Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

Обръщаме с хастара навън флагмана на новото поколение настолни ускорени процесори AMD Trinity APU – модела A10-5800K.

Автор: Денислав Славчев


Измина доста време от появата на първия хибриден процесор,  реализиран от Intel. По някаква ирония на съдбата, главният им конкурент AMD, която се слави с доста оригинални решения, лансира идеята за такъв тип процесор, много преди да се появи на пазара материализиран продукт. Всъщност закупуването на графичната компания ATi беше продиктувано, именно от тази идея за създаване на такъв процесор. За жалост обаче затрудненията на AMD през този период не им позволи толкова бързо да реализират идеята си и те бяха изпреварени. След всички тези перипетии обаче, през 2011-та година най-накрая видяхме A-серията Llano, която беше базирана на графичното ядро Radeon 6550D и съдържаше от 2 до 4 (в зависимост от модела), физически CPU ядра. Много потребители очакваха, че CPU частта ще бъде реализирана на  база  на новата им тогава архитектура AMD Bulldozer, но се оказа, че няма да е така. CPU ядрата  бяха базирани на старата и позната архитектура    Athlon II.  AMD възлагаха доста големи надежди на тази нова А-серия процесори, но те се оправдаха единствено в мобилния сегмент. Може би именно затова точно за него най-напред се пови второто поколение APU, базирано на процесорната архитектура Trinity. Сега вече е факт и настолната версия на линията Trinity, която ще ви представим подробно в настоящото ревю, придружено и изчерпателни тестове за производителност и овърклок на топ модела от тази настолна серия – A10-5800K. Но преди да стигнем до тях, нека да разгледаме отвътре новото поколение ускорени процесори от т.нар. A-Series линия.Особености на Trinity
Преди да продължим, нека накратко да обясня какво е APU. Това е абревиатура на Accelerated Processing Unit, което в превод приблизително означава „ускорена процесорна единица“.  По същество  идеята за APU е един кристал да си споделят класическите CPU ядра и мощно графично ядро.


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld

Разбира се, тук не говорим само за физическото разполагане на един кристал на процесорни ядра и графично ядро, но и свързване по между им за споделяне и използване на общи ресурси. Изобщо идеята за APU е много добра, тъй като тя се цели в масовия бюджетен сегмент на PC системите, като предлага напълно завършено решение от тип “система в чип”. Това носи няколко потенциални следствия. От една страна, по този начин ще има по-осезаемо разделяне на дискретните графични решения, от интегрираните, тъй като до сега границите много се размиваха и определено най-ниските модели дискретни графични карти, компрометираха геймърските способности на цели серии графични процесори.  От друга, интегрирането на графично ядро (GPU) с производителност, сравнима с най-ниския клас дискретни графични карти, ще доведе  до тяхното изчезване, като същевременно потребителската им аудитория (т.нар. кежуъл геймъри), ще бъде пренасочена към APU решенията. 


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld

И така, след първото поколение APU на AMD с кодовото наименование  Llano, съвсем логично се появи и неговия „заместник“  -  Trinity.  Реално при второто поколения, структурата на APU остава непроменена -   CPU ядра, GPU ядро и  интегриран северен мост ( включващ интегриран DDR3 и PCI-E  контролери). Самите блокове обаче са претърпели промяна.


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworldНовото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld

Процесорните ядра са абсолютно нови, базирани на архитектурата Bulldozer, или по-точно на нейното второ издание, с кодово название Piledriver. Линията включва модели с един или два Piledriver модула, които са обозначени като „двуядрени“ и „четириядрени“, тъй като всеки  Piledriver модул ,  включва две целочислени ядра и едно FPU.  По същество един такъв модул не е пълноценен двуядрен, а се явява собствена реализация на AMD на технология,  подобна на Intel Hyper Threading. Тук, както и при предходното поколение, също липсва  L3 кеш памет, която определено би решила до известна степен проблема на интегрираните GPU решения с пропускателната способност на паметта.  Така или иначе, Piledriver архитектурата, трябва да осигури увеличение на изчислителните способности на CPU  частта с около 25% според AMD. Промени са направени и при контролера на паметта, като е осигурен 256-битов достъп на GPU до него по отделна шина.  Поддържаните максимална, официална скорост на паметта е DDR3-1866, като неофициално се поддържа  и DDR3-2400 в режим овърклок. Интересно е да се отбележи, че вече официално платформата Virgo  поддържа,  по подобие на Intel X.M.P., различни профили на паметта (като реално те са съвместими). като тази технология е обозначена като AMD A.M.P.


