Android смартфони за всеки джоб

Да притежаваш смартфон е модерно и престижно и не на последно място - функционално (стига да можеш да го използваш.

Денислав Славчев

Безспорно тези джаджи са истински хит на пазара. Да притежаваш смартфон е модерно и престижно и не на последно място - функционално (стига да можеш да го използваш). Всъщност Apple наистина преобърнаха света на мобилните телефони с пускането на iPhone и понастоящем в света на мобилните комуникации почти не се намира класически GSM телефон. Всички големи производители се преориентираха в производство основно на смартфони.


И така, светът на мобилните телекомуникации се раздели на iPhone и всички останали. (Почти) всички останали са Android и Windows базираните смартфони, като последните заемат значително по-малък дял от първите. Единственият реномиран производител, който изцяло си обвърза продуктите с Windows и впоследствие беше купен от Microsoft (мобилното подразделение), е Nokia. Има някои признаци, че скоро към Winphone концепцията ще се присъединят и други марки, но поне засега няма да е голямо изкривяване на действителността, ако кажем, че мобилният свят се дели основно на iPhone и Android.

В настоящия материал ще говорим основно за вторите. Поради отворената концепция на Android този тип смартфони се разпространиха масово и няма да е пресилено, ако направим аналогия с PC компютрите. Както вече стана ясно, на всички маркови производители на мобилни телефони продуктовите им линии са изцяло за Android базирани устройства. Освен тези доказали се и реномирани имена на пазара на мобилни телефони се намесиха и един куп къде по-известни, къде напълно неизвестни производители. Основната разлика е, че в по-голямата си част те разполагат (или не разполагат) с ограничени развойни средства и на практика се явяват инвеститори, които продават ребрандирани под тяхно име OEM продукти.

„Сърцата“ и „душите“ на днешните Android смартфони

Китай е огромна страна с огромни производствени ресурси и OEM производители на смартфон платформи бол. Благодарение именно на въпросните „китайски“ модели в последните години цените на смартфоните драстично намаляха и в момента са по-достъпни от когато и да било. Най-голям принос за това има тайванската компания MediaTek, която е производител на SoC (System on a chip) решения. Самите чипсети съдържат в себе си процесорни ядра (най-често ARM базирани), графична подсистема и необходимите контролери и I/O интерфейси, така че с минимално количество външни компоненти да имате Android базиран компютър. Благодарение именно на техните MTKxxxx чипсети днес могат да се купят Android смартфони (в китайски онлайн магазини) на цени под 100 лв. Разбира се, в марковите и значително по-скъпите смартфони няма да срещнете чипсетите на MediaTek, тъй като там отдавна стабилни позиции са заели Qualcomm. Едва ли някой храни илюзии, че един Mediatek може да бъде равностоен на значително по-скъпия Qualcomm. В момента вече е актуален осемядреният MTK6592 и най-новите топмодели „китайски“ телефони са именно с него. Но, независимо от резултатите от някакви бенчмаркове със съмнителна достоверност, които показват, ако сте били потребител на марков Qualcomm Snapdragon S4 телефон (Sony, HTC, LG...и пр.), независимо и от 8-те ARM ядра (използват се отново слабите ARM Cortex A7 ядра) на новите „китайци“, те са по-мудни при браузване, стартиране на програми, игра на 3D игри и пр. Разбира се, ако не сте имали досег до марков смартфон, това никога няма да го забележите, защото скоростта е напълно достатъчна за комфортна работа, като изключим 3D производителността, която в повечето случаи е недостатъчна.

