Ултрабук компютри 2013

Напук на всички скептици, които вещаеха крах на ултрабук компютрите, на пазара вече е налице второто им поколение, което по всичко личи, че се приема доста добре. Единствено засега остава проблемна високата им цена, но и в тази насока има добри новини - вече цените започват леко да спадат.

Какво е ултрабук?

Същността на ултрабук идеята е да се създаде изключително лек и много лесно преносим лаптоп. То и досега съществуваха така наречените „ultra portable“ лаптопи, но не бяха специфицирани, и всеки производител интерпретираше това според собствените си разбирания. Всъщност преди няколко години Intel грабнаха тази идея, вдъхновени (най-вероятно) от Apple, които пуснаха своя Mac book air. Той впечатли всички със своя ултратънък дизайн и много ниско тегло, както и с продължителното време на автономна работа на батерия. В края на краищата няма нищо случайно, тъй като хардуерът на Mac book air е именно на Intel. След първоначалния успех на „Ябълката“ Intel разработиха референтен дизайн, на който да се базират ултрабук компютрите, и го предоставиха на партньорите си - производителите на x86 хардуер. Ето защо и повечето ултрабук компютри са с почти еднакъв, унифициран хардуер (подобно на Android таблетите и смартфоните). И така, под понятието ултрабук се разбира ултратънък (под 20 мм) и ултралек лаптоп, базиран на процесор на Intel, снабден с SSD диск (или хибриден вариант – SSD+HDD), притежаващ съизмерима производителност на стандартен лаптоп, продължително време на автономна работа (над 5 часа) и не на последно място „достъпна“ цена, тоест под $1000 (за американския пазар).

За съжаление се оказа, че тази цена е доста трудно постижима на настоящия етап. Основната причина е, че производството на един ултрабук е много по-трудно от който и да е ноутбук. Тънкият корпус води до необходимостта да се използват по-скъпи и здрави материали, като алуминий и магнезий, които осигуряват достатъчна твърдост на шасито. Като добавим и наличието на SSD диск или пък допълнителна 3D графична карта (в някои топмодели), то себестойността рязко скача. Все пак, както вече споменах, тенденцията е постепенно цената да намалява и не са малко моделите, които започват да я приближават. Това е нова технология, така както бяха на времето TFT дисплеите, които стартираха на умопомрачителни цена, а сега са на масово достъпна стойност. Така че след време и ултрабук компютрите ще бъдат масово достъпни. За съжаление у нас икономическата ситуация е такава, че това време ще е значително по-дълго.

Хардуерната платформа на ултрабуците е доста „мускулеста“ и на практика е сравнима с по-тежките им събратя - ноутбуците. В нея понастоящем все още масово се използват процесори Intel Core i3/i5/i7, базирани на Ivy Bridge архитектурата, но и повече обновени модели се появяват, които са базирани на най-последното поколение архитектура - Intel Haswell, която предлага по-добра енергийна ефективност и производителност. Оперативната памет най-често е 4 GB, но се срещат модели и с повече. Операционната система, с която масово пристигат моделите, е Windows 8 64 bit. Дисплеите са с размер между 11 инча и 13,3 инча, като има и известни отклонения от тези числа. Клавиатурите са пълноразмерни, а тъчпадовете - с мултитъч функционалност, като обикновено липсват самостоятелно отделени бутони към тях. Също така ултрабуците не разполагат с вградено оптично устройство, което отдавна е изживяло времето си, при положение че се предлагат доста външни USB флашки с голям обем на съхранение.

Така ултрабук преносимите компютри се явяват по-портативната и по-удобната, но също толкова мощна версия на стандартните преносими компютри. Самите конструктори отиват още по-напред, защото вече се появиха и отделни модели ултрабуци, предназначени за новата операционна система Windows 8 на Microsoft. Те са снабдени и с тъчскрийн дисплеи, така че съвсем скоро все по-често ще ги срещаме.

