Ултрабързите SSD дискове

SSD дисковете са най-добрата инвестиция за ъпгрейд, която може да направите. Тук ще ви разясним какво да гледате при избор на SSD, като се аргументираме с тест на седем модерни устройства.

Инсталирането на SSD на вашето PC, било то лаптоп или десктоп, е един лесен и много ефективен начин за ускоряване на цялостната производителност. Промяната не е просто забележителна - тя е впечатляваща! Вашата система ще зарежда много по-бързо. В случай че не знаете какво е SDD, това е акроним на solid-state-drive, където solid-state означава, че няма движещи се части, а drive показва, че това е устройство, подобно на твърдия диск във вашето PC. Но обратно на него, където данните се съхраняват в една или повече въртящи се магнитни пластини, SSD записва и чете своите данни в енергонезависима флаш памет. Като добавка SSD съдържа контролер, който е аналогичен на контролера на паметта в процесора или в чипсета на вашето PC.

Множество доставчици продават SSD, но предлаганите устройства далеч не са еднакви. Технологиите на флаш паметта и контролерите се подобряват толкова бързо, че това, което миналата година се считаше за бързо, сега вече е второкласно. Устройствата, които може да купите изгодно, при всички случаи са по-бързи от консуматорския клас механични дискове, но те няма да ви осигурят толкова впечатляващо подобрение на производителността, което ще търсите, след като прочетете статията докрай.

За да получите представа за съвременното ниво на SSD, ние взехме в нашата тестова лаборатория седем диска от пет производителя: Neutron и Neutron GTX на Corsair; от Kingston модела HyperX 3K; от OCZ моделите Vector и Vertex 4; от Samsung модела 840 Pro; SanDisk модела Extreme. Всеки един от тези SSD дискове осигурява 240 GB или 256 GB обем за съхранение на данни, което дава добра пресечна точка на цена и производителност. Всеки един от тестваните дискове има солидно бързодействие, което предоставя забележителен прираст на производителността прямо конвенционалния диск в машината ви. Разбира се, някои са по-бързи от други.

Ако искате да ъпгрейдвате компютър, който е екипиран със стар, втора генерация SATA интерфейс (максималната скорост, която може да осигури, е 3 Gb/s), ние също проверихме и Apricorn Velocity Solo x2, която е външна карта за монтаж в свободен PCIe 2.0 слот и осигурява поддръжка на новия SATA (6 Gb/s) стандарт.

Но преди да се потопите в същинското ревю, ще разгледаме някои основни елементи от технологията на SSD дисковете, които трябва да знаете, когато тръгнете да си избирате такова флаш базирано устройство.Контролер

Контролерът на паметта/интерфейса е устройство, което се намира вътре в SDD диска, и неговата цел е да управлява операциите четене/запис във флаш паметта. Той играе важна роля за производителността на SSD диска. Два от тесваните дискове използват контролер SanForce SF-2281 - Kingston HyperX 3K и SandDisk Extreme. OCZ моделите Vector и Vertex 4 използват собствения контролер IndeLinx Everest. Corsair пък проправят пътя на своята Neutrino серия устройства (GTX и Neutron), която прилага LM87800 контролер на Link A Media. Samsung пък в своята серия 840 използват собствения си MDX контролер. Както ще видите от тестовите диаграми, устройствата с контролери IndiLinx, Link A Media и Samsung MDX имат значително по-висока скорост при запис спрямо SandForce базираните. В действителност всеки един от 5-те диска, използващи тези контролери, по-бързо записват, отколкото четат. SandForce базираните устройства имат добра скорост на четене и по-ниска скорост на запис, което сваля общата им скорост.

Памет

Въпреки че контролерът играе голяма роля за определяне на производителността на SDD диска, типът на флаш паметта също е доста важен фактор в това отношение. SSD дисковете от тази статия използват синхронно превключваща NAND флаш памет.

