ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

Автор: Денислав Славчев

Компанията Asrock продължава да радва потребителите, като пуска разнообразни решения, предназначени за геймърите. В този обзор ще разгледаме един доста достъпен модел дънна платка, базирана на чипсета Intel B85 Express.

В един съвсем скорошен обзор ви запознахме с подобно решение, базирано пак на същия чипсет.  Очевидно ниската стойност на този чипсет и неговите добри възможности, позволяват да се получи много ценово ефективно решение в ниския клас геймърски продукти. Цената на  дребно, на която се предлага  обекта на нашето ревю (Asrock Fatal1ty B85 Killer) е 162 лв., която се превръща в повече от атрактивна, когато научите какво получавате за нея.
Опаковка и окомплектовка
Дънната платка пристига в оригинално оформена кутия, продължаваша стиловата линия на серията Fatal1ty.


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld

На лицевата страна се открояват названието на модела, а също така и псевдонима Fatal1ty на професионалния геймър Джонатан Уендъл. Също така е отбелязано и наличието на код за 3 месеца безплатно ползване на  XSplit, предназначен за провеждане на стрийм транслация. Също така не пропуснато да се акцентира и върху използвания мрежов контролер Atheros Killer E2200, който предлага автоматично управление на игровия мрежов трафик  и увеличаването на приоритета му на  ниско ниво с цел намаляване на  закъснениятна предаване на игровите данни. Според производителя, закъсненията се  намаляват между 46% и 136%. 


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld

Задната страна на опаковката, изцяло е в акценти на ключовите характеристики на дънната платка.


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld

В комплекта на дънната платка  Asrock Fatal1ty B85 Killer ще откриете:
-Оптичен диск с драйвери и помощни програми
-Ръководство за потребителя
-2 x SATA кабели за данни.
-Код за безплатно използване в рамките на 3 месеца на софтуера XSplit
-Задна I/O планка.
И така нека да продължим с ключовите характеристики на Asrock Fatal1ty B85 Killer и нейните спецификации.

Ключови характеристики на Asrock Fatal1ty B85 Killer 
Asrock Purity Sound  -  комбинация от няколко хардуерни и софтуерни аудио решения и технологии, които ще задоволят дори най-претенциозните аудиофили.  Включва 7.1 CH HD аудио с Realtek ALC1150 аудио кодек, осигуряващ 115dB SNR и снабден с операционен усилвател, TI® 5532 Premium Headset Amplifier, поддържащ слушалки до  600 ома, технологията Direct Drive, EMI защитен екран, изолационно покритие на печаната платка и поддръжка на DTS Connect.
Premium Gold Caps  - тази платка използва японски, позлатени полимерни кондензатори. Благодарение на своето златно покритие, те осигуряват по-голям работен ресурс и по-стабилни характеристики.
Digi Power  - За разлика от традиционните дънни платки, които са с аналогово захранване, тази дънна платка използва следващо поколение PWM (Широчинно-импулсна модулация), който осигурява по-воисока ефективност и по-ниски пулсации на напрежението (Vcore) на процесора волтаж. По този начин  стабилността и работния ресурс на дънната платка се увеличава значително.
Key Master – софтуер в комплека на платката, който позволява  да се създават     собствени макроси  за клавишите на клавиатурата, а също и използването на функцията Sniper Key, което позволява в точно определен момент да се намали чувствителността на мишката и да се прицелите по-точно. 
F-Stream - многоцелеви софтуерен пакет на Fatal1ty с нов интерфейс, повече нови възможности и подобрени инструменти, сред които Key Master, Fatal1ty Mouse Port, EZ OC, Auto Tuning, XFast RAM, OC Tweaker, System Browser, Live Update, Tech Service и много повече!
Fatal1ty Mouse Port -  разширяема технология за геймъри, която е част от F-Stream. След включването на USB мишката в специалния Fatal1ty Mouse Port и стартирането на F-Stream софтуера, геймърите могат да използват предпочитаната от Fatal1ty скорост на честотата на опресняване на мишката от 500 Hz. F-Stream също така предлага гъвкава възможност  за геймърите да настройват честотата в диапазона 125 Hz - 1000 Hz. Това е много полезно за професионалните геймъри, които търсят гладък геймплей и бърз отклик от мишката.
Qualcomm Atheros Killer™ E2200 Series Gigabit LAN – специализиран геймърски мрежов контролер. Той позволяващ приоритизиране на геймърския мрежов поток, с цел  драстично намаляване на латентността му.
Triple Monitor – тази технология ви позволява  да избирате между трите вградени видео интерфейса ( достъпни от задния I/O панел), за да свържете монитори към тях и да ги използвате едновременно, без нуждата от  инсталиране на друга графична карта.
FAN-Tastic Tuning -  позволява конфигурирането на различни скорости на вентилатора при  различни температури, като за по-нагледно се използва  графика.  Вентилаторите автоматично ще преминат на следващото скоростно ниво, когато се достигне зададената температура.
Easy Driver Installer -  потребителите, които нямат оптично устройство за инсталирането на драйверите от оптичния диск, който идва в комплекта на платката, Easy Driver Installer е полезен инструмент н UEFI, който инсталира LAN драйвера на вашата система чрез USB флашка, след което сваля и инсталира другите необходими драйвери напълно автоматично чрез Интернет, без да се налага използването на каквото и да е оптично устройство!
Fast Boot – фирмена технология, оптимизираща стартирането в рамките на 1,5   сек. (в зависимост от конфигурацията) на вашето Windows 8  базирано PC. 
USB Key – поддръжка на автоматична процедура по оторизация  във Windows 8, с помоща на USB идентификатор.  
XFast 555 – включва  в себе си технологиите XFast RAM, XFast LAN и XFast USB, призвани да увеличат производителността, съответстваща на  компонентите на вашата система.  
Restart to UEFI – функция за последващо влизане в конфигурационния екран на UEFI BIOS, която е създадена за тези, на които често им се налага да получават достъп до настройките в BIOS.  Тя позволява да влезете в тях при следващото включване на компютъра.
Dehumidifier - с помощта на тази технология вие можете да предотвратите повреждането на платката от кондензация.  След като се активира, компютърът автоматично се включва за подсушаване на системата след режими  S4/S5.
 