Графичното ядро (GPU) също е изцяло обновено, като е използвано  ядрото с кодово наименование Devastator, публично известно като Radeon 7650D.


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld

Интересна негова особеност е, че е изградено по архитектурата VLIW4. Това е интересен ход, но напълно логичен, защото по този начин може да се увеличи производителността, като се съкрати броя на използваните транзистори.  Или накратко обяснено, наличието на 4 ALU блока в потоковия VLIW процесор ще се използват по-пълноценно. Разбира се, това е за сметка на намаляване на теоретичната пикова производителност на ядрата, но пък намалява и площта, която заемат на кристала, което всъщност води до сумарно подобрение  на  отношението производителност за единица площ.
В GPU модула на Trinity са предвидени  шест SIMD блока, като всеки от тях се състои от четири текстурни блока и 16 броя, потокови VLIW процесори.  Сумарно това означава 384 броя ALU и те са разположение на по-малка площ отколкото заема графичното ядро на Llano. Относно работната честота на GPU при Trinity, то тя също използва turbo технология и може да достига 800MHz. Погледнати „сухите“ факти, като наличието на 24 текстурни и 8 х ROP ( растерни операции) блока, правят графичното ядро Devastator доста „мускулесто“ от гледна точка на интегрирано такова и съвсем спокойно може да очакваме от него една много прилична 3D производителност, сравнима с тази на най-ниския клас от предходното поколение дискретни GPU. Новото графично ядро поддържа DX11, OpenCL и DirectCompute 11, като на последните е обърнато доста внимание.


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld

Също така графичното ядро има и подобрен блок за теселация, независимо, че реалната полза от него  е доста съмнителна предвид нивото на графична производителност, която предлага това GPU. Не са  забравени и технологиите за екранно заглаждане на изображението, като се поддържат MLAA, SSAA и EQAA.


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld

Откъм мултимедийни способности, новото ядро също е претърпяло обновление. Наличен е блок  AMD HD Media Accelerator,  които обединява в себе си UVD3 хардуерен модул за декодиране на видео и хардуерен модул за кодиране на на видео във формат H.264. Това последното всъщност е отговор  на технологията Intel Quick Sync, която е налична в процесорите Intel Sandy Bridge и Intel Ivy Bridge.  По подобие на дискретните си по-големи братя, GPU на Trinity поддръжка интерфейсите VGA, DVI, HDMI и DisplayPort 1.2. Също така се поддържат до 4 едновременни видео потоци, което позволява едновременна работа на 4 монитора.  Също така не е пропусната и фирмената технология Eyefinity, като ядрото Devastator осигурява  неговата поддръжка. 
Обобщено накратко, на хартия Trinity е получил доста обновявания, както в процесорната, така и в графичната част.Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld

Всичко това е довело до леко увеличение на площта на кристала спрямо предходното поколение APU, тъй като технологичния процес е останал същия, 32 nm, но пък за сметка на това производителността е почти удвоена за 1W консумация на електроенергия.


Модели процесори Trinity

 
Моделите Trinity,  които за момента са  обявени са следните:


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld

Прави впечатление, че освен разлика в броя на CPU ядрата и честота им, има разлика и в графичните ядра, или по точно в работната честоти и броя на унифицираните шейдърни процесори.  Безспорно най-бързите модели са A10-5800K и A10-5700. И двата модела са снабдени с най-мощния вариант на вграденото графично ядро Radeon 7660D, работещ на 800MHz тактова честота.  Различни са и тактовите честоти на CPU ядрата, както и факта, че A10-5800K е с отключен множител. За сметка на това  обаче A10-5700 е с доста по-ниско енергопотребление (65W), което обеснява еднаквата цена с по-големия модел.  Същата зависимост по отношение на цена и възможностти се наблюдава и при A8 моделите, като тук трябва да отбележим, че графичното ядро е по-слабо спрямо A10 моделите не само по тактова честота, но и по броя на потоковите процесори. Най-ниския клас са A6 моделите, които са с орязан брой Trinity модулу (само един), както и с драстично орязано GPU. Реално те ще се конкурират с моделите Intel Pentium Gxxx.Цокъл и чипсет
Другият важен момент, касаещ новата процесорна серия Trinity, е хардуерната платформа за въпросните APU. Чипсетите за Llano осигуряват пълна поддръжка на  Trinity процесорите и ако сега са налични основно дънни платки с чипсета A85X (който е обявен специално за Trinity), скоро на пазара ще се появят и по-бюджетни модели, базирани на A75 и А55.Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Независимо, от това,  Trinity са несъвместими с дънните платки предназначени за Llano и проблема се крие в използването на нов цокъл – FM2, който доста наподобява FM1, да не кажа, че на пръв поглед двата са почти идентични (904 срещу 905 контакта).Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Променен обаче е „ключът“, така че.физически двата са абсолютно несъвместими, освен ако някой не е решил да опита с големия чук да намести процесора в чуждия цокъл.  Смяната на цокъла, според AMD, се налага заради захранващата схема на новото графично ядро Devastator. Така, че потребителите, които искат да ъпгрейдват от Llano към Trinity, ще им се наложи смяна и на дънната платка.Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld

