ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

GAMDIAS ZEUS GMS1100 се справя подобаващо добре на фона на ожесточената конкуренция в този сегмент на пазара и със сигурност ще намери приложение както при поклонниците на динамични FPS престрелки, така и сред привържениците на MMO битки.

Автор: Денислав Славчев

Компанията GAMDIAS Technology е непознато име на родния геймърски пазар. Всъщност това е съвсем нормално, тъй като тя е съвсем млада компания (съществува едва от две години) и в световен мащаб.  Тя принадлежи към групата на Kworld Computer Technology, която притежава марките Kworld (известна с TV тунерите си) и Kguard - една от водещите марки за видеонаблюдение. Независимо от своята младост, GAMDIAS има големи амбиции, като доказателство за това е спечелената престижна награда RedDot, която по същество е аналог на наградите "Оскар"  и "Грами", но в IT индустрията. Интересно е значението на  името на компанията. Първите три букви са всъщност абревиатура на "Gaming Art in Motion", което най-добре описва философията на компанията, a пък Dias на латински означава  бог. 
От началото на март тази марка за геймърско оборудване е вече и на българския пазар, където са достъпни и първите нейни изделия, включително най-модерните. На проведеното през октомври 2013 г.  търговско изложение за електроника China Sourcing Fair: Electronics & Components компанията представи няколко нови продукта, между които и геймърска мишка ZEUS Laser GMS1100, с която ще ви запознаем в настоящия обзор.

GAMDIAS ZEUS  GMS1100 е най-висок клас геймърска мишка и пряк конкурент на утвърдените решения от този сегмент на марки като Razer, Logitech, Cyborg, SteelSeries и пр.  Мишката притежава 11 бутона и за нейната функционалност се грижи мощен 32-битов процесор ARM Cortex Premium, който осигурява максимална изчислителна мощност. 
Спецификации на GAMDIAS ZEUS GMS1100


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworldОпаковка
По традиция този тип продукти, пристигат с естетически привлекателен външен вид на опаковката, като по този начин създава усещане в потребителя че в нея се намира висококачествено устройство.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

 Опаковката на ZEUS GMS1100 е компактна, картонена, като преобладава белия цвят.  На всички страни присъстват логотипите и, така че откъдето и да се погледне да бъде разпознаваема. На лицевата страна има изображение на мишката в реален размер, както и акценти, оформени като икони на ключовите и характеристики, като например наличието на 11 интелигентни бутона, 512 KB вградена памет, честота на отчетите do 1000 Hz, калибриране на зоната на захват, високопроизводителен процесор ARM Cortex Premium и разделителна способност от 8200 dpi.  На гърба на опаковката  има подробни технически характеристики на няколко езика.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

 На лицевия панел, има капак, който се отваря и ракрива гледка към мишката, която се вижда под прозрачен пластичен прозорец.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

 Всъщност самата мишка има втора опаковка, която влиза в основната кутия и представлява  нещо като пиедестал,  покрит от прозрачно пластично фолио.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

 В комплекта освен мишката ще откриете кратко ръководство и два стикера с логото на мишката.

Поглед отблизо
Външният вид на ZEUS GMS1100 е с доста агресивен дизайн и отличителна конструкция, спрямо познатата ни стандартна мишка. Определено по-правилното наименование на този тип устройство е гейм контролер, отколкото мишка.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworldZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

По корпуса на ZEUS GMS1100 присъства значително количество допълнителни части, като бутони, подвижни панели и пр.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

Дизайнерите от GAMDIAS са се постарали да  създадат собствен, неповторим стил при този продукт. Не са пестени за целта декоративни елементи по оформлението. Мишката следва естествената ергономична линия на дясната ръка и поради това е с асиметрична конструкция.  Във формата и  далеч няма нищо революционно, защото прилича на повечето подобни продукти, които са ни познати.  Интересна и не маловажна особеност е възможността за настройване персонализиране на страничните панели (отстоянието им от корпуса), които са предназначени за палеца и безименния пръст.  Тази функционалност придоби голяма популярност след въвеждането и в Razer Naga.  Настройката при ZEUS GMS1100 се извършва посредством 3 ролки (две за панела на палеца и една за безименния пръст), намиращи се отдолу на мишката. Максималното  разстояние,  на което могат да се придвижват тези панели е 10 мм, което обаче е доста по-малко от конкурентния модел Cyborg RAT.  Независимо че мишката изглежда голяма, тя е сравнително ниска и доста удобна с височината си от 43 мм.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

