16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа


Графичните решения, които предлагат приемливи нива за гейминг и 3D забавления на поносима цена
Денислав Славчев
Сегментът на средния клас видеокарти несъмнено е обект на интерес от най-широк брой потребители, имащи афинитет към 3D гейминга. Тази популярност се дължи и на факта, че именно той предлага вече приемливи нива на гейминг на сравнително поносима цена при масово използваните разделителни способности. И като стана дума за резолюцията, всеизвестен факт е, че  като стандарт се налага Full HD (1080p) разделителната способност, но масово все още преобладава  1680х1050 и именно тя най-често се ползва за гейминг. В този сегмент 3D графични ускорители и двете водещи компании AMD и NVIDIA предлагат съответните решения.
При AMD това са графичните процесори Radeon HD 5750/5770 и отчасти Radeon HD 5830. При моделите на NVIDIA това са  GeForce GTS450 и GTX460.  Разбира се, средният клас е доста разтеглив, защото има начално, средно и високо нива, като ценовият диапазон, в който се простира, е от около 200 лв. до към 400-450 лв. И моделите на двете компании не са еквивалентни един на друг, а заемат междинни позиции в производителността. За този групов тест събрахме именно такива модели графични карти, представени на нашия пазар. 
Много често потребителите се интересуват кои графични видеокарти са по-добри – NVIDIA или AMD. В този преглед ние няма да правим противопоставяне на двете марки, тъй като това е предмет на обзорите при  представяне на новите им поколения графични процесори. Още повече че продуктите и на двете компании притежават както силни, така и не толкова силни страни. Например при NVIDIA поколението от 400 серията е Fermi базирано, с всичките му достойнства, поддръжка на 3D Vision технологията и Physx. При AMD решенията от 5700 серия са значително по-хладни поради по-ниската консумация (и от там отделяната топлина), което означава, че имат по-малки изисквания към захранването на компютъра. Малко по-евтини са и съответно позволяват по-добра ценова ефективност.  


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

 
Докато подготвяхме тази статия, не пазара вече започнаха да се появяват най-новите графични карти (от ново поколение) на AMD – HD6850/6870, които предлагат производителност, много близка до тази на сегашните едночипови флагмани – 5850/70, само че на значително по-ниска цена. Естествено, това рефлектира и върху цените на някои модели GTX460 видеокарти, които също спаднаха доста. От друга страна, при тези нови цени (към 380-390 лв. за HD 6850 и 490-500 лв. за HD 6870) такива видеокарти, като 5830 и 5770, се обезсмислят напълно, ако не претърпят и те драстично редуциране на цената (но по-вероятно е по-скоро да изчезнат от пазара).  
Характеристиките на разглежданите в настоящия тест графични процесори са дадени в две отделни таблици за AMD и NVIDIA. Както споменах вече, видеокартите на AMD от 5700 серията използват само един 6-контактен PCI-E захранващ куплунг, докато при NVIDIA само GTS450 е с единично захранване, а GTX460 (както и HD 5830 на AMD) е с два 6-контактни PCI-E куплунга. 
Как проведохме тестовете?
За провеждане на тестовете използвахме няколко съвременни игри за сравнение на производителността. Избраната разделителна способност беше 1680x1050, като се има предвид фактът, че тя е масово разпространена именно в средния клас геймърски машини. Всички настройки за качество в игрите бяха на максимално ниво с изключение на FSAA, която беше деактивирана, тъй като не всички видеокарти при всички заглавия биха осигурили добра игра с активирано заглаждане на ръбовете.
 

