Как да подобрим обхвата домашния Wi-Fi и го направим по-бърз (част 2)

Усилете сигнала на безжичната мрежа в дома си и около него
Наличието на безжична връзка у дома вече се счита за нещо задължително. Изразът "Вкъщи е там, където смартфонът се свързва с Wi-Fi автоматично" далеч не е лишен от смисъл. Преди няколко дни писахме за няколко съвета за подобряване на домашната безжична мрежа. Продължаваме темата във втората част на материала.

Как да подобрим сигнала на Wi-Fi у дома

Лесният отговор е чрез закупуване меsh система от няколко точки за достъп. Това са два или повече рутери, които работейки заедно увеличават обхвата на Wi-Fi мрежата в сравнение с едно такова устройство.

Как да подобрим обхвата домашния Wi-Fi и го направим по-бърз (част 2)

Те често се продават в комплекти. Можете да ги свържете в вече наличния рутер (чрез някой от свободните кабелни портове), замествайки неговата Wi-Fi мрежа. Така едното устройство остава при него, а другото (или другите) може да бъде разположено в някоя по-далечна стая или на горния етаж на жилището. Те комуникират помежду си, създавайки една голяма по обхват Wi-Fi мрежа.

По-скъпите такива комплекти са трибандови, което предоставя максималната възможна скорост, но за повечето потребители двубандовите решения вероятно ще са напълно достатъчни.

Как да разширим обхвата на Wi-Fi в гаража

Продуктите, използващи електрическата мрежа в дома постепенно биват замествани от mesh решенията, но често именно те са най-достъпната опция. Те позволяват разширяване на обхвата на Wi-Fi мрежата, често без загуба на много производителност.

Как да подобрим обхвата домашния Wi-Fi и го направим по-бърз (част 2)

За целта просто трябва да включите специален адаптер в контакта близо до рутера си и да свържете двете устройства с етърнет кабел. Вторият адаптер от комплекта (който трябва да е с вграден Wi-Fi модул) трябва да бъде включен в контакта в далечната стая (или гаража, стига захранването му да е директно от къщата), където искате да осигурите покритие.

В повечето случаи тези устройства създават нова точка за достъп, а не разширяват вече наличната Wi-Fi мрежа, какъвто е случаят с т.нар. екстендъри. Цените на вторите е по-ниска, но първите обикновено са по-гъвкави и предлагат по-високи скорости.

Заслужават ли си Wi-Fi екстендърите

На пазара има Wi-Fi екстендъри (или рипийтъри), на цени около 30 лв. Те улавят наличния Wi-Fi сигнал от рутера и го ретранслират. По този начин обхватът на мрежата се увеличава.

Половината от антените в рипийтърите се използват за приемане на сигнала, а останалите излъчват усиления такъв. Получавате повече обхват на по-ниска скорост. Последното вероятно няма да ви направи впечатление ако просто сърфирате из мрежата и четете мейли, но при по-тежки натоварвания забавянето може да е осезаемо.

Как да подобрим обхвата домашния Wi-Fi и го направим по-бърз (част 2)

Wi-Fi екстендърите трябва да бъдат поставяни на централни локации, не прекалено далеч от рутера. Ако разположите вашето такова устройство в периферията на основната Wi-Fi мрежа, то новата ще е значително по-бавна.

Трябва да се помни, че тези устройства просто усилват вече наличния сигнал. Ако поставите екстендъра на място, където последният вече е слаб, то просто ще увеличите обхвата на вече слабата връзка. Поставете продукта по-близо до рутера и разширеният обхват ще предлага по-добри скорости.

Идеалната локация обикновено е по средата на разстоянието между основната точка за достъп и мястото, където Wi-Fi мрежата ще бъде ползвана. Поставете го на високи и на видимо място (не зад телевизора или под дивана) и далеч от потенциални смутители като безжични телефони, Bluetooth устройства и микровълни фурни.
още по темата

TP-Link пуска на пазара Wi-Fi 6 рутер AX6000

Компанията представи и достъпната Whole Home Mesh Wi-Fi система Deco E3
01.11.2019 / 04:17

Как да подобрим обхвата домашния Wi-Fi и го направим по-бърз (част 1)

Слабият Wi-Fi може да забавя връзката ви с интернет
22.05.2019 / 05:49

Как да не се излагаме на риск, когато ползваме публична WI-Fi мрежа

Сведете до минимум възможността за кражба на лични данни
18.01.2019 / 08:28
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.