Също така може да срещнете термините SLC (single level cell), MLC (multi level cell) и TLC (triple level cell), когато търсите информация за SSD технологията. SLC NAND клетката има две състояния - високо и ниско, - като може да съхранява 1 bit данни. MLC NAND клетките са с три състояния, като по този начин съхраняват по 2 bit информация, а TLC NAND клетките съответно имат три състояния, освен ниско, и по този начин могат да съхраняват 3 bit информация.

Докато MLC и TLC NAND осигуряват по-голям капацитет на съхранение върху едно и също физическо пространство, те носят и компромис в производителността и издръжливостта (по-малко работни цикли). SLC NAND паметта е по-бърза и по-издръжлива от другите два типа памет, но е и много по-скъпа. Днес тя може да се срещне единствено в корпоративните решения. Много малко устройства използват TLC NAND, защото не е толкова издръжлива и не може да се справи с такъв брой цикли запис/четене, както SLC и MLC. Всички дискове в тази статия използват MLC NAND флаш памет.

Забележка относно издръжливостта: всички типове NAND флаш памет имат относително малък срок на използване. MLC NAND флаш паметта е с от 3000 до 10000 цикъла на запис, което е достатъчно, за да осигури жизнен цикъл от няколко години на изградените с нея SSD дискове. Обратно на класическите твърди дискове (HDD), SSD дисковете не могат просто да запишат новите данни върху старите, които вече не са нужни; веднъж флаш паметта като е била записана, след това трябва да бъде изтрита, за да може да се запише отново в нея. Новите SSD дискове, работещи под модерна операционна система (Windows 7, Windows 8, MAC OS X 10.6.8 и Linux kernel 2.6.28), използват TRIM команда за бързо информиране на SSD контролера за клетките памет, които съдържат ненужни данни, така че той да ги изтрие и да ги предостави отново за съхранение.

Какъв работен ресурс трябва се да очаква от SSD? Гаранцията на производителите ни дава представа. Двете устройства на OCZ, Corsair Neutron и Samsung 840 Pro имат 5 години гаранция; останалите от тестваните дискове са с 3 години.

Интерфейс

За да се възползвате напълно от най-модерните SDD дискове и да се доближите до скоростите, които ще видите в нашите бенчмаркове, ще ви е необходима дънна платка с трета генерация SATA (6 Gb/s) интерфейс.

Докато механичните дискове не могат да запълнят пропускателната лента на 2-рото поколение SATA интерфейс (3 Gb/s), то най-новите SSD дискове се сблъскват с лимита му. Ако смятате да добавите SSD диск на лаптоп със SATA 3 GB/s интерфейс, спестете си парите, тъй като полза от поставяне на SATA 6 Gb/s няма да видите. Ако ще добавяте SSD на настолен компютър със SATA 3 Gb/s интерфейс, е добре да си набавите (купите) външен SATA 6 Gb/s контролер.

(Бел. на редактора: за настолна система, ако SSD дискът ще се използва като системен, е без никакво значение дали е 2-ра или 3-та генерация SATA интерфейса, на който ще го включите.)

При всички положения обаче, ако сега купувате SSD диск, е по-добре да вземете такъв със SATA 6 Gb/s интерфейс, отколкото някой стар модел със SATA 3Gb/s.

Производителност

Ние оценихме SSD дисковете с поредица от реални тестове (вижте „Как тествахме”) за трансфер на данни. Всеки диск трябваше да чете и записва едновременно микс от 10 GB малки и големи файлове и папки, както и от единичен 10 GB файл. Всеки диск, който тествахме, беше подложен на достатъчен брой тестове за четене. Странно, но 256 GB OCZ Vertex 4, който зае четвърто място в крайното класиране за комбинирана скорост (четене/запис), беше най-бавен в четенето с резултата си от 393,5 Mb/s (смесения файл и единичния файл). От друга страна, най-високата отчетена скорост в теста ни не е значително по-висока: Samsung 240GB Pro осигури 450.8 Mb/s, което е с около 14% по-бързо.