Все пак трябва да се отбележи, че безцелното увеличаване на процесорните ядра не води до някаква особена полза. В крайна сметка софтуерът използва изчислителните ресурси и ако той не може да си разпредели задачите на всички ядра, ползата от тях е никаква. Не е никаква тайна също, че при смартфоните рядко може да се срещне приложение, което ефективно да се възползва от повече от 2 ядра. Характерно за така наречените „китайски“ смартфони (масовки) е наличието на поддръжка на две SIM карти, което обаче не означава два радиомодула и едновременна работа. Телекомите никак не са щастливи от Dual SIM функционалността и по тази причина има „китайски“ смартфони, които са само с една SIM карта, като по този начин си оставят отворена вратата да се продават от самите телекоми с техните програми. Дисплеите също са направили крачка напред в правилната посока, защото вече масово започва да се налага като стандарт използването на IPS дисплеи. Да се надяваме, че скоро и Corning Gorilla glass защитните стъкла ще се наложат като стандарт в масовите продукти. Та, като казах за характерните черти на „масовките“, не може да не отчетем и един всеобщ техен недостатък - лошата работа на фотокамерите им. Разбира се, при някои е прилично нивото, при други е много зле. Проблемът е, че, от една страна, качествените камери (изработени от качествени материали) са значително по-скъпи, а, от друга, е нужно и софтуерна подкрепа с необходимите калибрации на сензорите, а както вече стана ясно, малките компании нямат възможност за наемане на скъпоплатени специалисти и R&D дейност и разчитат на ресурсите на OEM производителите.

Участниците в тестовете

За марковите модели от флагмански клас се пише и говори много, но противно на всеобщата тенденция, за настоящия тест избрахме няколко продавани у нас смартфона от масовия клас с марките Allview, GSmart, Prestigio и PriVileg. Последните три присъстват вече от няколко години на нашия пазар (GSmart е марка на Gigabyte), докато Allview е по-нова у нас марка (румънска), която е изключително популярна в северната ни съседка. Като изключим PriVileg, които по същество са само ребрандирани китайски модели, останалите са със собствен дизайн и персонализация на софтуера. Това означава, че точно такива няма да срещнете под друга марка или да ги видите като OEM продукт, независимо че всичките са базирани на едни и същи платформи - на Mediatek.


Android смартфони за всеки джоб

© PCWorld България, pcworld

Много се чудехме как да сравним тези смартфони, тъй като съществуващите бенчмарк програми, както се казва, нямат никаква връзка с действителността. Те са направени да тестват един или друг аспект от производителността, като си използват някакви свои критерии и се стремят максимално да се възползват от възможностите на хардуера. За жалост обаче реалните приложения в по-голямата си част работят по съвсем различен начин и резултатите, получени от такива „синтетики“, са безсмислени и заблуждаващи. Засега единственият, що-годе даващ някакъв по-адекватен резултат тест, е 3DMark за Android, въпреки че и той страда от същите недостатъци като PC версията. С други думи, отнасяйте се скептично към подобни тестове. Най-добре е да изпробвате смартфона и да го сравните с някой марков модел, за да видите какви способности има. Това направихме и ние за целите на настоящия сравнителен обзор.

Финални мисли

След като имах възможност няколко седмици да се запозная с въпросните смартфони, чувствата от тях са доста противоречиви. Особено ми е трудно да присъдя някаква награда на някой от тях. Причините са, че това, което най-много ми хареса, е и по-скъпо (предложенията на Allview и Prestigio). Защо казвам скъпо? Ами, ако поразгледаме цените на онлайн магазините (китайските), ще видим, че повечето китайски марки са значително по-евтини, като същевременно използват по-нов хардуер. А да не споменавам, че в момента може да се намери LG Optimus G (Е975) за под 500 лв. (а LG G2 е само със стотина повече), което е несравнимо по-добър избор. Затова и смятам, че въпреки факта, че двата телефона на Allview и Prestigio оставиха най-добри впечатления и че се опитват да се откъснат от своята „китайска същност“, те са скъпи за това, което предлагат.

