Преглеждаме новата реколта неголеми NAS устройства

В наши дни NAS (Network Attached Storage) системите бързо се превръщат в универсални облачни хранилища за данни, достъпни не само за бизнеса, но и за домашните потребители.

 Тест: Денислав Славчев

В наши дни NAS (Network Attached Storage) системите бързо се превръщат в универсални облачни хранилища за данни, достъпни не само за бизнеса, но и за домашните потребители. От самото име на това решение за централизирано съхранение на данни става ясно, че предназначението му е да се съхраняват всякакъв вид данни като файлове, видео, музика, фотографии. А всеки би искал едно-единствено устройство да му предлага много функции, защото това решение е по-лесно за управление, по-евтино и пести място. Затова и всички съвременни устройства от този клас, предназначени за масовия (SOHO) пазар, предлагат множество услуги за организация и управление на различните видове файлове като например мултимедийните UPnP, DLNA услуги, iTunes сървър, фотосървър, също ftp, уебсървъри, принт сървър, NFS… Разбира се, също и софтуер за видеонаблюдение, с който в повечето случаи може да бъдат включени множество IP камери.

От QNAP и Synology са отишли дори по-далеч и на почти всички техни NAS устройства предлагат и iSCSI функционалност (iSCSI цел и iSCSI инициатор), като този начин позволява комуникация (изпълнение на SCSI команди върху IP протокол) между подобни устройства в Интернет или локалната мрежа и създаване на виртуални дискове за съхранение. А това е функционалност, която би се оценила по достойнство от бизнес потребителите.

Какво има в "черната кутия"?

 NAS устройството всъщност е специализиран компютър, свързан към мрежата, който предлага единствено услуги за съхранение на файлове и тяхното споделяне с другите ресурси на мрежата. Независимо че е технически възможно тези услуги да бъдат изпълнявани и от някой друг компютър с инсталиран вече на него софтуерен сървър, при NAS функциите са прехвърлени на самостоятелен хардуер, който не е за обща употреба и към който обикновено няма свързани клавиатура и монитор. Управлението и конфигурирането на NAS устройствата по подобие на рутерите се осъществява посредством уебинтерфейс, който се отваря в браузър. За тези специализирани устройства не са необходими пълнофункционални операционни системи. Обикновено се използват Linux базирани платформи, тъй като те са много гъвкави и позволяват да се модифицират така, че да се използват само необходимите функции, без да има нищо излишно.
NAS устройствата съдържат един или няколко твърди диска, което позволява групирането им в RAID масиви. По този начин отговорността за съхранение на данните отпада от другите сървъри в мрежата. Хардуерната част в повечето случаи е базирана на специализирани чипсети, като в ниския клас са основно ARM базирани. Най-често използваните схемни набори са Kirkwood или по-новият Armada на Marvell. Разбира се, тези чипове са и най-евтини, но в много случаи за домашно ползване са напълно достатъчни. По-високият клас NAS устройства са базирани на x86 архитектурата и са снабдени с процесори Intel Atom. Тя е по-мощна и може вече да осигури върхови нива на производителност, както предлага и по-високи гъвкавост и функционалност. Разбира се, това рефлектира и в цената, която обикновено е осезателно по-висока при аналогични устройства, но ако производителността и броят I/O операции са водещи съображения, x86 базираните NAS хранилища са правилният избор.Как тествахме и за кого е важно?
За провеждането на тестовете използвахме гигабитова LAN мрежа, към която беше включен хост компютър, както и тестваното NAS устройство. Тестовият софтуер, който използвахме, беше Intel NAS Performance Test (Intel NASPT). Този тестов пакет е безплатен и независимо от името си, с него могат да се тестват всякакви външни запомнящи устройства, стига Windows да може да ги асоциира като диск. Intel NASPT предлага доста всеобхватен начин за тест, като в пакета са включени различен тип файлове.
За домашните потребители, които ще използват NAS устройството за съхранение на мултимедийни файлове, е особено важна частта от теста, където се проверява работата при възпроизвеждане и запис на 1, 2 и 4 HD видеопотока (720p) едновременно. За малкия офис е особено важен тестът за офис продуктивност, който се състои в използване, създаване и споделяне на офис документи, както и файловият трансфер. Като цяло всички тестове покриват сферата на приложение на едно NAS устройство и поради тази причина може да сме сигурни, че са достатъчно показателни за способностите им. За всяко NAS устройство тестът беше повторен 3 пъти, като накрая бяха взети усреднени стойности.
Тестваните NAS устройства фабрично пристигат без дискове и поради тази причина, а и с цел поставянето им в еднакви условия, за тестовете беше използван 240 GB SSD диск Intel SSD 530 series.

