Как да се предпазим при теч на финансови и лични данни?

Най-важното в случай на пробив във финансова институция, на която сме клиенти, е своевременната реакция
Събития като последния пробив в Capital One или още по-мащабния инцидент с Equifax през 2017 г., а и редица други такива, с които все по често осъмват на първа страница новинарските издания в цял свят, оставят потребителите с усещане за уязвимост и дори безпомощност в определени моменти. И с право. Едно е някой да компрометира акаунта ви във Facebook или Twitter, съвсем друго да станете жертва на пробив във финансова институция, на която сте имали пълно доверие да предоставите всичките си лични данни. Това определено добавя нови щрихи към ситуацията.

Банковите ни профили съдържат редица лични данни като номера на кредитни и дебитни карти, лични документи, справка за финансово състояние и дори домашен адрес и телефон. Когато някой неоторизиран за това човек разполага с цялата ви лична информация, е естествено да се чувствате безпомощни да направите каквото и да било, за да предотвратите последващи негативи за себе си.

Всъщност обаче има някои неща, които можете да направите, за да предотвратите най-лошите сценарии и да защити в максимална степен интересите си. Интернет изданието cnet.com изброява някои от тях.

Временно замразете възможностите си за кредит

Едно от първите неща, което трябва да направите, е да поставите ограничение на собствените си възможности да се възползвате от различни кредитни услуги. Това ще попречи на всеки, добрал се нерегламентирано до вашата информация, да отвори кредитна линия на ваше име или да вземе каквито и да било заеми. За целта просто се консултурайте с вашата банка, за да ви обяснят специалистите какви стъпки трябва да предприемете.

Недостатъкът тук може да се появи от факта, че самите вие няма да можете да се възползвате от пазаруване на кредит. Затова е хубаво да проверите и какви са практиките на финансовата институция в тази посока.

Следете отблизо кредита си

Да следите отблизо движението по кредитите си е най-лесният начин да сте сигурни, че никой не злоупотребява с личната ви информация. Някои финансови институции предлагат безплатен мониторинг на кредитите на жертвите на изтичане на данни, но често пъти това е само временно.

Така че допитайте се до вашия кредитен инспектор предварително какви услуги за мониторинг на кредитите би ви препоръчал с оглед на предлаганото от финансовата институция. Това ще ви даде възможност дори да има злоупотреба с личните ви данни, да реагирате своевременно и да ограничите щетите.

Използвайте мениджър за пароли

Използването на уникална и силна парола за всеки притежаван от вас онлайн акаунт е лесен начин да се уверите, че нарушаването на една услуга не води до достъп до всичките ви профили заради употребата на едни и съща входни комбинации.

Вместо да използвате повторно парола или серия от пароли, можете спокойно да се доверите на мениджъра на пароли, за да създадете, съхранявате и автоматично попълвате входните си данни.

Моментално предприемайте действия

Най-важният аспект при обявяването на киберинцидент с вашата финансова институция е да предприемете незабавни действия, а не да изчаквате да ви се дават указания. Бъдете проактивни. В крайна сметка тук става дума за вашата информация и вашето финансово бъдеще.

След като замразите възможността да се теглят кредити на ваше име и започнете да следите отблизо движенията по съществуващите ви заеми, чак тогава обърнете внимание на подходите, които ви предлага вашата банка.
още по темата

Смартфони могат да бъдат хакнати с фалшиво клипче през WhatsApp

Слабостта е в модула за обработка на MP4 файлове, проверете версията на комуникатора
19.11.2019 / 12:18

Microsoft ни подслушва през Xbox

Контрактори на технологичния гигант преслушват гласовите команди на игралната конзола и Cortana, "за да подобрят технологиите"
22.08.2019 / 11:41

От Facebook са плащали на хора да транскрибират гласовите разговори в Messenger

Компанията е преустановила практиката
14.08.2019 / 12:18

iPhone ще има сензор за пръстов отпечатък в самия дисплей през 2021

Очаква се обаче и лицевото разпознаване да се запази като опция
06.08.2019 / 10:16
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.