Дизайн на  Asrock Fatal1ty B85 Killer


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld

Самото причисляване на дънната платка към серията Fatal1ty е и причината за използваното характерно за всички модели от серията цветово оформление – черно и червено.


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld

На оптималното разположение на основните елементи по дънната платка е обърнато особено внимание от конструкторите и на практика няма да имате проблеми с нея при сглобяването на системата. На обратната страна на платката  се вижда стандартната планка за закрепване на процесорния цокъл, както и ясно се забелязва закрепването на  радиаторите на VR регулатора и чипсета, което е посредством винтове, а не пластмасови скоби, което би трябвало да доведе до по-ефективно топлоотвеждане. 


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld

В най-долната част на Asrock Fatal1ty B85 Killer са разположени терминалите за включване на предния аудио панела на шасито,  4x USB 2,0 порта (изведени на два терминала) и Clear CMOS джъмпера.


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld

В долния десен край на платката са разположени терминала за включване на контролния панел на шасито, както и 6 броя SATA портове, като от тях  4 x SATA 6,0 Gb/s (червени на цвят) и 2 x SATA 3.0 Gb/s (черни). Всички портове се захранват от чипсета Intel  B85 Express.
За оперативна памет,  дъното разполага с  четири DIMM слота за поставяне на DDR3 памет.


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld

 Първият и третият слот са с червен цвят, а вторият и четвъртият с черен. По този начин на маркиране на слотовете се избягва евентуална грешка при монтиране на два DDR3 модула, така че да им се осигури двуканален режим на работа.  Максималният размер на DDR3 паметта, която може да се постави на тази дънна платка е 32 GB, а поддържаната номинална скорост е от 1066MHz до 1600 MHz.  Под слотовете е разположен и терминала за включване на 2xUSB 3.0 порта на лицевия панел на шасито.
Охлаждането на Asrock Fatal1ty B85 Killer  е осъществено посредством два  самостоятелни алуминиеви радиатори монтирани на чипсета (долу в дясно) и на VR регулатора на напрежение (горе в дясно). Те са закрепени надеждно, посредством винтове, като по този начин е подобрено охлаждането. Радиаторите са боядисани в черно и на тях са изобразени логотипите на серията и модела на платката. 