Тестова система:   
Процесор - Intel Core i7-870
Дънна платка - Intel DP55KG
RAM памет – 2x2GB Corsair Dominator GT DDR3-2133
HDD - 500GB WD Black
Case – CoolerMaster Lab stend
PSU – Cooler Master Real Power Pro M1000
Софтуер:
Windows 7 Ultimate 64bit
AMD Catalyst 10.10
NVIDIA ForceWare 260.99 WHQL
 


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworldЗаключение
Всички карти се представиха в тестовете според очакванията ни. Общо взето, най-добри бяха фабрично овърклокнатите версии, като сред тях базираните на NVIDIA чипове бяха мнозинство. Независимо от по-голямата консумация и отделяната топлина на GTX460, производителите на графични карти бяха взели съответните мерки и бяха осигурили адекватно охлаждане. Ако сте привърженик на NVIDIA и разполагате със средствата за графичен процесор, базиран на GTX460, то безспорно най-добрите предложения са на ASUS (ENGTX460 TOP 1GB  DirectCU) и MSI (GTX460 HAWK). Те са овърклокнати фабрично, качеството им е безкомпромисно и се предлагат с 3-годишна гаранция. А ако не разбирате от овърклок, то тогава по-добре се ориентирайте към решението на Palit, което предлага много висок фабричен овърклок и съответно - много бърза карта. От ниския клас – GTS450, безспорно най-атрактивно е предложението на Gigabyte (GV-N450OC2-1GI), което пристига с много добре завишени тактови честоти, отлично охлаждане, високо качество и голям потенциал за овърклок. И не на последно място - тази карта също е с 3-годишна гаранция. Другият добър модел в този клас е на MSI (Cyclon), който също е много атрактивен откъм овърклок, качество и гаранционен срок. При ATI базираните версии положението е много сложно поради неясното бъдеще на тези карти, но най-добри впечатления остави предложението на Sappire (HD 5770), което е с много добра цена. То е снабдено с достатъчно ефективен охладител, който му осигурява отличен потенциал за овърклок. За жалост обаче видеокартите на Sapphire са само с 2-годишна гаранция. Моделът на Gigabyte, базиран на Radeon HD 5830, също е доста интересен, но за съжаление е рядко срещан, а и съдбата му определено не е съвсем ясна след излизането на 68ХХ серията на AMD.  
В заключение все пак искам да кажа и две думи за производителността на видеокартите. Както виждате, тестовете са правени на разделителна способност 1680х1050 като оптимална за този клас карти и без да е използвано заглаждане (FSAA). За жалост при включване на 4xAA или 8xAA в някои гейм заглавия не всички видеокарти са способни да осигурят нормална игра. Все пак там, където има възможност за включване, картите на NVIDIA са малко по-бързи от решенията на AMD на тази резолюция. Както вече подчертах, целта на този тест не е да се противопоставят видеокартите на AMD и NVIDIA - просто искахме да сравним как отделните производители са реализирали своите продукти, защото, както всички знаете, в този клас ОЕМ фирмите имат най-голяма свобода за инженерно творчество, тъй като изискванията на двете компании за следване на референтния дизайн не са задължителни. В крайна сметка се предлагат доста разнообразни модели, а основните критерии, по които ги оценявахме, бяха производителност, качество на изпълнение, гаранционен срок и възможност за овърклок. От друга страна, ценовият диапазон е доста широк, така че всеки може да намери своя продукт.     


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

ASUS EAH5770 CuCore -1GB GDDR5
Видеокартата е базирана на графичния процесор на Radeon HD 5770. Дизайнът е собствен и се отличава от референтния на AMD. Охлаждането на видеокартата е чрез класически алуминиев радиатор с медна сърцевина, обдухван от вентилатор. Това спомага за по-доброто топлоотвеждане и от там за по-тихата работа на видеокартата. Също така GPU е изнесен по към задната страна, а захранващият модул е пред него, което позволява безпроблемното монтиране на по-големи охладители. Картата работи на стандартните честоти за модела (GPU/MEM -850/1200MHz). При използване на фирмения софтуер на ASUS, който идва на CD – SmartDoctor, може да повишавате работните честоти и да увеличавате захранващото напрежение. При покупка на тази видеокарта получавате талон за 10% отстъпка при купуване на играта Battlefield: Bad Company 2. Картата разполага с D-SUB, DVI и HDMI изходи, както и допълнителен 6-контактен PCIe куплунг за захранване.
Предоставен от: MOST Computers
Цена (с ДДС): 304 лв.
Гаранция:  36 мес.


