7 трика за оптимизирано търсене в Google

Понякога основните ви запитвания може да се окажат недостатъчни за откриването на най-добрите възможни резултати
Google е значително по-мощен инструмент за търсене, отколкото повечето хора смятат. Обикновените търсения определено са полезни, но те само се плъзгат по повърхността на истинските възможности на Google. Понякога основните ви запитвания за търсене може да се окажат недостатъчни, за да намерите най-добрите възможни резултати. Затова и най-популярната интернет търсачка предлага някои страхотни трикове, които да оптимизират вашето търсене, и вече е дошло времето да се запознаете с тях.

1. Получете още възможности от Google Search

С редки изключения, Google ще ви покаже хиляди връзки за всяко едно търсене. На теория това е страхотно, но всъщност най-подходящата информация обикновено се появява на първите няколко страници. Какво става обаче, ако не намерите това, което търсите, веднага? Потребителите обикновено се отказват, чудейки се какъв е проблемът – неправилно търсене или странни отговори от страна на Google.

Един от начините да се избегне подобна ситуация е да се увеличи броят на резултатите на първата страница, така че да не е необходимо да минавате през отделните страници с резултати.

За да се случи това, трябва само да кликнете върху Settings/Настройки под дясната част на лентата за търсене и да отворите страницата, в която можете да регулирате броя на резултатите, които виждате. Преместете плъзгача в желаната от вас посока, но имайте предвид, че колкото повече резултати изберете да се появяват на страница, толкова по-бавно ще става това.

2. Търсете дословно за по-прецизни резултати

Понякога Google не дава точните резултати, които искате при въвеждането на ключови думи. Разбира се, търсачката притежава функционалност за контекстно търсене, но ако искате по-точни резултати, Verbatim Search/Дословно търсене е вашата функционалност.

Това означава, че всички резултати от търсенето трябва да включват ключовите думи, които сте въвели в лентата за търсене. За да активирате Verbatim Search, изберете опцията Tools/Инструменти на страницата за търсене (в дясно от Settings), след това изберете секцията All Results/Всички резултати и изберете опцията Verbatim. Друга възможност е да въведете ключовите думи с кавички ("подобно на това").

3. Премахнете старите търсения от историята си

Голяма част от потребителите знаят как да премахнат историята на търсенията си, но Google направи много по-лесно премахването на конкретни търсения от историята ви, така че да не получавате странни реклами и резултати при последващи действия в тази посока.

За да направите промяната, посетете страницата Delete activity/Дейности за изтриване, която се намира в секцията Data & Personalization във вашия Google акаунт. Следвайте инструкциите на Google, а избора кои търсения искате да изтриете можете да направите от трите вертикални точки в горния десен ъгъл на екрана.

Ако управлявате историята на търсенията си, последващите резултати ще бъдат по-точни, а рекламите, които ви се показват, също.

4. Търсене на книги, новини и филми

Повечето хора знаят как да намират изображения и видеоклипове, като използват разделите в горната част на страницата за търсене в Google. Но най-популярната търсачка знае, че интернет много обича различни видове медии, така че е обособила и други конкретни секции, които ви помагат да достигате точно до резултатите, които желаете.

Пример за това са секциите за новини и книги. Точно под лентата за търсене вече обичайно присъства първата, но ако искате да откриете втората, трябва да кликнете върху опцията More и да изберете Books/Книги, за да ви излязат само заглавия на произведения, които съдържат въведените от вас ключови думи. Подходът е същият, както когато търсите изображения например. Това обаче ще ви попречи да виждате резултати, които не са свързани с избраната секция.

Що се отнася до филмите, Google се справя с търсенията си без допълнителна работа от ваша страна. Просто напишете името на филма и ще бъдете посрещнати от тонове информация за актьори, роли, връзки към Уикипедия и дори прожекции и цени билети, ако той е още част от програмите на кината.

5. Давайте указания направо в лентата за търсене на Google

Вероятно вече сте запознати с Google Maps, но знаете ли, че можете да получите указания от него, без дори да се налага да отваряте самото приложение? Всичко, което трябва да направите, е да напишете маршрута, по който искате да минете, или началната и крайната точка, до която искате да стигнете, и резултатите от търсачката ще се погрижат за останалото.

Можете също така да избирате между маршрути за автомобил, обществен транспорт и ходене пеша.

6. Преведете лентата си за търсене

Google владее много езици и способностите му се подобряват с всеки изминал ден. Можете бързо да конвертирате текст от един език на друг – и то с изумителна точност - чрез добавяне на една дума към търсенето – просто въведете Translate (фразата) into (език по избор).

Това е изключително удобно, ако попаднете на непознат език в социалните медии или искате да изпратите поздрав към приятел на чужд език.

7. Търсене в определени уебсайтове

Това е една от най-удобните функции, предлагани от Google. Има случаи, в които искате да намерите нещо специфично в даден уебсайт, но той няма собствена функция за търсене. Няма ли да е удобно, ако всеки уебсайт има своя собствена лента за търсене, свързана с Google?

Е, ако трябва да сме честни, почти всеки уебсайт, който не е в тъмната мрежа, днес има своя търсачка. Но ако все пак попаднете на такъв, просто влезте в Google, добавете името на сайта преди ключовите думи и постигнете бързо вашата цел. Приятно търсене!
още по темата

Google Maps тества функция "инкогнито"

Засега няма никакви индикация кога режимът ще бъде масово достъпен
20.09.2019 / 10:28

Незабавният превод с камера на Google вече с по-добър AI и 60 нови езика

Ъпдейтът трябва да улесни използването на функцията за превод на текст, заснет с камера
11.07.2019 / 03:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.