AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

Базираната на нов графичен процесор Fiji видеокарта Radeon R9 Fury X определено ускорява стопяването на дистанцията с архитектурата Maxwell на NVIDIA, макар и да не е "убиецът" на TitanX. В тази карта AMD е успяла да увеличи едновременно производителността и енергийната ефективност, без да въвежда генерални изменения в GCN архитектурата. Но има и какво още да се желае в някои отношения.

Базираната на нов графичен процесор Fiji видеокарта Radeon R9 Fury X определено ускорява стопяването на дистанцията с архитектурата Maxwell на NVIDIA, макар и да не е "убиецът" на TitanX. В тази карта AMD  е успяла да увеличи едновременно производителността и енергийната ефективност, без да въвежда генерални изменения в GCN архитектурата. Но има и какво още да се желае в някои отношения.
Денислав Славчев
Трябва да признаем, че графичното поделение на AMD имаше тежък период през последната година. Компанията беше принудена да наблюдава пускането не на една, не на две, а на цели пет нови GeForce графични карти - цялата GTX 900-серия. Нещо повече, тези GeForce графични карти осигуряваха много добра производителност и консумираха твърде малко електроенергия и единственото, което можеха да направят като отговор от AMD, за да останат конкурентни,  беше рязкото намаляване на цените на видеокартите от Radeon R 200-серията. На всичкото отгоре, и "новата"  Radeon R 300-серия карти, се състои основно само от променени версии на графичните процесори от R200-серията, с добавена повече памет.

През цялото това време обещаният Radeon R9 Fury X блещукаше като светлина в края на тунела, първоначално чрез неофициалната информация (слуховете), която изтичаше от знайни и незнайни източници  и след това чрез официалните анонси от компанията AMD. Повечето слухове бяха от типа на: Тя ще бъде снабдена с нова памет (HBM - High Bandwidth Memory) с много висока пропусквателна способност;  Той ще бъде с нов графичен процесор Fiji с 4096 поточни процесори;  Той ще бъде с водно охлаждане. С него ще можете да играете 4K игри и той диша във врата на "чудовищата"  NVIDIA Titan X и GTX 980 Ti. Е, повечето слухове, които се въртяха в Мрежата, се оказаха  верни.  А самата видеокарта се оказа тласък напред в опита за стопяване на дистанцията с Maxwell на NVIDIA.  Единствено "червените" ентусиасти, които се надяваха, че AMD Fury X  ще е "мечтата на овърклокъра", останаха разочаровани.
Технически характеристики на AMD Radeon Fury X


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld

Под "капака" на AMD Radeon Fury X


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld

Няма много загадки около техническите характеристики на Fury X.  AMD отдавна предоставиха достатъчно задълбочена информация за имплементацията на HBM паметта и описание на конструктивните и техническите детайли на Fury X.
Най- забележителният технически aспект при Fury X е използването на HBM памет, което я прави първата графична карта, използваща такава. AMD казват, че това е било плод на седем годишен труд и се очаква NVIDIA да я въведе най-рано през  2016 г., когато излиза новата и архитектура графични процесори  Pascal. 
HBM паметта  е комбинация от четири "ядра", които са обединени в един пакет ( монтирани  еднo върху другo) и свързвани по между си и със силициевата подложка ( interposer) посредством TSV (Trough Silicon Vias) и microbumps. Уникалното при тази технология е, че самото GPU и паметта са на обща силициева подложка. Този  метод на подреждане позволява на 1 GB HBM памет да заема 94% по-малка площ на печатната платка в сравнение с  GDDR5 памет. Това е позволило от AMD да направят Fury X с 30% по-къса в сравнение с Radeon R9 290X.


