Проект “Шшт” или как да изградим максимално тих РС с Be quiet!

Името на марката Be quiet! показва, че този производител обръща сериозно внимание на безшумната работа на своите изделия. Затова и решихме да проверим колко тиха може да бъде една РС система, изградена на тяхна база. В следващите редове можете да прочетете всичко за резултата от този проект.
Тихата PC система е приоритетна за много потребители.  Обикновено готовите решения в лицето на марковите компютри предоставят на потребителите доста тиха работа, но те не винаги са изградени с компоненти, които са по вкуса (или по джоба) на всеки отделен потребител. В този случай неминуемо на дневен ред се появява необходимостта от самостоятелно сглобяване (асемблиране) на подобна система. Този подход, както всички знаем, определено дава възможност за максимална персонализация на системата, според вкусовете и нуждите на потребителите. 

Имайки предвид всичко това, в тази статия ще опишем опита си в асемблирането на такава тиха PC система, която в случая е на база решенията, предлагани от немската компания be quiet!

От теорията към практиката

Преди да пристъпим към изграждането на тиха PC система, е необходимо все пак да си отговорим на въпроса: „Кои са източниците на шум в една PC система?”.  Отговорът е доста тривиален – всички механично движещи се части. Това са основно вентилаторите, монтирани в шасито и отделните градивни компоненти, както и твърдите дискове. Първите, освен характерният шум от движението на въздушния поток, създават и вибрации. Вторите обикновено създават само вибрации. Така че при подбора на всички компонентите, които са снабдени с принудително охлаждане, трябва доста да се внимава, за да са максимално безшумни. 
Например, за тази цел, дънната платка е по-добре да бъде с изцяло пасивно охлаждане. Добрата новина е, че повечето са именно такива. Графичната карта, по възможност, също е добре да е с пасивно охлаждане, но практиката показва, че такива версии могат да се открият само при най-слабите VGA модели, което в доста от случаите (ако  се търси и 3D производителност) не е приемливо за потребителя. Затова, в зависимост от бюджета (обикновено изграждането на тиха система не е много евтино начинание), трябва да изберем оптималния баланс между цена и тишина. В нашият случай ще ни е значително по-лесно, тъй  като ще изградим система от сравнително висок клас -  не чак top-end, но достатъчно мощна.
След като вече сме набелязали хардуерната платформа – марка и модел  на процесор и дънна платка, обем и размер на оперативната памет, графична карта и дискова подсистема, трябва да помислим в какъв корпус ще поставим този хардуер, с какво ще го захранваме (захранващ блок) и как (с какво), ще охлаждаме процесора и останалите компоненти, така че да получим максимално тиха PC система.
Ние бяхме улеснени от факта, че вече разполагаме с хардуера на една тестова машина, който решихме да използваме за изграждането на това тихо PC.  Процесорът беше Haswell-базиран  Intel Core i7-4770K, който макар и вече стар модел е с достатъчно актуална и за  момента производителност. Съответно дънната платка беше ASRock Fatal1ty Z97 Killer, която е с чипсет Intel Z97 Express. Паметта, с която разполагахме, беше с общ обем от 16 GB – 4 x 4 GB. Графичната карта беше най-новият модел на AMD – Radeon RX480 8GB -, в изпълнение на Sapphire и с референтен дизайн на PCB и охлаждане.


Охлаждане на процесора

За охлаждането на нашият процесор се наложи да направим избор между предлаганите модели въздушни охлаждания на be quiet! и съвсем новите им модели водни охлаждания  (Silent Loop) от типа AIO. Разбира се, без много да се чудим отдадохме предпочитанията си на водните охлаждания и конкретно се спряхме на модела Silent Loop 240, с който вече ви запознахме по-рано


Проект “Шшт” или как да изградим максимално тих РС с Be quiet!

