Windows Sandbox: Как да ползваме виртуалната среда на Microsoft

В последният Windows 2019 ъпдейт от месец май, Microsoft обърнаха внимание на потребителиет си върху една много интересена функционалност, наречена Windows Sandbox. И докато компанията я представи като основно защитена среда за работа, тя е нещо доста повече. Windows Sandbox, както и повечето приложения от подобен тип, осигуряват начин да проверите дадена програма или уебсайт, за които не сте особено сигурни, без това да навреди на компютъра и информацията ви.

Windows Sandbox създава подсигурена Windows опреационна система, вътре в конвенционалния ви Windows, като двете среди за работа са напълно изолирани. Можете да отворите браузър и да посещавате съмнителни или опасни сайтове, да сваляте програми и файлове. Тази виртуална среда позволява и удобството да копирате файлове към "реалното" ви PC, ако всичко е наред с тях.

Във всеки един момент можете да затворите Windows Sandbox и поради характера на тази среда, цялата информация, която сте имали вътре, ще бъде унищожена. Ако някой съмнителен сайт започне да пуска малуер или вируси към Windows Sandbox, отнема само един клик с мишката, за да се измъкнете от ситуацията, без тя да навреди на истинската ви Windows инсталация. Когато отново стартирате Windows Sandbox, ще получите чисто нова Windows 10 среда, без следа от последните ви приключения. Друго важно предимство е, че не се нуждаете от второ копие на Windows или допълнителни ключове - трябва ви обаче версията Windows 10 Pro или Enterprise, за да можете да използвате Sandbox. Ето и всичко, което трябва да знаете за Windows Sanbox.

Първи стъпки

Технически, Windows Sandbox е лека виртуална машина - инструмент, който често е използван от разработчици и изследователи, за да тестват как се държи даден софтуер в контролирана среда. Виртуализацията създава цял виртуален компютър - със собствена операционна система, рам и памет за съхранение - всичко това в реалния компютър. Освен изискванията за Windows 10 Pro, Sandbox има нужда от сравнително мощна система, за да разгърне пълните си възможности. Ето и минималните системни изисквания:
  • A 64-битов процесор, който поддържа виртуализация с поне 2 ядра; Microsoft препоръчва четириядрен чип (всички процесори на пазара след 2016-а година поддържат вивртуализация, така че не трябва да се притеснявате за това).
  • Включване на виртуализацията в BIOS, ако не е направено
  • Windows Pro, Enterprise или Server
  • Поне 4GB RAM памет (8GB препоръчителни)
  • Поне 1GB свободно дисково пространство (SSD носител за по-добра производителност)
Windows Sandbox е функция на Windows, която няма да бъде инсталирана по подразбиране, дори ако е налична. За да я изберете, трябва да отидете в Windows Features контролния панел и да потърсите опцията Turn Windows Features on and off. Скролвате, докато намерите желаната опция и избирате тикче в дадената кутийка. Windows ще инсталира Sandbox и най-вероятно ще се наложи да рестарирате компютъра.

Windows Sandbox: Как да ползваме виртуалната среда на Microsoft

За да стартирате Windows Sandbox, можете просто да напишете двете думи в Windows лентата за търсене. Първоначалното стартиране ще отнеме малко повече време - Microsoft казват, че след като веднъж виртуалната машина е стартирана, тя ще бъде архивирана, за да може последващи стартирания на Sandbox да се случват по-бързо.

Как да използваме Windows Sandbox

Sandbox се появява като малък прозорец на десктопа. В този прозорец се намира друг Windows десктоп. Виртуалната машина обаче няма да прилича на обикновения ви Windows - всички опции за персонализация - теми, икони, шрифтове - те няма да бъдат прехвърлени в Windows Sandbox. Това е идеята - да позволите лична информация да изтече в дивите дебри на интернет. Нито една от инсталираните програми от трети страни няма да се появи в Sandbox. Ще имате достъп до File Explorer, но ограничен до паметта, заделена специално за Sandbox, а също така ще ползвате част от системните ресурси на вашето PC. Само едно копие от Wondows Sandbox може да работи по едно и също време.

