Екстремни графични карти

Фабричният овърклок и оригиналните системи за охлаждане са най-новите тенденции при видеокартите от най-висок клас

Модерните хай-енд графични процесори са чудото на полупроводниковите технологии. Те предлагат масивен брой транзистори, огромна паралелна производителност и невероятен графичен рендеринг, така че интересът към тях е напълно оправдан въпреки цената, която определено не е за всеки джоб.

В тази обзорна статия ще ви запознаем с четири едночипови графични карти от най-висок клас. Две от тях са базирани на графичния топпроцесор на NVIDIА GeForce GTX 680, a другите две - на топмодела на AMD Radeon HD 7970 GHz Edition.

Докато GTX 680 се фокусира върху отличителната игрова производителност, то Radeon HD 7970 не само е добър за игри, но осигурява и отлична производителност за приложения, които използват GPU за изчислителни задачи. Типично производителите на графични чипове предоставят и референтни модели графични карти с техните чипове, които са със сравнително консервативни тактови честоти за GPU и паметта. Производителите на графични карти след това правят своите продукти, използвайки този дизайн, и ги продават. Напоследък обратно на това доста производители на графични карти пускат свои модели със собствен дизайн на PCB, подсилен регулатор на напрежение (VRM), подобрено охлаждане и увеличени тактови честоти. Още с изваждането си от опаковката тези графични карти са по-бързи от изделията с референтен дизайн, но обикновено са и по-скъпи.

Съперниците

Нека най-напред да хвърлим поглед върху скоростите и характеристиките на четирите тествани графични карти. Поради факта, че GTX 680 е най-последният появил се на пазара GPU чип, повечето производители са увеличили тактовата му честота малко по-високо, отколкото на AMD Radeon HD 7970 GPU. Но разликите в тактовата честота на различните чипове не може да се „преведе“ директно като разликата в производителността им.

 


Екстремни графични карти

© Мариян Славов, pcworld


Екстремни графични карти

© Мариян Славов, pcworld

Sapphire Radeon HD 7970 Dual X OC

Графичната карта Sapphire Dual X OC е базирана на графичния процесор AMD Radeon HD 7970 GHz Edition. Все пак Dual X не е най-бързият топмодел на Sapphire, така че консервативните тактови честоти не ни изненадват особено. Размерите на графичната карта са напълно конвенционални. Дължината й е 280 мм (11'), a широчината - 119 мм (4,7'), като заема два разширителни слота. Двувентилаторната охлаждаща система е така оформена, че да намали потенциалните проблеми със съвместимостта със слотовете и портовете на дънните платки, защото дължината на картата е доста голяма и може да създаде трудности при монтаж с някои дънни платки и шасита.

 


Екстремни графични карти

© Мариян Славов, pcworld

ASUS Matrix Radeon HD 7970 Platinum

Тази карта също е изградена на базата на Radeon HD 7970 GHz Edition, но физически е по-голяма, овърклокната до по-висока степен и по-тиха от на Sapphire. Предлага мултидисплейна поддръжка, като за целта при ASUS Matrix Radeon HD 7970 Platinum са налични четири броя пълноразмерни порта DisplayPort 1.2. Освен тях са налични и 1x Dual Link-DVI, и 1xSingle-Link DVI. Графичната карта заема мястото на три разширителни PCI слота и консумира повече мощност при пълно натоварване в сравнение с другите тествани графични карти. Тя е и най-бързата карта, която участва в нашите тестове. Въпреки високата производителност, която показа, на нас малко повече ни хареса Asus GTX 680 DCII Top и го предпочетохме пред нея. Тя е с много близка производителност, генерира по-малко шум и консумира по-малко мощност. Разбира се, Matrix е удивителна карта, ако се нуждаете от повече от три дисплея и имате яко захранване на вашето PC.