Обобщение

Ултрабук компютрите отбелязват значително съзряване след появата на първия ултрабук ASUS UX21. Производителите не стоят със скръстени ръце и се опитват да усъвършенстват своите продукти, като добавят нова функционалност. Все още обаче, независимо от еволюцията им, има какво да се желае. На първо място това е наличието на подсветка на клавиатурата. Засега са твърде малко моделите с нея и обикновено те са в най-скъпия сегмент. От дисплеите също има какво още да се желае и не са много моделите, предлагани с наистина добри матрици. Разбира се, това оскъпява продукта, но е факт, че даже и при скъпи модели е направен компромис с това. Също така определението „алуминиево“ или „магнезиево“ шаси не изпълва понянието здрав корпус, тъй като от реализация до реализация има много голяма разлика. Такъв е примерът с модела Portege Z930-14C на Toshiba (както и със стария Z830, от който всъщност е взето шасито). Той не притежава необходимата якост, особено капакът на дисплея, който направо създава впечатление за паянтова изработка. С цел намаляване на себестойността и същевременно увеличаване на дисковото пространство (съизмеримо с ноутбуците) някои от производителите използват хибридни решения за съхранение, прилагащи технологията Intel Smart Response, която позволява да се постигнат почти комфортът на работа на SSD и същевременно големият обем на съхранение на HDD. За реализацията на това се използва малък кеширащ SSD диск (20-30 GB). За жалост обаче не всички подобни решения работят достатъчно добре.

Изненади при теста не липсваха и най-вече касаеха различното време за зареждане на Windows при различните модели, а това е странно, при положение че повечето използваха SSD дискове. Както знаем, нееднаквите характеристики на различните модели SSD не могат да доведат чак до такива фрапантни разлики. Това, разбира се, до голяма степен зависи от оптимизацията на фърмуера. В това отношение Samsung нямаше конкуренция, като даже изпревари значително и Mac Book Air по този показател. За него е съвсем нормално да очакваме такова постижение, тъй като, ако не е най-добрият, то е един от най-добрите представители на ултрабук компютрите. Изненадата дойде от евтиния Acer Aspire S3-391, който се представи великолепно. Всъщност и този модел на Acer, независимо от недостатъците си (например липса на подсветка на клавиатурата), съчетава в себе си най-доброто в този клас, което може да се купи за такива пари. Samsung Series 9 е флагманът на този клас и поначало е замислен като такъв. При него не е направен компромис с нищо и е съвсем в реда на нещата да е и с много висока цена. Все пак това не е ултрабук за всеки. От Fujitsu са вложили много старание при създаването на lifebook U772. Наистина за пръв път виждаме такова дизайнерско решение при бизнес машина. Но, независимо от впечатляващата визия на този ултрабук, той страда и от някои сериозни недостатъци, които малко разочароват. Най-противоречивият продукт определено еToshiba Portege Z930-14C. От една страна, той е много функционален, лек и тънък, изграден с мощен хардуер. От друга страна обаче, има сериозни проблеми със здравината на корпуса си, а също така и на визията му не е обърнато достатъчно внимание.

В крайна сметка и цените, и характеристиките, и функционалността на ултрабуците са доста пъстри, така че за почти всеки джоб може да се намери подходящият модел.Ултрабук компютри 2013

© Мариян Славов, pcworld


Ултрабук компютри 2013

© Мариян Славов, pcworld

Как тествахме?

При тестовете за време на автономна работа на батерия използвахме възпроизвеждане на Full HD (1080 p) видеосъдържание. При теста за зареждане на Windows измерихме времето от включване на ултрабука до пълната готовност за работа с него. Всички тестове са повторени по 3 пъти, като е взета средната стойност от тях. Резултатите сме обобщили в няколко графики.


Ултрабук компютри 2013

© Мариян Славов, pcworld

Acer Aspire S3-391

Aspire S3 далеч не е нов модел ултрабук. Както се забелязва от пръв поглед, той напомня много на „еталона“. За разлика от него обаче е търсена доста по-ниска цена, подходяща за по-широка аудитория потребители. Основните характеристики (лек и много тънък) са запазени и при S3 модела. Шасито му е изработено почти изцяло от алуминий, като не липсват и пластмасови елементи, но, независимо от тях, е доста стабилно и здраво. Капакът на S3 е сравнително тънък, но и доста неподатлив на усуквания. На гърба му няма никакви други орнаменти освен логото на Acer. Изобщо дизайнът е доста изчистен и особено цветовата версия на модела със сива клавиатура изглежда най-впечатляващо, тъй като идеално се вписва в сребристия цвят на алуминия и боядисаните в същата гама пластмасови елементи. За да запазят този по-изтънчен вид, от Acer са отишли още по-напред - даже и стикерите с логата на марката, и моделът на процесора, и операционната система са също в сивата цветова гама. Между пантите на дисплея от лицевата му страна е разположена тънка черна ивица пластмаса с гумено покритие, на която се намират бутонът за включване/изключване, както и индикаторните LED диоди. В левия горен край над клавиатурата е разположен вграденият микрофон, а в централната част на горната рамка на дисплея се намира уебкамерата. Самата клавиатура е с големи, плоски квадратни клавиши (островен тип) и е характерна за повечето модели на компанията. Като ергономия е на доста добро ниво, не е прекалено твърда или мека. Тъчпадът на модела е монолитен, без отделни бутони, като той самият изпълнява тяхната функция - при натискане на долния му край отляво или дясно. Самото му покритие е грапаво, но не е най-доброто на докосване, което сме виждали. Като цяло имаме известни забележки към качеството на изпълнение. Aspire S3-391, благодарение на мощния си хардуер, е много приятен за работа и независимо че е значително по-евтин от останалите тествани модели, беше един от най-добре представилите се, особено с бързото си SSD, което му позволи да покаже доста добро време (около 12 сек.) за стартиране на Windows. Също така впечатлява и с бързото си „събуждане“ от „спящ“ режим. Откъм време на работа на батерия не блести особено, но при тази цена едва ли някой би очаквал чудеса. Все пак целта на този ултрабук е била да съчетае възможно най-доброто съотношение цена/представяне и съвсем спокойно може да се каже, че тя е постигната. Независимо от някои забележки, той е направен от качествени материали, има сравнително здрав корпус, притежава мощен хардуер за ултрабук и прилични размери и тегло. Всичко това, съчетано с цената му, го прави достъпен за значително по-широк кръг потребители, като им дава възможност да се докоснат до последните технологии на доста по-приемлива цена.

