Тестов сблъсък между няколко графични карти от висок клас

Високият клас графични карти винаги е бил мечта за всеки геймър, тъй като предлага безпрецедентна производителност.

Текст: Денислав Славчев

Високият клас графични карти винаги е бил мечта за всеки геймър, тъй като предлага безпрецедентна производителност. За съжаление достъпността му не е особено голяма, тъй като не е по джоба за всеки. Независимо от това, най-новите предложения са в състояние да променят това. Едва ли има някой, който да не чул упреците към NVIDIA, която започна да ребрандира някои стари модели графични карти, като модели от ново графично поколение. Очевидно този подход проработи, защото за много потребители, които искаха да се сдобият с някаква графично решение, което не беше по джоба им, сега имаха вече реален шанс да го направят. Още повече, че тези „нови”-стари модели графични процесори бяха претърпели усъвършенстване и пристигаха на по-високи работни тактови честоти, като предлагаха и по-висока производителност от предшествениците си.

Независимо от негативните мнения на множество потребители, които искаха нещо съвършено ново, на другия основен играч на графичния пазар – AMD – също им хареса тази идея и те решиха да я експлоатират. В крайна сметка това носи доста добри печалби, тъй като самия графичен чип вече се изплатил и в себестойността му влизат само разходите му за производство. Докато в серия 7000 видяхме малко плаха подобна реализация на моделите HD 7850/70 то сега, с излизането на R9/7 серията на AMD нещата изглеждат доста по-брутални. Тук например моделите R9-280X и R9-280 са точни копия на познатите ни Thaiti базирани карти - HD 7970 и HD 7950 (флагманите на серия 7000). Даже и тестовите програми ги разпознават като графична карта от серия 7000. И независимо от евентуалното разочарованието на някои потребители, положителните страни са няколко. От една страна, тези „нови” модели са на значително по-ниска цена (и вече напълно приемлива) от моделите от 7000 серия. От друга страна, те са с по-високи фабрични тактови честоти и осигуряват по-висока производителност от HD 7950/70.

Хубавият момент от цялата тази работа е, че старите модели от 7000 серия се явяват неконкурентоспособни в този случай и предстои тяхното спиране от производство, но до изчерпване на количествата в търговската мрежа, ще се наложи да им бъде намалена цената под тази на R9 серията, което означава, че съвсем скоро, всеки който си е мечтал за карта HD 7970 или HD7950, ще може да се сдобие с такава на много атрактивна цена. Същото се отнася и за привържениците на NVIDIA - с излизането на новото поколение графични процесори R9/R7 на AMD летвата се вдигна много, тъй като флагмънският модел R9-290X предлага по-висока производителност и доста по-ниска цена от GeForce GTX780. Очевидно от NVIDIA са отчели този факт и в резултат побързаха да намалят продажните цени на всички модели от GTX 700 серията. Съвсем скоро и у нас тези цени ще са реалност, така че потребителите ще имат доста голям избор от достъпни графични карти от най-висок клас, за които до вчера може би не са могли и да си мечтаят.

Сега обаче могат и да започнат с мечтите, а ние ще се заемем с реалностите като сравним няколко от тези VGA модели.

Как тествахме?
За провеждането на тестовете решихме да използваме основно игри, като единственият синтетичен тест, който сме включили, е 3DMark . Неговата цел е да даде някаква бегла представа как се скалира определено GPU от дадена марка спрямо по-големите и по-малките модели. За целта на изпитанието сме подбрали някои от най-популярните DX 9c/10/11 заглавия. Използваната резолюция е 1920x1080 пиксела. Тя може да се стори на някои от вас висока, но неписаният стандарт за монитори е именно FullHD разделителна способност (1920x1080). Всички тестове са проведени под Windows 7 Ultimate 64-bit. Използвани са последните официални към дадения момент графични драйвъри NVIDIA ForceWare 331.65 WHQL и AMD Catalyst 13.9.Тестов сблъсък между няколко графични карти от висок клас

© PCWorld България, pcworld


Тестов сблъсък между няколко графични карти от висок клас

© PCWorld България, pcworld


Тестов сблъсък между няколко графични карти от висок клас

© PCWorld България, pcworld

Заключение

В този обзор събрахме няколко видеокарти, достъпни на нашия пазар, като селекцията ни обхващаше както високия клас графични карти, така и високия край на средния клас. За жалост, по време на подготовката на този обзор цените им все още не бяха коригирани, поради което вероятно на много от вас споменатите видеокарти ще се сторят ужасно скъпи. На нас това също ни попречи да ги оценим по достойнство, тъй като не ни беше ясно какви точно ще са новите цени на нашия пазар, а, както многократно сме казвали, един продукт е толкова добър, колкото е добра цената му. Именно това е и причината в този обзор да присъдим една, единствената награда - „Избор на редактора” – тъй като единствената карта с коректна цена (независимо, че е висока спрямо стандартен R9-280X модел), беше Sapphire Toxic R9-280X.