Заключение

За тестовете събрахме няколко от NAS устройствата, предлагани на нашия пазар, предназначени за масовия сегмент и за употреба у дома и в малките офиси. Измежду тях имаше няколко, които бяха базирана на x86 платформата и използваха Intel Atom процесори. Не може да не отбележим, че технологиите се развиват и вече дистанцията между x86 и ARM базираните решения е доста скъсена, като даже в някои случаи при добре оптимизиран фърмуер вторите могат да се представят и по-добре. Все пак главното предимство на Intel базираните решения си остава броят I/O операции, който е от значение при силно натоварване. Безспoрният лидер в тези тестове е моделът QNAP TS-251, който благодарение на използването на най-последно поколение хардуер показва "мускули" и поради тази причина горещо го препоръчваме на хората с голям бюджет. Разбира се, границите са доста размити, защото другият x86 базиран NAS и основен конкурент (Synology) не се дава лесно. При него по-старата хардуерна платформа, която вече даже трудно се бори и с Marvel Armada, си казва своята дума. Изненади не липсваха и отлично впечатление направиха моделите на Shuttle и Netgear. Последния отличихме с приза "Най-добра покупка" заради най-балансираните характеристики, които предлага за един домашен потребител или малък офис. Принципно всички NAS устройства се представиха много добре и всяко от тях си има своите достойнства.

D-Link DNS-320L

D-Link DNS-320L е NAS устройство, поддържащо до два твърди диска. То е изключително компактно и елегантно на външен вид и не случайно е отличено с награда за дизайн Red dot през 2012 г. Устройството пристига без твърди дискове и е много леко. Монтажът на HDD дисковете е много лесен, като не изисква никакви инструменти (просто натискате застопоряващия бутон на горния капак и го махате, след което поставяте HDD дисковете), освен ако не сте решили да монтирате дръжките, които идват в комплекта и не са непременно необходими. Контролният панел е разположен на лицевата страна като част от сребриста ивица, опасваща черния гланцов корпус на NAS устройството. Налични са бутони с индикация за включване и изключване на самия NAS и за бърз бекъп на USB устройство. Също така са налични и два индикатора за наличието и активността на твърдите дискове. На гърба D-Link DNS-320L разполага и с един гигабитов мрежов порт, един USB порт, позволяващ включване на външно USB запомнящо устройство, както и принтер. Там се намира разположен и 40 mm охлаждащ вентилатор за твърдите дискове, който е сравнително тих. Хардуерната платформа е изградена на база на чипсета Marvell 88F702-A1, който работи на тактова честота 1.0 GHz.


Преглеждаме новата реколта неголеми NAS устройства

© PCWorld България, pcworld

Инсталацията на D-Link DNS-320L е много лесна. Фърмуерът е Linux базиран и е с уебинтерфейс. Устройството осигурява бърз и лесен достъп до вашите снимки, филми и музика посредством „myDlink“ облачната услуга. Също така разполага с мултимедиен сървър UPnP, позволяващ директно възпроизвеждане на потоци от „умните“ джаджи и телевизори. DNS-320L поддържа няколко режима на работа с дисковете. Първият е стандартен и двата диска са самостоятелни. Вторият режим е JBOD и при него има обединяване на дисковото пространство на двата диска. Третият е RAID 1, при който се осигурява дублиране на съдържанието с цел подсигуряване на данните. Четвъртият режим е RAID 0, при който отново имаме обединяване на капацитета на съхранение на двата диска, но вече имаме и увеличаване на скоростта на четене и запис. Независимо че този NAS е ориентиран за домашно ползване, не му липсват никакви функции като например управление на сигурността, където можете да задавате права за достъп на потребители или на цели групи, както и какви действия да извършват с файловете – четене, записване или и двете заедно. Това прави модела подходящ и за малкия офис. Консумацията на устройството не е никак висока и типична стойност е около 18-19 W при натоварена работа и около 7-8 W в покой. Като скорости на трансфер D-Link DNS-320L не блести с нещо впечатляващо, но пък и цената му кореспондира на този факт.