От Allview имат известна алтернатива на участвалия в тестове модел в лицето на Allview X1 mini Soul, който е умален вариант (4,5"), но по същество използва същия чипсет. Уловката е, че е с двойно по-малко памет (1 GB /16 GB) и разделителната способност на дисплея е HD (720 x 1280), но пък за сметка на това цената му е със 150 лв. надолу. От групата на „гигантите“ (Gsmart и PriVileg) ситуацията също е много противоречива. Очевидно е, че моделът на PriVileg е изключително ценово ориентиран и наистина цената му от 350 лв. не е лоша, но като направите една равносметка какво получавате за нея, виждате, че всъщност не е най-атрактивната, още повече че качеството на тези телефони не е гарантирано и може да случите на бройка, която да има някакъв дефект (както ние имахме проблем с GPS-а). Хубавото при този случай е, че когато устройството е брандирано под марката PriVileg, вие получавате и гаранция. За GSmart SAGA S3 мога да напиша още много, но основното впечатление, с което останах от него, е за много небалансиран смартфон. От една страна, са много качествената сглобка, високо качество на изображението, голям дисплей, екстри като Gorilla glass, здрав и тънък корпус, а, от друга, е посредствена камера, разменени навигационни бутони, сравнително слаб хардуер, дисплей без поддръжка на Full HD. Тоест и при него целта е била ниска цена, но някак си от Gigabyte не са уцелили най-правилната формула, по която от едно да отрежат, на друго - да добавят. Именно по тази причина няма присъдена награда на нито един от смартфоните, така че всеки сам да прецени за себе си кое от изброеното е най-добро.

Allview X1 Soul

Румънската гордост - смартфоните Allview, вече са на разположение и у нас. Моделът X1 е нов и може да се каже, че е върховият на марката. Освен него се предлага и X1 mini Soul, който е с малко по-редуцирани размери, но по същество използва същия хардуер като на по-големия си брат.


Android смартфони за всеки джоб

© PCWorld България, pcworld

Allview X1 Soul е много елегантен и много лек 5-инчов смартфон и със своите характеристики попада директно в категорията на Prestigio MultiPhone 7500. С ръка на сърцето може да кажем, че дизайнът му е много добре изпипан и това беше най-елегантно изглеждащият смартфон измежду останалите. Корпусът му е черен, матов и е изработен от поликарбонат. За по-голяма здравина шасито е направено от магнезиева сплав. Сглобката е отлична и няма никакви „скърцания“ и „припукване“ в панелите. Екранът при X1 Soul е 5-инчов мултитъч дисплей. Матрицата е Full HD (1080 p) IPS и за защитата й е използвано Corning Gorilla glass 3 стъкло. Качеството на изображението е много добро, съпоставимо с топмарковите модели на пазара. Регулирането на яркостта също е добро, но някак си не достига ниво на пряка слънчева светлина и тогава дисплеят е трудно четим.


Android смартфони за всеки джоб

© PCWorld България, pcworld

Към достойнствата на смартфона може да добавим и по-сериозното внимание, което е обърнато на звука. Независимо че има два симетрични отвора за говорители, устройството е само с един високоговорител. Поддържа DTS разширенията и има наличен Yamaha аудиоусилвател (каквото и да означава това). Въпреки това качеството на звука не може да се сравнява с HTC One.

За разочарование на почитателите на евтини смартфони Allview X1 Soul не поддържа Dual SIM, което може би е и напълно умишлено с цел да се отличава от „масовките“. Смартфонът е снабден с чипсета Mediatek MT6589T с работна честота на ARM Cortex A7 ядрата от 1,5 GHz. Интегрираната графична подсистема е PowerVR 544MP2. Потребителят разполага с чисто около 26 GB от общо 32 GB потребителска памет. При Allview X1 Soul не е предвидена възможност за разширяване на наличната потребителска памет посредством външни карти памет, което няма да се хареса на някои потребители, но пък, от друга страна, тези 26 GB са достатъчни за болшинството приложения на един съвременен смартфон, освен ако не сте решили да го използвате като мултимедиен център. Камерите, с които разполага смартфонът, са две. Задната е 13 MP, а предната - 5 MP. Менюто е видеоизменено и не е стандартното за Android. Качеството на снимките и видеото не е най-доброто, което ни се искаше, но все пак е на що-годе приемливо ниво, и като утеха беше значително по-добро от това, което предлагат разглежданите телефони на Gigabyte и PriVileg.