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld

Докато GDDR5 използва високи тактови честоти  до 1750 Mhz (ефективна 7000 MHz) и по-малък интерфейс за връзка (384 bit или 512 bit при високия клас графични карти), то HBM има противоположен подход. Тактовата честота на паметта в Fury X е само 500 Mhz, но използва 4096-битова шина, като осигурява ефективна пропускателна способност от 512 GB/s, сравнена с 336.5 GB/s на GTX 980 Ti. Тази пропускателна способност е чудесна за 4K гейминг, въпреки, че не дава на Fury X някакво безусловно предимство пред 980 Ti, когато става въпрос за игри, както ще видим малко по-късно.
Технологичният таван на това първо поколение HBM памет е само 4GB.  От AMD твърдят, че това за сега ни е напълно достатъчно, въпреки че може да се окаже проблем за разработчиците на някои игри, които се нуждаят от повече памет. Всъщност от AMD донякъде са прави, донякъде не.  Например проблем при някои игри е, че са писани изначално  за конзоли и впоследствие са лошо портнати за PC. Теоретично не би трябвало на игра, да са и необходими повече от 4 GB RAM за 4К резолюция, ако не e активирана функцията за екранно заглаждане на ръбовете (което пък напълно се обезсмисля при такава резолюция), освен ако не е достатъчно добре оптимизирана самата игра. Но факт  е, че има 4К пакети за някои заглавия, които наистина надхвърлят размера от 4GB на графичния буфер. Независимо от това дали са достатъчно оптимизирани, те са факт и съществуват и се използват, така че в това отношение AMD едва ли са прави в твърдението си.


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld

Като изключим HBM паметта, графичният процесор AMD Fiji е внушително "добиче" с неговите 4096 поточни процесори (за сравнение R9 290X има 2816) и 8,9 млрд. транзистори.  Тактовата му честота е 1050 MHz и има 8,6 терафлопа изчислителна производителност. Консумацията на електроенергия е TDP=275W, като захранването и се осъществява посредством 2 x 8-пинови PCIe захранващи конектора, които позволяват доставянето на 375W електрическа мощност.

Radeon R9 Fury X - поглед отвън
AMD не са спестили от физическия дизайн на Fury X. 19-сантиметровата карта е направена от множество парчета от лят алуминий, след което е завършена с черен финиш (приятен  на допир) и никелова черна рамка. Цялата карта е "облечена" (даже липсва типичната решетка на I/O планката) и  никъде нямате пряк контакт с PCB на картата. 
Radeon Fury X разполага с три пълноразмерни DisplayPort и един HDMI порт, който за жалост покрива само спецификациите на HDMI 1.4а.  Това на практика означава, че геймърите търсещи 4К@30Hz, ще трябва да използват DisplayPort.


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld


Когато стартирате компютъра си, ще откриете, че  Fury X има светещо в червено лого на горната си страна, както и осем светодиода (също в червено), наподобяващи на автомобилен оборотомер, които са поставени под двете външни захранващи букси и са част от функцията "GPU Tach". Наличен е и малък зелен светодиод, указващ кога картата влиза в спящия режим AMD ZeroCore.
Другата съществена реализация при Radeon Fury X касае охлаждането на графичната карта. Вместо да използват типичното въздушно охлаждане с вентилатори или турбина, от AMD са поставили водно охлаждане от затворен тип, което е подобрена версия на познатото ни вече от графичното "чудовище" Radeon R9 290X2.  Това е собствен дизайн, разработен съвместно с CoolerMaster и използващ воден радиатор със 120mm вентилатор на Nidec. AMD твърдят, че радиаторът има топлинна мощност  500W.


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld

Водното охлаждане наистина работи чудесно и държи картата Fury X хладна. Обратно обаче на твърдението на AMD, че охлаждането е с 10 dB по-тихо от това на Titan X, останахме изненадани, колко шум произвежда. Съвсем субективно (тъй като не разполагахме с измерител на шума), на слух, Fury X създава повече шум от референтния модел на NVIDIA GTX 980 Ti, въпреки, че още не бихме го нарекли силен.
Маркучите, свързващи охлаждащия радиатор с картата са поставени в оплетен шлаух, които придава по-естетичен вид, отколкото голите гумени маркучи на повечето подобни охлаждания на пазара. Дължината им е достатъчна, за да може радиаторът да се монтира на произволно място в голяма кутия.
Лошата новина: Няма да можете да си купите афтърмаркет модел на Fury X с къстъм дизайн на водното охлаждане или фабричен овърклок, направен от производителите на карти, такива като ASUS или Sapphire например.  От AMD казват, че  Fury X ще бъде само референтен дизайн, въпреки, че за моделите с въздушно охлаждане ( които бяха пуснати в продажба на 14 юли), производителите  могат да използват свои собствени разработки и нямат такова ограничение.

