Android 10: Нови, важни и интересни функции

Всеобхватен тъмен режим и обновени жестове
Новото "несладко" издание на мобилната софтуерна платформа Android е тук. Версия 10 на операционната система вече е достъпна за смартфоните Pixel на Google, а първите първите нови устройства с нея, както и ъпдейтите на по-стари такива, се очакват в началото на есента. При първото ѝ зареждане сигурно ще отбележите, че тя не изглежда много по-различно от предходната версия 9 Въпреки това Android 10 идва с доста нововъведения, които касаят навигацията, персонализирането и сигурността (колкото и странно да звучи последното, идвайки от компания като Google). По-долу сме събрали най-важните нововъведения и обясняваме как да се възползвате от тях.

Тъмен режим

Това вероятно е най-очакваното нововъведение в операционната система. Тя преобръща много от елементите в нея от светли в тъмни и обратното. Засега поддръжката далеч не е всеобща, като при някои приложения активирането на режима става автоматично, при други трябва да прибегнете до специална опция в настройките, а при трети такава просто няма.

Android 10: Нови, важни и интересни функции

Автоматично активиране:
 • Notification shade
 • Google search widget
 • Chrome
 • Contacts
 • Drive
 • Files
 • Google Pay
 • Keep Notes
 • Photos
 • Play Games
 • Settings
Отделна опция:
 • Calculator
 • Messages
Тъмни по подразбиране:
 • Clock
 • Play Movies
Без тъмен режим (засега):
 • Gmail
 • Google
 • Home
 • Maps
 • News
 • Play Books
 • Play Store
 • Podcasts
 • Wear OS
Google вече загатва скорошна поддръжка в Maps на сайта си и занапред можем да я очакваме и в други приложения.

За поддържащите функцията са налице два начина за активиране. Най-бързият е чрез т.нар. нотифицкационна завеса (Notification shade). Плъзнете с пръст два пъти надолу от горния край на екрана, за да отворите списъка с бързи функции и активирайте тъмния режим (Dark Theme). Същият е наличен и в настройките на дисплея.

Жестова навигация

Технически жестовете бяха добавени още миналата година в Android 9. Бързо установихме обаче, че реализацията им е доста далеч от идеала Тази година обаче системата е рафинирана и идва с набор от нововъведения.

Android 10: Нови, важни и интересни функции

Новата система е озаглавена Gesture navigation (навигация с жестове). Системата от Android 9 система вече се казва 2-button navigation, а старата навигация с три бутона в долната част на екрана е наречена, очаквано, 3-button navigation.

Активирайки Gesture navigation ще забележите, че на екрана няма никакви бутони. Те са заменени от тънка линия, подобно на Home Bar Indicator-а в iPhone. Именно там ще правите повечето жестове. Google са опростили системата и сега тя е доста по-малко зависима от Home бутона:
 • Връщане към основния екран: когато сте в приложение, плъзнете пръста си по екрана от долния му край нагоре
 • Превключване на приложения: плъзнете пръст наляво или надясно в долния край на екрана
 • Преглеждане на активните приложения: плъзнете с пръст нагоре и задръжте
 • Отваряне на "чекмеджето" с приложения: плъзнете нагоре, когато сте в заглавния екран, или плъзнете втори път при отворен списък за активни приложения
 • Стартиране на Assistant: плъзнете от левия или десен ъгъл на екрана
В този режим няма бутон "Назад", та вероятно се чудите как става връщането на предишния екран. Просто е: плъзнете с пръст от левия или десен край на екрана към средата. Ще видите анимация със стрелка и устройството ще извибрира, след което ще трябва да вдигнете пръста.

Жестовата навигация идва с някои настройки, сред които такава за чувствителността на описаната функция за навигация напред и назад. Тази опция е необходима, тъй като в някои приложения подобни движения активират техни специфични менюта. Всъщност Google са позволили на разработчиците да си запазват една част от долната половина на екрана, така че функциите в техните приложения да не се дублират със системни жестове. Т.е. ако в даден софтуер можете да извиквате меню чрез провлачване долу вляво, то то ще се появява само ако направите жеста именно в тази част на екрана. Навсякъде другаде същият ще ви връща на предишния екран.

Известия

Няма как да имаме нов Android без да са налице промени в системата за нотификации. Тук те не са толкова драматични, колкото миналата година, но все пак ги има.

Все още задържане с пръст върху известие или леко дзръпване вдясно дава достъп до настройки за това дали и как да бъдете уведомявани занапред. Сега е добавена нова опция за заглушаване на звука при бъдещи подобни нотификации. Опростено е и менюто за допълнителни настройки. Също така е налице и групиране на известията с изключен звук, за да можете да следите какво е дошло "по терлици".

