Новият висок клас графични карти - по-достъпен от всякога

В лабораторията ни се озоваха 5 модела графични карти от най-високия клас, като две от тях бяха базирани на графичния процесор NVIDIA Geforce GTX 980, а останалите - на AMD Radeon R9-290X.

Тест: Денислав Славчев

Графичните карти от високия клас винаги са притежавали особена притегателна сила за всеки един геймър със своята върхова графична производителност. Още повече че вече се задава новият 4K стандарт със своите високи резолюции, който е едно предизвикателство към настоящия топ клас графични карти. Разбира се, и цената на високия сегмент винаги е била доста висока и той не е по джоба на всеки.

Все пак нещата понякога се променят и има отрязъци от време, когато може да се сдобием с подобна графична карта на доста по-ниска цена. След неотдавнашната поява на последното поколение графична архитектура NVIDIA Maxwell 2 в лицето на графичните карти NVIDIA GeForce GTX 980 и GeForce 970 силите в елитния сегмент се пренаредиха и на другия основен играч, AMD, се наложи да намали сериозно цените на графичните си карти Radeon R9-290X и Radeon R9-290. За момента в Европа за около 300 EUR крайна клиентска цена може да се купи Radeon R9-290X. За жалост у нас всичко се случва със закъснение и в момента само модел на PowerColor може да се намери на подобна цена, но да се надяваме, че скоро нашите вносители ще коригират това и ще внесат карти на новите по-ниски цени.

Предвид всичко това в настоящия преглед решихме да ви запознаем именно с днешния висок клас графични карти, за да имате представа какво ви дават като производителност за парите си. И така, в лабораторията ни се озоваха 5 модела графични карти от най-високия клас, като две от тях бяха базирани на графичния процесор NVIDIA Geforce GTX 980, а останалите - на AMD Radeon R9-290X. Как се справят в различните тестове може да видите от графиките на постигнатите резултати и да прочетете в персоналното представяне на овърклок способностите им.

Заключение

Както и очаквахме, и двете платформи графични карти (AMD Hawaii и NVIDIA Maxwell 2) предлагат отлична графична производителност, която би удовлетворила всеки един взискателен геймър. Все пак решенията на NVIDIA за момента са една крачка напред предвид изключително ниската консумация на електроенергия (165 W TDP) и производителността, която демонстрират. На практика с тях получавате хладна и тиха графична карта с най-висока производителност. Разбира се, няма нищо даром на този свят и цената, която трябва да заплатите за подобно решение, е доста сериозна. Ако все пак не ви притеснява толкова отделяната топлина, то AMD базираните графични карти са особено атрактивни заради цената си и нивото на производителност (особено видеокартите с фабричен овърклок). Трябва обаче да е ясно едно - независимо от мускулите, които притежава настоящото поколение графични карти, и поддръжката на 4К резолюции, единична карта не може да се справи достатъчно добре на тази разделителна способност с някои тежки игри от типа на Metro Last Light например. Тепърва новите архитектури ще трябва да се справят с това предизвикателство. Ако сте притежател на 4K дисплей и искате да използвате максималните му възможности, ще се наложи да се бръкнете доста по-дълбоко - за мулти-GPU конфигурация от типа на NVIDIA SLI или AMD Crossfire, или пък да заложите на някоя "двойна" (с две GPU) графична карта.

Как тествахме?

За провеждането на тестовете решихме да използваме основно игри, като единственият синтетичен тест, който сме включили, е 3DMark. Неговата цел е да даде някаква бегла представа как се скалира определено GPU от дадена марка спрямо по-големите и по-малките модели. За целта на изпитанието сме подбрали някои от най-популярните DX 11 заглавия. Използваната резолюция е 2560x1440 пиксела. Тя може да се стори на някои от вас висока, тъй като масовият стандарт за монитори е именно FullHD разделителна способност (1920x1080), но в случая тестваме най-високия клас графични карти, още повече че стандартът 4К чука вече на вратата. Всички тестове са проведени под Windows 7 Ultimate 64-bit. Използвани са последните официални към дадения момент графични драйвъри NVIDIA ForceWare 344.48 WHQL и AMD Catalyst 14.9.

