Как да намалим потреблението на мобилни данни (част 2)

Харчите прекалено много мегабайти? Ето какво още може да направите.
Преди няколко дни публикувахме статия със съвети, следвайки които можете да ограничите мобилния си трафик. Те биха могли да ви бъдат полезни ако смятате, че харчите прекалено бързо пакета си от мегабайти, закупен от мрежовия оператор, или да оптимизирате трафика си по време на пътувания. Сега продължаваме темата с още полезни настройки и приложения.

8. Преминете към офлайн навигация

Какво още можете да направите, за да намалите разхода на мегабайти? Сваляйте предварително карти на местата, които ще посещавате в Google Maps. Потърсете града, в който ще пътувате и ще имате нужда от навигация, след което докоснете името му в центъра на екрана и в появилото се меню изберете Download опцията.

Ще можете да използвате картата на въпросната област по обичайния начин, както и да видите управлявате всичко свалено по този начин в секция "Offline Maps" в главното меню на приложението.

Как да намалим потреблението на мобилни данни (част 2)

9. Обърнете внимание на Play Store

Всеки ще ви каже, че е добре да ъпдейтвате софтуера, инсталиран на вашето устройство. Често обаче новите версии са големи и могат да спомогнат за трупане на сметки и изчерпване на лимити.

За да елиминирате този риск, отворете настройките на Play Store приложението в смартфона си и се уверете, че опцията "Auto-update apps" е настроена така, че ъпдейти да се свалят само през Wi-Fi.

10. Изпробвайте олекотени версии на приложения

Все повече услуги предлагат опростени версии на своите приложения, предназначени да харчат по-малко данни и системни ресурси, същевременно предлагайки съвсем адекватно преживяване. Всъщност, дори да не се притеснявате за потреблението си на мобилни данни, тези версии могат и да ви харесат.

Google предлага цял пакет от Go приложения, разработени за предимно за по-евтини устройства. Четири от тях са широко достъпни: Google Go, Google Maps Go, Навигация за Google Maps Go и Gallery Go от Google Photos (останалите, Gmail Go, Google Assistant Go и YouTube Go, са достъпни само за устройства работещи под олекотената ОС Android Go). Освен това налице са подобни версии на: Facebook, Facebook Messenger, Skypе и др. Съществуват и други, които обаче не са достъпни в България: LinkedIn, Amazon Kindle, Spotify, Instagram.

11. Запушете безсмислените пробойни

Добра идея е да обърнете внимание и на приложения, които не използвате. Премахнете ги от смартфона си или ги деактивирайте, ако част от софтуерния пакет на вашето устройство, особено ако ги виждате по-нагоре в разбивката на потреблението на мегабайти, за която говорихме в първата част на статията.

Поддържането на такъв софтуер на смартфона е като да държите включен уред, който не използвате.

12. Прегледайте кои приложения се синхронизират автоматично

Влезте в секция "Accounts" (или "Users & accounts") в системните настройки, след което изберете профила си в Google (по-точно мейл адреса) и отворете "Account Sync".

Всичко на този екран са приложения, които се синхронизират автоматично. Сред тях може да има неща, които не ползвате. Ако намерите такова – деактивирайте го тук. Все пак не изключвайте системни услуги като "Contacts" или "People details".

13. Въведете драстични мерки

От няколко години Android е оборудван със системен инструмент, наречен Data Saver, който не позволява на повечето приложения да достъпват интернет, освен ако не ги ползвате активно. Това означава, че на заден фон няма да се случва никакъв трафик и съответно няма да получавате уведомявания, съобщения и др., докато не се свържете с Wi-Fi мрежа. Можете изрично да посочвате кои приложения все пак да имат достъп, като дори онези които се използват в момента ще бъдат принудени да работят по-пестеливо.

Това е драстична мярка, подходяща при пътуване извън ЕС например, когато искате да използвате максимално разумно малкото мегабайти, с каквито често разполага човек. За да стигнете до опцията, отворете "Network & Internet" в настройките на операционната система и влезте в раздел "Data usage".

Как да намалим потреблението на мобилни данни (част 2)

14. Позволете на Google да управлява трафика за вас

Google предлага приложение, наречено Datally, което поема управлението на мобилния трафик вместо вас. То събира на едно място аналитична информация и опции и чрез него можете да активирате описаната функция Data Saver. Приложението предлага опции за ограничаване на трафика, генериран от различните инсталирани софтуери. Също така то може да намира и да ви предлага да се свързвате към локални безжични мрежи.
още по темата

Google Maps ще изговаря имената на локациите на местния език

Опцията на Google Translate за текст към говор ви позволява да общувате по време на пътуване в чужбина
19.11.2019 / 05:33

Google пуска инкогнито режим за Maps

Освен това компанията въвежда опция за автоматично изтриване на You Tube History
02.10.2019 / 05:06

Facebook Horizon – нов социален VR свят

Facebook изглежда по-близо отвсякога до концепцията на Ready Player One
29.09.2019 / 10:19

Как да намалим потреблението на мобилни данни (част 1)

Харчите прекалено много мегабайти? Ето какво може да направите.
16.09.2019 / 12:43
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.