© PCWorld България, pcworld

Изборът ни на водно охлаждане беше продиктуван от няколко ключови момента.  Най-напред, последното поколение AIO водни охлаждания е достатъчно ефективно и определено превъзхожда своите въздушни събратя.  За да получим максимално тиха работа на CPU охлаждането, е необходимо и вентилаторите да се въртят с максимално ниска скорост. Общо взето, това не винаги е осъществимо при въздушните охлаждания. От друга страна, ефективните въздушни охладители са доста масивни, с конструкция тип „кула” и използват технологията на топлинните тръби. Сами по себе си, те се справят отлично със задачата си да охлаждат процесора, но имат и съществен недостатък -  зоните под тях остават не така добре охладени (изискват се допълнителни мерки), а това е зоната около процесорния цокъл, където е разположен VR регулаторът на напрежение, както и модулите памет. Също така в не редки случаи създават проблеми и със съвместимостта си с някои DIMM модули памет. 
Именно тук, най-сериозните предимства на водните AIO охлаждания изпъкват най-много. По същество сумарният обем на едно AIO водно охлаждане не е по-малък, но той е разпределен основно в плосък воден радиатор и малък като размер охлаждащ воден блок с вградена в него помпа. По този начин в зоната на дънната платка имаме много по-равномерен и контролируем въздушен поток, създаван от вентилаторите на кутията и по-малко препятствия по пътя му (респективно по-нисък шум от завихряне). Това от друга страна, ще позволи да го работи при по-ниски обороти на вентилаторите, което и нашата цел за постигане на по-нисък шум.  Друг аргумент в полза на водното охлаждане и 240 mm модела, а не 120/140 mm моделите, е да имаме и достатъчно охлаждащ резерв при бъдещ ъпгрейд. Или както е казал мечо Пух - „Колкото повече, толкова повече”. 

Захранващ блок

Обикновено, когато се говори за изграждане на тихи PC системи, веднага в съзнанието изниква асоциация с така наречените пасивни захранвания, които  нямат вентилатор и практически са напълно безшумни. Лошата новина е, че предлаганите PSU модели от този тип са твърде малко и имат редица ограничения по отношение на мощността, ориентацията при монтирането и не на последно място – цената, която е сравнително висока. С други думи,  тяхното приложение е строго специфично и не е предмет на този материал.  
В крайна сметка за захранване се спряхме на модел Power Zone 750, който предлага много тиха работа, като същевременно осигурява достатъчна мощност и стабилни напрежения. Захранването е снабдено със 135 mm вентилатор Silent Wings.  


Проект “Шшт” или как да изградим максимално тих РС с Be quiet!

© PCWorld България, pcworld

Възможно е 750W да ви се сторят много, но колкото повече мощност има като запас един захранващ блок, толкова в по-лек режим ще работи и респективно ще бъде по-тих. Това обаче не трябва да се смесва с ефективността ( тоест каква ще ви е сметката за тока на края на месеца), защото тя обикновена е най-висока при около 75% натоварване. Диапазонът на най-тиха работа обаче е до към 50% натоварване, а при него ефективността е по-ниска. В конкретния случай все пак ефективността не представлява интерес, тъй като нашата цел е максимално тиха работа.  
Моделът Power Zone 750 е и модулен, което ще позволи, да използваме само необходимите ни кабели. Тоест няма да се чудим и маем, как да аранжираме кълбото от кабели, за да не се яви поредното препятствие по пътя на въздушния поток. Да не говорим и за естетичния вид, който в нашия случай е най-малкият проблем, но въпреки всичко не особено маловажен, предвид каква кутия сме избрали.

Шаси (кутия)

За изборът ни на кутия, нямаше как да не ни повлияе скорошният ни досег с be quiet! Dark Base Pro 900. Както казват хората: “Ако ще е гарга, нека да е рошава”.


Проект “Шшт” или как да изградим максимално тих РС с Be quiet!

© PCWorld България, pcworld

Dark Base Pro 900 е просторна кутия. Това от една страна, улеснява монтажа и вече е коментирано, а от друга страна, осигурява по-равномерно разпределение на въздушния поток и по-добро охлаждане. Също така, кутията е проектирана, да побира максимален брой AIO охлаждания, така че тя позволява монтирането и на водно охлаждане на видеокартата, като същевременно предлага възможност и за бъдещ ъпгрейд. 
Dark Base Pro 900 пристига фабрично с монтирани  3x140 mm  PWM вентилатори (два отпред и един отзад) Silent Wings 3, които са последна генерация и предлагат изключително тиха работа. Също така, кутията е и с вграден FAN контролер, който има два режима на работа – ръчен и автоматичен, като при последния използва за управление дънната платка.

