Ето кои са най-бързите 10 мобилни процесори днес – според AnTuTu

С помощта на бенчмарка AnTuTu е съставен нов рейтинг на мобилните процесори, в който отделно се оценяват общата производителност на чиповете и бързодействието на графичните им подсистеми. Кой обаче от основните претенденти Snapdragon 820, Exynos 8890 и Apple A9 ще вземе палмата на първенството? Вижте по-долу.

Редовните читатели на PC World неведнъж са чели за бенчмарка AnTuTu, благодарение на който в Мрежата доста честичко “изтича” информация за характеристиките и производителността на новите мобилни процесори, които тепърва ще излизат на пазара. А като се има предвид колко често се използва днес въпросното тестово приложение, вече със сигурност е събрана достатъчно информация, за да се състави и рейтинг на мобилните процесори, които вече работят зад капаците на днешните смартфони и таблети.

 

Точно това са направили колегите от специализирания ресурс GSM Arena, които използват  бенчмарка AnTuTu оценявайки отделно както общата производителност на чиповете, така и бързодействието на графичните им подсистеми. А ето и какво показват резултатите.

Към днешна дата за лидер по изчислително бързодействие е признат мобилният процесор Qualcomm Snapdragon 820, набрал общо 136 383 точки. Следващите двама участници в бенчмарка обаче са доста близко – вторият класацията Apple A9 има резултат от 132 657 точки, докато третият Samsung Exynos 8890 набира 129 865 точки. Интересното е, че чипът Kirin 950 е отстъпил на четвърта позиция, след като само преди около два месеца е бил на втора.


Ето кои са най-бързите 10 мобилни процесори днес – според AnTuTu

© PCWorld България, pcworld

Класацията обаче се променя, ако се вземе предвид само производителността на графиката. Всъщност лидерската тройка се запазва, като най-добър е резултатът на GPU Adreno 530 ядрото в Snapdragon 820, който значително изпреварва този на конкуренцията. На второ и трето място близко един до друг са Mali-T880MP12 графиката на чипа Exynos 8890 и PowerVR GT7600 ядрото на Apple A9 процесора. На четвърта позиция по графична производителност обаче излиза чипът Qualcomm Snapdragon 810 вместо Kirin 950, чиято графика Mali-T880MP4 показва един от най-лошите резултати в Топ 10 рейтинга. Този чип изпреварва с малко само Qualcomm 808 (Adreno 418) и Qualcomm 652 (Adreno 510), но тези решения са позиционирани скромно в средния сегмент и изобщо не претендират за High-End титли.


Ето кои са най-бързите 10 мобилни процесори днес – според AnTuTu

© PCWorld България, pcworld

Тук е мястото да отдадем дължимото на безусловния първенец в този нов рейтинг Snapdragon 820, като напомним, че въпросният процесор беше обявен още през ноември 2015 г., но първите устройства с него бяха представени едва в началото на тази година по време на изложението CES 2016. Snapdragon 820 съдържа четири 64-битови ядра с архитектура Kryo, която осигурява съществен прираст на производителността в сравнение с предшественика Snapdragon 810, като в същото време намалява енергопотреблението. Вграденото GPU ядро Adreno 530 пък се отличава с поддръжка на OpenGL ES 3.1+AEP, OpenCL 2.0 и на новия API Vulkan.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.