Все пак AMD (за разлика от Intel) има доста по-либерална политика относно цоклите и ги сменя много по-рядко и в случая добрата новина е, че и следващото поколение APU ще използва цокъл FM2.AMD A10-5800KНовото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


A10-5800K, е топ моделът от новата Trinity базирана A-серия на AMD. Както се забелязва, в края на обозначението му се мъдри буквата „К“,която AMD въведоха в предходното (Llano) поколение и с която, по подобие на процесорите на Intel, обозначават моделите, които са предназначени за ентусиасти и овърклокъри, разполагат с разблокиран CPU множител и позволяват овърклок на CPU и  GPU ядрата.  


Тактовата честота на процесора е 3,8 GHz, но той поддържа фирмената технология AMD Turbo Core 3.0, което означава, че в зависимост от моментното натоварване и зададени TDP, може динамично да се увеличава, като може да достигне  4,2 GHz. Така, че  диапазонът на изменение на работната честота при  A10-5800K е от 3,8GHz до 4.2 GHz (при активирана технология Turbo Core 3.0).
Вграденото графично ядро работи в 2D режим и покой на честота от 337MHz. При активиране на 3D режим, честотата се увеличава на 800MHz. Изглежда това GPU не е наследило турбо режима на работа на предшественика си и работи на фиксирана тактова честота. Поне това е изводът, тъй като нито един наличен софтуерен инструмент  на този етап не можа да покаже някаква динамична промяна  на въпросната честота.Производителност на AMD A10-5800K
За да проверим какво е нивото на производителността на новата Trinity серия, в лицето на представеният ни от нея топ модел AMD A10-5800K, избрахме още два хибридни процесора, с които да го сравним. Единият е представител на предходната Llano фамилия APU – A8-3850К и е снабден с графичното ядро Radeon 6550D, а другият е Intel Core i3-3225 с графично ядро Intel HD Graphics 4000.

Тестова конфигурация


Хардуер:
CPU – AMD A10-5800K, AMD A8-3850K, Intel Core i3-3225
MB – Gigabyte GA-F2A85X-UP4 (FM2); ASUS F1A75 (FM1); ASUS P8Q77-M (LGA1155)
RAM – 2x2GB DDR3-2133 Kingston HyperX
HDD – 120GB Intel 510 SSD
Case – Cooler Master LAB
PCU – FSP Raider 550W
Cooler: Thermaltake Frio Extreme

Софтуер:
ОС - Windows 7 Enterprise 64 bit
Drivers -  AMD Catalyst 12.8; Intel HD Graphics  15.26.12.64.2761


3D графична производителност
Ще започнем графичните тестовете с класическия синтетичен тест 3Dmark11. Използван е режимът Performance, който е и по подразбиране. 3DMark11 е последната версия на популярния синтетичен 3D графичен тест на компанията Fullмark. Наименованието му не е случайно, и по-точно присъствието на цифрата „11”, която показва, че е предназначен именно за видеокарти, поддържащи Microsoft DirectX 11. Като цяло тестът е много зрелищен и демонстрира всички нововъведения в DX11.


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Както се вижда, новото графично ядро на A10-5800K е доста напомпано. То показва завидни резултати на фона на предшественика си и направо смазващо предимство спрямо графичното ядро Intel HD 4000.

Реални заглавия
Все пак синтетичните тестове са си синтетика, която не „играем“ на компютрите си, и затова е добре да видим каква е ситуацията в реалния свят или по-конкретно в 7 популярни игри, които разбира се ще тестваме на разделителна способност 1920x1080 и възможно най-високо качество, като единственото изключение е играта Dirt3, при която качеството е поставено на Medium.