 


Екстремни графични карти

© Мариян Славов, pcworld

ASUS GTX 680 DCII TOP

DC (Direct CU) II Top е една масивна графична карта. Тя не е толкова тънка като картата на EVGA, която тествахме, и заема мястото на три разширителни PCI слота. Дълга е 300 мм (11,8'), което налага използването на по-дълбока кутия, за да може да се побере в нея. Изборът ви на дънна платка е не по-малко важен, тъй като в повечето случаи вертикално разположените SATA портове няма да са достъпни. Тази графична карта е една от най-овърклокнатите GTX 680 версии на пазара. Независимо от високата GPU тактова честота от 1037 MHz (например 1,2 GHz при boost режим), тази карта запазва спокойния си характер. Да, вие ще чуете звука от двата вентилатора на охлаждащата система при пълно натоварване, но шумът е значително по-нисък, отколкото при картата на EVGA. Консумацията й при покой е практически същата като при картата на EVGA, но при пълно натоварване в 3D тя отскача с 30 W над нея.



Екстремни графични карти

© Мариян Славов, pcworld

EVGA GTX 680 Classified

Серията Classified предлага най-високопроизводителните графични карти с въздушно охлаждане на компанията EVGA. Графичната карта Classified, която тествахме, леко се различава от останалите конкуренти по някои неща. Първо, EVGA GTX 680 Classified е снабдена със зашеметяващия размер от 4 GB графична памет. Второ, тя използва две 8-контактни захранващи букси вместо 6+8 конфигурацията, която имат останалите GTX 680 модели. Картата на EVGA също така се различава от останалите конкуренти и по това, че ползва един-единствен вентилатор вместо два или повече. Накрая, тази графична карта е неизползваемо висока (151 мм, или 5,94') с голяма част от шаситата на пазара. Затова, ако сте се насочили към нея, предварително направете справка дали кутията ви разполага с достатъчно място (дебелина), за да я приюти.

Производителност

За целите на сравнението пуснахме всички наши тестове за производителност и енергийна ефективност на тези четири графични карти, като използвахме наша собствена тестова система, съставена от следните компоненти:

  • Процесор Intel Core i7-3960X (3,3 GHz)

  • Дънна платка ASUS P9X79 Delux

  • Охлаждане Intel RT2011 Liquid CPU Cooler

  • Оперативна памет 16 GB (4x4 GB) Corsair DD3R-1600

  • Захранване Corsair AX1200

  • Твърд диск 1 TB Seagate 7200.12 HDD

  • Оптично устройство ASUS Blu-ray/DVD Writer

  • Шаси Corsair Graphite 600T

Тестовата система не е овърклоквана. Ние използвахме измервателния софтуер Watts Up Pro USB за събиране на данни за консумацията на системата с различните графични карти. Всички резултати от геймърските тестове са получени при разделителна способност от 2560x1600 пиксела и активиран 4xMSA. Използвахме два синтетични 3D бенчмарка и шест реални игрови заглавия.

3DMark11: Този тест симулира геймърскитe рендеринг и задачи с интезивно използване на GPU изчисления.

Ungine Heaven: Това е най-натоварващият GPU тест за възможностите за теселация.

Crysis 2: Стартирахме играта с изключена хардуерна теселация, тъй като тя не е особено добре реализирана.

Total War: Shogun 2: Използването на всички функции в Shogun 2 правят играта изключително мастита по отношение на графичната памет.

Dirt Showdown: Последната реализация на рейсинг играта Dirt включва много глобални илюминации, разчитащи на изчислителните способности на GPU.

Dirt 3: По-старата реализация на Dirt е конвенционален тест за Direct X 11 рендеринга.

Metro 2033: Този стар шутър от първо лице е в състояние да смаже и най-мощната графична карта.

Batman: Arkham City: Продължението на популярната игра предлага ефективна обкръжаваща среда на различни нива за тестване на графичната производителност.

Енергийна ефективност

Някои притежатели на PC не използват своите машини основно само за гейминг, поради което си струва да се тества консумацията при покой (Idle) и при пълно натоварване (Load). В покой това е консумацията, която се получава вследствие на стартирането на обикновени настолни приложения.

Графичната карта на Sapphire черпи най-малко енергия в Idle режим, въпреки че разликата в консумациите на Sapphire и ASUS GTX 680 е минимална. Отклоненията в консумациите при натоварване са значително по-големи, но, от друга страна, 18 W разминаване едва ли биха имали някакъв осезателен ефект върху вашата сметка за ток. Най-лакомата карта за електроенергия е Matrix Radeon: тя е с най-високи стойности както в покой, така и при натоварване. Картата на Sapphire е малко по-гръмогласна от на ASUS, но и доста по-тиха от на EVGA. Независимо от това, всички тези модели са малко по-тихи от най-високия клас на референтните. Това отчасти се дължи на подобряването на енергийната ефективност, тъй като тези карти просто не са толкова горещи. Също така производителите са работили доста, за да настроят оптимално охладителната система, така че и шумът да се сведе до минимум при по-високите работни честоти.