Смартфонът пристига с инсталирана операционна система Android 4.2.2 Jelly Bean, като се надяваме, че ще има бъдещ ъпдейт към 4.3 или 4.4. Още при първоначално стартиране на смартфона впечатлява добре свършената работа от програмистите на Allview. Румънците са се постарали да персонализират изцяло интерфейса по подобие на топмарковите модели, което е много похвално и наистина се е получило добре, независимо че има още какво да се доизпипва по него и да се добавят допълнителни неща.

Плюсове:
+ персонализирано меню
+ хубав дизайн
+ лек
+ 5" Full HD IPS мултитъч с Gorilla Glass стъкло

Минуси:
- скъп
- липса на слот за външна карта памет
- на пряка слънчева светлина не достига яркост на дисплея

Предоставен за тестове от: Allview
Ориентировъчна цена на дребно (с нач. ДДС): 550 лв.

Gigabyte GSmart SAGA S3

GSmart SAGA S3 е един доста интересен (по-точно странен) смартфон. Странностите започват с размерите му. Това устройство по-скоро е някакъв хибрид между смартфон и таблет, но за съжаление не може пълноценно да замести и двата уреда. Проблемът е, че със своя 6-инчов дисплей е твърде голям (независимо че е доста тънък) и тежък за нормален смартфон.


Android смартфони за всеки джоб

© PCWorld България, pcworld

От друга страна, на размерите на екрана му малко не им достига, за да осигурят минималния комфорт, който дават най-малките, 7- инчови таблети. Странно е също да видим 6-инчов дисплей в тазгодишен модел без поддръжка на Full HD (1080 p) резолюция, независимо че това (обратно на това, в което ви убеждават всякакви реклами) едва ли изобщо някога ще го забележите, ако не го прочетете в спецификациите. Всъщност GSmart SAGA S3 би бил един прекрасен хибрид, ако от Gigabyte бяха използвали по-мощен чипсет и бяха поработили малко по-усърдно върху качеството на камерата му. Самият смартфон е с много качествена изработка, характерна за всички топмодели смартфони, и това се вижда още при първия досег с него. Дизайнът е елегантен, типично азиатски, със силно заоблени форми. Корпусът е изключително здрав, което се дължи на магнезиевото шаси, като част от него може да се види под формата на метална рамка около дисплея. Използваните материали са висококачествени, а сглобката - ювелирна. Задният капак е изработен от поликарбон и под него се намират двата mini SIM слота, както и слотът за разширителната micro SDHC карта. Екранът (както вече се изясни) е 5-инчов мултитъч с HD резолюция (720 p). Използваната матрица е IPS и е защитена от Corning Gorilla glass 3 стъкло, което покрива изцяло телефона. Яркостта се регулира много плавно и даже на пряка слънчева светлина дисплеят остава сравнително четим.


Android смартфони за всеки джоб

© PCWorld България, pcworld

От всички тествани смартфони той показа най-добри резултати на изображението. Добро впечатление остави и GPS функционалността му, като той реално беше най-бърз (за инициализацията на наличните сателити и свързването с тях бяха необходими няколко секунди) и откри и използва най-много сателити. Използваният чипсет при GSmart SAGA S3 е MediaTek MT6582 (и негова ахилесова пета) с тактова честота от 1,3 GHz на четирите му интегрирани ARM Cortex A7 процесорни ядра и графична подсистема Mali-400 MP2. Също така и размерът от 1.0 GB на системната памет в такъв висок модел смартфон буди известно недоумение. Големият размер на SAGA S3 е позволил да се побере доста мощна батерия - 3000 mAh, която в комбинация с не особено лакомия хардуер позволява изключително продължителна работа, като практически този гигант се справи най-добре в това отношение (спрямо останалите тествани модели). GSmart SAGA S3 разполага с две камери. Основната е с резолюция 8.0 MP, тя разполага и с LED светкавица, а предната е с резолюция 2.0 MP.