Плюсове:
+ компактно и леко
+ отлична цена
+ лесна инсталация
+ добра функционалност

Минуси:
- няма поддръжка на iSCSI
- посредствена производителност

Оценка:
Дизайн - 9/10
Функционалност - 7/10
Софтуерен пакет - 7/10
Представяне - 6/10
Цена - 9/10
Рейтинг: 7,5/10

Предоставено за тестове от: Most Computers
Ориентировъчна цена (с начислен ДДС): 155 лв.

D-Link DNS-327L

D-Link DNS-327L е NAS устройство, поддържащо до два твърди диска и удивително приличащо на D-Link DNS-320L. Всъщност на външен вид те са като две капки вода с по-ниския модел. Основната разлика между тях обаче е отвътре, в самaта електроника. DNS-320L използва 1,0 GHz процесор Marvell Kirkwood, а DNS-327L използва по-новия и по-мощен Marvell Armada 370, който е на малко по-висока тактова честота - 1,2 GHz. Благодарение на новия по-мощен чипсет DNS-327L е значително по-бърз от другия модел. Устройството е изключително компактно и елегантно на външен вид. Също пристига без твърди дискове и е много леко. Монтажът на HDD дисковете е много лесен, като не изисква никакви инструменти (просто натискате застопоряващия бутон на горния капак и го махате, след което поставяте HDD дисковете), освен ако не сте решили да монтирате дръжките, които идват в комплекта и не са непременно необходими. Контролният панел е разположен на лицевата страна като част от сребриста ивица, опасваща черния гланцов корпус на NAS устройството. Налични са бутони с индикация за включване и изключване на самия NAS и за бърз бекъп на USB устройство. Също така са налични и два индикатора за наличието и активността на твърдите дискове. На гърба D-Link DNS-327L разполага и с един гигабитов мрежов порт и един USB 3,0 порт, позволяващ включване на външно USB запомнящо устройство, както и на принтер. За ползването на устройството като домашен споделен сторидж тези два порта са напълно достатъчни. Там се намира разположен и 40 mm охлаждащ вентилатор за твърдите дискове, който е сравнително тих.


Преглеждаме новата реколта неголеми NAS устройства

© PCWorld България, pcworld

Инсталацията на D-Link DNS-327L е много лесна и бърза, фърмуерът е Linux базиран и разполага с уебинтерфейс. Устройството по подобие на предходния модел осигурява бърз и лесен достъп до вашите снимки, филми и музика посредством „myDlink“ облачната услуга. Също така, ако сте собственик на D-Link рутер, може да го инсталирате. При тези два модела приложението за сигурност е инсталирано по подразбиране и вие може да добавяте допълнителни приложения.Те включват: Photo Center v2 (Gallery 2), блог пакет, който е базиран на WordPress, Logitech Squeeze Center, Joomla, PHPMyAdmin, aMule за eDonkey P2P изтегляния и осъществяване на Bittorent изтегляния. Има и Icecast базирано приложение за създаване на музикален поток, който може да се превърне в основна Интернет радиостанция. По подобие на D-Link DNS-320L и DNS327L се предлагат на достатъчно ниска цена, което би накарало всеки потребител сериозно да се замисли.

Плюсове:
+ компактно и леко
+ лесна инсталация
+ добра функционалност

Минуси:
- няма поддръжка на iSCSI
- посредствена производителност
- висока цена

Предоставено за тестове от: Solytron
Ориентировъчна цена (с начислен ДДС): 260 лв.

Netgear ReadyNAS RN102

Netgear напълно ревизира линията си ReadyNAS. Моделът RN102 е началното ниво на серията, което е с две чекмеджета за монтаж на 3,5' или 2,5' твърди дискове. Външният вид обикновено не е във фокуса на NAS обновленията. При RN102 са направени някои полезни промени спрямо предшественика му. Липсва някакво съществено редуциране на размерите и теглото, но контролният панел с бутоните за управление и светлинната индикация вече е поместен на предния панел в жлеб, така че да се елиминира вероятността от нараняването му вследствие на случайни удари. Вентилаторът от задната страна също е претърпял промяна, като вече му е увеличен размерът от 80 мм на 92 мм, което го прави по-тих. Въпреки че много производители преминават към пластмаса като по-евтин материал, от Netgear не са променили нищо и са запазили своето характерно метално шаси, което прави това устройство здраво и издръжливо.