Като цяло 256 MB OCZ Vector и гореспоменатият Samsung 840 Pro бяха звездите на теста, финиширайки първи и втори. 840 Pro постигна обща комбинирана скорост (четене/запис) от 496.2 Mb/s, а Vector - 489,1 Mb/s. Дискът на Samsung финишира първи във всички тестове с изключение на теста за запис на микса ни от малки файлове и папки, където Vector беше по-бърз. Трети завърши Corsair Neutron GTX (240 GB) със скорост от 459.1 Mb/s, четвърти стана OCZ Vertex 4 с 449,4 Mb/s и пети беше Corsair Neutron с резултата си от 414.3 Mb/s.

Kingston HyperX беше най-добър от SandForce базираните SSD дискове в нашия тест, като постигна комбинирана скорост на четене/запис от 407 Mb/s. Той е следван от 240 GB модела SanDisk Extreme, който постигна комбинирана скорост от 385,8 Mb/s.

Цени

Не винаги препоръчваните от производителите цени на дребно са индикатор за това на каква цена ще купите даден модел. Някои доставчици обявяват цени, които всъщност са на дребно, но други обявяват завишени или занижени цени, които се оказват или по-високи, или по-ниски от реалните на дребно. Например цената на дребно, обявена от производителя на 240 GB SanDisk Extreme, е $399, но в доста онлайн магазини тя е по-ниска от половината на тази. Именно поради това тук сме цитирали цените на дребно, за които могат да се намерят тези дискове, а не препоръчителните цени на дребно на техните производители.

Въз основа на цените на дребно цените за гигабайт варират от около 69 цента до $1.08 за моделите 240/256 GB от нашия преглед. Въпреки че е доста по-скъпо от 6 цента за гигабайт в сравнение с твърдия диск на Seagate или 24 цента за WD VelociRaptor, то е като сравнение на Ferrari с Volkswagen.

Опаковка

Добре е да бъдете наясно с това какво има в кутията на устройството, което сте избрали. Най-малкото трябва да получите 2,5"->3,25" преходник-адаптер и съответните монтажни винтове за него. Някои производители отиват по-далеч и предлагат софтуер за клониране на диска, така че лесно може да мигрирате операционната си система от стария на новия диск. Някои производители продават едни и същи устройства под различни модели, като например единият е със стандартния набор аксесоари, а другият е с „plus” аксесоари. И накрая, не забравяйте, че трябва да сравнявате само „ябълки” с „ябълки”, когато пазарувате.

Заключение

Скоростта е основната мотивация за ъпгрейд до SSD, така че препоръчвам да прескочите „изгодните дискове” в полза на това, което наистина искате. Изключение от тази препоръка правят само лаптопите, които имат единствено SATA 3 GB/s интерфейс. В този случай също би било добре да стоите далеч от „изгодните дискове”, но направете своя избор на база цена за гигабайт. Ако ъпгрейдвате вашия диск, обърнете внимание на дебелината му: някои дискове са дебели 9 mm, но в тънките и ултрапреносими лаптопи са предвидени дискове с дебелина от 7 mm.

Ние прегледахме седем от най-новите SSD в нашия обзорен материал. Конкуренцията беше много силна, но един диск успя да надмине останалите. Прочетете по-нататък, за да откриете кой е той.

Как тествахме?

