G.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

Автор: Денислав Славчев


Навярно за някои от вас името G.Skill е познато, а за други не говори нищо. Но това е съвсем нормално, защото компанията само до преди няколко години не беше толкова популярна извън региона на Азия, независимо, че е създадена още през далечната 1989 г. в Тайван от група ентусиасти. Това може би се дължи на факта, че на пазара на оперативна компютърна памет фирмата дебютира, чак през 2003-а В момента продуктовото фолио на компанията включва както оперативна PC памет, така и SSD твърди дискове.

Още с дебютната си с PC памет G.Skill съвсем еднозначно посочи целевата си група от потребители – ентусиасти, овърклокъри. геймъри и изобщо хора, пристрастени към върховите технологии. През последните години нейната популярност нарасна значително, като фирмата се превърна във водещ производител на пазара на модули памет и любима марка на доста голяма част ентусиасти. Отличната репутация на компанията се дължи на стремежа да отговаря непрекъснато на пазарните нужди с разнообразието си от модели, гарантирано качество и отлични, и конкурентни цени на продуктите си.

За съжаление, както за много други марки и продукти, на родния ентусиаст му остана само да чете и слуша за паметите на G.Skil, тъй като за толкова години никой от големите ни вносители не направи нещо тази марка да бъде представена на пазара ни и да се предлага масово, както в останалите „бели“ държави по света. От друга страна, това може и да е било за добро, защото знаем, колко марки бяха „затрити“ именно от вносители. В крайна сметка продуктите на G.Skill се предлагат на родния пазар (разбира се не в такъв масов вид) от няколко години, от една много малка БГ фирма (HardCore systems), която все пак се опитва да запълни вакуума в предлагането на качествена оперативна памет.В началото на годината, при дебюта на Intel Sandy Bridge, от G.Skill обявиха новата си серия DDR3 памети RipjawsX, която е съставена от впечатляващото количество от общо 25 модела. RipjаwsX серията модули памети е специално разработена за втората генерация процесори Intel Core. Всеки един модул е преминал през сложна вътрешна процедура на компанията от ръчни тестове на P67 платформа за осигуряване на най-добрата за класа си производителност, съвместимост и стабилност при използване с максимално широка гама популярни дънни платки. Серията RipjawsX е разделена на три класа – нисък, среден и висок. Разделянето е съпътствано и от цветово оформление (синьо, червено и черно), така че потребителя лесно да може да се ориентира. Синьото оформление съответства на най-ниския клас, червеното - на средния клас, а черното - на най-високия клас модели. Капацитетът на някои комплекти модули варира от 4GB (2x2GB) до 16GB (4x4GB), така че в серията се предлагат, както комплекти с 2GB модули, така и с 4GB. Някои от моделите на комплектите се предлагат и с охлаждаш вентилатор, както може да се види в следващата таблица с характеристики:
G.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworld


По традиция и с предходните серии памети на фирмата и Ripjaws идва с доживотна гаранция, което е и индиректен признак за високото качество на модулите.

 


G.Skill RipjawsX F3-17000CL9D-4GBXLG.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworldЗа нашето ревю ни беше предоставен двуканалният 4GB модел Ripjaws F3-17000CL9D-4GBXL.

Комплектът пристига в стандартна прозрачна пластична опаковка, по подобие на други марки и модели. В нея няма да намерите нищо друго освен самите DDR3 DIMM модули.


G.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworldНа DIMM модулите са монтиране алуминиеви радиатори с червен цвят, които указват и класа, към който принадлежат. Самите радиатори са от щампована алуминиева ламарина и на пръв поглед създават илюзията, че са монолитни, за което принос има допълнителният “гребенчат” издатък отгоре.G.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworld


G.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworld


G.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworld
Много хора смятат, че за новите платформи, които не позволяват работа на паметта на високи напрежения, радиаторите са повече дизайнерско решение отколкото необходимост, породена от някакви термални изисквания. Но ако трябва да сме честни, някои памети отделят повече топлина от други и при топло време наличието на радиатори е повече от добре дошло като допълнителна застраховка.G.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworld


На самия модул по средата има залепен стикер по цялата дължина с логото на компанията и серията, а в десния край се намира стикерът с обозначението на модела, работните тайминги и серийния номер.G.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworld


Както св вижда, този комплект е с рейтинг DDR3-2133. Таймингите при тази работна честота (DDR) са 9-11-9-28, а захранващото напрежение е 1,6V. Те са записани в X.M.P профил, така че само с избиране на съответната опция в BIOS на дънната платка с чипсета P67, паметта ще бъде пусната да работи на тях – както е показано на долния скрийншот.