 В задната страна на мишката, са разположени допълнителните тежести, като достъпа до тях е посредством декоративен капак, който се намира от долната страна.  Това допълнително тегло е добре балансирано и се разпределя равномерно. Даже и без тези тежести, мишката тежи 150 гр., което може би е причината да се откажат конструкторите на GAMDIAS да използват метална основа, която би повишила още и без това не особено малкото й тегло.  Корпусът на ZEUS GMS1100 е изцяло пластмасов и отсъствието на метална основа не е критично.  Пластмасовите панели са матирани, така че да възпрепятстват нежеланите пръстови отпечатъци, като същевременно осигурят достатъчно добър и надежден контакт с ръката.  
Най-отгоре на изпъкналата страна на корпуса на мишката седи моделното лого, което е лазарно гравирано  и има  LED подсветка. Общо взето  не е пестено откъм светлини и всичко, което може да свети, просто  свети.  На левия бутон има миниатюрна рисунка на светкавица, което напомня на притежателя си (ако случайно е забравил), че тя е наименувана в чест могъществото на  Зевс Гръмовержеца.  ZEUS GMS1100 разполага с общо 11 бутона (включително двата стандартни),  като 9 от тях са функционални и могат да се програмират посредством софтуера "Hera". Двата основни бутона (ляв и десен) на мишката са оформени самостоятелно и се намират на стандартните се места, като са отделени един от друг от продълговат панел на който е разположен скрол ринга  и част от функционалните бутони. Като недостатък, който забелязах е че двата бутона са малко шумни (доста отчетливо щракане се чува) и  по-твърди.
Функционалните бутони са разположени в три групи.  Ще започнем описанието им отзад напред. Третата група се състои от четири бутона, които се намират отгоре на изпъкналата част на мишката, като три от тях (VI, VII и VIII) са разположени зад скрол ринга, а четвъртия е самият скрол (IX).  Другата група от четири бутона (II, III, IV и V) се намира странично в лявата страна (над панела за палеца) на мишката, а пред тях, в непосредствена близост до основния ляв бутон се намира и последния функционален бутон (I), който обособява третата група и единствен неин представител. По подразбиране  бутони VI и VII са настроени за увеличаване и намаляване на чувствителността на лазерния сензор.  С бутон VIII се зарежда уеб страницата на производителя, за сваляне на софтуера Hera.  Бутони I и III са програмирани за  функциите "напред" и "назад" на браузърите, а IV и  V  изпълняват функцията за увеличаване и намаляване на силата на звука на медийните плейъри. Бутон "I" съвсем не случайно е отделен, тъй като с него се сменят профилите, а непосредствено до него е разпологен и RGB LED диод, който си променя цветя в зависмост от избрания профил.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

От долната страна на мишката се намира лазерния сензор,  ринговете, за настройване на страничните панели на мишката и капака за допълнителните тежести.
Мозъкът на ZEUS GMS1100 е мощен 32 битов  процесор ARM Cortex Premium, осигуряващ колосална изчислителна мощност и точно коригиране на работата на лазерния сензор на различни типове повърхности.  Самият лазерен датчик работи с разделителна способност от 300–8200 dpi и скорост на дискретизация до 12000 отчета за секунда.
Интерфейсът на мишката за връзка с компютъра е USB, като дължината на кабела е около 2 м. Самият кабел е с текстилна оплетка, което допълнително подчертава високия клас на продукта.

Софтуер за управление GAMDIAS Hera
ZEUS GMS1100 е един чудесен хардуер, но без необходимия софтуер, който да управлява тази мишка, тя би била като всяка една обикновена такава. GAMDIAS са се постарали и в това отношение и за управлението на ZEUS GMS1100 (както и всички останали модели мишки на компанията) е предназначен фирмения софтуер Hera, който работи под Windows среда. Както вече стана ясно, софтуерът трябва да се свали от сайта на GAMDIAS. След това самата инсталация протича за около няколко минути, като през това време инсталаторът  разпознава включения хардуер  и инсталира необходимите модули. Самият интерфейс е доста тематичен и оригинален.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

От дясно са разположени 5 банки за профили, за съхраняване на текущите настройки.  Към един профил, могат да бъдат свързани не повече от три програми. Пътят към изпълняваните файлове (exe) се указва в раздела Profile Match. При стартиране на ковото и да е от трите приложения/игри, Hera автоматично превключва на синхронизирания с него профил. В най-долната част (централно) са изобразени включените устройства.
В лявата част на интерфейса се намират 10 основни  пада (бутони), отговарящи за корекцията на определени параметри.
-Key Assignment;
-Macro Management;
-Mouse Control;
-Mouse Luminance;
-Assign Sounds & Timer;
-Sound File Edit;
-Timer Setting;
-Muscle Memory;
-Olympics;
-Update/Support.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworldZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

С първия пад KeyAssignment се програмира бутон.  Действията се избират от две групи: Mouse Keys (текуща функция) и Backward (функция на мишката). Първата група включва във себе си такива команди, като: изключване, макрос, превключване на профила, превключване на резолюцията на сензора, активация на режима Precision Aim,  бутон на мишка/клавиатура за бързо включване на медиа, функция Windows/Skype, стартиране на Hera и пр. Втората група се сустои от основните функции на мишката: ляв/десен клик, двойно/тройно натискане, напред/назад, придвижване на скролера нагоре/надолу и пр.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

