AMD Athlon X4 880k – закъснелият ездач

Процесорът AMD Athlon X4 880k и модификациите на AMD Wraith Cooler не са никак лоши решения, но като че са малко закъснели – особено при положение, че новата CPU архитектура AMD Zen вече чука на вратата.

Ревю: Денислав Славчев

Напоследък, компанията AMD не ни радва често с нови процесори. Именно поради тази причина даже и обичайното обновление на съществуващите продуктови линии се посреща с голямо въодушевление от феновете на марката. Този път „червените” не се захванаха да преосмислят отново платформата AM3+, а се концентрираха върху пазара на APU процесорите, които са представени във фамилиите AMD Kaveri и AMD Godovari.  
Платформата FM2+, която е предназначена именно за горепосочените APU на AMD, изживява своите последни дни (тя е вече на почти 2,5 години). А като правило, именно в края на своя жизнен цикъл на всяка платформа, излизат най-бързите и енергоефективни модели. Отлично доказателство за това са моделите чипове A10-7860K, А10-7890K и Athlon X4 880k, който е и в центъра на вниманието на този материал.  И трите модела са с тактови честоти над 4 GHz и цена на нивото на Intel Pentium. На първо четене звучи примамливо, нали?

Поглед “под капака”
Не е трудно човек да се досети, че чиповете AMD Athlon X4 880K се произвеждат от бракувани А8/А10 чипове, с последваща блокировка на вграденото видео. В това няма нищо лошо, защото честотните характеристики на по-големите чипове се запазват, а самите процесори се разтоварват от графичната си част, която е напълно ненужна, когато се използва дискретна графична карта.  Нека да видим има ли шанс AMD Athlon X4 880k да повтори успеха на своя предшественик. Но преди това, да сравним характеристиките им.


AMD Athlon X4 880k – закъснелият ездач

© PCWorld България, pcworld

Както се вижда от таблицата с характеристиките, Athlon X4 880k е представител на фамилията Godovari и е с 300MHz по-бърз от своя предшественик, което, общо взето, не води до някакви кой знае какви качествени изменения при работата с приложения. При натоварване и на четирите ядра функцията Turbo core не се активира, което означава, че процесорът работи на твърди 4GHz.
AMD Athlon X4 880K


AMD Athlon X4 880k – закъснелият ездач

© PCWorld България, pcworld


AMD Athlon X4 880k – закъснелият ездач

© PCWorld България, pcworld

За тестовете при нас пристигна OEM тестов екземпляр процесор и охлаждане, което означава, че няма търговска опаковка.  Да припомним, че не отдавна, компанията AMD представи новите си референтни охладители – така наричаните бокс охлаждания – които са оразмерени за процесори с TDP 95W и 125W. С топ варианта с четири топлинни тръби, познат под наименованието AMD Wraith Cooler,  ви запознахме в един предишен материал. Сега Athlon X4 880k пристига в комплект с охладителя Near Silent 125W AMD Thermal Solutin.


AMD Athlon X4 880k – закъснелият ездач

© PCWorld България, pcworld


AMD Athlon X4 880k – закъснелият ездач

© PCWorld България, pcworld

По същество това се оказва  същия охладител като AMD Wraith Cooler, но без пластмасовия кожух и подсветката, което на практика не оказва никакво влияние на охлаждащите му способности. Основният момент, на който ни се иска да обърнем внимание е, че това е 125W охладител, който се монтира на 95W процесор. Това означава, че за ефективно отвеждане на топлината, вентилатора може да се върти на минимални обороти и като резултат се постига по-малък шум. При това, без да не споменаваме и запаса, който осигурява при евентуален овърклок на процесора.


AMD Athlon X4 880k – закъснелият ездач

© PCWorld България, pcworld


AMD Athlon X4 880k – закъснелият ездач

© PCWorld България, pcworld

Трябва обаче да се отбележи, че системата за охлаждане е доста набъбнала по отношение на габаритите си, което може да попречи на инсталирането на други компоненти на дънната платка – например паметта. Near Silent  125W AMD Thermal Solution позволява да инсталирате памет със стандартен размери, дори и да има  малки радиатори, но съвместимостта с високи модул в компактна дънна платка, си остава загадка. 

