5 наистина полезни инструмента за Windows 10 (част 1)

Windows 10 предлага много инструменти за ентусиасти - ако знаете къде да ги намерите. Някои са по-стари, но все още не достатъчно популярни, докато други са сравнително нови, добавени по време на двете големи обновления, които Microsoft пусна откакто Windows 10 се появи преди четири години. Но всеки от тези малко използвани трикове и инструменти може да помогне на потребителите да спестят време или да ги предпазят от допълнителни главоболия.

1. Хронология (Timeline)
Microsoft въведе функцията Timeline за Windows 10 като част от актуализацията от април 2018-a г. По същество, тази функция прилича на историята на браузър програмите, показващи файлове, които сте отваряли по-рано в хронологичен ред. Избирането на един от тях отново отваря файла. В съчетание с "Pick up where you left off" в съвременните приложения на Microsoft Office, можете да се задълбочите отново в онзи проект отпреди две седмици. Допълнителен бонус е, че Timeline е свързана с профила в Microsoft, а не с отделен компютър. Ако съхранявате файловете си в облака, можете да продължите работата си там, където сте спрели, независимо от устройството, което използвате.

5 наистина полезни инструмента за Windows 10 (част 1)

© IDG


Timeline не е перфектна. Разработчиците на програми от трети страни трябва да позволят на софтуера си да използва функцията, а много популярни програми - като Google Chrome например - не го правят. Това дава усещане за Timeline като за ограничена в екосистемата на Microsoft функция. Въпреки това, тя е доста полезна, особено ако използвате доста Office. Можете да отворите Timeline като натиснете клавишната комбинация Windows Key + Tab

2. Виртуални десктопи
Виртуалните десктопи са много полезна функция за потребителите, които обичат добре подредени и огранизирани работни места. Както подсказва и името на тази функция, тя позволява да имате няколко "виртуални версии" на десктоп пространството си, всяка от които може да помести различен активен софтуер - различни програми, с които да работите. Можете да пуснете един виртуален десктоп за работните си задачи - мейл, офис програми и други, а съвсем друг - за личните - Facebook, YouTube.

Тази функционалност е взаимствана от Linux, но при Microsoft тя е доста скрита. За да я използвате, натиснете Task View иконата и изберете Timeline, след което изберете дребния текст +New desktop, който се намира в горната лява част на екрана. След като отворите виртуалните си декстопи, използвайте Taks View интерфейса, за да преминавате между различните среди за работа.

3. Облачен клипборд (Cloud clipboard)
Технологичната реалност днес принадлежи на работата с много и различни устройства. Ако обичате да сменяте работния лаптоп с десктоп машина или домашен компютър, функциите за синхронизация на Windows 10 ще ви бъдат от голяма полза (трябва обаче да сте логнати в Microsoft акаунта си). От голямото обновление през октомври миналата година, дори съдържанието на клипборда пътува между различните устройства. Новата функционалност Cloud Clipboard позволява да копирате текст или снимка от един компютър и да пейстнете съдържанието на друг. За да ползвате тази функция - изберете Start > Settings > System > Clipboard и преместете двете опции на On позицията.

5 наистина полезни инструмента за Windows 10 (част 1)

© IDG4. Споделяне (Nearby Sharing)
Побнякога имате нужда да споделите повече от просто текст или снимки между различни устройства и вече не е необходимо да копирате информацията на USB устройство, за да го направите. Nearby Sharing е още едно нововъведение в Windows 10, което използва WiFi и Bluetooth, за да позволи безжично прехвърляне на файлове между локални PC-та. Просто кликнете с десен бутон върху даден файл, който искате да споделите и изберете Share опцията. След това изберете машината, с която искате да споделите файла. На нея ще изскочи съобщение за трансфера, което трябва да потвърдите.

5 наистина полезни инструмента за Windows 10 (част 1)

© IDG


Преди да използвате Nearby Sharing, трябва да го настроите. Това става от Start > Settings > System > Shared Experiences където трябва да активирате опцията "Share across devices." Можете да изберете дали тази функционалности да работи с всички компютри наоколо или само с тези, които са свързани с Microsoft акаунта ви.

5. Storage Sense
Обиновено папките Downloads и Recycle Bin са тези, които тайничко ядат пространството на твърдия диск. За много кратко време те могат да нараснат до десетки гигабайти, особено ако често теглите ъпдейти, игри и други инсталационни файлове, след което просто забравяте да ги изтриете. Тук на помощ идва Storage Sense функцията на Windows 10. Тя позволява да създавате автоматични критерии, според които файловете в тези директории да бъдат почиствани.

5 наистина полезни инструмента за Windows 10 (част 1)

© IDG


Активирайте функцията от Start > Settings > System > Storage, след което настройте условията от Change how we free up space automatically линка. Можете също така да дадете и повече контрол на Storage Sense и да поверите и облачните си файлове на този инструмент. Има опция също така по-старите файлове, които не са отваряни известно време, да бъдат изпращани в OneDrive, за да не заемат място на локалната машина.

Очаквайте втората част на тази статия, в която ще ви представим още 5 полезни инструмента в Windows 10.
още по темата

Новият ъпдейт на Windows 10 скоро ще бъде при вас

Това е добра новина, ако се надяване на обновена визия и не искате повече пароли
22.05.2019 / 10:25

Microsoft искa да направи мрежата по-продуктивна със своя Fluid Framework

Новата платформа за разработчици ще позволи да се създават повече интерактивни и споделени услуги и приложения
07.05.2019 / 02:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.