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

ASUS ENGTX460 TOP DirectCU 1GB GDDR5
 –  препоръка на редактора
Една страхотна видеокарта, базирана на графичния процесор NVIDIА GTX460, която се предлага с фабрично завишени честоти (GPU/Shader/Mem - 775/1550/1000MHz) спрямо стандартните. Дизайнът на печатната платка (PCB) е собствен и се различава от референтния, като е изцяло съобразен с това, че картата е предвидена за овърклок. Охлаждането е много добре конструирано и е базирано на технологията на топлинните тръби. Тук е използвана и една друга технология (Asus са я кръстили DirectCu), която е доста често срещана при процесорните охлаждания – директен контакт на медните топлинни тръби с охлажданата повърхност. Охлаждащият радиатор е с 3x8mm тръби, което му осигурява много добър потенциал, и наистина в тестовете той показа отлични способности. Също така с фирмения софтуер Smart Doctor може да овърклоквате видеокартата, както и да увеличавате захранващото й напрежение. Видеокартата разполага с 2x6 контактни PCIe захранващи куплунга. Налични са 2xDVI порта, както и един мини HDMI.  
Предоставен от: MOST Computers
Цена (с ДДС): 446 лв.
Гаранция:  36 мес.
 


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

Conect3D Radeon 5770 – 1GB GDDR5
Компактна видеокарта, базирана на графичния процесор AMD Radeon HD 5770. Както се досещате, PCB е със собствен дизайн и от C3D в максимална степен са се опитали да намалят дължината й. И наистина са успели, като са опростили значително захранващия регулатор за напрежение. Разбира се, тя работи на стандартните честоти за модела и не очаквайте никакви чудеса при овърклок, защото водещото не е било това. Снабдена е с масивен класически алуминиев радиатор, който се справя чудесно с охлаждането (видеокартата има и ниска консумация и работата й е тиха). Платката разполага с D-SUB, DVI и HDMI порт. Също така е наличен и стандартният за модела 6-контактен PCIe захранващ куплунг.
Предоставен от: PLESIO
Цена (с ДДС): 299 лв.
Гаранция:  24 мес.


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

Gigabyte 5750 silent cell - 1GB GDDR5  (GV-R575SL-1GI)
Чудесно решение за любителите на тишината, което осигурява 0db шум и същевременно прилична 3D графична производителност. Картата е базирана на по-слабия модел AMD Radeon HD 5750. Това е разбираемо, като се има предвид, че идеята е била да се създаде напълно тиха видеокарта, която използва пасивно охлаждане. PCB е също собствена разработка на Gigabyte и е базирана на фирмената технология Ultra Durable. Охлаждането е масивно и както вече споменахме, безвентилаторно. Радиаторът е базиран на технологията на топлинните тръби и е реализиран с три от тях. Картата работи на стандартните честоти за модела (GPU/MEM – 700/1150MHz) и поради пасивното охлаждане практически не е целесъобразна за овърклок. От друга страна, добавянето на  допълнителен вентилатор ще й даде сериозно предимство в сравнение с другите карти от този модел, но това ще е за сметка на заеманото място и закриването на третия разширителен слот на дънна платка. Gigabyte 5750 silent cell разполага с D-SUB, 2xDVI  и един HDMI портове. Освен това е наличен и 6-контактният PCIe захранващ куплунг.
Предоставен от: ARGUS
Цена (с ДДС): 230 лв.
Гаранция:  36 мес.