Плюсове:

+ хубава и удобна клавиатура

+ висока производителност

+ бърза дискова подсистема

+ здрав корпус

Минуси:

- не особено качествен тъчпад

- не особено дълга автономна работа на батерия

- сравнително ограничено дисково пространство

Предоставен за тестове от: Most Computers

Ориентировъчна цена (с нач. ДДС): 1500 лв.Ултрабук компютри 2013

© Мариян Славов, pcworld

Fujitsu Lifebook U772

Първото нещо, което се набива в очи при срещата с Lifebook U772, е неговият елегантен дизайн. За пръв път виждаме толкова много вложено старание от дизайнерите на Fujitsu за външния вид на един определено бизнес ориентиран продукт. Lifebook U772 е тънък, с гладки и изчистени линии и впечатляваща комбинация от контрастиращи цветове в черно и червено (или черно и сребристо). При него няма да откриете и намек за използване на лъскава пластмаса, освен гланцираната повърхност на екрана. Вниманието към детайлите е впечатляващо при този ултрабук. Всички преходи и ръбове са педантично плавни и гладки, като едно цяло. Даже маската на клавиатурата не е отделен панел, а едно монолитно цяло с корпуса на ултрабука. Самото шаси е солидно, метално, изработено от магнезиева сплав. Благодарение на металната конструкция на шасито Lifebook U772 не се поддава лесно на огъване и липсват характерните „вълни“ по екрана, когато се натисне капакът на дисплея отзад. Дебелината на корпуса му е само 16 мм, което го прави даже по-тънък и от Mac book air с около 1 мм. Именно това е причината при него да не откриете стандартен LAN порт и той да е наличен посредством специален преходник, включен в комплекта. Повърхността на панелите е фина, матова и много приятна при допир с ръка. Капакът на дисплея е специално обработен, за да възпрепятства оставянето на неприятни пръстови отпечатъци, но същото не може да се каже за панела около клавиатурата и тъчпада, който е като магнит за тях. Екранът на Lifebook U772 е 14-инчов (1366 x 768), което е малко повече от стандартния за този клас размер от 13 инча. На инженерите на Fujitsu им се е отдало да намалят рамката на дисплея и така са успели да поместят този по-голям дисплей в размерите на стандартен 13-инчов корпус. Капакът се отваря много лесно – даже само с една ръка, а удължена и масивна панта се грижи да е стабилно закрепен към корпуса. Ъгълът, под който се отваря капакът, е не по-малък от 150 градуса, което е много добро постижение. Самият дисплей е производство на LG/Philips и използва TN технология, като последното предопределя посредственото му качество на изображение и малките ъгли на видимост. Независимо че от Fujitsu ни убеждават, че са взети специални мерки, при пряка слънчева светлина гланцовото покритие на дисплея е като генератор на отблясъци. Клавиатурата на Lifebook U772 е пълноразмерна, от островен тип и се явява най-сериозният проблем на този ултрабук. Заради много малката дебелина на корпуса конструкторите на ултрабука се е наложило да използват клавитура с много къс ход на клавиша. Това, от своя страна, в съчетание с по-голямата и неравномерна твърдост при настиск води до не достатъчно добра тактилна обратна връзка при писане, което създава дискомфорт и изисква доста време за привикване. Тъчпадът е доста голям като площ и е изместен леко вляво спрямо центъра на клавиатурата. Левият и десния бутони не са обособени като самостоятелни, а за тях се загатва посредством разчертана област в долния край на самия тъчпад. Бутоните на тъчпада страдат от същите недостатъци като клавиатурата – малък ход и са твърди. В долния десен край на ултрабука е разположен четецът на пръстови отпечатъци, характерен за бизнес машините. Над клавиатурата, непосредствено преди пантите на екрана, се намират бутоните за включване/изключване и екорежим на работа, както и три индикаторни светодиода. В предната част са разположени само 5 статус светодиода. Отстрани вдясно са четецът на мултимедийни карти памет, 2 x USB 3.0 порта, HDMI порт и мини LAN порт. Отляво на корпуса се намират захранващият жак, отвор за Kensington Lock, аудиожак, 2 x USB 2.0 порта и отворът на охлаждащата система за изкарване на горещия въздух от корпуса на ултрабука. От долната страна е другият отвор на охлаждащата система. Там също е разположен и високоговорителят, който е само един (тоест няма стереовъзпроизвеждане). Това до голяма степен предопределя качеството на звука на Lifebook U772 , което е крайно разочароващо. Хардуерът на ултрабука е базиран на Intel Core i5-3317U процесор, 4 GB DDR3 памет, Intel HD 4000 графичен ускорител и хибридна дискова система 32 GB SSD + 320 GB HDD.