Ние оценихме SSD дисковете с поредица от реални тестове за трансфер на данни. Всеки диск трябваше да чете и записва едновременно микс от 10 GB малки и големи файлове и папки, както и от единичен 10 GB файл. За да видим колко са бързи устройствата, ние използвахме 16 GB RAM диск, за да избегнем „тясното място”, което може да причини един HDD или SSD диск.Нашата тестова система включваше дънна платка ASUS P8Z77-V-Pro/Thunderbolt, която е базирана на чипсета Intel Z77. На платката беше поставен 3.4 GHz процесор Intel Core i7-2600K и 32 GB памет Corsair Vengeance DDR3-1600. Използвахме 64-битова операционна система Windows 8. За да имаме база за сравнение, тествахме един стар SDD диск (90 GB Corsair Force Series 3) и два HDD диска: Seagate Barracuda 7200.12 и WD VelocyRaptor. Всеки един от HDD дисковете имаше капацитет на съхранение (1 ТB), многократно надхвърлящ този на SSD дисковете. WD VelocyRaptor е много бърз, корпоративен клас твърд диск, който работи на 10000 об./мин., но нито дискът на Seagate или на Corsair представят последните техни технологии, с които би ъпгрейдвал потребителят. Seagate Barracuda 7200.12 има наполовина кеш размера на Seagate Barracuda 7200.14 при същия капацитет на съхранение. Corsair спряха тяхната Force Series 3 серия SSD дискове в средата на 2011 г. Типично за потребителскитв SSD дискове от този период е използването на бавна асинхронна NAND флаш памет. Той използва контролер SandForce 2200, който е предшественик на SandForce 2281. Той се използва в доста от новите дискове, които ви представяме.

Corsair Neutron (240 GB)

По средата на пътя не винаги изглежда добре

Преминаването на Corsair към контролера Link A Media LM87800 е добра идея. Neutron GTX се представя най-добре заради бързата NAND памет, но Neutron с неговата синхронна MLC NAND е много бърз диск - достатъчно бърз, че да заеме пето място сред силната конкуренция на устройства в този преглед.

В нашите тестове Neutron прочете 10 GB микса от малки файлове и папки със скорост от 383,3 Mb/s и го записа със скорост от 350,2 Mb/s. Единичния файл с размер 10 GB го прочете със скорост 425.7 Mb/s и записа със скорост от 497.5 Mb/s. Средната скорост четене/запис беше 414 Mb/s.

Neutron може да се купи за $190, или това прави $0,79/1GB, което е най-доброто съотношение цена/производителност в нашия тест. Neutron пристига с 5 години гаранция като на GTX модела и останалите топ-SSD дискове, участващи в този преглед.

Corsair Neutron е достатъчно бърз, за да даде нужния „ритник” на системата ви, без ненужно „напрежение” за вашия портфейл.

Цена: $190
Гаранционен срок: 60 мес.
Рейтинг: 3.5/5

Corsair Neutron GTX (240 GB)

Рискът на Corsair с новия контролер се отплаща добре

Преминаването на Corsair към контролера Link A Media LM87800 предлага доста дивиденти. Макар и не толкова бърз, колкото Samsung 840 Pro и OCZ Vector, Neutron GTX успя да победи OCZ Vertex 4 и да заеме третото място в нашия тест. Neutron GTX използва MLC NAND флаш памет на Toshiba.

В нашите тестове Neutron GTX записа 10 GB микса от файлове и папки със скорост от 414 Mb/s и го прочете със скорост от 371.4 Gb/s. Последната стойност е най-ниският резултат, показан от устройството. Neutron GTX записа 10 GB единичния файл с ослепителна скорост от 610.6 Mb/s, от една страна, а, от друга страна, го прочете със скорост от 440,2 Mb/s; това е много добра стойност.

Средната скорост на запис е 512,3 Mb/s, а средната скорост на четене е 405.8 Mb/s.

240 GB версията на Neutron GTX може да се купи за $230, което прави 0,96$/1 GB. Това лесно го превръща в най-добрата покупка сред топмоделите SSD дискове. Неговата дебелина е само 7 mm, което го сочи като особено подходящ и за ултратънки лаптопи.

Ако търсите топпроизводителност, но сте ограничен от бюджета, то Corsair Neutron GTX е черешката на тортата. Подобно и на останалите топмодели, той се предлага с петгодишна гаранция.