3DMark 2011 и Unigine Heaven

Тези два синтетични бенчмарка са малко по-натоварващи, отколкото повечето реални игри. Мислете за тези бенчмаркове като за тест на потенциала спрямо реалната производителност.

И двете GTX 680 графични карти излязоха победители в този тест, като съвсем резонно ASUS GTX 680 беше най-бърза, с голям марж. Разликите в Unigine Heaven са по-незабележими, когато антиалайъсингът е включен. Двете GTX 680 карти са много близки при включен и изключен AA, и двете са по-бързи от картата на Sapphire.

Производителност в игрите

След като започнахме да тестваме с реални игри, производителността варираше доста в различните заглавия и зависеше основно за коя от двете графични архитектури е по-добре оптимизирана. Всяка игра в нашия тестов пакет е уникална с това как извършва 3D рендеринга.

Crysis 2: Radeon HD 7970 твърде добре се справя в този тест, но след активиране на хардуерната теселация доста пада производителността и NVIDIA GTX 680 излиза напред. Теселацията при Crysis 2 не е особено добре реализирана и не е положителен пример за това как я използват повечето игри.

Shogun 2: Резултатите в тази игра на графичната карта ASUS Matrix Radeon HD 7970 Platinum са доста по-изчистени, като по-високата тактова честота си казва думата.

Dirt Showdown: Тази игра използва изчислителните способности на GPU за нейния Advanced Lighting Engine и частично за глобалните илюминации. Разликата при GPU изчисленията тук е по- забележителна спрямо други игри. Дали тази техника, приложена в Dirt Shadow, ще видим в други заглавия, не е ясно, но независимо от това тя е доста интересен пример. И двете карти Radeon HD 7970 са ясно изразени победители в това заглавие.

Dirt 3: Старият Dirt 3 използва по-традиционна Direct X 11 технология на рендване. На нашата тестова разделителна способност изглежда играта е еднакво CPU обвързана и три от четирите графични карти се представиха еднакво. Изключение направи само ASUS Matrix HD 7970, който изпъкна пред останалите.

Metro 2033: Тази „мелачка“ на графичен хардуер може да унижи и най-мускулестата графична карта с ниския си среден брой карти. Двете графични карти на AMD взимат превес, но като цяло разликата не е голяма.

Batman: В тази игра единствено ASUS Matrix Radeon HD 7970 изпъква над останалите, и то само с 2 кадъра/сек., но като цяло при останалите карти броят кадри е над 60, което прави тази разлика минимална.


Екстремни графични карти

© Мариян Славов, pcworld

Заключение

Всички тези четири графични „чудовища“ се представят добре в повечето игри и разликите между тях са обикновено малки. EVGA GTX 680 Classified е интригуваща карта, но в крайна сметка несъвършена. Да, има 4 GB графична памет, което бихте оценили единствено ако планирате да играете на три 1080p монитора, като използвате 3D Vision технологията на NVIDIA. Обаче допълнителната й височина прави проблематично нейното поставяне в много компютърни системи. Също така е и малко по-шумна от която и да е от картите на ASUS. Наличието на два 8-контактни захранващи конектора би могло да означава малко по-добър овърклок, използвайки Precision X софтуера на EVGA, но на практика едва ли ще успеете да получите нещо повече. До цена от 770 лв. Sapphire Radeon HD 7970 Dual X OC печели в съотношението цена/производителност, но консумацията й е по-висока от ASUS GTX 680 DCII Top, освен това е и по-шумна от нея. Ние лично бихме избрали ASUS GTX 680, независимо от по-високата й цена (но пък тя е по-малка от стойността на EVGA Classified), заради действително ниското ниво на шум, което бихме искали да предлага всяка една топ-енд графична карта. Безспорен победител в тестовете е ASUS Matrix Radeon HD 7970 Platinum, но това е карта, жадна за мощност, малко по-шумна и по-скъпа от останалите. Все пак, ако искате изпълнение с GPU от най-висок клас, но не и шум, тогава ASUS GTX 680 е чудесен избор.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.