Тестова конфигурация:
CPU - Intel Core i7-4770К, @4,2 GHz
FAN – Water Cooling
MB - ASRock Fatal1ty Z97 Killer
RAM – 4x4 GB Adata DDR3-2800
HDD – 128 GB Verbatim SSD
CASE – Cooler Master Cosmos S
PSU – ColerMaster Silent Pro GOLD 1000 W

Gigabyte GeForce GTX 980 (GV-N980D5-4GD-B)

Gigabyte GV-N980D5-4GD-B не е нищо по-различно от ребрандиран референтен модел GeForce GTX 980 на NVIDIA. В това разбира се, няма нищо лошо предвид много ниската консумация на електроенергия на картата (165 W TDP) и "разточителното" за него охлаждане, което работи много тихо и е в състояние да се справи с доста сериозни нива на овърклок. Всъщност охлаждането е познатият ни тип и от предходните модели. Конструкцията му е класическа и е съставена от масивен алуминиев радиатор и турбинен тип вентилатор в края на картата, като цялата охладителна система е покрита от кожух, играещ ролята на тунел. В двата края (от задната страна и откъм I/O панела) има отвори, които служат за засмукване и съответно изкарване на въздуха. При тази конструкция почти целият топъл въздух излиза навън от PC кутията, като по този начин не загрява останалите компоненти на PC системата. От задната страна на картата е монтиран алуминиев панел, който покрива цялото PCB и осигурява изключителна здравина на конструкцията - напълно се елиминира каквото и да е провисване или усукване на картата вследствие на теглото й.

Прави впечатление, че Gigabyte GV-N980D5-4GD-B е снабдена с 5 бр. графични порта (1x DL DVI, 1x HDMI и 3x Display Port), което обаче не означава, че може да работи с повече от 4 дисплея едновременно. Тактовите честоти, на които пристига картата GPU/MEM, са съответно 1126 MHz (boost до 1216 MHz)/1750 MHz. Независимо от сериозните тактови честоти на картата, овърклокът й е доста впечатляващ. С лекота се достигат нива от около 1500 MHz на GPU, без да се налага повишаване на напрежението. (То и за момента, независимо че в доста софтуерни инструменти е налична опция за увеличаване на Vgpu, то реално не се променя.) Паметта също позволява постигането на още 200-250 MHz отгоре над фабричната стойност. Охлаждането се справя без никакъв проблем с тези стойности, като нивото на шума леко се увеличава. Единственият недостатък на тази карта е, че е по-скъпа от AMD базираните решения, но пък за сметка на това е осезаемо по-бърза от референтната R9-290X.

Плюсове:
+ отлично качество
+ много добър овърклок потенциал
+ 36 мес. гаранция

Минуси:
- висока цена

Предоставена за тестове от: Most Computers
Ориентировъчна крайна клиентска цена (с вкл. ДДС): 1170 лв.
Гаранционен срок: 36 мес.

Palit GeForce GTX 980 Super JetStream

Palit GeForce GTX 980 Super JetStream е модел, базиран на графичния процесор GeForce GTX 980, но е с изцяло променен дизайн спрямо референтния модел. Той пристига на по-висока от стандартните тактови честоти, като честотата на графичното ядро е повдигната до base/boost - 1203 MHz/1304 MHz , а на паметта на 1800 MHz. Също така и охлаждането на картата е изцяло собствена разработка, като е използван различен от референтния дизайн. Вместо една перка тип турбина са използвани два аксиални вентилатора, които обдухват ламелите на охлаждащия радиатор, за изграждането на който е използвана технологията на топлинните тръби. Недостатък обаче е, че по-голяма част от топлия въздух остава в PC кутията. Друго слабо място е механичната здравина, която е значително по-ниска спрямо референтния модел. Картата с дължината си от 285 мм позволява монтаж и в среден клас кутии, като заема два разширителни слота. Охлаждането идва с фирмената технология 0 dB Tech, което означава, че вентилаторите не въртят, докато температурата не достигне 67°C. Ефектът от нея обаче може да усетите само ако имате безвентилаторна PC система, тъй като шумът на референтната карта GeForce GTX 980 е много нисък в покой или 2D режим. Превключи ли картата в 3D режим, тази температура много бързо се достига и шумът й е аналогичен на референтния дизайн. Поне в затворена PC кутия. При отворен стенд нещата се променят в полза на Palit, но пък почти всички потребители използват затворени кутии. В тази връзка и получените температури с Palit GeForce GTX 980 Super JetStream също не се различават от тези на референтната карта. Консумираната електроенергия на референтния дизайн е 165 W TDP.


