Как да намалим потреблението на мобилни данни (част 1)

Харчите прекалено много мегабайти? Ето какво може да направите.
В днешно време мобилните данни са пари. Ако не оптимизирате устройството да харчи по-малко мегабайтите, то може да изчерпите лимита си преди края на месеца или дори по-лошо – може да хръврляте пари на вятъра. Последното може да е валидно особено при пътуване в чужбина. Намалената активност на устройството ви ще се отрази и на живота на батерията.

Добрата новина е, че лесно можете да редуцирате трафика, без осезаема промяна в ежедневието и навиците. Следвайте стъпките по-долу.

1. Направете диагностика на потреблението си

Преди да се справите с даден проблем е необходимо да го разберете. Започнете от системните настройки на устройството си и по-конкретно секция Network & Internet. Там ще откриете детайлна месечна разбивка на потреблението, като са налице данни за всяко използвано приложение. Можете да прегледате и какво се е случвало назад във времето. Софтуерите, които харчат най-много данни вероятно са социалните медии, уеб браузърите, както и приложенията поточно предаване на видео и аудио.

Прегледайте всичко, което е потребило повече от няколко мегабайта. За всяко приложение има информация за трафика на преден и на заден фон, т.е. какво се случва когато активно ползвате приложението и какво прави то "на своя воля".

Как да намалим потреблението на мобилни данни (част 1)

2. Справете се с фоновия трафик

Знаейки кои са виновниците за бързо намаляващите месечни или роуминг мегабайти, може да започнете с конкретни действия. Като начало ограничете безсмисления фонов трафика. Социалните и новинарските приложения са най-активни в тази насока, като често проверяват за нови данни. Ако решите можете да забраните фоновия трафик за всяко приложение поотделно. Твърде вероятно е изобщо да не забележите разлика

Най-добре е да прегледате настройките на всяко от най-лакомите приложения за възможности за спестяване на трафик. В Twitter за Android например е налице секция за потребление на данни. Там има опция, която ограничава софтуера, така че той да се синхронизира само когато ползвате услугата.

Ако в даденото приложение няма подобни опции, то може да го ограничите на системно ниво. В секцията за приложения в настройките на операционната система, докоснете върху конкретния софтуер и изключете опцията за трафик на данни на заден фон (Background data). Тя ограничава достъпа на даденото приложение до интернет, освен ако не сте свързани към Wi-Fi мрежа.

Разбира се, бъдете разумни и не изключвайте всичко подред, тъй като в такъв случай ще се окажете с неработещи месинджъри например. Вероятно е най-добре да не пипате техните права за фонов достъп до интернет.

3. Спрете ауто-плей лудостта

Видеотата са ред най-лакомите потребители на мегабайти, а много приложения имат лошия навик да ги стартират дори когато не им обръщате внимание. Социалните медии например по подразбиране стартират всяко видео. За щастие справянето с този проблем е лесно.

В настройките приложението за Android на Facebook например съществува раздел, наречен Data Saver. Там ще намерите опция за намаляване размера на зарежданите изображения и спиране на автоматичното стартиране на видеата. В Twitter също е налице подобна възможност, която се намира в секция Data Usage. В много други приложения също са предвидени аналогични опции.

Още нещо: Някои уебсайтове също стартират автоматично видео материали. За да спрете това, трябва да прегледате настройките на браузъра си. В Chrome отворете Site Settings > Media > Autoplay, където можете да изключите това. На заредената страница видеата ще бъдат отбелязвани като блокирани и ще можете да ги стартирате когато пожелаете.

4. Компресирайте трафика

Това е допълнителна опция за намаляване на трафика. В Chrome за Android можете да изберете потокът от данни към вас да преминава през сървър на Google, където да бъде компресиран. Спестявaнията могат да са значителни – до 60 на сто. Имайте прeдвид, че опцията не работи в режим "инкогнито". За старирането на опцията отидете в настройките на приложението, след което отрийте и активирайте Lite Mode.

Ако са ви необходми дори повече инструменти за спестяване на трафик, то може да изпробвате Opera Mini. Този браузър предлага своя форма на дистанционно компресиране на интернет страници и идва с редица опции.

Как да намалим потреблението на мобилни данни (част 1)

5. Оптимизирайте музикалните приложения

Обичате да слушате музика в движение? Ето как да намалите и техния трафик. Популярните приложения за поточно слушане на музика са оборудвани с няколко ключови опции.

Например, можете да управлявате качеството на аудиото, като колкото по-ниско е то, толкова по-малко мегабайти ще харчите. В Spotify са налице пет такива опции – четири нива на качеството и автоматична настройка, при която приложението подбира качеството според връзката ви.

Друга важна опция е да ограничите свалянето на песни през мобилната мрежа, така че то да става само през Wi-Fi. Трябва да внимавате обаче, тъй като Google Music има възможност за кеширане на песните, при която всяко парче което си пуснете се сваля изцяло на вашето устройство. Така няма да харчите данни при повторното му пускане. Ако не слушате често едни и същи песни то вероятно е по-добре да държите тази опция деактивирана.

6. Сложете YouTube на диета

Много хора слушат музика, подкастове, записи от предавания и т.н. чрез YouTube. Както можете да се досетите, добра идея е да ограничите качеството на видеата, особено ако не гледате екрана.

В секция General в настройките на приложението ще откриете опция, наречена Limit mobile usage. При активирането ѝ качеството на видеата ще бъде намалено, когато гледате през мобилна мрежа.

Също така прегледайте и секция Autoplay. Там можете да забраните на софтуера да стартира автоматично следващо видео, както и при какви условия да се стартират автонатично видеа от раздела Home. Можете изобщо да изключите тази опция или да ограничите това да се случва само през Wi-Fi.

7. Сваляйте мултимедия предварително

Най-добрият начин за намаляване на мобилния трафик е чрез избягването му. Много мултимедийни приложения идва със съответните опции. Просто свалете това, което искате да гледате или слушате преди да излезете навън, докато сте свързани към Wi-Fi мрежата у дома или в хотела.

Преминете към част 2.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.