Овърклок
С разчетите да осигури 100W допълнителна захранваща мощност на графичния процесор, водното охлаждане с топлинна мощност от до 500W и с преработения AMD PowerTune/OverDrive, който дава по-голям контрол за фин тунинг на способностите на картата ви, Radeon Fury X изглежда като направен специално за як овърклок. Но това е само илюзорно и далеч не отговаря на очакванията.  Ние успяхме да овърклокнем честотата на GPU от 1050MHz едва до 1100MHz, което е толкова скромен резултат, добавящ не повече от 1-2 кад/с в игрите, че направо ни е срам да го обявим (но го правим, тъй като все пак професионализмът го изисква). 

Не можете по никакъв начин да промените тактовата честота на паметта, защото овърклокът на HBM е заключен. Всеки път, когато се опитвахме да увеличим ограничението на консумираната мощност, даже с 1%, следваше моментална нестабилност.
Самите AMD в неофициални разговори заявиха, че платките са ограничен брой и овърклок възможностите на Fiji  са  на късмет в зависимост от това, на  какъв екземпляр ще попаднеш. Не се предвижда да има "по-специални" модели с по-добър овърклок потенциал на графичните чипове. Така че отчетете този факт, ако планирате да се сдобиете с Fury X, тъй като може да не успеете да добавите някой друг кадър отгоре, посредством овърклок.
Тестове на AMD Radeon R9 Fury X
След толкова много приказки нека да видим по същество способностите на Fury X.
За тестовете на Radeon R9 Fury X използвахме тестова система, която се състои от следните компоненти:
Процесор:  Intel Core i7-5960X 
Охлаждане:  Corsair Hydro Series H100i
Дънна платка: ASRock Fatal1ty X99 Killer 
RAM памет: 4x4GB (16GB) Corsair Vengeance LPX DDR4
Диск: 480GB Intel 730 series SSD
Захранване: Corsair AX1200i 
Кутия: Corsair Obsidian
ОС: Windows 8.1 Pro
По отношение на игрите, ние използвахме вградените в тях бенчмаркове, с които пристигат на стандартни настройки, освен ако не е упоменато друго. В този обзор, ние се фокусирахме най-вече към резултатите от 4К гейминга.
Ще видите сравнихме на Fury X с референтната NVIDIA GeForce 980 Ti, GeForce 980, както и с овърклокната версия на GTX 980 Ti (болшинството GTX 980 Ti на пазара са овърклокнати фабрично).
Middle Earth: Shadow of Mordor. Тази елегантна игра е носител на множество награди на индустрията и по-важното за нас е, че предлага опционален пакет с Ultra HD текстури, който единствено се препоръчва за графични карти с 6GB или повече графичен буфер. Това обаче не пречи на способността на Fury X да излезе напред, с няколко кадъра повече от референтната GTX 980 Ti, което не е никак малко постижение, особено когато играта се използва, като защита на технологията на NVIDIA.
Играта е тествана на средно и високо качеством както и ръчно задаване на опциите  на максимални настройки при Ultra HD  текстурния пакет, нещо което не е налице при настройки "Ultra".


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld

Sleeping Dogs: Definitive Edition  Убиец за графичните карти, когато графичните настройки са на High и Extreme.


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld

Metro: Last Light Redux  Тук също Fury X е на кантар с референтната GTX 980 Ti. Тествахме с изключени опции - PhysX и убиеца на кадри SSAA.  


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld

Alien Isolation  Независимо, че тази игра  попада под марката "Gaming Evolved" на AMD, отново референтната  GTX 980 Ti и Fury X са на кантар.