Преглеждаме новата реколта неголеми NAS устройства

© PCWorld България, pcworld

Netgear RN102 е изграден с чипсета Marvell Armada 370, който работи на 1,2 GHz и притежава 512 MB оперативна памет. Свързаността също е на добро ниво, като устройството разполага с 2x USB 3.0 и 1x USB 2.0, ESATA и Gigabit Ethernet портове. На лицевия панел се намира и бутон за бърз бекъп, посредством който само с едно натискане се архивира съдържанието на устройството. Единственият недостатък от конструктивна гледна точка е разположението на предния панел на USB 2.0 порта. Това е най-достъпното и често използвано място за свързване на външен диск, а там конструкторите са поставили най-бавния порт. Поддържаните RAID масиви са JBOD, RAID 0 и RAID 1. По отношение на фърмуера най-голямата полза е, че RN102 пристига с операционната система RadyNAS OS 6.0. Интерфейсът е получил своя така необходим ремонт и добавя BTRFS поддръжка, както и интегрирана антивирусна защита. Заедно с устройството получавате и достъп до ReadyCLOUD портала, който е облачна услуга, позволяваща отдалечен достъп до устройството посредством уеббраузър, смартфон приложение, както и бъдещ достъп посредством рутерите на компанията по подобен начин на „myDlink” за рутерите на D-Link и Smаrt WiFi на Linksys. Също така посредством фирмения софтуер ReadyNAS Surveillance Home устройството може да се използва и за видеонаблюдение, като позволявя включването и записването от до осем IP камери.

Плюсове:
+ висококачествена изработка
+ здрава и масивна конструкция
+ интуитивен потребителски… и лесна инсталация
+ добра производителност

Минуси:
- шумен при монтиране на два HDD диска
- смартфон приложенията изискват ъпдейт

Предоставено за тестове от: Solytron
Ориентировъчна цена
(с начислен ДДС): 365 лв.

QNAP TS-251

NAS системата TS-251 е най-малкият представител на цяла серия TS-x51 устройства на компанията както като хардуерна окомплектовка, така и като софтуер и функционалност. Устройството е базирано на 64-битовия двуядрен процесор 2.41GHz Intel Celeron (Bay Trail D), подкрепен с 1 GB енергоефективна DDR3L RAM памет. Устройството разполага с два SODIM слота, като поддържа 4.0 GB DDR3 модули. По този начин позволява ъпгрейд на паметта до 8 GB.


Преглеждаме новата реколта неголеми NAS устройства

© PCWorld България, pcworld

Дизайнът на устройството следва строгата линия на QNAP в това отношение. На лицевата страна са разположени две чекмеджета за монтаж на 3.5" или 2.5" дискове. Отляво на тях се намира контролният панел, който освен бутоните Power и копиране съдържа един USB 3.0 порт и светлинна индикация. От задната страна ще откриете два гигабитови LAN порта, както 2x USB 2.0 и HDMI портове. Също така там е разположен и охлаждащият вентилатор. Двата гигабитови LAN порта, HDMI изводът и USB 3.0 безспорно помагат за бързия обмен на данни. Компактният QNAP Turbo NAS TS-251 обаче може да се похвали не само с бързодействие, но и с функционалност. Базиран на най-новата фирмена операционна система QTS 4.1, моделът е лесен за използване и с интуитивен приятелски интерфейс, удобен дори за неопитни потребители. В същото време функционалността далеч надхвърля тази на център за съхраняване, бекъп и споделяне на данни. Новият TS-251 всъщност играе ролята на “персонален” облак, който обаче дава много повече от повсеместен достъп до съхраняваните файлове. Устройството също може да служи като отличен домашен медиен сървър за обслужване на снимки, музика и видео, както и за споделянето им с всякакви умни джаджи, телевизори, компютри и устройства (включително мобилни). Важна особеност на модела, а и на цялата серия, е възможността за мултимедиен “транскодинг в движение”, т.е. удобството за конвертиране в реално време на РС видеоформатите до форма, подходяща за консумация на мобилни и други устройства, свързани с мултимедийния сървър през HDMI порта, през LAN кабела или безжично.