Тестов сблъсък между няколко графични карти от висок клас

© PCWorld България, pcworld


Тестова конфигурация:
CPU - Intel Core i7-2600К, 4,8 GHz
FAN – Water Cooling
MB - Gigabyte GA -Z77X-UP5-TH
RAM – 2x4GB Apacer DDR3-1600
HDD – 128GB Verbatim SSD
CASE – Cooler Master Cosmos S
PSU – ColerMaster Silent Pro GOLD 1000W

Gigabyte 7870 2GB (R787OC-2GD)
Gigabyte GV-R787OC-2GD, както показва наименованието, използва овърклокната версия на графичния процесор Radeon HD 7870. Едва ли някой си мисли, че това е референтен дизайн на Radeon HD 7870. Още на пръв поглед се забелязва масивното охлаждане, което е конструирано на база фирмената технология Winforce 3X. То представлява масивен алуминиев радиатор, покриващ цялата площ на печатната платка (PCB) и използващ технологията на топлинните тръби. Той се охлажда принудително посредством три вентилатора, монтирани на пластмасова рамка кожух, които са разположени по специален начин, така че създаваните въздушни потоци от тях да не си пречат взаимно и оттам да им се намалява ефективността. На горния ръб е монтирана допълнителна метална планка за подобряване на якостта на печатната платка, тъй като от тежестта има вероятност да се деформира. Самото PCB е с характерния за Gigabyte син цвят и с абсолютно същия дизайн (като изключим цвета и надписите) като референтния. Тоест по отношение на електрическите характеристики не трябва да се очаква нещо повече, тъй като PCB не е проектирано по технологията Ultra Dulable VGA. Независимо от това, референтният дизайн е достатъчно добър и има много добри овърклокърски способности.Тестов сблъсък между няколко графични карти от висок клас

© PCWorld България, pcworld

Захранването на графичната карта се осъществява посредством познатите ни два 6-контактни PCIe куплунга. Графичната карта идва с работни тактови честоти от 1100 MHz / 1200 MHz (ефективна DDR5 4800 MHz) GPU/Mem. Тактовата честота на паметта не е претърпяла промяна спрямо референтната от AMD, но на GPU е увеличена с 10%. Независимо от фабричния овърклок, картата има доста толеранс за допълнителен от потребителя. В нашата лаборатория успяхме да овърклокнем картата до 1280 MHz / 1420 MHz (ефективна DDR5 5680 MHz ) при увеличаване на работното напрежение на GPU до 1,28 V. Охлаждането се справя чудесно при този отличен овърклок, но все пак става осезаемо по-шумно, тъй като генерираната топлина вследствие на увеличеното напрежение е доста голяма. Като цяло картата е доста привлекателна за всяка една категория (ентусиасти и начинаещи) заради характеристиките си, но като цена все още има какво да се желае.


Плюсове:
+ отлично охлаждане
+ фабрично овърклокната
+ 36 мес. гаранция

Минуси:
-
неактуализирана цена

Предоставена за тестове от: Most Computers
Ориентировъчна крайна клиентска цена (с вкл. ДДС): 538 лв.
Гаранционен срок: 36мес.


Palit Jetstream GeForce GTX 770

Palit Jetstream GeForce GTX 770 е графична карта, базирана на графичния процесор NVIDIA GTX 770. Kартата не следва традиционния референтен дизайн на NVIDIA, ами инженерите на Plit са следвали свой собствен път при конструирането и. Променено е както PCB на платката, така и охлаждането, всичко, разбира се, в положителна посока. На PCB промените касаят най-вече по-мощния 8-фазов VR регулатор на напрежение, който използва DrMOS силови елементи. Охладителната система на графичната карта е доста масивна, като сърцето и е голям охладител, базиран на технологията на топлинните тръби. Той заема цялата площ на лицевата страна на платката. За неговото активно охлаждане се грижат три вентилатора, специално разработени за целта, като двата крайни са 80 мм, а средния – 90 мм. Също така, е налична и подсветка в синьо на средния вентилатор, когато работи. Самото охлаждане е намерило място и в наименованието на картата – Jetstream. Все пак това се е отразило и на теглото и, което е 880 гр. Този редизайн на Palit Jetstream GeForce GTX 770 е позволил на инженерите на Pаlit, фабрично да овърклокнат картата. Тя идва с базова тактова честота на GPU от 1150 MHz и буст честота от 1202MHz, срещу 1046 MHz/1084 MHz за референтния дизайн, което си е достатъчно стабилен овърклок, който осигурява добро ускорение на производителност, и това без да се налаги нищо да правите. Или обобщено казано, получавате една доста добре направена и „форсирана ” графична карта от NVIDIA. Основният проблем обаче е с цената и, която по принцип не е по-висока от конкурентните продукти, но все още не е актуализирана по родните магазини с обявеното намаление от NVIDIA.