Допълнителни вентилатори

Както вече изяснихме, кутията която сме избрали, пристига с монтирани 3x140 mm  вентилатори Silent Wings 3.  Ние решихме да вземем още три допълнителни, само че 120 mm, които ще разположим на останалите предвидени места в шасито, за да получим равномерно разпределен въздушен поток.  


Проект “Шшт” или как да изградим максимално тих РС с Be quiet!

© PCWorld България, pcworld

Изборът да бъдат 120 мм е, защото това е по-универсален размер и пасва на всички гнезда, докато 140 mm вентилаторите влизат само на определени места, а не на всички.

Сглобяване на системата

И така, ето ги всички необходими компоненти за изграждане на охлаждането на нашата система.


Проект “Шшт” или как да изградим максимално тих РС с Be quiet!

© PCWorld България, pcworld

Първоначалният ни план беше да монтираме водното охлаждане Silent Loop 240 на горния панел на кутията, заедно с още един вентилатор 120 mm Silent Loop 120 мм, които да изкарват въздушния поток.


Проект “Шшт” или как да изградим максимално тих РС с Be quiet!

© PCWorld България, pcworld

В процеса на монтаж обаче възникна проблем с монтажа на дънната платка, тъй като радиаторите на VRM регулатора бяха високи и опираха в радиатора. Тоест при бъдещ аъпгрейд на платформата (нова дънна платка), това означава, демонтиране и на водното охлаждане, за да я сменим. Именно това наложи да направим реорганизация на вентилаторите. За целта свалихме предните 2 x 140 mm вентилатори и ги монтирахме заедно с още един 120 mm вентилатор на горния панел. На предния панел добавихме допълнителната планка за монтиране на трети вентилатор и след това, монтирахме радиатора на водното охлаждане в горния край, а под него, на мястото на третия вентилатор, монтирахме още един опционален 120 mm вентилатор за охлаждане на дисковете. Третият опционален вентилатор Silent Wings 3, поставихме в долната част на кутията – пода.  В крайна сметка се получи това:


Проект “Шшт” или как да изградим максимално тих РС с Be quiet!

© PCWorld България, pcworld


Проект “Шшт” или как да изградим максимално тих РС с Be quiet!

© PCWorld България, pcworld

Нямахме търпение да видим как се представя нашата система като шумови характеристики. Първоначално използвахме автоматично управление на FAN контролера, като в BIOS, в секцията за управление на скоростта на въртене на вентилаторите, поставихме отметка на Silent опцията.  В резултата на това, нашите измервания показаха повишаване на звуковия фон с 12 dB в Idle и с около 28 dB при гейминг. Интересен беше резултатът при сърфиране в интернет, където при доста сайтове нивото на шума не се промени спрями Idle, но при някои страници, се забеляза рязко покачване и достигане на шумовото ниво при гейминг.
Първоначално бяхме доволни от получения резултат, но в последствие решихме, че можем още да постигнем  и поради тази причина преминахме на ръчно управление на FAN контролера.  В следствие на това успяхме да постигнем наистина забележителни резултати. В Idle увеличението на звуковия фон вече беше само 6 dB, а при гейминг – 20 dB. Най-интересното е, че основен източник на шума вече беше само вентилаторът на графичната карта, което ни наведе на мисълта, че с едно водно охлаждане на GPU на видеокартата, могът да се получат още по-ниски звукови нива. За съжаление, нямахме такова на разположение, за да експериментираме, но се надяваме в бъдеще да го направим. 
Относно температурите  - най-горещите CPU ядра не надхвърляха  55-57 °C, а GPU на графичната карта – 78 °C. Температурата, вътре в кутията беше само с 5 °C над околната.
Като цяло, бяхме много доволни от постигнатите резултати, но винаги има нещо, което те кара да искаш повече… Точно поради тази причина,темата сигурно ще търпи развитие и по-нататък.  
Експеримента направи Денислав Славчев
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.