Windows Sandbox: Как да ползваме виртуалната среда на Microsoft

Вероятно ще се изкушите да отворите Windows Sandbox на цял екран веднага. Това е напълно в реда на нещата, Microsoft са поставили достатъчно добро означение в горната част на прозореца, за да не забравите, че работите във виртуалната среда. Работата на пълен екран обаче има особености - трябва да внимавате да не превкючите без да усетите към реалното си PC и да започнете да браузвате опасните сайтове директно там.

Edge браузърът и File Explorer обаче няма да се идентифицират специално като Sandbox версии, така че трябва да имате и това предвид. Windows Sandbox на практика не работи като отделна виртуална машина, а като приложение и поради тази причина ударът върху производителността не е толкова голям. Такъв обаче все пак има - Sandbox ще задели част от процесорната мощ, RAM паметта и дисковото пространство за собствени цели. Ако машината ви не е от най-бързите, Sandbox със сигурност ще я забави осезаемо.

Windows Sandbox няма да ви съобщи, ако нещо нередно се случва - например приложение или сайт изпращат информация към трети страни, защитата е по-скоро пасивна. Ако файлът, който пристига в пощата ви се струва съмнителен, можете да го отворите в Sandbox - ако е криптовирус например, той няма да навреди на системата.

Windows Sandbox: Как да ползваме виртуалната среда на Microsoft

Запомнете - можете да затворите Windows Sandbox във всеки един момент. Когато го направите, ще получите съобщение, че всичко, което сте запазили като информация вътре, ще изчезне. Всички защити, които предлага Sandbox, се обезсмислят, ако решите да прехвърляте файлове към реалната си машина, така че - помислете добре, преди да предприемете подобни стъпки.

Windows Sandbox за ежедневна употреба

Ако работите известно време с Windows Sandbox, ще осъзнаете, че това е много повече от просто приложение, в което да пускате програми и да отваряте файлове, за които не сте сигурни. Една от най-полезните функции на подобна среда, е възможността за наистина сигурно браузване в интернет. Повечето модерни браузъри предлагат сходни елементи за защита, но ако наистина ще се разхождате в тъмните дебри на нета, просто можете да отворите Edge в Sandbox. Ако се притеснявате, че инкогнито режимът на Chrome не е особено инкогнито, просто свалете и стартирайте Chrome в Sandbox.

На теория вашият интернет доставчик ще разполага с лог на това, което гледате, но в момента, в който затворите Sandbox, този лог и тази история на браузване ще изчезнат. Странен факт е, че Windows Defender сякаш не работи в Sandbox, но можете да свалите антивирус от трети страни, за да сте наясно все пак с какво ви атакуват, когато това се случи.

Windows Sandbox: Как да ползваме виртуалната среда на Microsoft

Не си мислете, че ще можете да играете игри в Windows Sandbox - дори на теория това да е постижимо с мощна машина, ползите от подобно нещо са почти несъществуващи.

За какво ще ползвате Sandbox и колко точно ще разчитате на него в ежедневието си, зависи от вас. Хубаво е обаче да знаете, че имате един почти непробиваем защитен слой, когато ви се налага да си имате работа със съмнителни файлове или сайтове. Вместо да се чудите дали в мейла има криптовирус, следващия път просто пуснете Sandbox и проверете спокойно.
още по темата

Трябва ли да плащаме за антивирусен софтуер?

Windows Security се изравнява по ефективност с големите имена в бранша
25.09.2019 / 03:24

Windows 10 ще може да се преинсталира от облака

Вече няма да е необходимо да пазите копие на операционната система, за да започнете отначало
02.09.2019 / 10:22

Windows 10 тайно изпраща на Microsoft уеб активността на потребителя

Браузърът Edge изпраща адресите на посетените сайтове заедно с уникален идентификатор на потребителя
24.07.2019 / 05:07

Windows 10 вече може да показва известия от смартфон с Android

Нотификациите се появяват на същото място, където са и съобщенията от Windows
04.07.2019 / 11:11
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.