Тестов сблъсък между няколко графични карти от висок клас

© PCWorld България, pcworldПлюсове:
+ адекватно охлаждане
+
сравнително тиха
+ много бърза

Минуси:
- неактуализирана цена

Предоставена за тестове от: Most Computers
Ориентировъчна крайна клиентска цена (с вкл. ДДС):
710 лв.
Гаранционен срок:
24


Palit GeForce GTX 780

Palit GeForce GTX 780 по същество е графична карта следваща изцяло референтния дизайн на NVIDIA GeForce GTX 780. Картата всъщност е само ребрандирана под марката Palit, като реално компанията няма никакъв принос за нейните качества и представяне, за разлика от модела JetStream, където всичко е претърпяло редизайн. Характерното за референтния дизайн на GTX 780 e, че по същество картата се явява един вид „олекотена” версия на екзотичния модел „Titan”, който и без това е доста ограничен откъм бройки, аи цената му е непосилна за голяма част от запалените геймъри. Целта при създаването на GTX 780 е била да се получи доста по-приемливa цена (почти два пъти по-ниска), за сметка на малко по-ниско ниво производителност. Всъщност „окастрянето” на GTX 780 спрямо Titan е в двойно по-малкия обем на видеобуфера (от 6 GB на 3 GB), като е запазена тактовата честота на GDDR5 от 6 GHz и разрядността от 384 bit на шината, както и на редуцирания брой CUDA ядра от 2668 на 2304. Даже и на външен вид GTX 780 прилича твърде много на Titan”, което се дължи на факта, че и двата графични укорителя споделят едно и същото охлаждане. Това последното е повече от добре, защото на практика осигурява на GTX 780 отлично отдаване на топлината в околното пространство и ниски нива на шум. Картата е най-бързата измежду останалите представени в тестовете , но и най-скъпата. Високата и цена обаче, никакъв начин не допринася за нейнната привлекателност и достъпност, тъй като цената на която се предлага в момента е по-висока от съвсем наскоро обявения R9-290X графичускорители на AMD, които е по-евтин и по-бърз. Все пак трябва да се има предвид, че цените на GTX 780 все още не са коригирани по магазините с намалението което обавиха от NVIDIA. Ако се изчака малко, да се появат новите екземпляри (с обновената цена), може да се окаже доста изгодна покупка Palit GTX 780, тъй като компанията винаги е държала малко по-ниски ценови нива от конкурентите си.


Тестов сблъсък между няколко графични карти от висок клас

© PCWorld България, pcworld


Плюсове:
+
адекватно охлаждане
+
сравнително тиха
+ много бърза

Минуси:
- висока цена

Предоставена за тестове от: Most Computers
Ориентировъчна крайна клиентска цена (с вкл. ДДС):
1125 лв.
Гаранционен срок:
24 м.


Power Color PCS+ HD7950

PowerColor PCS + HD7950 е друга AMD базирана графична карта, която използва графичния процесор AMD Radeon HD 7950. Картата идва с фабрично настроени, овърклокнати честоти от 880 MHz за GPU и 1250 MHz за GDDR5 паметта. Картата е с изцяло нов дизайн, спрямо референтния на AMD. Печатната платка е претърпяла промени, заради по-мощния дизайн на VRM регулатора на напрежение, който е 9 фазен (6+2+1). Самото охлаждане също е претърпяло сериозна промяна, което е отразено даже и в наименованието (PCS - Professional Cooling System). То е базирано технологията на топлинните траби, като покрива цялата лецева страна на платката. Принудителното охлаждане на алуминиевтите ламели на охладителя се осъществява посредством 2 х 92 mm вентилатора, като топлината до ламелите се извежда посредством 3 x 8mm медни топлинни тръби. Охлаждането контактува с GPU и му осигурява с около 15% по-ниска температура спрямо референтната реализация, като това се е отразило и на шума, който е с около 20% по-нисък.


