Как да проверим температурата на видеокартата и какво ни казва тя?

Колко точно е гореща видеокартата в компютъра ви? По време на обичайни задачи като проверка на поща, шляене из интернет и гледане на YouTube клипове това няма особено значение, но ако играете тежки и нови игри или пък имате PC от по-старо поколение, температурата на видеокартата може да се окаже от критично значение за цялата система. Именно поради това е важно да можете да следите тази температура и да реагирате адекватно.

Добрите новини? Проверката на градусите на графичния процесор е доста просто нещо и не изисква диплома по електронно инженерство. Лошата новина е, че Windows не показва по подразбиране температурите и ще трябва да разчитате на софтуер от трети страни. За наша и ваша радост, има една камара безплатни и напълно адекватни решения, които ще ви свършат работа.

AMD Radeon видеокарти

Ако изполвате карта от AMD с последната версия Radeon Settings, нещата стават много прости. През 2017-а AMD добавиха нещо, наречено Radeon Overlay, което на практика позволява да наблюдавате и настройвате доста параметри на видеокартата си в реално време. Performance Monitoring Tool е част от тази система и позволява следене на температурите на видеокартата дори по време на гейминг.

Как да проверим температурата на видеокартата и какво ни казва тя?

За да активирате този инструмент, извикайте Radeon Overlay като натиснете Alt+R и изберете кои аспекти искате да наблюдавате. Веднъж настроен, този инструмент може да бъде лесно показван и скриван с комбинацията Ctrl+Shift+0.

Как да проверим температурата на видеокартата и какво ни казва тя?

Ако не играте в момента, но искате да видите температурите, можете да го направите през Wattman инструмента за овърклок на AMD картите, който също се намира в Radeon Settings. Цъкате с десен бутон върху десктопа и в падащото меню, което се отваря, избирате Radeon Settings. след това навигирате до Gaming > Global Settings > Global Wattman. След кратък дисклеймър, в който обещавате да не взривите видеокартата с прекален овърклок, ще получите достъп до Wattman, в който можете да правите доста неща, едно от които е да следите температурата на видеокартата.

Карти на NVIDIA

В случай, че сте избрали Nvidia (което са направили 75% от геймърите според проучване на Steam), ще трябва да прибегнете до допълнителен софтуер, защото Nvidia GeForce Experience не предлага информация за температурата на картата.

Как да проверим температурата на видеокартата и какво ни казва тя?

Има доста опции и повечето са специфични за дадения партньор, но ние харесваме доста инструмента на MSI - Afterburner, заради простотата и ефективността му. Afterburner работи както с AMD, така и с NVIDIA и ще ви даде лесна и бърза информация за температурите в реално време, под формата на приятна графика. В инструмента можете да лесно да създадете профили на охлаждането, така че да се погрижите температурата да не надвиши критични стойности.

Как да проверим температурата на видеокартата и какво ни казва тя?

Друг вариант е Precision X1 на EVGA, този инструмент предлага малко по-модерен външен вид, след като претърпя тотална визуална промяна след пускането на RTX 20 картите на NVIDIA. Минусът тук е, че Precision работи само с карти на NVIDIA.

Но аз не съм геймър!

Окей, имаме решение и за този "проблем", ако можем да го наречем така. Не всички са длъжни да бъдат геймъри, за да контролират температурите на машините си и да са наясно кое е добро за техниката и кое не. В този случай ще ви се наложи да инсталирате един от многобройните софтуери за мониторинг на хардуера, като HWInfo или SpeedFan. Open Hardware Monitor също ще ви свърши работа.

Как да проверим температурата на видеокартата и какво ни казва тя?


Добри и лоши температурни стойности

След като вече имате всички необходими инструменти, за да дешифрирате топлия въздух, който излиза от задната част на шасито и бръмченето на вентилаторите, е време да поговорим малко за самите цифри. Колко гореща може да бъде една карта, без това да навреди на хардуера?

На този въпрос няма еднозначен отговор - обикновено работните температурни интервали варират в зависимост от чипа, производителя и поколението на видеокартата. Винаги можете да питате Google - почти всички модерни карти имат вузможност да работят при температури до 90 градуса по Целзий, а при геймърските лаптопи подобни стойности са нещо нормално и често срещано.

Ако обаче десктоп компютърът ви поддържа 90 градуса температура на картата, нещо не е съвсем наред с охлаждането. При нормални обстоятелства и добър въздушен поток (поне няколко перки в самата кутия), температурата на последните поколения карти от NVIDIA и AMD не би трябвало да надвишава 80 градуса по Целзий.

Видеокартите от партньори - като MSI, EVGA и GIGABYTE например - които имат принципно по-добро охлаждане от Founders Edition картите от самите производителите, свалят тези градуси в рамките на 60-70. Обикновено повечето карти имат зададени профили на вентилаторите, които да охлаждат адекватно при различни температури. Добър знак за това, че картата има проблем с охлаждането, е засилен шум от вентилаторите и работа на 100% на перките през по-голяма част от времето (което също можете да видите в гореспоменатите инструменти).

Очаквайте скоро и краткия ни гайд, с който ще ви помогнем да смъкнете температурата на машината си, с оглед на предстоящите летни жеги.
още по темата

Референтна или нереферентна видеокарта, какво да изберем?

Всичко, което ви трябва, за да направите информирана покупка
12.09.2019 / 03:59

Как да подобрим обхвата домашния Wi-Fi и го направим по-бърз (част 1)

Слабият Wi-Fi може да забавя връзката ви с интернет
22.05.2019 / 05:49
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.