Облачната функционалност е обединена в приложението myWNAPCloud, което осигурява не само функционалността на типичните облачни хранилища, но и възможности за създаване и споделяне на бележки чрез специално приложение. QNAP TS-251 по подобие на Synology и Netgear може да бъде превърнат и в сървър за видеонаблюдение, като поддържа до осем IP камери.

Плюсове:
+ мощен процесор
+ бърз мрежов трансфер
+ разширени мултимедийни характеристики
+ интуитивен и изчерпателен интерфейс
+ опционални пакети с приложения, разширяващи функционалността

Минуси:
- висока цена

Предоставено за тестове от: QNAP
Ориентировъчна цена (с начислен ДДС): 630 лв.

Shuttle Omninas KD22

Независимо че Shuttle е доста стара компания, известна в момента със своите миниатюрни компютри и дънни платки в далечното минало, нейното име е сравнително ново на пазара на NAS устройства. Силните страни на техните устройства са добрата цена и много здравите шасита. Други добре продавани популярни марки използват пластмасови кутии, но на Shuttle са от високо качество. Omninas KD22 е малко устройство и изглежда още по-малко заради черния си цвят. Самият корпус е комбинация от пластмаса и алуминий. Финишът му е превъзходен, а алуминиевата част на неговия кожух му добавя по-голяма тежест на изгледа. Също така осигурява висока якост на конструкцията и по-добро отвеждане на топлината, като последното позволява охлаждащият вентилатор да работи на по-ниски обороти и по този начин да генерира по-ниско ниво на шума. Пластмасова врата отпред скрива двете чекмеджета за дисковете, като в горния й край има изрязан отвор заради Power бутона. В най-долната част на лицевата страна са разположени 2x USB 3.0 порта и четец на SD карти памет. Фърмуерът има ефектно оформление, но не е особено подробен. Характеристиките му включват Bittorent изтегления, iTunes и UPnP сървъри и отдалечен достъп до файлове посредством Share Box. Ако не ви е необходимо нищо повече от базовата функционалност, то това е чудесна опция.


Преглеждаме новата реколта неголеми NAS устройства

© PCWorld България, pcworld

Хардуерната платформа е изградена на база чипсета Marvell Armada 370 (88F6707), работещ на тактова честота от 1,2 GHz. Оперативната памет е 512 MB. Много приятно впечатление прави и наличието на WiFi модул, който може да работи и в AP режим, независимо че използва еднобандов 802.11n чип, осигуряващ само 54 Mb/s. Поддръжката на RAID масиви е JBOD, RAID 0 и RAID 1. Сред големите достойнства на устройството са ниската консумация, която при максимално натоварване не надхвърля 19 W, и наличието в комплекта на бекъп софтуера Acronis Truew Image Backup Software.

Плюсове:
+ достъпна цена
+ здрава конструкция
+ опростен и лесен за използване интерфейс
+ тиха работа и ниска консумация
+ WiFi модул с поддръжка на AP режим

Минуси:
- постно количество от настройки на интерфейса
- липса на еSATA
- липса на iSCSI поддръжка

Предоставено за тестове от: Shuttle
Ориентировъчна цена (с начислен ДДС): 370 лв.

Synology DS214 Play

NAS устройствата на Synology не са евтини, но пък моделите им от начално ниво притежават същите характеристики на софтуера като на повечето от най-високия им клас. Основната разлика между моделите е колко много функции могат да работят по едно и също време на хардуера и каква свързаност имат. Synology предлагат доста голям набор от софтуерни пакети, които можете да си изтеглите в зависимост от какво имате нужда, както и софтуер от трети страни. По този показател Synology заедно с QNAP са по-напред от всички останали. Моделът DS214 се предлага в няколко модификации. Най-интересен и с най-сериозна разлика спрямо останалите модификации е DS214 Play. Той е базиран на x86 платформа и използва Intel EvenSport процесор (Atom CE5335) с тактова честота 1,6 GHz. Наличното количество оперативна памет е 1 GB. Във външния дизайн моделът DS214 Play не е претърпял някаква съществена визуална промяна спрямо предходната серия DS213, но от функционална вече почти целият преден панел е капак, под който се намират двете чекмеджета за дисковете - поддържат се 3,5' и 2,5' дискове.