Alien Vs Predator


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworldHardReset


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworldMetro 2033


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworldBatman: Arkham City


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworldFarCry 2


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworldF1-2012


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworldDiRT3


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Изглежда тенденцията очертана с теста 3DMark11 се запазва и при реалните заглавия, защото вграденoто графично ядро Radeon 7660D, направо „премазва“ решението на Intel. Изпитанията показват напълно реална възможност да се играят повечето  тежки съвременни игри на Full HD резолюция, което до сега беше немислимо с този тип решения, като се налагаше закупуването поне на нисък клас дискретна графична карта.. Разбира се, трябва да се направи сериозен компромис с качеството на изображението (филтрации, поддържани ефекти), както и пълен отказ от благините на DX11 интерфейса.  Но пък при кежуъл гейминга този аспект е на последно място и не е определящ.Интересен момент е как влияе пропускателната способност на паметта върху графичната производителност. Независимо че при Trinity, графичното ядро разполага с бърза вътрешна шина за връзка с контролера на паметта, то самият контролер е свързан с паметта посредством  2x64bit (128 bit) шини. Като добавим факта, че използваната памет понастоящем е DDR3, то на всеки ще му стане ясно, че пропускателната и способност  е тясното място, което ще ограничава производителността на GPU ядрото. За целта сме направили тест на три честоти на паметта, две от тях официално поддържани (DDR 1600 и DDR 1866), както и една в режим на овърклок – DDR – 2400. 


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Както се очаквашя,  по-високата пропускателна способност на паметта се отразява доста благоприятно върху крайната графична производителност, като само увеличението от DDR3-1600 на DDR3-1866 води до малко над 10% ускорение. А пък  използването на бърза DDR3-2400 памет показва доста стабилно ускорение (около 25%) и напълно оправдава закупуването на такива бързи модули DDR3 памет.
 
В последно време всички производители на графичен хардуер обръщат сериозно внимание на GPGPU изчислителните възможности на своите GPU процесори, като даже и интегрираните решения не са подминати.
На долните графики са дадени резултатите от синтетичния тест SiSoftware Sandra, който разполага с такива тестове, като използва OpenCL или  Direct Compute


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworldCPU (не графична) производителност на A10-5800K

Различните процесори обикновено биват сравнявани по тяхната изчислителна способност. При APU обаче тя вече не играе такава роля, защото това е едно хибридно решение, при което се набляга основно на графичните му възможности и при това положение CPU изчислителната способност далеч не е определяща.  Още повече, че  нивото на съвременните процесори от най-нисък клас  е такова, че реално тяхната изчислителна способност е предостатъчна за нуждите на масовия потребител. Независимо от това, на долните графики са дадени кратки сравнения по този показател на A10-5800K, спрямо прекия му конкурент (Intel Core i3-3225) по цена, както и сравнения спрямо предходната A-серия.


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworldAMD Trinity  е получил добра доза „анаболи“, като реално показва  увеличение на производителността спрямо Llano в рамките на 5%-15% и по този начин стои практически наравно с Intel Core i3-3225 (в едни тестове печели в други губи) – нещо, за което могат да бъдат поздравени инженерите на AMD. Разбира се, тук няма място за сравнение MHz срещу MHz, тъй като по този показател Piledriver ядрата губят битката безусловно от Core процесорите на Intel. но в крайна сметка размата архитектура е замислена, така че да работи на по-високи тактови честоти. От гледна точка на основния недостатък на архитектурата Bulldozer, а именно еднонишковата производителност,  и при Piledriver ядрата тя си остава проблем. Разбира се има подобрение, но когато излезе второто поколение FX процесори, ще можем най-точно да разберем дали е е така и с колко е това подобрение, тъй като в момента не е особено коректно да сравняваме различни платформи.Овърклок
Този въпрос винаги е вълнувал и ще вълнува доста потребители, които винаги са харасвали възможността да получиш нещо повече от това, за което си платил, използвайки своите умения и познание. За жалост обаче и компаниите (като AMD и Intel) не ядат „ряпа“ и бързо се ориентираха така, че да могат да приберат паричките на ентусиастите. По подобие на Intel, още в предходната A-серия, базирана на технологията Llano, бяха пуснати процесори с индекс „K“, което означаваше, отключени възможности за овърклок на графичното ядро и свободно избираеми множители на процесорните ядра. Хубавата новина е, че при AMD поне, допълнителната цена за тази екстра, е минимална, но все пак става въпрос за евтина, бюджетна серия процесори, измежду потребителите на която ентусиастите не са особено многобройни. 
Общо взето, както подчертах вече, ползата от овърклок на CPU ядрата е малка  (да не казвам никаква), тъй като потребителите, които закупуват такъв тип процесор, го правят основно заради мощното вградено графично ядро, позволяващо им да играят 3D игри. Освен това A10-5800K пристига на доволно висока работна честота (до 4,2 GHz в турбо режим), която е предостатъчна за това графично ядро.
Все пак за любителите на овърклока, ще кажа, че CPU потенциала на Trinity не е особено голям и от AMD практически са изстискали максималната му работна честота.