От CPU-Z става ясно, че параметърът CR е зададен като 1T в X.M.P профила на паметта. Ако поставите паметта на дънната платка и в BIOS опцията за таймингите я оставите на AUTO, паметта ще бъде пусната на JEDEC настройките, записани в SPD на модулите.Ето какво показва програмата CPU-Z, за  конкретния модел памет. Вижда се ясно наличието на XMP разширение на SPD, както и  записаните стандартни JEDEC параметри, които автоматично се зареждат, когато в BIOS на дънната платла, е зададена настройката на BySPD. Забелязва се, че конкретните модули поддържат и DDR3-1600 (JEDEC) режим на работа.Тестове

За провеждане на тестовете на паметта използвахме платформа, базирана на чипсета Intel P67 Express и предназначена за Intel Sandy Bridge процесорите. За сравнение сме използвали и 4GB комплект на Kingston от серията HyperX, който работи на DDR3-1600CL9.


Тестова система:

Процесор: Intel Core i5-2500K

Дънна платка: BIOSTAR TP67XE

RAM памет: 4GB Kingston HyperX DDR3-1600CL9; 4GB G.Skill RipjawsX DDR3-2133CL9

VGA: Sapphire Radeon HD 6950 2GB GDDR5

HDD: 128GB SSD A-Data S596 Turbo

PSU: A-Data HM-1200W

ОС: Windows 7 Ultimate 64 bit
Синтетични тестове


AIDA64G.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworldG.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworldG.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworldG.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworld

 

В синтетичните тестове, които подлагат на изпитание изключително подсистемата на паметта, се наблюдават най-големите разлики, тъй като пропускателната способност и латентността оказват голямо влияние.

 


3D игрови приложения

Crysis WarheadG.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworld


FarCry2G.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworld


Тук също наблюдаваме благоприятен прираст на броя кадри при RipjawsX, но все пак в този тест основен ограничаващ фактор е видеокартата. Така че колкото е по-мощна графичната карта и колкото е по-ниска разделителната способност, на която се играе, толкова по осезателно ще е и влиянието на паметта върху броя кадри.


Рендеринг


Cinebench R10G.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworld


Тук разликите между обикновена DDR3-1600 памет и RipjawsX DDR3-2133 не са чак толкова фрапиращи, но все пак се забелязват достатъчно ясно.


Изчислителни алгоритми


Super Pi: 8MBG.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworldКомпресия на данни


7-ZipG.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworld


Резултатът е съвсем очакван при тези два теста, тъй като благоприятно влияние върху общата производителност на по-ниската латентност на RipjawsX DDR3-2133 е очевидна.

 


Заключение


G.Skill RipJаwsX DDR3-2133CL9 – бърза памет за бързи Sandy Bridge процесори

© PCWorld България, pcworld
G.Skill RipjawsX F3-17000CL9D-4GBXL е доста бърза памет, независимо, че не принадлежи на „Black” серията. В тестовете се представи така, както и очаквахме – без каквито и да е разочарования. Качеството на изпълнение е без всякакви забележки още повече, че паметта е предварително тествана за съвместимост с повечето популярни дънни платки, базирани на чипсета P67. При теста в нашата лаборатория проверихме нейната съвместимост с няколко популярни у нас Intel P67 базирани дънни платки (на ASUS, ASROCK, ECS и Gigabyte) и тя не показа никакви индикации за наличие на някакви проблеми. Ориентировъчната цена, на която тествания модел може да се намери у нас, е около 130 лв. и тя отразява тенденцията на поскъпване на паметта на международните пазари, която не рефлектира върху отдавна закупени и внесени количества. Като цяло, G.Skill RipjawsX F3-17000CL9D-4GBXL е доста добре балансирана памет от гледна точка на качеството, производителността и цената. Моделът е отлично решение за овърклокърите, геймърите, компютърните ентусиасти и маниаците на върховите технологии, които нямат възможност да инвестират в скъпите върхови модели, работещи на изключително ниски тайминги, но все пак искат да притежават високопроизводителна PC система.


Плюсове

+Много високо качество

+Доживотна гаранция

+Висока съвместимост

+Sandy Bridge оптимизирана


Минуси

-Липса на охлаждащ вентилатор в комплекта


Бел. на редактора (26.04.2011 год.):  Редакцията се извинява на читателите, заради  неточност в обявената първоначална цена на комплекта памет, представен в статията.  След направена справка от вносителя се установи, че е допусната  грешка  от негова страна в подадената цена от 230лв. След като  ни беше подадена вярната  стойност от 130 лв, ние нанесохме съответната корекция. Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.