Най-добрата RAM за ускоряване на РС-то!

Когато сглобяваме РС, особено гейминг ориентирано, може да е същинско главоболие коя оперативна памет е идеалната. Дали да изберете най-евтината? Дали да е най-бързата? Дали да е много или не чак толкова? Разбира се, до голяма степен зависи от бюджета, с който разполагате, но също и намеренията ви да овърклоквате и дали няма да се окаже, че самите памет плочки ще опират в охладителя на процесора. За да изберете най-подходящата RAM, сме ви приготвили списък за различни бюджети и цели. Но преди това...

Какво трябва да ни интересува при избора на RAM?
Преди да започнете да търсите за подходяща оперативна памет, трябва също така да вземете предвид хардуерните си ограничения. Започнете като проверите дали дъното ви поддържа DDR4 или DDR3. DDR4 клас RAM е актуалната памет в последните пет години, но ако сте с Intel 5th Generation Broadwell или по-стара система, ще трябва да се ориентирате към DDR3.

Ще трябва да преровите спецификациите на дъното, за да установите и максималната скорост на оперативната памет, която поддържа. Да похарчите допълнително пари за 3200MHz RAM е абсолютно безсмислено, ако дъното ви поддържа до 2400MHz, за пример.

Що се отнася до това колко памет ще ви трябва, особено ако играете игри, имайте предвид, че 8GB RAM е санитарният минимум в днешно време. Същевременно, 16GB RAM ще ви осигурят спокойствие в близко бъдеще и следващите 3 години няма да има нужда да правите нов ъпгрейд (поне що се отнася до RAM).

По отношение на скоростта на паметта, трябва да търсите DDR4 памет, която оперира близо до или над 2400MHz (или 2400MT/s, както ще забележите, че се отбелязва скоростта по някои сайтове). Потребителите които закупуват DDR3 RAM, трябва да се насочат към памет, която оперира поне на 1866MHz или 2000MHz. Не е необходимо да се втурвате към най-бързата памет, тъй като по презумпция е достатъчно лесно да се овърклокне.

Най-добрата RAM за ускоряване на РС-то!


Друг параметър, на който ще обърнем внимание е латентността или CAS Latency, която е относително непозната за повечето потребители. Представлява закъснението в брой цикли от момента, в който имаме инструкция за четене от паметта, до момента в който имаме валидни данни на изхода. В асинхронната DRAM интервалът се определя в наносекунди (абсолютно време). В синхронната DRAM интервалът се определя в часовникови цикли. И в двата случая, колкото по-малка е цифрата, толкова по-добре.

Независимо дали изграждате нова система или ъпгрейдвате настоящият си компютър, добавянето на някоя от най-добрите RAM е сигурен метод да го направите по-бърз. Малко допълнителна памет може да направи чудеса за подобряване на производителността на РС-то и способността му за мултитаскинг. Не на последно място, добавянето на по-добра или по-голяма памет, обикновено е най-евтиният начин за подобряване на общата производителност на системата.

Най-добра RAM – Corsair Vengeance RGB Pro
Капацитет: 16GB (2 x 8GB)
Тип памет: 288-Pin DDR4 SDRAM
Скорост на паметта: 3200MHz
Латентност (CAS Latency): 16
Тайминги: 16-18-18-36
Височина: 51мм

Най-добрата RAM за ускоряване на РС-то!


С годините името на Corsair се е превърнало в нарицателно за надеждна, високопроизводителна, качествена RAM. А Vengeance RGB Pro е абсолютният пример за това. Този набор памет може лесно да се клокне на 4600MHz благодарение на ефективните си разпръскватели на топлината. Освен това, Corsair Vengeance RGB Pro включва от край до край RGB осветяване, което можете да персонализирате по много и различни начини, за да постигнете динамични ефекти. За RAM, която предлага премиум естетика и фантастична производителност, цената е много добра.

Най-добра DDR4 RAM – G.Skill Ripjaws V
Капацитет: 16GB (2 x 8GB)
Тип памет: 288-Pin DDR4 SDRAM
Скорост на паметта: 3000MHz
Латентност (CAS Latency): 15
Тайминги: 15-16-16-35
Височина: 42мм

Най-добрата RAM за ускоряване на РС-то!


G.Skill е друг бранд пословичен с качеството, а стойността на Ripjaws V серията, ще ви помогне както да спестите парти, така и да заложите на висока производителност. Конкретно този 16GB (3000MHz) набор, за пример, е по-достъпен чисто финансово, спрямо конкурентните модели, които предлагат същият капацитет и скорост. Като алтернатива, спокойно можете да заложите и на 16GB G.Skill Ripjaws V (2400MHz) RAM, спестявайки още повече, а след това да я клокнете до 3000MHz. Още повече, че G.Skill Ripjaws V е с компактна система за охлаждане, което ще ви позволи да я поберете в почти всяко РС.

Най-добра DDR3 RAM – Kingston HyperX Fury
Капацитет: 16GB (2 x 8GB)
Тип памет: 240-Pin DDR3 SDRAM
Скорост на паметта: 1,866MHz
Латентност (CAS Latency): 10
Тайминги: 10-11-10
Височина: 32.8мм

Най-добрата RAM за ускоряване на РС-то!


Ако изграждате или ъпгрейдвате стара система, несъвместима с DDR4 памет, Kingston HyperX Fury е най-добрият ви избор за DDR3 RAM. Веднага ще забележите, че по съвременните стандарти е бавничка със скорост на шината от 1866MHz, но като компенсация, този DDR3 набор е интелигентен. Това означава, че може да засича компонентите на системата и да се овърклоква самостоятелно до възможно най-високата си скорост, за да навакса производителността. А най-доброто от всичко е, че е доста евтина, за това, което представлява.

Най-добра бюджетна RAM – Ballistix Sport LT
Капацитет: 16GB (2 x 8GB)
Тип памет: 288-Pin DDR4 SDRAM
Скорост на паметта: 3000MHz
Латентност (CAS Latency): 15
Тайминги: 15-16-16
Височина: 42мм

Най-добрата RAM за ускоряване на РС-то!


Crucial не е сред най-често избираните марки за RAM, но това всъщност, е страхотно за нас потребителите. Защото Ballistix Sport LT RAM често е на такива цени, особено за 3000MHz, че промоцията й засенчва, дори RAM модули на скорости 2633MHz или 2933MHz. Не оставайте с погрешно впечатление, това е надеждна и бърза памет, която ще олекоти бюджета ви за ъпгрейд. Ако търсите бюджетна RAM специално за гейминг система, можете да се насочите към 16GB Ballistix Tactical Tracer (3000MHz).

Следва продължение...

Всички продукти от онлайн магазина на Ardes.bg ползват 3% отстъпка с код PCWORLD
още по темата

Corsair Dominator Platinum RGB – добър баланс от визия и производителност

В новото портфолио на Corsair има "ярки" предложения за всеки вкус
11.04.2019 / 01:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.