Цена: $220
Гаранционен срок: 60 мес.
Рейтинг: 4/5

Kingston HyperX 3K 240 GB SSD

Една отлична покупка отчасти заради окомплектовката си

Kingston HyperX 3K беше най-производителният диск измежду SandForce SF-2281 базираните дискове в нашия обзор. Той заема шесто място в цялостното представяне. Kingston някак си успя да постигне значително по-добра производителност при запис с този контролер, отколкото други доставчици, използващи същия. Тайната му се крие в комбинацията с Intel 25 nm MLC NAND флаш паметта, рейтната като 555 MB/510 MB при последователно четене и запис, но все пак и други производители използват същата.

Каквато и да е причината, в нашите тестове Kingston HyperX 3K прочете 10 GB микса от малки файлове и папки със скорост от 331,4 Mb/s и го записа със скорост от 391,9 Mb/s. Нашия 10 GB единичен файл устройството го прочете със скорост 450 Mb/s и го записа със скорост от 454,9 Mb/s. Това е средна скорост на запис от 393,1 Mb/s и 420,9 Mb/s при четене, като комбинираната обща скорост е 407 Mb/s. Не е зле, при положение че това е само 80 Mb/s разлика с първия в теста - Samsung 840 Pro.

В цената си също се отличава това устройство. 240 GB Kingston HyperX 3K може да се купи за $184, което прави 77 цента за гигабайт. Единствено дискът на SanDisk е с по-ниска цена ($165, което прави 69 цента за гигабайт).

Kingston също така предлага и ретейл комплекта с разширена окомплетовка. В нея освен самия диск и преходния 2,5"->3,5" адаптер са включени: SATA и USB кабели, външна USB 2.0 кутия, софтуер Acronis True Image и мултифункционална отвертка. Цената, на която се предлага този комплект в различни онлайн магазини, е $210. Гаранционният срок, с който се продава този диск, е само 3 години.

Цена: $184
Гаранционен срок: 36 мес.
Рейтинг: 3.5/5

OCZ Vector 256 GB SSD

Контролерът Barefoot 3 е много бърз

Най-новият SSD диск Vector на OCZ използва новия Indilinx Barefoot 3 контролер в комбинация с 25 nm IMTF (Intel Micron Flash Technologie) MLC NAND флаш памет. Казват, че тази NAND е рейтната като 550 Mb/s при линеен запис, като осигурява 4K запис/четене на операции съответно със 95000/100000. Независимо от цифрите, Vector е много бърз диск.

Всъщност Vector беше единственият модел диск в нашия тест, които истински конкурираше Samsung 840 Pro. Конкуренцията беше свирепа, като Vector постигна 489,1 Mb/s комбинирана скорост и изостана само със 7.1 Gb/s.

Тест след тест, Vector се справяше добре. Той записа 10 GB микса от малки файлове и папки със скорост от 424,5 Mb/s и го прочете със скорост от 406,3 Mb/s. Той записа нашия единичен 10 GB файл със скорост от 654,3 Mb/s и го прочете със скорост 471.2 Mb/s. Средната скорост на запис на устройството беше 541 Mb/s, а на четене - 438,8 Mb/s. Всяка от тези скорости е втора по големина в нашия тест.

OCZ продават 256 GB версията на Vector за $270 ($1.05 за гигабайт) и това е цената, на която може да се намери онлайн. OCZ доставят диска си с монтирани скоби и винтове и ако се вгледате във включеното ръководство, ще откриете серийния номер на Acronis True Image, който ще ви помогне да клонирате вашия стар твърд диск.

OCZ Vector не е евтин, но е изключително бърз. Той също така предоставя 16 GB в повече обем на съхранение от неговия главен конкурент Samsung 840 Pro, като пристига с еквивалентна на него гаранция от 5 г.

Цена: $270
Гаранционен срок: 60 мес.
Рейтинг: 4.5/5

OCZ Vertex 4

Добрият баланс между цена и производителност

Въпреки че не е толкова бърз, колкото неговия брат Vector, Vertex 4 е много бърз SSD диск. Той използва стария контролер Indelinx Everest 2, но съдържа същите 25 nm IMTF MLC NAND флаш памет, използвана във Vector. Комбинацията е доста бърза и осигури четвърто място на диска в представянето му.