 


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

Gigabyte 5830 -1GB GDDR5 (GV-R5830UD-1GD)
Може би най-мощното решение, участвало в нашите тестове на стандартни честоти, но което вече твърде рядко се среща на пазара и ценово не е особено eфeктивно. Картата е базирана на графичния процесор AMD Radeon HD 5830, който всъщност е олекотена версия на най-високия клас едночипови карти. PCB дизайнът на тази графична карта е собствен на компанията и е базиран на фирмената технология Ultra Durable. Размерите са останали същите като на референтната карта на AMD. Предвид принадлежността й към HD58xx серия, това беше и най-голямата по габарити (дължина) видеокарта в нашия тест. Охлаждането е масивно и е базирано на технологията на топлинните тръби. Радиаторът е реализиран с три тръби, обдухва се от два вентилатора и осигурява много тиха работа.  Независимо че картата пристига на стандартните работни честоти за модела (GPU/MEM – 800/1000MHz), тя има добър овърклок потенциал, но като консумация и отделяна топлина е съизмерима с GTX460.  Снабдена е със стандартните за модела портове – 2xDVI+HDMI+DP. Също така захранването й се осъществява чрез 2х6 контактни PCIe куплунга.
Предоставен от: ARGUS 
Цена (с ДДС): 372 лв.
Гаранция:  36 мес.
 


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

Gigabyte GTS450-1GB OC - 1GB GDDR5  (GV-N450OC2-1GI)
– най-добра покупка
Определено много добро попадение за GTS450 базирана видеокарта. Интересното е, че тук Gigabyte отново не са заложили на референтния дизайн, а на свой собствен, като не са правили никакви компромиси с качеството. Картата отново е базирана на Ultra Durable технологията им и е снабдена с  отличен охладител. Радиаторът използва принципа на топлинните тръби и се обдухва от два 80mm  вентилатора. Това е позволило без особен проблем да се завишат стандартните работни честоти до GPU/Shader/MEM – 930/1860/1000, като по този начин постига много добра производителност за този модел карта. На платката има ключ, с който може ръчно да се изключва или включва единият вентилатор. Картата разполага с два броя DVI и един HDMI порт. Захранването й е осъществено чрез един 6-контактен PCIe куплунг. 
Предоставен от: Gigabyte
Цена (с ДДС): 250 лв.
Гаранция:  36 мес.

 


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

Gigabyte GTX460-1GB GDDR5 (GV-N460OC-1GI)
На пръв поглед картата изглежда много близка с GTS450 модела. Това се дължи на факта, че се ползва същото охлаждане с голям радиатор, базиран на технологията на топлинните тръби и два охлаждащи вентилатора. Тук обаче поради повишената консумация на GTX460 базираните видеокарти и двата вентилатора работят, без да може да изключвате единия. Охлаждането като цяло е по-добро от референтното, но далеч не е на нивото на най-добрите представители с този графичен процесор. PCB на картата също е собствен дизайн и използва Ultra Durable технологията. Честотите са леко завишени спрямо стандартните (GPU/Shader/MEM – 715/1430/900MHz), което й осигурява леко предимство спрямо референтната карта. И тук са налице стандартните 2x DVI + 1xHDMI портове, но за разлика от другия NVIDIA базиран модел захранването се осъществява чрез два броя 6-контактни PCIe куплунга.
Предоставен от: ARGUS
Цена (с ДДС): 334 лв.
Гаранция:  36 мес.
 


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

Inno 3D GTS450-1GB GDDR5 
Бюджетно базирано решение на графичния процесор GTS450.  Именно в тази насока е била и проектирана картата. Дизайнът на PCB е референтният на NVIDIA. Oхлаждането обаче  не е референтното и си е собствена разработка. То се състои от голям класически алуминиев радиатор, чиято площ на ребрата е разположена по цялата лицева част на платката и я обдухва вентилатор.  Общо взето, независимо от големината му, не показа някакво предимство спрямо стандартния охладител на NVIDIA. Работните честоти на видеокартата са стандартните за модела (GPU/Shader/MEM – 783/1566/905MHz). Inno 3D GTS450-1GB разполага с два DVI порта и един HDMI. И тук е наличен един 6-контактен PCIe захранващ куплунг. В този си вид (с това охлаждане) видеокартата не позволява особено голям овърклок.
Предоставен от: ASBIS
Цена (с ДДС): 242 лв.
Гаранция:  24 мес.