Тестов сблъсък между няколко графични карти от висок клас

© PCWorld България, pcworld


PowerColor PCS + HD7950 , като графична карта, базирана на 28 нм GPU архитектурата Tahiti на AMD, притежава пълната и функционалност като поддръжка на PCI Express 3.0, технологията AMD PowerTune, AMD Eyefinity 2.0, AMD HD3D, както и наличието на AMD APP ускорение , което позволява използването на фрафичната карта за PGPU изчисления.

Увеличените тактови честоти помагат на PowerColor PCS + HD7950 да се справи много добре със 3D приложенията, като демонстрира по-висока производителност (доближавайки я повече до HD7970), спрямо референтния дизайн.

Плюсове:
+ отлично охлаждане
+ фабрично овърклокната
+добър овърклок потенциал
+добра производителност за парите си

Минуси:
-
няма съществени

Предоставена за тестове от: Most Computers
Ориентировъчна крайна клиентска цена (с вкл. ДДС):
435 лв.
Гаранционен срок:
24 м.


Sapphire Toxic R9 280X – Избор на редактора

Sapphire Toxic R9-280X се базира на съвременната 28nm архитектура GCN на AMD , която предлага поддръжка на графичния интерфейс Microsoft DirectX версия 11.2. Картата е изградена с графичния процесор Тahiti, който съдържа 2048 потокови процесора. Системната памет е с размер от 3 GB GDDR5 памет, като разрядността на шината за достъп до нея е 384 bit. По същество характеристиките на Radeon R9-280X са идентични с тези на Radeon HD 7970 (съвсем логично, предвид еднаквото GPU, което използват и двете), като основната разлика е само в тактовите честоти. Или казано на по-разбираем език – Radeon R9-280X е овърклокната версия на Radeon HD7970 GHz edition.


Тестов сблъсък между няколко графични карти от висок клас

© PCWorld България, pcworld


Sapphire Toxic R9-280X се явява още по-напомпано със стероиди графично чудовище. Тактовата му честота е увеличена до 1150 MHz, което прави тази карта много бърза в 3D приложенията. Разбира се, за целта е използван изцяло собствен дизайн на картата. PCB е преработено, тъй като е използван по-мощен VR регулатор на напрежение – 10-фазен. Освен това за него се използват нови Black Diamond (както ги наричат от Sapphire) феритни дросели за двуслоен монтаж, както и висококачествени полимерни кондензатори с удължен експлоатационен срок. За тази по-мощна захранваща схема, са предвидени две 8-пинови, PCI-e захранващи букси (срещу стандартното изпълнение 8+6), което означава, че консумацията на картата при по-екстремен овърклок може да надскочи без осеб проблем 300W. Също така, на PCB на картата е монтиран и превключвател (до Crossfire терминалите) с който може да се превключва UEFI или не UEFI BIOS, в зависимост от използваната дънна платка. Сглобката и компонентната база, използвани в тази карта е най-висококачествената. Всичко това би било безсмислено, ако на Sapphire Toxic R9-280X не беше осигурено и адекватно охлаждане. Охлаждането и е толкова впечатляващо, колкото и самите характеристики на картата. От Sapphire са кръстили дизайна на това охлаждане Tri-X. По същество то е масивно стандартно охлаждане с топлинни тръби, като в случая са използвани за пръв път такива с диаметър 10мм, което е предпоставка за наличие на голям топлинен капацитет. На прост език това означава, че охладителя може да се справи без проблем с доста високи нива на отделяна топлинна мощност. Охладителя покрива цялата лицева страна на платката, като за принудителното охлаждане се грижат три, специално конструирани за целта вентилатори. – два по 92мм и един 80 мм (централния). На гърба на картата има допълнителна алуминиева плоча, която освен като допълнителен радиатор за някои силови компоненти, разположени на гърба на PCB, изиграе ролята и на подсилващ елемент срещу огъване платката от собствената и тежест, която не никак малка. Цветовият дизайн на картата, както и наличието на светещ надпис, е комбинация на черно с оранжево, което по аналогия със спортните автомобили, разграничава Sapphire Toxic R9-280X от стандартните решения, базирани на това GPU. Като цяло това е една много сериозна графична карта, за която трябва да заплатите около 20% отгоре спрямо стандартна R9-280X.

Плюсове:
+ топ охлаждане
+ фабрично овърклокната
+добър овърклок потенциал
+отлична производителност за парите си

Минуси:
-
няма съществени

Предоставена за тестове от: Sapphire
Ориентировъчна крайна клиентска цена (с вкл. ДДС):
645 лв.
Гаранционен срок:
24 м.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.