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld

Захранването на процесора и неговите допълнителни модули се осъществява посредством 6-фазен, хибриден регулатор на напрежение. Използваният PWM контролер е ISL9582 на Intersil. Елементната база на регулатора е висококачествена и включва японски твърдотелни кондензатори с повишен работен ресурс, силови дросели с феритни сърцевини и driver-MOS транзистори. Регулаторът на напрежение (VR) се захранва посредством 8-контактен ATX12V куплунг с подобрено контактно съпротивление за намаляване на загубите в него.
Платката разполага и с доста голямо количество (7 броя)  разширителни слотове.  


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld

От горе надолу са разположени в следния ред:
1. PCI Express 2.0 x1
2. PCI Express 3.0 x16 (режим на работа х16);
3. PCI Express 2.0 x1
4. PCI
5. PCI Express 2.0 x16 (режим на работа х4)
6. PCI
7. PCI
 
Както се вижда платката разполага два графични  PCI-Express слотове, които са оцветени в червено.  Първият от тях се контролира от процесора и осигурява поддръжка на PCI-Express 3.0 стандарта, а вторият се контролира от чипсета (B85) и поддържа PCI-Express 2.0.  Независимо, че официално платката поддържа технологията AMD Crossfire, работата с две производителни графични карти е далеч от оптималната. Това е и може би причината, платката да няма официална поддръжка за NVIDIA SLI, защото не отговаря на изискванията. 
Както е известно Intel B85 Express не поддържа PCI интерфейс и за целта от ASrock са използвали допълнителен PCIe-PCI мост в лицето на познатия контролер ASMedia ASM1083.
Графичните интерфейси с които разполага дънната платка са цифровите HDMI, DVI-D и аналогов VGA, като за тях се грижи мултиплексорът ASMedia ASM1442K.
Мулти IO контролера, който осигурява хардуерния мониторинг, управлението на вентилаторите, както и добавянето на PS/2 порт се осъществява от контролера NUVOTON NCT6776D.


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld

За мрежовата връзка се грижи гигабитовия LAN контролер Qualcomm Atheros Killer E2200, който притежава редица хардуерни и програмни преимущества за повишаване на скоростта на обработка на геймърския мрежов трафик.
Звуковата подсистема на Asrock Fatal1ty B85 Killer  е част от фирмения дизайн A-Style Purity Sound.


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld

Сама по себе си тя е с доста интересна конструкция. В основата и е залегнал качественият 8-канален HDA кодек Realtek ALC1150, който поддържа аудио конфигурации 2/4/5.1/7.1. Той работи съвместно с мощния операционен усилвател NE5532 на Texas Instruments, способен да захрани слушалки с импеданс до 600 ома. Също така се поддържат технологиите Blu-ray audio и DTS Connect, за повишаване на качеството на възпроизвеждане.
Платката разполага и с голямо количество хедъри за включване на вентилатори. На разположение са четири броя 3-пинови хедъра и два 4-пинови (единият за процесора) с PWM управление.