 


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

MSI N450GTS Cyclone OC edition - 1GB GDDR5 
Много добре изпипана видеокарта. Този модел е базиран на графичния процесор GTS450, но е от Cyclone серията на MSI, която се характеризира с овърклок способностите си и наподобяващo изделията на Zalman охлаждане. PCB на картата е собствен дизайн и е необходим само един бърз поглед, за да се забележи високото качество  на изработка и вложената компонентна база. Видеокартата идва с фабрично завишени работни честоти (GPU/Shaders/MEM - 850/1700/1000) спрямо референтната. Картата е много тиха, много хладна и има доста добър овърклок потенциал. MSI N450GTS Cyclone е с два DVI порта и един mini DVI. Захранването става чрез един 6-контактен PCIe куплунг.
Предоставен от: Logicom
Цена (с ДДС): 260 лв.
Гаранция:  36 мес.


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

MSI N460GTX - HAWK-1GB GDDR5
 – избор на редактора 
Който е запознат със серията HAWK на MSI, се досеща, че това не е обикновена видеокарта, а върхов модел с повишени честоти спрямо стандартната GTX460, както и с много голям овърклок потенциал. PCB устройството на платката е различно от референтното и е с подобрени характеристики, позволяващи максимален овърклок. На самата платка има изведени букси, където могат да се измерят някои от важните напрежения. Охлаждането е масивно и реализирано чрез топлинни тръби. Радиаторът, снабден с 3x8mm тръби, се обдухва от два  вентилатора. Всичко това осигурява отлични овърклок резултати. Картата беше и най-бърза в тестовете. Захранва се с два 6 контактни PCIe куплунга и притежава стандартните за модела 2xDVI+ 1HDMI портове.
Предоставен от: Logicom
Цена (с ДДС): 467 лв.
Гаранция:  36 м.

 


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

MSI N460GTX M2D768D5 – 768MB GDDR5 
Това е  класическа референтна GTX460 графична карта, но  със 768MB памет и “брандирана” със съответните фирмени надписи и логото на MSI. Разбира се, като такава работи и на стандартните честоти от CPU/Shaders/MEM - 675/1350/900MHz. Независимо от по-малкия обем памет и съответно намаления брой функционални блокове на GPU, тя е доста близо като производителност в  сравнително леките режими до по-големия модел с 1GB памет. Видеокартата разполага с известен овърклок потенциал със стандартния си охладител, но ако искате да изстискате максимума, то ще трябва да го смените с някой по-адекватен. И при нея захранването се осъществява с два броя 6-контактни PCIe куплунга. Изходните портове са стандартните за модела - 2xDVI+ 1HDMI.  
Предоставен от: Logicom
Цена (с ДДС): 375 лв.
Гаранция:  36 мес.
MSI RS 5770 PM2D1G - 1GB GDDR5 
Абсолютно референтна  карта на Radeon HD 5770. Даже и цветовото оформление е останало същото, като единствено е брандирана със съответните надписи под марката на MSI.  При нея не могат да се очакват някакви изненади. Предлага сравнително добър овърклок, но е  по-шумна в тези режими спрямо варианта на Sapphire заради използвания турбинен вентилатор. Но пък, от друга страна, положителнотo е, че по-голямата част от топлия въздух се извежда извън кутията и не загравя допълнително oстаналите компоненти в компютъра. Картата има два DVI порта, както и един HDMI и един DP порт. Захранването е чрез единичен 6-контактен PCIe куплунг.
Предоставен от: Logicom
Цена (с ДДС): 269 лв.
Гаранция:  36 мес.