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld

Dragon Age: Inquisition  Великолепната  игра Dragon Age, отново си партнира с AMD, но NVIDIA тук има преднина пред Fury X 


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld

Sniper Elite III


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld

Grand Theft Auto V  е известна с изискванията си за повече от 4GB памет при високи резолюции. Ние тествахме играта по два начина на 4К резолюция, за да проверим как се справя Fury X с нейните  инсталирани 4GB HBM RAM. 
Първо поставихме всички плъзгачи на настройките за  качество на графиката на максимум, след което активирахме 4XMSAA и 4X reflections MSAA, за да използваме максимално количество  графична памет. След това, използвайки същите настройки, деактивирахме MSAA, за да редуцираме използването на паметта до 4029 MB, което е под граничния размер на Fury X..  


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld

Овърклокнатата GTX 980 Ti на EVGA, изпреварва тук Fury X, което не е изненадващо, предвид факта, че тя не е включена в официалното тестово ръководство, което пристига с AMD Radeon R9 Fury X.  Когато количеството на използваната памет надхвърли наличния обем, Fury X започва сериозно да насича изображението, като се появяват и замръзвания, което съвсем резонно се дължи на факта, че в тази ситуация картата използва системната памет на PC-o, която е много по-бавна от HBM паметта.  Това е напълно очаквано, когато изискваното количество памет, надхвърли наличното и то беше в основата, по рано тази година, в завихрилата се паника около GTX 970, заради сегментирането на графичния буфер, като последния му половин гигабайт (от четирите налични)  се четеше и записваше много по-бавно от останалата част.
Синтетични тестове

Все пак не може да пропуснем двата най-популярни синтетични теста: 3DMark-Fire Strike и Ungine Valey. Както AMD обещаха, Fury X изпреварва референтната GTX 980 Ti (даже и овyрклокнатата версия в лицето на EVGA) в 3DMark, което най-вероятно се дължи на бързата HBM памет. При Ungine Valey, нещата се обръщат на обратно.


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld

Това, което прави впечатлениее, че при тестовете Fury X остава много хладна и тиха (не качва повече от 54-56 градуса, след часове работа), независимо от сериозната консумация на електроенергия и  заслугата за това, определено е на водното охлаждане.  
На следващите графики могат да се види сравнение с GeForce GTX 980 Ti на EVGA за консумираната мощност от системата при покой и натоварване, както и измерената максимална температура при натоварване.


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld


Заключение


AMD Radeon R9 Fury X – достойният скок на AMD

© PCWorld България, pcworld

Дългоочакваната Fury X най-накрая  е  тук. Новият графичен процесор Fiji,с новата HBM  памет  са свежо попълнение в 4К-клуба графични карти, които са способни на геймплей при 4К резолюция и високи графични настройки на качеството. Удивителното е, че AMD  е успяла да увеличи едновременно производителността и енергийната ефективност на картата, без да въвежда генерални изменения в GCN архитектурата. 
И, да, Fury X е скок напред за AMD - технически и естетически. Компнаията силно се нуждаеше от графична карта, която да стане хит за отбора на червените ентусиасти. 
Все пак е трудно да се премълчи факта, че сме малко разочаровани от някои аспекти на Fury X, тъй като от AMD не можаха напълно да отговорят на очакванията на потребителите. След множеството изписани предимства в технически аспект за HBM паметта през последните месеци е малко разочароващо да не видим чистата полза при игрите. Също така сме малко разочаровани и от овърклок потенциала на картата, който на практика е толкова мижав, че е обезсмисля предприемането на каквито и да е действия в тази посока.   В момента 6GB ге рафичен буфер  "трепач"  за всякакъв род съвременни  игри и е стъпка назад да се види лимит от 4 GB при Fury X. И ако при конфигурациите  с единично GPU този лимит е замаскиран умело, тъй като само някои игри го надхвърлят, то при мулти-GPU (CrossFire) той ще стане доста по-очеваден.
Оказва се, че Fury X не е "убиецът" на NVIDIA TitanX, както тайно се надяваха феновете на  червения отбор, но е равностойна на GTX 980 Ti. Тя просто разчупва хегемонията в най-високия клас на NVIDIA и е една чудесна алтернатива. В крайна сметка пак ще го потретим - AMD Radeon Fury X e скок напред,  дори и да не е "убиецът" на NVIDIA.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.