Как да зареждаме правилно смартфони и други мобилни устройства (част 2)

Правила и съвети
Преди няколко дни ви запознахме с първата част от интересно изследване на колегите от DGL.ru, целящо да провери достоверността на няколко популярни схващания свързани с процеса на зареждане батериите на смартфони и други мобилни устройства. В нея видяхме дали да ползваме устройството докато се зарежда, дали да го оставяме в самолетен режим или направо да го изключим.

За теста са използвани няколко смартфона от бюджетен клас, които не се продават у нас. Можете да ги видите от линка горе, но това надали има значение, тъй като използваните в тях компоненти спокойно могат да бъдат наречени стандартни. С други думи изводите по-долу важат за на практика всички съвременни мобилни устройства.

Струва ли си да разреждаме докрай батерията на новия смартфон?


Друго популярно твърдение е, че новото устройство се нужда от един или няколко пълни цикъла на разреждане и зареждане. Други пък твърдят, че съвременните батерии не изпитват подобна необходимост. Кой е прав?

В рамките на тестовете преди първото зареждане нов смартфон с 4000mAh батерия, той се е изключил при 7% оставащ заряд. При измерване на обема на акумулатора е са измерени 3506 милиампер-часа (mAh).

Някой може би би си помислил, че производителят заблуждава клиентите си, използвайки по-слаби батерии, но при следващото зареждане отчетеният капацитет е скочил до 3909 mAh.

Обяснението за горната ситуация, е че често в батериите се използват консервиращи агенти, които позволяват по-дълго задържане на заряда в случай на бездействие. Все пак, не е ясно кога устройството ще се озове в ръцете на своя притежател. При използване на такива защитени акумулатори провеждането на наистина им позволява да заработят на пълна мощност.

Извод: Препоръката за няколко пълни цикъла на разреждане-зареждане на новия акумулатор наистина работи.

Как да зареждаме правилно смартфони и други мобилни устройства (част 2)

Влияе ли кабелът на скоростта на зареждане?


Повечето хора разполагат с адаптери и кабели за зареждане на устройствата си както у дома, така и в колата, офиса и на други места. Мощността на адаптерите е написана на корпусите, а кабелите не се отличават един от друг Поне това е разпространеното схващане.

От DGL.ru посочват, че за зареждане на средностатистически смартфон от базов или среден клас е необходим трансформатор, който да може да подава не по-малко от 5 волта (V) и два ампера (А).

В рамките на своите тестове там са измерили подаваните ток и напрежение от адаптер, доставян с евтин смартфон. Характеристиките му са се оказали близки в рамките на заявените, но при използване на приложения в комплекта кабел напрежението е спаднало до под 4 V.

Това води до осезаемо забавяне на скоростта на зареждане. При използване на некачествения кабел то е отнело 3 часа и 56 минути, а при замяната му с по-качествен е намаляло до 3 ч. и 16 мин.

Извод: Некачествените кабели забавят зареждането. Ако новият смартфон идва с прекалено тънък кабел, то може би ще е добра идея да го смените.

Как да зареждаме правилно смартфони и други мобилни устройства (част 2)

Дали производителят заявява истинския капацитет на батерията?


Използваният при изследването USB тестер, измерващ капацитета по подавания на смартфона заряд дава приблизителна оценка. Далеч по-точни са резултатите при отчитане на показателите на компонента при разреждането му.

Грешката в първия случай може да е над 200 mAh, докато при втория измерването е далеч по-точно. При него обаче акумулаторът трябва да е изваден от смартфона и свързан отделно.

Независимо от начина на измерване обаче добре да се знае, че производството на две батерии с напълно еднакви характеристики е невъзможно. Допълнително, те зависят от фактори като околната температура и възрастта на компонента. Затова понякога производителите не дават конкретни стойности, а диапазони, което им дава възможност да се застраховат.

Извод: Капацитетът на батерията може да не съответства на заявената, но това обикновено не е проблем.

Как да зареждаме правилно смартфони и други мобилни устройства (част 2)

Изводи и съвети


Хората се възстановяват по време на сън, но няма смисъл да прилагате същата логика и към мобилното си устройство - няма смисъл да го изключвате при зареждане. Ефект има само при постоянно включен дисплей.

Съвременната мобилна техника автоматично управлява получавания ток, така че да компенсира потреблението от работата на модема например. Няма смисъл да активирате самолетния режим.

Достигането на 100% на дисплея не означава, че батерията е заредена напълно. Ако искате да получите максимален автономен живот на батерията - оставете го включен в контакта още известно време.

Честите цикли на пълно разреждане и зареждане на батерията съкращават нейния живот. Най-добре е да не чакате смартфонът да се изключи сам и да издърпате щепсела преди броячът да е достигнал 100%.
още по темата

Xiaomi демонстрира за пълно зареждане на смартфон за под 20 мин.

100W Super Charge Turbo зарежда 4000mAh батерия за 17 мин.
26.03.2019 / 05:24

MWC 2019: Смартфон с 18 000 mAh батерия от Energizer

Компанията представи преносима батерия с вграден смартфон
26.02.2019 / 02:33
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.