Новият висок клас графични карти - по-достъпен от всякога

© PCWorld България, pcworld

При Palit заради по-високите тактови честоти ще е с 15-20 W повече и за да се захранва адекватно, са предвидени едно осемконтактно и едно шестконтактно гнезда. I/O панелът с видеоинтерфейсите, с цел освобождаване на повече място за изходящия топъл въздух, е претърпял реорганизация, като са използвани портове с по-малък формат. Налични са 1x DL DVI-I, 1x mini HDMI и 3x mini Display Port. Независимо от амбициозния проект на Palit, тази карта не можа да се овърклокне толкова добре, колкото платката на Gigabyte с референтния дизайн. Това още веднъж затвърждава факта, че не всеки производител има потенциал да създаде платка с по-добър дизайн от референтния. Независимо от малко по-слабите овърклок резултати, благодарение на фабричния си овърклок Palit GeForce GTX 980 Super JetStream беше най-бързата карта в нашите тестове.

Плюсове:
+ фабрично овърклокната
+ напълно безшумна в 2D режим

Минуси:
- висока цена

Предоставена за тестове от: Most Computers
Ориентировъчна крайна клиентска цена (с вкл. ДДС): 1220 лв.
Гаранционен срок: 24 мес.

PowerColor Radeon R9-290X TurboDuo Overclock

PowerColor Radeon R9-290X TurboDuo Overclocк по същество е най-последната версия на модела на R9-290 TurboDuo. По същество и той използва референтен дизайн на PCB и същата охладителна система (собствена разработка на Powercolor) - TurboDuo. Охлаждането е изградено на база масивен алуминиев радиатор, използващ технологията на топлинните тръби, и два аксиални вентилатора за принудително охлаждане. Цялата конструкция е монолитна и е покрита с метален кожух. На гърба на картата има добавен алуминиев панел, покриващ цялото PCB, който служи както за укрепване на якостта на конструкцията, така и като радиатор за допълнително отвеждане на топлината от VRM регулатора. Цветовото й оформление е черен матов цвят с червени орнаменти във формата на пламъци - подобно на някои тунинговани автомобили.


Новият висок клас графични карти - по-достъпен от всякога

© PCWorld България, pcworld

Заводските тактови честоти, на които пристига картата, са малко завишени (GPU/MEM - 1030 MHz /1500 MHz) спрямо тези на референтния модел на AMD (GPU/MEM - 1000 MHz/1250 MHz). За захранването на картата се изискват 8 + 6 PCI E захранващи кабели. Видеопортовете, с които разполага картата, са стандартните за модела - 2 x DL DVI, 1x HDMI, 1x Display Port. PowerColor Radeon R9-290X TurboDuo заема два разширителни слота и изкарва по-голямата част от топлия въздух вътре в кутията. Именно поради това, независимо от сравнително масивното охлаждане, картата е твърде гореща даже на стандартните си тактови честоти. Добрата новина все пак е, че вентилаторите са много тихи и даже пуснати ръчно на 100% са доста по-тихи от останалите решения, но това едва ли ще бъде достатъчно примамливо. Все пак, за да може да се охлажда адекватно тази карта, е необходима голяма и просторна PC кутия, снабдена с добро охлаждане, независимо че размерите (дължината) на картата позволяват монтирането й в среден клас шасита. Възможностите за овърклок на този модел са силно ограничени именно заради охлаждането й. На отворен стенд възможната разумна тактова честота, която може да се постигне от картата (без да прегрява и да влиза в режим на тротлинг), е около 1050-1080 MHz. Разбира се, всичко това до голяма степен се компенсира от добрата и цена, като по същество това е може би най-евтината версия за момента на R9-290X на нашия пазар.

Плюсове:
+ много добра цена
+ фабрично овърклокната
+ тиха

Минуси:
- много гореща

Предоставена за тестове от: Most Computers
Ориентировъчна крайна клиентска цена (с вкл. ДДС): 710 лв.
Гаранционен срок: 24 мес.

Sapphire Radeon Tri-X R9-290X

Sapphire Tri-X Raden R9-290X OC е доста внушителна на външен вид графична карта. Веднага се набива на очи впечатляващото по размер охлаждане Tri-X, което използва 3 вентилатора, монтирани на самия радиатор и покрити с декоративен пластмасов кожух. Trix-X охлаждането е с доста впечатляващи размери - задният му край излиза извън PCB. То по същество представлява една доста сериозна система, базирана на технологията на топлинните тръби. Самият охлаждащ радиатор е разделен на две части, като те са закрепени за здраво и монолитно шаси, към което също се захваща и самото PCB. Получената конструкция, независимо от големината и теглото си, е доста здрава. Единственият недостатък на Tri-X охлаждането е, че обратно на референтните охладители, по-голямата част от загретия въздух остава в кутията и не се изкарва навън от нея.