Качеството на снимките обаче е доста посредствено и единствено в това отношение успя да изпревари само смартфона на PriVileg, като моделите на Allview и Prestigio показаха значително превъзходство. Инсталираната операционна система е Android 4.2.2 Jelly Bean. За персонализация на менюто е трудно да се говори. Интересна особеност е, че сензорният бутон за връщане назад и меню е разположен отляво на Home, което изисква време за свикване, ако преди това сте имали досег с Android устройство. Независимо от всички недостатъци, SAGA S3 пристига на много атрактивна цена, която ще ви накара бързо да ги преглътнете.

Плюсове:
+ елегантен дизайн
+ високо качество на изображението
+ тънък
+ 6" HD IPS мултитъч с Gorilla Glass стъкло
+ атрактивна цена
+ отличен GPS
+ Dual SiM
+ слот за micro SDHC карта памет
+ много издръжлива батерия

Минуси:
- по-слаб хардуер
- липса на Full HD дисплей
- нестандартно разположение на сензорните Android навигационни бутони
- посредствено качество на снимките от камерата

Предоставен за тестове от: АSBIS - България
Ориентировъчна цена на дребно (с нач. ДДС): 398 лв.

Prestigio MultiPhone 7500

Prestigio MultiPhone 7500 е новият флагмански модел смартфон на марката. Той следва традицията на по-старите модели, но прави впечатление лисата на „DUO“ в наименованието му, което обаче не е случайно. За разлика от тях той е „захвърлил“ поддръжката на две SIM карти, която вече се е превърнала в „емблема“ на евтините смартфони.


Android смартфони за всеки джоб

© PCWorld България, pcworld

Интересното е, че този път от Prestigio с този смартфон не се опитват да ни впечатлят не с ниска цена, а с неговите качества. Първото нещо, което се забелязва, е големият 5-инчов мултитъч екран, който използва последно поколение дисплей с Full HD (1080 p) IPS матрица. A за неговата защита се грижи Corning Gorilla glass 3 стъкло. Телефонът е снабден с чипсета Mediatek MT6589T с работна честота на ARM Cortex A7 ядрата от 1,5 GHz и интегрирана по-бърза графична подсистема PowerVR 544MP с тактова честота от 356 Mhz, което му позволява да се справи по-добре в 3D игрите. Потребителят разполага чисто с 26 GB (от общо 32 GB) памет. Отново за разлика от масовите, евтини смартфони при MultiPhone 7500 нямате възможност за разширяване на наличната потребителска памет с външни карти, което може да не се хареса на някои потребители. Независимо от това тези 26 GB ще са достатъчни на болшинството потребители.

Камерите, с които разполага смартфонът, са две. Задната е 13 MP, а предната - 8MP. Качеството на снимките и видеото беше най-добро измежду всички тествани телефони. Корпусът на телефона е от поликарбонат, като е доста стабилен и здрав. Контурите на дисплея са опасани от червена ивица, която на някои хора може и да не допадне. Сглобката е отлична и няма никакви луфтове и „припукване“ в панелите. В ръката също седи много добре и е доста удобен. Трите стандартни навигационни бутона са сензорни, но с някакво нестандартно (собствено) обозначение. От Prestigio са добавили допълнителен, предпазен защитен панел гръб, като по този начин се избягва надраскването на задния панел на телефона – нещо, което е доста полезно. Смартфонът пристига с операционна система Android 4.2.2 (Jelly Bean) и най-вероятно скоро ще има ъпдейт до по-висока версия. Менюто е персонализирано, което е характерно за смартфоните на марката. Още при първото включване ви се предлага възможност за инсталиране на цял пакет от приложения. Качеството на изображение на Prestigio MultiPhone 7500 е много добро. Яркостта на дисплея се регулира много добре в автоматичен режим. На пряка слънчева светлина яркостта е на приемливо ниво и единствено отстъпи на смартфона на Gigabyte.

Плюсове:
+ персонализирано меню
+ елегантен дизайн
+ NFC
+ 5" Full HD IPS мултитъч с Gorilla Glass стъкло
+ протектор на гърба
+ добра камера

Минуси:
- скъп
- липса на слот за външна карта памет
- на пряка слънчева светлина не достига яркост на дисплея

Предоставен за тестове от: ASBIS - България
Ориентировъчна цена на дребно (с нач. ДДС): 540 лв.