Падът Macro managment се използва за запис на сложни макрокоманди. Създаването на макроси е съпроводено от комбинация от клавиши и бутони на мишката. В редактора се задава закъснението на текстовите съобщения, координатите (абсолютни или релативни) на позицията на курсора по осите X и Y.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

С Mouse Control пада се настройва скоростта на преместване на курсора във вертикална посока и двойното натискане. Честотата на реакция на USB интерфейса се избира в диапазона 125/250/500/1000 Hz . Също така се настройват и параметрите  Lift Off Setting и Straight Patch Correction.
Резолюцията на сензора може да се регулира в границите 200-8200 единици със стъпка 100dpi по осите X и Y.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

Следващият пад е Mouse Luminance и отговаря за работата по подсветката по четирите зони - индикатор на профила, изменение на dpi, предни LED и задни LED.  Цвета не може да се променя но позволява да се настрои яркостта и режима на пулсации.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

С пада Assign Sounds & Timer, както се подразбира от името се настройват звуковите ефекти и таймера. За избор са предоставени 6 кратки мелодии.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

Падът  Sound File Edit позволява записване и редактиране на звуков файл , а пък Timer Setting, настройване на таймера  за настъпване на дадено събитие
  
Падът Olympics  се оказа нееактивен.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

С пада Muscule Memory се предоставя статистическа информация: сумарен брой на натискане на бутоните и скрола, общ пробег (изминато разстояние), максимална скорост на преместване/ускорение, брой натискания на различни клавиши за една секунда. количество на едновременно активираните клавиши и пр.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

Посредством пада Update/Support  ще се запознаете с версията на софтуера и фърмуера на мишката, Също така може да видите номера на изделието, да направите заявка за техническа поддръжка, да проверите за налични ъпдейти.


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld

Настройките на самия софтуер са отделени в отделен прозорец. В тях избирате език на интерфейса, автоматично записване на данните, цвят и зона на екрана за извеждане на панела на Hera.

Заключение


ZEUS GMS1100 – един истински Зевс сред гейминг манипулаторите

© PCWorld България, pcworld


Мишката GAMDIAS ZEUS GMS1100 демонстрира нагледно своите високи амбиции и намерения да се намеси на пазара на геймърска периферия. Както всички останали компании от висшия ешелон и Gamadias обещава на своите потребители множество иновационни идеи в своите продукти. В разгледания модел няма никакви сериозни недостатъци и можем спокойно да кажем, че ZEUS GMS1100 се справя подобаващо добре на фона на ожесточената конкуренция в този сегмент на пазара. Главна заслуга за това имат инженерите на GAMDIAS, които са успели по един добър начин да съчетаят един мощен хардуер, контролиран от процесор ARM Cortex Premium и възможността за персонализиране на ергономията на мишката. Трансформацията на корпуса с помощта на страничните, подвижни панели способства за избор на оптимален захват от ръката, а системата за регулиране на теглото System x5 (с добавяне на допълнителни тежести), коригира общата маса до желаното тегло. Към достойнствата на  ZEUS GMS1100, трябва да отнесем и съвременният лазерен сензор, който предлага максимална резолюция от 8200 dpi, привлекателна зонална подсветка, ефектен дизайн, наличие на вградена памет за съхранение на профилите и удобен управляващ софтуер - Hera. Благодарение на достатъчното количество допълнителни елементи на управление, включително бутона за смяна на профилите и чувствителността,  ZEUS GMS1100 успешно ще намери приложение както при поклонниците на динамични FPS престрелки, така и сред привържениците на MMO битки.  
Разбира се, ZEUS GMS1100 не е идеален продукт и като всеки останал и той си има някои слабости.  Това, което успяхме да забележим по време на теста, са малко по-шумните и твърди основни бутони в сравнение с конкурентните продукти. Също така и скрол-бутонът  не е особено мек и за придвижването му се изисква малко по-голямо усилие. Също така задължително се налага да му коригирате параметрите от Hera, тъй като по подразбиране придвижва сравнително бавно курсора, което може да ви създаде сериозен проблем в някои шутъри. Инженерите има какво да помислят и по въпроса за разположението на някои крайни бутони (V и VIII например), тъй като достъпът до тях по време на игра е малко затруднен. Всъщност всички тези “недостатъци” са съвсем дребни и не променят особено цялостното представяне манипулатора. Основният проблем обаче си остава високата цена за ZEUS GMS1100, която трябва да платите - 158 лв.  Разбира се има и значително по-скъпи мишки, но да не забравяме Tt eSPORTS Level, с която конкуренцията няма да бъде лесна. Все пак това е нов продукт от висок клас и е нормално да стартира с висока цена.  Надяваме се, че това ще се промени след някой и друг месец и скоро ще се радваме на по-примамливи ценови нива.  

 
Актуализация юли 2014 г: Вносител на продуктите на GAMDIAS е  Lancom-България .  Мишката може да бъде закупена в търговската мрежа от техните дистрибутори, като препоръчителната крайна клиентска цена е 158 лв.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.