Температури
Поддържаните температури са повече от отлични. В покой, измерената температура на отворен стенд от термодатчика в процесора беше 25 °C. След един час работа на специализирания тест  в програмата AIDA64, измерената температура беше 44°C. В същото време не се забеляза никакво повишаване на шума на охлаждането, независимо, че оборотите на вентилатора се увеличиха малко. 
Както вече споменахме в статията за AMD Wraith Cooler, този охладител обезсмисля покупката на афтърмаркет охладител с  цена до 50 лв - 60 лв. Така че по отношение на фабричното охлаждане от процесорите на Intel има още много какво да се желае (все още четириядрените им процесори са снабдени със същото охлаждане, като  на Intel Celeron), докато достигнат това ниво, което предлагат от AMD.
     
Овърклок възможности
Добре е да припомним, че AMD Athlon X4 880k е най-бързият четириядрен процесор от неговата линия и работи на  честоти до 4,2 GHz, което не е  никакмалко.
Чрез увеличаване на множителя нашият екземпляр AMD Athlon 880k успя да се  овърклокне до  честота 4.4 GHz без увеличаване на захранващото напрежение.  С увеличаване на напрежението на процесора до 1.65V, успяхме да постигнем честота от 4.6 GHz.  Уви, в евтините дънни платки е деактивирана опцията за увеличаване на напрежението, което  на практика означава, че този резултат няма никаква практическа стойност, тъй като закупуването на скъпа дънна платка е неоправдано, предвид концепцията на този процесор – изграждане на относително евтина (ценово ефективна) система. Още повече, че възможностите на цокъл FM2+ са изчерпани и потенциал за последващ ъпгрейд  не съществува, а новите чиповете AMD Zen вече чукат на вратата.
Тестове и резултати

Конфигурация на тестовия стенд:
Процесор -  AMD Athlon X4 880k (4 ядра, 4,0GHz - 4,2 GHz)
CPU охладител  - Near Silent 125W AMD Thermal Solution 
Дънна платка - ASRock Fatal1ty FM2A88X+ Killer
Оперативна памет -  Kingston 2x4GB DDR3-2133 Mhz
Видеокарта -  Sapphire Radeon  R7 370 
Твърд диск -  2.0 TB Seagate 7200.14 
Захранващ блок – Cooler Master V700 (700W)
За тестването на AMD Athlon 880k бяха използвани процесорните бенчмаркове WinRAR (компресия), Cinebench (рендване на 3D графика), x264 HD Benchmark (видео конвертиране) и TrueCrypt (криптиране). Също така бяха направени няколко графични теста с популярни игри на " Ultra "настройки  на качеството и резолюция от 1920x1080 точки, както и с графичния бенчмарк Unigine Valley (режим Extreme HD).


AMD Athlon X4 880k – закъснелият ездач

© PCWorld България, pcworld


AMD Athlon X4 880k – закъснелият ездач

© PCWorld България, pcworld


Заключение
Едва ли някой е очаквал с новия AMD Athlon X4 880K да се случи някакво чудо. Това до голяма степен поражда въпроса, кому е нужен този модел в края на жизнения цикъл на платформата FM2+, при положение, че едва ли има потребител, на който да не е наясно, че за пълноценна конкурентоспособност на AMD е необходима нова микроархитектура, а даже и нова концепция?


AMD Athlon X4 880k – закъснелият ездач

© PCWorld България, pcworld

Да,  Athlon X5 880k е най-бързият многоядрен процесор от линията Athlon на AMD. Да, той може да достига тактова честота от 4.2GHz в режим Turbo core и като допълнение към това, има отключен множител.  Да, заедно с практически напълно безшумния фабричен охладител Near Silent 125W AMD Thermal Solution този процесор демонстрира сравнително прилична многоядрена производителност за ценовия си клас,. Да,  AMD Athlon X4 880K е способен да осигури достатъчно производителност за работа с резолюции 1440p и 4K, в комбинация с подходяща за целта  дискретна графична карта. 
Но неговата архитектура е доста остаряла и в преброените и дни до излизането  на Zen, едва ли представлява някакъв практически интерес за ъпгрейд или изграждане на нова система, а овърклок потенциала му не е по-различен от този на предходния модел Athlon X4 860k. В крайна сметка остава загадка активността на AMD с разширяване на моделите на съществуващите си продуктови линии, при положение, че не могат да предложат истинско конкурентно решение. Като цяло AMD Athlon X4 880k, както и AMD Wraith Cooler, не са никак лоши решения, даже напротив, но малко са закъснели - с около година и половина.  
  
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.