Успях да овърклокна процесора до 4,5 GHz, но на тази честота можеха да се правят само тестове, без да има необходимата стабилност, а и захранващото му напрежение беше доста високо. Стабилна работа постигнах на 4,4 GHz @1,45V, което беше и максимума за този екземпляр. Ползата от тази честота в 3D игрите беше нулева, като единствено в синтетичния тест 3DMark11 покачи (по разбираеми причини) резултата с няколко точки. Интересен е обаче факта, че не успях да постигна нищо при опит да променя честотата на системната шина, на честоти около 120/133/150MHz. Системата отказваше да зареди даже и на 101MHz (но пък за сметка на това работеше на 104 и 105 MHz), с две различни платки (на MSI и на Gigabyte) което ме кара да смятам, че засега това е някакъв бъг с фърмуера на дънните платки. 

Като цяло овърклокът на APU е свързан с доста компромиси.  Графичното ядро успях да овърклокна до 1050MHz @1,4V (на долните картинки е дадена разликата в резултата на 3DMark11 от този овърклок), но тук за стабилност не може и дума да става. Проблемът с овърклока е пряко свързан с качеството на използваната DDR3 памет, тъй като при клок на графичното ядро, на тази честота започва да се губи стабилност. Това налага или да се намали работната честота на паметта (което обезсмисля овърклока на GPU) или да се увеличат някои напрежения до относително високи стойности за стабилизиране на работата.Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Новото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld

В крайна сметка, най-разумния вариант, който постигнах е памет, работеща в режим  DDR3-2400 и честота на графичното между 950-1000MHz, тъй като изискваше сравнително приемливи стойности на захранващите напрежения. И тук пак стигаме до момента за скалиране на производителността от честотата на GPU. В крайна сметка освен в синтетични тестове, като 3Dmark11, тя не се усещаше в реалните игри и това си има логичното обяснение -  паметта. Колкото се увеличава честотата на GPU, толкова по-голяма честотна лента се изисква на паметта. При положение, че честотата и не може да се повишава над 2400MHz (DDR), то реално тя „запушва“ системата.  Така че по отношение на овърклока, само една бърза памет, пусната като DDR3-2400 е напълно достатъчна за постигане на осезателно по-добри резултати.
ЗаключениеНовото поколение AMD Trinity APU под прицела на тестовете

© PCWorld България, pcworld


Отдавна отминаха времената, когато на вграденото графично ядро се гледаше като на нещо, което освен за „секретарски“ PC-a за друго не става. Изобщо не можеше да се говори за каквито и да е 3D способности. Но времената се менят и  последните поколения вградени графични решения  започнаха да променят това схващане. Безспорно, след появата на APU, компанията AMD се превърна в лидер заради мощните си вградени решения, които предлага. Последното им поколение платформа FM2 и процесорите Trinity са доста интересен вариант за изграждане на достатъчно мощни мултимедийни PC компютри. И докато новите процесорни ядра Piledriver не впечатляват със своята производителност в x86 приложенията, то вграденото GPU (Radeon 7660D) направо предефинира понятието вградена графика, като издига производителността на  нови висоти на хоризонта, съизмерими  с ниския клас дискретни решения -  нещо немислимо до сега.  На този етап това е доста сериозно предимство на решението на AMD, защото отчитайки балансираната цена на Trinity (същата като при Llano), все по-често ще ги срещаме в основата на  масовите и универсални решения от типа  „всичко за всички“.  И независимо че напоследък започват да преобладават мобилните решения,  настолните системи все още имат достатъчно голяма аудитория, затова и новите APU чипове на AMD сигурно ще намерят достатъчно голям брой привърженици там.  
      Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.