Vertex 4 записа 10 GB микса с малки файлове и папки със скорост от 411,3 Mb/s и го прочете със скорост от 343,3 Mb/s. Втората стойност беше най-ниската от всички устройства в нашия тест. Устройството записа единичния 10 GB файл със скорост от 599.3 Mb/s и го прочете със скорост от 443,3 Mb/s.

256 GB модела на Vertex 4 може да се купи за около $195, което прави 77 цента за гигабайт, което е много добра цена за бърз диск. Само Kingston HyperX 3K и SanDisk Extreme имат по-ниска цена.

OCZ доставят Vertex 4 с монтирана планка и винтове.

OCZ Vertex 4 е добра комбинация между производителност и цена: той е много бърз и на достъпна цена. Предлага 16 GB в повече капацитет за съхранение, отколкото неговите конкуренти.

Цена: $195
Гаранционен срок: 60 мес.
Рейтинг: 4/5

Samsung 840 Pro 240 GB SSD

Това е една голяма светкавица

Винаги е лесно да се пише за най-добрия - в случая за Samsung 840 Pro с неговия преимуществен MDX контролер. Samsung също произвежда и бърза флаш памет, така че съвсем резонно в диска се използва тяхна MLC NAND памет. 840 Pro финишира пръв в цялостната комбинация от четене и запис в нашия обзор. Също така той излезе пръв и в три от четирите индивидуални теста за четене и запис.

Samsung 840 Pro записа 10 GB микса от малки файлове и папки със скорост от 417,7 Mb/s и го прочете със скорост от 419,8 Mb/s. Той записа нашия единичен 10 GB файл със невероятната скорост от 665,3 Mb/s и го прочете със скорост от 482,9 Mb/s. Това е средна скорост на четене от 450,8 Mb/s и средна скорост на запис от 541.5 Mb/s. Комбинираната скорост на четене и запис, която постигна дискът, беше 462.2 Mb/s. Впечатляващи резултати и само OCZ Vector можеше да му се противопостави.

240 GB версията на 840 Pro може да се купи за около $260, което прави $1,08 за гигабайт. Това е значително повече, отколкото при повечето SSD дискове в този тест. В комплекта Samsung включват ръководство за инсталация и CD, съдържащо софтуера Magican. Този софтуер прави сравнителен анализ и активира командата TRIM, ако използвате Windows XP (тъй като тя не поддържа TRIM). Гаранционният срок е пет години.

Samsung Pro 840 е най-бързият потребителски SSD диск в момента на пазара. Ще трябва да платите малко повече за това, но винаги се плаща повече за най-доброто.

Цена: $260
Гаранционен срок: 60 мес.
Рейтинг: 4,5/5

SanDIsk Extreme 240 GB SSD

Този диск дава много за парите си

SanDIsk Extreme SSD е екстремен поне от гледна точка на цената. Той може да се купи за около $165, което прави 69 цента за гигабайт - най-ниската измежду тестваните от нас в този материал.

Въпреки помощта на бързата NAND памет и контролера SandForce SF-2281 Extreme остана последен в общата производителност в нашите тестове. Той прочете 10 GB микса от малки файлове и папки със скорост от 384.9 Mb/s и го записа със скорост от 409.1 Mb/s. Въпреки че тези числа не са в същата група на Samsung 840 Pro и OCZ Vector, те са с 80% по-добри от това, което може да получите от най-добрите механични твърди дискове (HDD).

SanDisk се доставя напълно „гол”, без окомплектовка - няма дори монтажни скоби и винтове, с които идват повечето устройства. Този дифицит и тригодишната гаранция намаляват малко от сладостта на сделката.

Цена: $165
Гаранционен срок: 36 мес.
Рейтинг: 3,5/5


Ултрабързите SSD дискове

© Мариян Славов, pcworld

 


По материали от PC World USA

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.