PriVileg H890

Още при първия досег с PriVileg H890 усещате, че нещо не е наред с този смартфон. Чудите се защо липсват надписите Samsung на лицевия и задния панели. Всъщност освен визуалната прилика (като две капки вода) той няма нищо друго общо с Galaxy Note II. Да, това е типична китайска реплика на Samsung Galaxy Note II (даже и стилусът е наличен), но за разлика от някои най-лоши подобни, тя е Android базирана и е Dual SIM.


Android смартфони за всеки джоб

© PCWorld България, pcworld

Едва ли някой очаква да види същите материали като при оригинала, но все пак са добри. Корпусът е бял и от пластмаса. Механичната якост е на добро ниво и едва ли отстъпва на оригинала, като се има предвид, че той не се слави с някакви забележителни способности в тази посока. Задният капак, по подобие на GSmart модела, се сваля и под него се крият двата mini SIM слота, както и слотът, предназначен за micro SDHC карта за допълнителната памет и батерията. Приятната изненада е, че батерията на този смартфон може да се сменя и по традиция на марката в комплекта получавате и една резервна батерия. Сглобката е съвсем прилична и бяха забелязани минимални „припуквания“ при натиск на задния панел.


Android смартфони за всеки джоб

© PCWorld България, pcworld

Екранът на H890 е 5,5-инчов тъч дисплей, но за съжаление не поддържа HD резолюция. Използваната матрица е IPS с разделителна способност от 540 x 960 точки. Предпазният екран не е някакъв специален от типа на Gorilla glass, което означава, че трябва задължително да го ползвате с протектор, за да го предпазите от евентуални наранявания. В комплекта има и заден капак с монтирана на него предпазна кора тип „бележник“, който заменя използването на предпазен калъф и до известна степен предпазва дисплея от нараняване при изпускане (стига да не се отвори предпазната кора). Изображението е сравнително добро (все пак имаме IPS матрица), но яркостта е недостатъчна за ползване при пряка слънчева светлина. Използваният чипсет е Mediatek MTK6589, но без суфикса на края „Т“. Това означава, че не е турбо версията, която използват тестваните модели на Allview и Prestigiо, изразяващо се в по-ниската тактова честота (1.2 GHz) на ARM Cortex A7 процесорните ядра. Системната памет е с размер 1.0 GB, което определено е малко количество, но все пак трябва да се има предвид, че при този смартфон водеща е ниската цена. Потребителската памет е само 4.0 GB, но при положение, че има възможност за добавяне на външна micro SDHC карта, това е без кой знае какво значение. Смартфонът разполага с две камери - задна (основна) и предна (допълнителна). Основната е 8 MP, а предната – 1 MP. Има налична (и работеща) LED светкавица, предназначена за основната камера. Качеството на снимките не е добро, като в това отношение този смартфон твърдо зае последното място в настоящия тест.

Privileg H890 пристига с инсталирана операционна система Android 4.2.1 Jelly Bean, като няма никаква персонализация. Това от друга страна, ще се хареса на потребителите, които искат сами да си персонализират смартфона.

Плюсове:
+ IPS тъч екран
+ ниска цена
+ Dual SiM
+ слот за micro SDHC карта памет
+ две батерии

Минуси:
- слаб хардуер
- липса на HD дисплей
- липса на защитно покритие на екрана
- лошо качество на камерата

Предоставен за тестове от: Computer 2000
Ориентировъчна цена на дребно (с нач. ДДС): 349 лв.

Резултати от тестовете
Allview X1 Soul


Android смартфони за всеки джоб

© PCWorld България, pcworld

Резултати от тестовете
GSmart SAGA S3


Android смартфони за всеки джоб

© PCWorld България, pcworld

Резултати от тестовете
Prestigio MultiPhone 7500


Android смартфони за всеки джоб

© PCWorld България, pcworld

Резултати от тестовете
PriVileg H890


Android смартфони за всеки джоб

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.