Плюсове:

+ елегантен дизайн

+ тънък и лек

+ бърз процесор

Минуси:

- много лош звук

- сравнително малко време на автономна работа

- не особено удобни клавиатура и тъчпад

Предоставен за тестове от: Fujitsu

Ориентировъчна цена (с нач. ДДС): 1820 лв.


Ултрабук компютри 2013

© Мариян Славов, pcworld

Samsung series 9 (NP900X3C)

Този ултрабук стои на върха на 13-инчовите модели на компанията. Още при първия досег с него прави впечатление, че е изключително тънък. С дебелината си от 13,2 мм това е най-тънкият ултрабук, който значително превъзхожда своите конкуренти. Не само дебелината обаче е впечатляваща. Теглото му от 1,157 кг го прави и най-лекият заедно с Toshiba Z930, но за разлика от последния това не е за сметка на здравината на корпуса. Като стана дума за корпус, Samsung Series 9 е изцяло с алуминиев, който е изключително здрав и осигурява достатъчна коравина, за да не се поддава толкова лесно на огъване и да не създава усещане за паянтова изработка. Изобщо не може да става дума за какъвто и да е компромис при избора на материалите - използвани са най-качествените. Ултрабукът е стегнат и здрав и независимо че е толкова тънък, създава усещането за стабилност. Пантите на капака са учудващо здрави и стегнати. При натиск на капака на дисплея отзад не се забелязват никакви „вълни“ по екрана, независимо че леко се огъва. Сглобката е безкомпромисна. Дизайнът на Samsung Series 9 е изключително изчистен и елегантен, с перфектно скосени и преливащи ъгли. Панелите са хладни и много приятни на допир. Повърхностите са матови и обработени така, че максимално малко да събират пръстови отпечатъци. Дисплеят на Samsung Series 9 е другата изненада, защото е ъпгрейднат спрямо първата ревизия на серията, като разделителната му способност е нараснала на 1600 x 900 точки. Екранът е с размер 13,3" и снабден с матово антирефлесно покритие, което го предпазва от нежелани отблясъци. Ъглите на видимост са много добри, като даже и във вертикално направление са доста по-големи от останалите предложения. Изображението е наситено и детайлно, с добро цветопредаване. Даже и при високи нива на яркост не се губи от детайлността. Или казано накратко, второто поколение Samsung Series 9 разполага с отличен дисплей благодарение на Samsung PLS матрицата, която се явява еквивалент на IPS. Звуковата подсистема на този ултрабук се състои от 2 x 1.5 W високоговорители, които от Samsung са успели да поместят в това много тънко шаси. Противно на всички очаквания, звукът на ултрабука (в контекста на този клас устройства) е направо впечатляващ, когато е поставен върху маса.