Android 10: Нови, важни и интересни функции

Настройките за отделните приложения в голяма степен са подобни на тези в Android 9, но някои нововъведения си струва да бъдат отбелязани. В допълнение на познатите опции Disable и Force Stop е добавен и възможност за стартиране на въпросното приложение директно от тук. Добавени са и статистически данни за това колко известия седмично изпраща даденият софтуер.

Нови функции за споделяне

Списъкът с възможностите за споделяне на материали чрез Android до момента бе сравнително недодялан, но във версия 10 от Google са го реформирали. Активирането му става по същия начин – чрез бутон или икона даденото приложение. Поведението след това обаче е променено.

На първо място активирането на списъка с опции е много по бързо. Ако преди бяха необходими една или две секунди, то сега той се появява на практика моментално.

Също така в него вече можете по-лесно да откривате търсената дестинация, където желаете да споделите дадената картинка, видео или нещо друго. Ако преди имахме пред себе си неподреден списък, то сега всичко е разделено в табове по логичен начин. Често използваните опции са групирани на едно място, а останалите са подредени по азбучен ред.

Фокусирайте се по-добре

С Android 9 Google представи възможности за следене използването на смартфона... и предизвика много повдигнати вежди. В новата версия компанията иска и да ни помогне да направи нещо, за да се отлепим поне за малко от устройствата си.

Android 10: Нови, важни и интересни функции

В допълнение към опции като Wind Down (която прави екрана черно бял след определен час и ви напомня да си лягате) и таймери, отброяващи колко "висите" във Facebook например, сега е налице нова функция, наречена Focus Mode. Както подсказва името целта ѝ е да ви помогне да се концентрирате, изключвайки разсейващи приложения по ваш избор. За разлика от споменатите броячи, тук става въпрос за групово блокиране. Можете например да държите опцията включена когато сте на работа/лекции/училище и да я деактивирате по време на почивка.

Друга новост е добавянето на Family Link. Това е опция, насочена към родители, която преди бе достъпна чрез отделно приложение, а сега е в настройките ма Android. Благодарение на нея можете да ограничавате активностите на децата си, докато ползват смартфона.

Поверителност

От известно време Google се опитва да направи Android по-личен и прозрачен. Усилията продължават и във версия 10, макар че много от промените са задкулисни. Например приложенията нямат достъп до клипборда или до информация като IMEI и серийния номер на устройството без изрично разрешение.

Android 10: Нови, важни и интересни функции

Налице са няколко доста важни опции. На първо място е новото меню Privacy в настройките операционната система. Там от Google са събрали настройки за нивото ѝ на достъп до вашето устройство. Повечето от тях са достъпни и от други места, като сред тях са историята на местоположенията, опциите за реклами, какво да се появява на екрана при заключен смартфон и др. Налице е нов раздел за достъпност (Accessibility), в който можете да видите колко приложения имат пълен достъп до устройството и можете лесно да управлявате привилегиите им чрез Permissions Manager.

Важна промяна касае настройките свързани с местоположението. Вместо просто включване и изклкючване на достъпа на даденото приложение до GPS-а e добавена и опция за разрешаване само по време на ползване. Т.е. даденото приложение ще може да например следи къде сте само ако в този момент го използвате, но не и ако работи във фонов режим.

Споделяне на Wi-Fi пароли

В днешно време често първата работа на гостите у дома ви е да попитат за достъп до безжичната локална мрежа. В Android 10 можете лесно лесно да споделяте паролата. За целта в настройките на Wi-Fi докоснете мрежата, към която сте свързани и ще видите бутон за споделяне. При натискането му на екрана ще се появи QR код, който трябва да бъде сканиран от друг смартфон.

Източник
още по темата

Ето чии смартфони ще получат Android 10 до края на годината

Project Treble ускорява разпространението на новите версии на Android, отчитат от Google
24.10.2019 / 04:23

Google ще принуждава производителите да ползват последна версия Android

Компанията се заема по-сериозно с един от най-големите проблеми на платформата
09.10.2019 / 12:46

Pixel 4 идват с режим за астрофотография

Появиха се пълни характеристики на новите смартфони на Google
05.10.2019 / 05:18

Apple пусна официално iOS 13, какво е новото

Тъмен режим и отговор на Street View
24.09.2019 / 02:32

Google Maps тества функция "инкогнито"

Засега няма никакви индикация кога режимът ще бъде масово достъпен
20.09.2019 / 10:28
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.