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld

На задния I/O панел на Asrock Fatal1ty B85 Killer  за разположени следните портове:
1 x HDMI
1 x D-Sub
1 x DVI-D
1 x PS/2 (за клавиатура или мишка)
1 x LAN (RJ45)
2 x USB 3.0
4 x USB 2.0
1 x Optical S/PDIF out
5 x аналогови аудио портове
Наличните USB 3.0 портове в дънната платка (общо 4 бр.), далеч не са много но в повечето случаи ще са ви напълно достатъчни. 
По отношение на положителните страни на платката може да отнесем наличието на Fatal1ty Mouse Port – единия от четирите USB 2.0 (обозначен със стикер) порта на I/O панела, който позволява самостоятелно да се избира честотата на сканиране на мишката в диапазона 125 Hz – 1000 Hz. Също така добрата реализация на аудио подсистемата и поддръжката на графични дисплеи с резолюция 4K Ultra HD. 
Фърмуерът на Asrock Fatal1ty B85 Killer  е стандартният за компанията графичен UEFI BIOS, използван в Fatal1ty серията.  Интересна особеност е наличието в менюто "OC Tweaker" на графичния конфигурационен интерфейс на настройката "Non-Z OC", която се появява при поставяне на дънната платка на "K" процесор.   Инженерите на ASRock са намерили начин да заобиколят рестрикцията на чипсета Intel B85 Express, относно възможността за овърклок на CPU, която е привилегия само на Z87. Разбира се, при  Asrock Fatal1ty B85 Killer  може да избирате само измежду фабрично дефинирани овърклок степени, като за процесора Core i7-4770K това са 4 Ghz, 4.2 GHz, 4.4 Ghz, 4.6 Ghz и 4.8 GHz.  Това всъщност е позната ни опция от Z87 базираните дънни платки, която позволява автоматичен овърклок.  Иначе е налична и опция за промяна на процесорния множител (само за "К" процесори) от множител 8 до MAX, със стъпка единица, както и промяна на честотата на паметта в границите 800-1600 MHz. Също така се предлага достъп до настройване и  на основните напрежения на различнбите блокове на процесора, паметта и чипсета.  Тоест при наличие на "K" процесор, разполагате с всички необходими за овърклок опции в BIOS. Освен това, фирменият софтуерен инструмент ASRock F-Stream, ви позволява да овърклоквате и тунинговате системата си направо под Windows, което доста опростява процеса.

Тестова конфигурация
За проверка на възможностите на на дънната платка  ASRock Fatal1ty B85 Killer, беше използвана следната тестова система: 
Дънна платка:    ASRock Fatal1ty B85 Killer; Gigabyte G1.Sniper B5; Intel DZ87KL-75K
Процесор:   Intel Core i7-4770K
RAM памет:   2 x 4 GB (8 GB) Kingston HyperX Predator DDR3-2400
Системен диск:   240 GB Intel 520 SSD
Графична карта:   Sapphire Radeon HD 7970
Захранващ блок:   700W Cooler Master V700 Vanguard
ОС: Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
Резултати от тестове


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld


Заключение


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld

Дънната платка ASRock Fatal1ty B85 Killer е атрактивно решение в категорията на геймърските продукти. Тя има  много добър набор от функции, особено за ценовия  сегмент, който заема и по този начин е напълно лишена от каквито и да било недостатъци.
Към основните достойнства  на този модел, ние можем да отнесем  доброто оформление на интерфейсния панел, отлично качество на аудио подсистемата, високопроизводителния мрежов контролер Qualcomm Atheros Killer E2200  (предлагащ редица хардуерни и софтуерни функции,  увеличаващи приоритета на геймърския и мултимедийния трафик), качествената елементна база, както и производителността, съпоставима с флагманските решения, базирани на  Intel Z87 Express чипсета. Въпреки факта, че това е дънна платка базирана на чипсет,  който е олекотена версия на Z87, тя има много богати възможности за тунинг и овърклок.
Също така геймърите по достойнство ще оценят и Fatal1ty Mouse Port  (USB 2.0 порта на I/O панела за включване на мишка), който ви позволява да зададете честотата на сканиране в диапазона 125-1000 Hz. Също така и софтуерният пакет, с кйто пристига Intel Z87 Express, едва ли ще остане незабелязан от геймърите, особено  XSplit , Key Master и Sniper Key, които са едно много полезни геймърски инструменти.   
Всичко това ни дава пълното основание, горещо да препоръчаме  ASRock Fatal1ty B85 Killer, като  висококачествено решение  за изграждане на геймърска конфигурация от  ниско и средно ниво, използваща единична високопроизводителна графична карта. 
Плюсове
+Висококачествена елементна база
+Поддръжка наа различни полезни инструменти и патентовани технологии
+Висококачествена аудио подсистема ASRock A-Style Purity Sound
+Наличие на Fatal1ty Mouse Port интерфейс за свързване на геймърски мишки
+Наличие на софтуера XSplit и Key Master магистър доставени
Минуси
-Неизползваема поддръжка на ATI Crossfire.


ASRock Fatal1ty B85 Killer - поредният "убиец" на ASRock

© PCWorld България, pcworld


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.