Клавиатурата е от популярния напоследък „островен“ тип. Ходът на клавишите е малък, но мек, и не предизвиква дискомфорт при писане. Допълнително клавиатурата разполага с подсветка, която може да се регулира на 4 степени. Тъчпадът е голям и леко изместен вляво спрямо централната част на клавиатурата. Той много наподобява реализацията в Mac book air, като бутоните са част от него, но не са очертани. Работата с машината е много приятна и без каквито и да е забележки. Предната и задната част на ултрабука са напълно изчистени от всякакви портове и индикаторни елементи. От дясната страна са разположени отворът за микрофон,VGA порт, аудиопорт за слушалки и външен микрофон, както и един USB 2.0 порт. Също така от тази страна, но на гърба, се намира и четецът на мултимедийни карти памет. Отляво се намират захранващият жак, един USB 3.0 порт, HDMI порт и LAN порт, за който е необходим преходник (не е включен в комплекта), тъй като е нестандартен куплунгът. Хардуерът е по-малко впечатляващ, като Samsung Series 9 (NP900X3C) е снабден с процесор Intel Core i5-3517U, Intel HD 4000, 4 GB DDR3-1600 памет и 256 GB SSD диск. Батерията е вградена и издържа около 6 часа при гледане на видео. Определено от Samsung са се постарали твърде много, защото, ако има наистина истински конкурент на Mac вook air, определено това е той, тъй като с нищо не му отстъпва, дори напротив.

Плюсове:

+ върхово качество на материали и сглобка

+ здрав корпус

+ стилен дизайн

+ много тънък и лек

+ издръжлива батерия

+ отличен дисплей с висока резолюция

+ много добър звук

+ удобни клавиатура и тъчпад

+ Gorilla Glass защита на екрана

+ бърз старт на Windows 8

Минуси:

- ограничен брой портове

- висока цена

Предоставен за тестове от: Samsung

Ориентировъчна цена (с нач. ДДС): 2880 лв.

 


Ултрабук компютри 2013

© Мариян Славов, pcworld

 

Toshiba Portege Z930-14C

Тънък, компактен и много лек. На пръв поглед шасито му изглежда като имитация, направена от скъпи материали, но това е илюзорно. Всъщност за изработката на корпуса на Toshiba Portege Z930 е използвана магнезиева сплав, но независимо от това, дизайнът му е такъв, че не създава впечатление за скъп продукт. Лицевият панел, на който се намират клавиатурата и тъчпадът, е тъмносив, алуминиев. Самият тъчпад е стандартен, класически, с отделни бутони, които контрастират със своята лъскава, никелирана повърхност. Чувствителен е и сравнително отзивчив при работа, но бутоните са малко твърди. Двупръстовото скролиране работи сравнително добре, но на тъчпада му трябва още малко, за да стане идеален. Има отделен бутон за включване и изключване, което е по-удобно от използването на функционални клавиши. Клавиатурата е пълноразмерна, без цифров блок, с подсветка (островен тип). Тя е малко твърда и като че ли би било добре клавишите да са малко по-големи. На лицевата страна са разположени бутоните за включване/изключване, както и още два бутона, от които единият е за включване на eкoрежим на работа с намалена консумация. Другият е предназначен за превключване на различни профили на извежданото изображение - на вградения дисплей, на вградения и външния едновременно (тук има два режима - на клониране и на разширено изображение), както и на прожектор. Уебкамерата и микрофонът са разположени централно на горната рамка на дисплея. Маската около самата матрица отново е изработена от магнезиево-алуминиева сплав. Всъщност почти целият корпус на този ултрабук е от магнезиево-алуминиева сплав. Това се е отразило много благоприятно върху теглото на машината, но, от друга страна (в допълнение към малката дебелина на самия капак на дисплея), независимо че би трябвало да осигури необходимата якост на корпуса, тя не е налице и по никакъв начин не променя факта, че основният му недостатък е липса на здравина на капака на дисплея. Той се усуква много лесно и при сравнително лек натиск отзад се забелязват „вълни“ на екрана. Казано иначе, механичната якост не е от достойнствата на този ултрабук и затова трябва много внимателно да се манипулира с него. Охлаждането обаче е от нов тип и вместо да засмуква въздух отдолу и да го изкарва отзад, то действа точно обратно. Portege Z930-14C разполага освен със стандартните за този клас HDMI и три USB порта (като два от тях са USB 2.0, а един - USB 3.0) също и с четец на SD карти и даже с Etherne Lan и VGA портове. Батерията на машината издържа около 7-8 часа при уебсърфиране. Зарежда бързо Windows 8, почти като Mac book аir (15-20 сек.), събужда се изключително бързо от заспало състояние и се свързва почти мигновено с Wi-Fi мрежата.

Плюсове:

+ много лек и тънък

+ отлична функционалност

+ дълго време на автономна работа

+ подсветка на клавиатурата

Минуси:

- не достатъчно здрав корпус

- създава илюзия на евтин продукт

Предоставен за тестове от: Toshiba

Ориентировъчна цена (с нач. ДДС): 2199 лв.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.