Windows 8 Consumer Preview бие Windows 7 в повечето тестове за производителност

Компютрите с Windows 8 Consumer Preview стартират и работят по-бързо като цяло, отколкото тези с Windows 7, отчитат колегите от американското издание на PC World след лабораторни тестове за производителност на една и съща системна конфигурация.

Въпреки нееднозначните мнения за Metro интерфейса на Windows 8, малко потребители ще имат основания да се оплакват от бързодействието на новата ОС на Microsoft, твърдят колегите от американското издание на PC World, които тези дни са провели лабораторни тестове на въпросната платформена версия в сравнение с Windows 7.

Тестовете са проведени при едни и същи условия, т.е. на една и съща хардуерна конфигурация (3.3GHz Intel Core i5-2500K процесор, 8GB DDR3 RAM @ 1333MHz, 1TB 7200-rpm HDD и Nvidia GeForce GTX 560 Ti видеокарта), при една и съща тестова методология и с еднакъв тестов софтуер. Според колегите, при повечето тестове за производителност предварителната версия на Windows 8 отбелязва по-добри резултати в сравнение със "седмицата", като на този етап изключение има единствено при тестовете с офис приложения, където Windows 7 се справя по-добре. Ето и по няколко думи повече за проведените тестове.

Време за стартиране

Ако не обичате да чакате дълго, докато компютърът прави първоначалното зареждане, Windows 8 Consumer Preview вероятно ще ви допадне повече от Windows 7. И би трябвало, защото в това отношение "осмицата" е значително по-бърза – стартът на Windows 8 е бил с цели 35% по-бърз от този на Windows 7 според тестовете. Под Windows 7 тестовата система е стартирала за 56,2 сек., докато с Windows 8 времето за старт е паднало до 36,8 секунди.


Windows 8 Consumer Preview бие Windows 7 в повечето тестове за производителност

© PCWorld България, pcworld

При този тест времето се измерва от натискането на стартовия бутон на компютъра до отварянето на текстов файл, сложен в startup папката на операционната система – т.е. за това време Windows 8 зарежда два интерфейса: първо Metro и след това стандартния настолен. С други думи, ако се смята само времето до зареждането на стартовия екран, предимството на Windows 8 е още по-значително, а времето за старт е само 23,9 секунди, отбелязват още от PC World САЩ. Според колегите, времето за старт може да се скъси и още, ако се използва SSD за системен диск.

Windows 8 Consumer Preview срещу Windows 7 в WorldBench 7

В изпитанията с изчерпателния тестов пакет WorldBench 7 новата Windows 8 Consumer Preview показва 14% по-добра цялостна производителност в сравнение с Windows 7. Според тестовите специалисти, всяка разлика от 5% и повече в WorldBench е забележима, т.е. може да се усети реално от потребителя при работа с различните операционни системи.


Windows 8 Consumer Preview бие Windows 7 в повечето тестове за производителност

© PCWorld България, pcworld

Индивидуални тестове

Пакетът WorldBench 7 включва и редица индивидуални тестове, които дават представа за производителността на системата, като в случая с проведени изпитания за уеб производителност, за създаване на медийно съдържание и за офис продуктивност.

Продължава на следващата страницаТестът за уеб производителност (WebVizBench) измерва как системата рендерира динамично уеб съдържание, включително JavaScript и HTML 5. За въпросното изпитание са използвани включените по подразбиране уеб браузъри на двете операционни системи: Internet Explorer 10 в Windows 8 и IE 9 на Windows 7. Резултатите ясно показват въздействието на интегрираното хардуерно ускоряване в новия браузър, като при Windows 8 броят на изобразяваните кадри в секунда (FPS) на уеб съдържанието е с около 40% по-голям от броя на тези под Windows 7.


Windows 8 Consumer Preview бие Windows 7 в повечето тестове за производителност

© PCWorld България, pcworld

За сметка на това в теста със създаване на съдържание (с енкодинг на аудио и видео и редактиране на изображения) разликите между двете платформи не са големи и, както се вижда от графиката, са в полза на Windows 7. Според тези тестове обаче става въпрос за разлики от порядъка на няколко секунди, които не само че не са особено забележими от гледна точка на крайния потребител, а и скоро могат да се променят в полза на Windows 8, тъй като все още предстои ъпдейт на видео драйвърите за новата операционна система.


Windows 8 Consumer Preview бие Windows 7 в повечето тестове за производителност

© PCWorld България, pcworld

Windows 7 печели решително единствено в т.нар. Office Productivity тест, който всъщност е част от известния бенчмарк инструмент PCMark на разработчика Futuremark. Той включва изпълнението на типични офис задачи като редактиране на текст, сканиране за вируси, стартиране на офис приложения и т.н. При текущите изпитания Windows 8 CP версията е била с около 8% по-бавна от Windows 7.


Windows 8 Consumer Preview бие Windows 7 в повечето тестове за производителност

© PCWorld България, pcworld

Разбира се, споменатите дотук тестове не бива да се приемат като окончателни, тъй като Windows 8 все още е в процес на разработка и много от оптимизациите тепърва предстоят, подчертават още от американското издание на PC World. През следващите месеци например ще бъдат актуализирани драйверите, ще бъдат направени допълнителни настройки и общи оптимизации на производителността, които би трябвало съвсем да наклонят везните в полза на Windows 8. Е, да, може би новият touch-интерфейс едва ли ще допадне на всички, но още на този етап може да се направи изводът, че, поне от гледна точка на бързодействието и ефективното използване на хардуерния ресурс това е най-успешната реализация на Windows досега. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.