Новият висок клас графични карти - по-достъпен от всякога

© PCWorld България, pcworld

Поради сериозните си размери (дължина 305 мм) Sapphire Radeon Tri-X R9-290X няма да може да се монтира във всяка една PC кутия. Картата има и специфично цветово оформление (черно, с оранжеви елементи) и заема два разширителни слота. Прави впечатление, че е изчезнал познатият ни Crossfire конектор, който вече не е необходим за изграждане на мулти-GPU конфигурации. Tri-X R9-290X разполага и с микропревключвател, с който може да се избира нормален и UEFI BIOS. Последната опция в комбинация с UEFI базирана дънна платка позволява ускорено зареждане на операционната система. Наличните видеопортове са същите като на референтния модел, а те са два броя DVI-D порта и по един HDMI и DisplayPort. Захранването на картата се осъществява посредством един шестконтактен и един осемконтактен PCI Express конектора. Доброто охлаждане е позволило на Sapphire да повишат леко стандартните работни честоти на картата над официалните (фабричен овърклок). Sapphire Tri-X Raden R9-290X OC пристига с тактови честоти GPU/Mem съответно 1040 MHz /1300 MHz. Това до известна степен е за сметка на потенциала й за овърклок, но все пак още 30-50 MHz на GPU може безпроблемно да постигнете (без да се налага повишаване на работното напрежение). Благодарение на отличното охлаждане температурите на картата не надвишават 74°C при продължителна игра.

Плюсове:
+ отлично охлаждане
+ фабрично овърклокната
+ тиха

Минуси:
- изисква голяма и скъпа PC кутия

Предоставена за тестове от: Most Computers
Ориентировъчна крайна клиентска цена (с вкл. ДДС): 765 лв.
Гаранционен срок: 24 мес.

Sapphire Radeon Vapor-X R9-290X Tri-X

Vapor-X R9-290X Tri-X е доста интересен модел на Sapphire и със сигурност би заинтересувал доста ентусиасти. На външен вид графичната карта почти не се отличава от другия разглеждан модел на марката. Единствено цветовата схема е променена на черно и синьо. Приликите обаче свършват до тук, като изключим, че и двете разглеждани карти са базирани на един и същ графичен процесор. Vapor-X R9-290X Tri-X е с изцяло различен дизайн на PCB спрямо референтния модел на AMD. Регулаторът на напрежение е усилен (10-фазен), като са му добавени още фази спрямо референтния дизайн и част от силовите елементи са изнесени на гърба на платката. Както може да се предположи, тактовите честоти са завишени (фабричен овърклок), като стойността за GPU е 1080 MHz , а на GDDR5 паметта е 1410 MHz. Това са доста агресивни стойности, които генерират много топлина. От Sapphire обаче разполагат с достатъчно адекватно решение за охлаждане в лицето на фирмения Tri-X охладител. Както се разбира и от наименованието на графичната карта, също така охладителят използва и другата фирмена технология - Vapor-X. Всичко това прави възможно да се удържи температурата на този звяр в нормални граници. При охлаждането е използвана и още една фирмена технология - Inteligent Fan Control (IFC), благодарение на която при слабо натоварване или в 2D режим шумът от вентилаторите е сведен до минимум.


Новият висок клас графични карти - по-достъпен от всякога

© PCWorld България, pcworld

И Vapor-X R9-290X Tri-X поддържа два режима на работа на BIOS - нормален и UEFI BIOS, като при втория (както вече стана ясно от другия модел) в комбинация с UEFI дънна платка се осигурява по-бързо зареждане. За показване на текущия режим има предвидена и светлинна индикация. Също така логото на Sapphire, намиращо се отгоре на кожуха на охладителя, свети в три различни цвята в зависимост от температурата на картата. В задния край на платката е предвиден превключвател, с който може да го изключите. По отношение на овърклока - тази карта е доста изстискана и на фабричното напрежение на GPU няма да ви даде повече от 20 MHz стабилен овърклок. Все пак тази карта е създадена именно за овърклок и посредством фирмения софтуерен инструмент Sapphire TrixX може да се манипулира захранващото напрежение Vgpu. При увеличаването му до 1,3 V (фабрично 1,219 V) се постигат 1150-1160 MHz стабилен овърклок. Паметта позволява да се овърклокне до 1450-1475 MHz.

Плюсове:
+ отлично охлаждане
+ фабрично овърклокната
+ една от най-бързите Radeon R9-290X на пазара

Минуси:
- изисква голяма и скъпа PC кутия

Предоставена за тестове от: Sapphire
Ориентировъчна крайна клиентска цена (с вкл. ДДС): 690 лв.
Гаранционен срок: 36 мес.


Новият висок клас графични карти - по-достъпен от всякога

© PCWorld България, pcworld


Новият висок клас графични карти - по-достъпен от всякога

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.