Преглеждаме новата реколта неголеми NAS устройства

© PCWorld България, pcworld

Корпусът на DS214 Play е изцяло направен от пластмаса, но с много висококачествена изработка. Единствено слотовете за дисковете са метални. Контролният панел на устройството се намира вдясно от челната страна, където свършва декоративният капак. На него ще откриете светлинна индикация, бутони Power и Copy, както 1x USB2.0 порт и четец на SD карти памет. И тук е малко странно решението на лицевия панел да бъде поставен бавният USB 2.0 порт, при положение че той е най-често използван. На задната страна се намират 1xGigabit Ethernet, 1x ESATA и 2x USB 3.0 порта. Също така там е монтиран и охлаждащият вентилатор. Фърмуерът се нарича DSM (Disk Station Manager). Инсталацията и конфигурирането на DS214 Play протичат лесно, а интерфейсът предлага куп опции, като работата с него е лесна и интуитивна. Устройството може да бъде напълно преконфигурирано, за да се използва за видеонаблюдение, като поддържа до осем IP камери.

Поддържаните конфигурации на дискове и тук са стандартните - единичен диск, JBOD и RAID 0 и RAID 1 масиви.

Плюсове:
+ поддръжка на SSD кеширане и TRIM
+ бърз мрежов трансфер
+ разширени мултимедийни характеристики
+ ниска консумация
+ интуитивен и изчерпателен интерфейс
+ опционални пакети с приложения, разширяващи функционалността

Минуси:
- няма изведен USB 3.0 порт на лицевия панел
- липса на HDMI порт
- невъзможност за разширяване на RAM паметта
- висока цена

Предоставено за тестове от: Adsys
Ориентировъчна цена (с начислен ДДС): 621 лв.

Thecus Inteligent NAS N2520

Thecus N2520 е изграден на база x86 платформа. Той използва двуядрен процесор Intel Atom CE5315 (SoC) с тактова честота от 1,2 GHz. Оперативната памет, с която разполага, е 1,0 GB.


Преглеждаме новата реколта неголеми NAS устройства

© PCWorld България, pcworld

Корпусът на устройството е елегантен, със заоблени ръбове и е изцяло пластмасов, с бял гланцов финиш. На лицевата страна отдясно се намира контролният панел, на който са разположени бутоните Power и бекъп. Също така на него се намират един USB 3.0 порт, както и светлинната индикация. Лявата част на лицевия панел се отваря като врата, под която са разположени двата 3.5-инчови отсека за монтаж на дисковете. Монтажът не е стандартният тип "чекмедже", а по-скоро прилича на безвинтовия монтаж на дискове в PC кутия посредством допълнителни пластмасови планки. За съжаление към окомплектовката липсват каквито и да са преходни лайсни за монтаж на 2,5-инчови дискове (каквито са SSD дисковете). На задната страна се намират останалите портове на Thecus N2520 - 2x USB 2.0, Gigabit Ethernet и HDMI (за да ги използвате, задължително трябва да обновите Thecus OS). Също са налични и оптичен SPDIF аудиоизход, както и скрит бутон Reset. От задната страна е разположен и охлаждащият вентилатор (80 мм) на устройството. Thecus NAS пристига с новата ThecusOS 6, чийто графичен интерфейс много напомня този на Windows и е доста по-интуитивен спрямо старата ThecusOS 5. Малко странен е фактът, че N2520 не пристига с инсталирана последна версия на TecusOS, а с 8GB USB флашка, която трябва вие да поставите в устройството (преди да го включите), след което при неговото включване автоматично то ще се ъпдейтне. Може би пък това е цената да се сдобиете "безплатно" с 8 GB флашка. Много потребители биха са учудили за какво е този оптичен SPDIF изход, но Thecus N2520 има автономен медия плейър и след инсталиране на модула XBMC потребителите получават възможност да възпроизвеждат аудио и видео на външни устройства, които са свързани към HDMI и SPDIF портовете на устройството.

Плюсове:
+ ниска цена за x86 NAS
+ елегантен дизайн
+ медия плейър
+ лесен монтаж

Минуси:
- липса на iSCSI
- няма преходни лайсни за монтаж на 2,5-инчови дискове

Предоставено за тестове от: VALI Computers
Ориентировъчна цена (с начислен ДДС): 402 лв.


Преглеждаме новата реколта неголеми NAS устройства

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.