiere CC2017
Adobe Premiere Creative Cloud 2017  ще използваме за енкодинг на заснето 4K видео съдържание посредством вградения 1080p Blue-ray пресет на програмата. За теста, поставих съдържанието на M.2 SSD диска Corsair MP500 SSD, за да съм сигурен, че скоростта на диска не е ограничаващ фактор. 
Тъй като променям резолюцията на видеото, използвах опцията „Maximum Render Quality”. За това декодиране използвах софтуерният енджин Mercury на Premiere, които натоварва CPU ядрата, вместо GPU. Това може да се струва нереално, но драйверите могат да повлияят на качеството, а и все още процесорното прекодиране, изглежда по-добре. Затова и повечето процесорни ядра са добре дошли.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Тук се наблюдава същата ситуация като при предишния тест Handbrake, което още веднъж потвърждава мнението на доста специалисти, че е много реален бенчмарк. AMD феновете има за какво да се радват – получават аналогична производителност на много по-ниска цена.

Производителност в игрите

Игрите са другата много важна категория за процесорите Ryzen, защото тя може както да доведе до еуфория всеки един потребител с  добра ценова ефективност, така и да го вбеси -  заради лоши резултати.
 
3DМark
Винаги най-напред започваме с популярния 3Dmark тест и по-специално FireStrike. Наистина, това е синтетичен тест, но като цяло е доста неутрален.
Започваме с цялостната оценка


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Тук определено доминират Intel процесорите.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

В графичния субтест резултатите са доста изравнени, предвид, че той е силно чувствителен към използваната графична карта.  


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

При физичния тест Ryzen 7 1800X и 1700X се представят добре, но отново Core i7-6900K е най-бърз.
Ashes of the Singularity DX12
Ashes of the Singularity DX12 е реална игра, която добре демонстрира новото DX12 API на Microsoft. Същевременно обича наличието и на много процесорни ядра. За теста е използвана резолюция 1080p и настройки за ниско визуално качество. Всичко това е с цел, да се елиминира ролята на видеокартата в оценката на процесорната производителност. Играта предлага GPU фокусиран и CPU фокусиран режим, като е използван последният.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

 

Тук предимството на процесорите на Intel e очевидно и безапелационно.
Tomb Raider
Тестът е правен пак при резолюция 1080p, на нормални настройки за визуално качество, пак заради вече споменатите съображения.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Отново резултатите поставят AMD Ryzen в лоша позиция. Това е доста озадачаващо. Някой може да каже, че няма особено значение дали играем с 300 или 400 кадъра и ще е прав, но защо това се случва с Ryzen, който не отстъпва на Intel Broadwell-E в другите тестове?
Tom Clancy’s Rainbow Six Siege
Изоставяме Лара Крофт и отиваме да видим каква е ситуацията с  Tom Clancy’s Rainbow Six Siege. Отново стартираме на резолюция 1080p и средно визуално качество. Пак навлизаме в територията на безсмислените FPS-и, но както вече споменах, това е нормално, когато искаме да натоварим стресово процесора.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld


Отново наблюдаваме познатата ни картина от предходните гейм тестове при която Ryzen не е в особено изгодна позиция.
Какво се случва с Ryzen? Та това са най-шантавите резултати, които съм виждал до сега.
 Sid Meier’s Civilization VI
Реших да продължа нататък със  Sid Meier’s Civilization VI AI теста. Той измерва колко време е необходимо между ходовете. Резултатът е почти равен.


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Все още не мога да разбера какво се случва. Най-вероятно има нещо, което не е наред, за да се получават тези анормални резултати, тъй като няма логика. Да се надяваме, че се дължат на младостта на платформата.  
Независимо от тази аномалия, тя не оказва някакво съществено влияние при нормален геймплей.  За целта вижте получените резултати при реални настройки


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

Както се вижда, тук вече определящ фактор е графичната карта, и практически разликата между различните процесори е минимална. Това обаче едва ли е някакво успокоение за AMD феновете, защото по-ниският брой кадри при ниско визуално качество и ниска резолюция си остава притеснително,  тъй като, ако се водят от резултатите при реални настройки,  то най-добре да си купят FX-8370.
По въпроса, AMD казват, че проблемите са в липса на оптимизации при игрите за Ryzen архитектурата.  Те са раздали над 300 китове за разработчици на студията за игри и тепърва ще виждаме подобрения.  Освен това недостигът на кадри спрямо конкурентните продукти при 1080p резолюция може да се дължи на еднозначни оптимизации в игрите за Intel. 
Аз съм научил едно от моята практика - резултатите на един продукт в тази сфера се показват в тестовете.  Дали това което наблюдаваме при игровите тестовете е действителната ситуация, на мен ми е много трудно да преценя и се съмнявам дали изобщо  някой може да го определи. Така че въпросът остава открит и само времето ще покаже какво се случва.

Заключение


Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

© PCWorld България, pcworld

AMD Ryzen са най-обсъжданите процесори от доста време насам. Топ моделите от 7-ма серия са брутални с техните 8 ядра, способни да изпълняват 16 нишки едновременно. Всичко това става още по-взривяващо, като направите бъза сметка, че на цената на аналогичния Intel Core i7-6900K, може да имате AMD Ryzen 7 1800X  + GeForce GTX 1080.
Всичко това е възможно, защото от години насам, Intel изкуствено поддържа високи цени на своите процесори, особено, заради липсата на сериозна конкуренция.  Изглежда обаче нещата са на път да се променят, защото с излизането на AMD Ryzen процесорният пазар вече няма да е това, което беше.
Въпреки, че засега Ryzen не е толкова добър в игрите, колкото ни се иска, той изпълни (даже преизпълни) своите задачи. В началото на този материал споменах, че целта, която от AMD са си поставили е Ryzen да осигури 40% прираст спрямо предходната фамилия Vischera, за да се стопи разликата с Intel процесорите до приемливи нива . Крайният резултат (в лицето на Ryzen) е повече от успешен, защото всички поставени цели не само са изпълнени, но и преизпълнени. Ryzen е прекрасен процесор, за създаване на съдържание и предполагам, че съвсем скоро ще стане любим на професионалистите. Разбира се, има още много какво да се желае, тъй като има някои бъгове,  но това е една прохождаща платформа, която има нужда от известно време, за да се изчисти от детските си болести и да узрее, като развие напълно своя потенциал.
Безспорно, с всичките си силни и слаби страни, Ryzen е голям успех за AMD, защото с него компанията определено се връща отново в голямата CPU игра. Даже и ситуацията с представянето му при игрите да не се промени така, както бихме искали, не може да не отчетем факта, че именно  Ryzen прави възможно обикновените потребители да се докоснат до света на многоядрените  процесори от върхов клас, като ги прави широко достъпни,  след като досега те бяха привилегия единствено на професионалисти и платежоспособни ентусиасти. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.