Как да подобрим обхвата домашния Wi-Fi и го направим по-бърз (част 1)

Слабият Wi-Fi може да забавя връзката ви с интернет
Ако страниците и видеата се зареждат бавно (или не се зареждат изобщо), то може би се намирате в "мъртва зона" на домашния си Wi-Fi. Най-често причина за това е голямото разстояние до безжичния рутер, наличието на дебели стени или смущения от други устройства.

Налице са няколко начина за справяне с подобни проблеми, но те зависят от това къде са въпросните зони и колко сте склонни да похарчите. Ето как можете да увеличите обхвата на Wi-Fi мрежата:
  • Преместване на рутера;
  • Купуване на нов рутер;
  • Купуване на т.нар. mesh комплект;
  • Купуане на Wi-Fi есктендър;
  • Купуване на решение, използващо ел. инсталацията.
Струва си първо да експериментирате с местене на устройството, така че то да се намира в центъра на жилището, ако е възможно. Много хора поставят рутера в коридора до вратата например, където влиза кабелът на интернет доставчика. Ако това не е възможно, то можете да намерите устройства, които идват по няколко в комплект и формират т.нар. mesh мрежа. Те предлагат значителен Wi-Fi обхват.

Как да подобрим свързаността на втория етаж

Ако жилището ви е на два етажа и имате проблем с интернет връзката на втория, то обърнете внимание на разположението на рутера. Уверете се, че той е на открито място (дори да е грозен), по възможност е в центъра на дома ви.

Не го крийте на пода, зад компютъра или телевизора. Постарайте се да е високо – Wi-Fi сигналите се придвижват по-лесно през открити пространства.

Как да подобрим обхвата домашния Wi-Fi и го направим по-бърз (част 1)

Добре е да знаете, че антените не излъчват равномерно във всички посоки, а предимно перпендикулярно спрямо своята ос, както и нагоре. Ако антените на вашия рутер са подвижни, то можете да пробвате да ги наклоните, но най-често е добре сигналът да не е насочен към пода или тавана.

Сменете рутера

Ако сигналът в части от дома ви продължава да е слаб, то може би е добре да се замислите купуване на нов рутер.

Ето списък с Wi-Fi стандартите от по-стар към по-нов: 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11ac and Wi-Fi 6. Ако вашият поддържа само някоя от по-старите версии, като "b" или "g", то се замислете от ново устройство, предлагащо по-голям обхват и по-високи скорости.

Как да подобрим обхвата домашния Wi-Fi и го направим по-бърз (част 1)

Ако въпросното устройство е на вашия достачик на интернет свързаност, то се обърнете към него. Ако сте негов клиент от повече време не би трябвало да ви откаже съдействие. Разбира се, внимавайте с предложенията за нови договори.

Честа заблуда е, че последният Wi-Fi стандарт гарантира по-голям обхват и по-бързи скорости. Това донякъде е вярно, но е добре да се отбележи, че големият обхват идва за сметка на скоростта. По-късата вълна на 5GHz честотата предлага повече скорост, но не "пробива" толкова добре препятствия, като стени, бюра и хора. 2,4GHz се справя по-добре в тази насока, но този спектър по-натоварен.

Тук обаче могат да ви помогнат споменатите mesh решения. Ако жилището ви е по-голямо, то по всяка вероятност това би било най-удачното решение.

Разбира се, не забравяйте че вашите устройства също трябва да поддържат споменатите стандарти. Вместо да си купувате нов лаптоп обаче бихте могли да се сдобиете с мрежови адаптор за USB порт.

Продължете към част 2.
още по темата

Критична уязвимост в рутери на D-Link, но компанията няма да я поправя

Причината е, че става дума за модели, които вече не се поддържат
09.10.2019 / 05:15

Sony и Samsung ще възкресят UWB технологията

Целта им е да подобрят проследяването на локацията.
02.08.2019 / 11:56

Как да подобрим обхвата домашния Wi-Fi и го направим по-бърз (част 2)

Усилете сигнала на безжичната мрежа в дома си и около него
29.05.2019 / 03:44

Разговори през Wi-Fi предлага Vivacom

Чрез услугата VoWiFi клиентите могат да водят разговори и без покритие на мобилна мрежа
08.03.2019 / 08:25
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.