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

Palit GTX460 Sonic Platinum - 1GB GDDR5 
Този продукт е базиран на графичния процесор GTX460, но още на пръв поглед се набива на очи, че картата е по-къса от стандартната. Затова е помогнал изцяло собственият дизайн. Охлаждането е базирано на технологията на топлинните тръби и радиаторът разполага с два броя такива, като се обдухва с един вентилатор. Независимо от малкия размер, картата притежава честотен потенциал и от Palit са го използвали максимално. Затова тя идва и със завишени спрямо стандартните честоти (GPU/Shaders/MEM – 800/1600/950) и показа най-високи резултати по тази причина. Все пак трябва да се знае, че фабрично картата е изстискана много и овърклокът, който предлага над тези честоти, е нищожен. Palit GTX460-1GB Sonic Platinum разполага с 1xD-SUB, 2xDVI и 1xHDMI порта. Захранва се посредством два 6-контактни PCIe куплунга. 
Предоставен от: MOST Computers
Цена (с ДДС): 409 лв.
Гаранция:  24 мес.

 


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

Sapphire HD 5770 Vapor-x Overclocked - 1GB GDDR5 
Честно казано, винаги съм се чудел какви точно предимства демонстрира Vapor-x технологията на Sapphire спрямо най-обикновен алуминиев радиатор и досега не съм намерил отговора. Видеокартата пристига със същото PCB като на другия модел, но тук охлаждането е различно – Vapor-х. Всъщност на външен вид радиаторът прилича на използваните от Intel при C2D процесорите. Той е монтиран за една голяма медна плоча, която контактува с ядрото. Фактите са, че не е толкова ефективен (а не е и тих), колкото при другия модел на Sapphire. Видеокартата пристига с много леко завишени работни честоти (GPU/MEM - 860/1200), което й дава малко преимущество спрямо стандартните модели в тестовете. Ако смятате да овърклоквате, по-добре вижте другия модел с този графичен процесор. 
Предоставен от: MOST Computers
Цена (с ДДС): 326 лв.
Гаранция:  24 мес.


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

Sapphire Radeon HD 5770 1GB GDDR5
– препоръка на редактора
Този модел е по-различен от референтния дизайн на HD 5770, като е претърпял леки промени по PCB на видеокартата. Охлаждането му също е променено - не се използва познатата турбина, а вместо това е от отворен тип и с  фронтално обдухващ вентилатор. Радиаторът е масивен, базиран на технологията на топлинните тръби и е с много добри охлаждащи способности. Видеокартата работи на стандартните честоти за модела (GPU/MEM – 800/1200MHz). Видеоизходите са стандартните за модела и картата разполага с два броя DVI порта, както и 1xDMI + 1xDP. Поради не особено голямата консумация, този модел се захранва от един 6-контактен PCIe куплунг. Картата за обикновен модел има добър овърклок потенциал. 
Предоставен от: ASBIS
Цена (с ДДС): 299 лв.
Гаранционен срок: 24 мес.

 


16 видеокарти от среден клас в състезание за любовта на народа

© Мариян Славов, pcworld

Twin Tech  GTS450 - 1GB GDDR5 
Класическа референтна карта на GTS450 под марката на Twin Tech. Компанията е съвсем непозната на нашия пазар, но от работата ни досега с този продукт впечатленията са доста добри. Охлаждането е леко променено, тоест малко е увеличен диаметърът на вентилатора, като по този начин видеокартата е станала малко по-тиха и пластмасовият кожух на охлаждането е претърпял леки корекции. Работните честоти и при нея са стандартните референтни на NVIDIA (GPU/Shader/MEM – 783/1566/905MHz). Предвид стандартното охлаждане, което ползва, не е особено податлива на овърклок. Картата притежава два DVI порта и един HDMI, както и съпътстващ модела 6-контактен  PCIe захранващ куплунг.
Предоставен от: PLESIO
Цена (с ДДС): 299 лв.
Гаранция:  24 мес.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.