Как да зареждаме правилно смартфони и други мобилни устройства (част 1)

Има ли изобщо някакви правила?
Много хора смятат, че могат да ускорят зареждането на смартфона си ако го изключат или ако активират т.нар. самолетен режим. Звучи логично нали? Във включено състояние устройството потребява енергия, което би трябвало да доведе до по-бавно зареждане.

Така ли е обаче на практика?

Колегите от DGL.ru са провели свой експеримент. За целта е използван USB тестер с възможност за свързване с компютър и създаване на графики на зареждането. Благодарение на него може да бъде проверено какво точно се случва, когато устройството е включено или изключено.

За теста са използвани четири смартфона от бюджетен клас, които не се продават у нас. Можете да ги видите от линка горе, но това надали има значение, тъй като използваните в тях компоненти спокойно могат да бъдат наречени стандартни. С други думи изводите по-долу важат за на практика всички съвременни мобилни устройства.

Може ли да ползваме смартфона, когато той се зарежда?


При този тест е използвано устройство, базирано на чипсета MediaTek MT6761 с акумулатор с капацитет 3750 милиампер-часа (mAh). Графиката долу показва, че максималният ток по време на зареждането на изключен апарат е около 1,72 ампера (A), а пълният заряд се достига след 2 часа и 43 минути.

Как да зареждаме правилно смартфони и други мобилни устройства (част 1)

Следващият етам на експеримента е измерване на включен смартфон. Максималният ток нараства на 1,755A,а графиката е по-обемна. Това показва, че по време на процеса смартфонът, очаквано, потребява повече енергия, тъй като освен зареждането на батерията е налице и потребление от страна на други негови компоненти. Отчетено е увеличено подаване на ток, но напрежението му на практика остава непроменено.

Скокове в потреблението се наблюдават при всяко включване екрана (вижте детайл от графиката долу). По време на работата на този гладен за енергия компонент действително е налице забавяне на зареждането, особено ако това в съпроводено със зареждане на по-тежко приложение, като например някоя игра. При някои бюджетни смарфони при такива случаи дори стартира разряд на батерията въпреки включения адаптер.

Извод: При несложни задачи смартфонът може да компенсира допълнителния разход.


Как да зареждаме правилно смартфони и други мобилни устройства (част 1)

Трябва ли да изключваме смартфона при зареждане?


За този тест е използвано устройство с чипсет Qualcomm Snapdragon 630, батерия с капацитет 3050mAh и поддръжка на бързо зареждане. При него, както и при много други смартфони, е налице особеност: процесът по зареждане продължава и след като индикаторът на екрана достигне 100%. В конкретният случай – още 25 мин.

Освен това, човек не трябва да вярва прекалено на процентния показател за заряд, но в обичайния случай пълният разряд и пълното зареждане са вредни за акумулатора (освен при някои случаи, за които ще стане дума). Неправилните показания показания могат да бъдат обяснени с грижа на разработчиците за потребителя. Вероятно вече всички знаят, че дори при изключване на на устройството поради нисък заряд, батерията не е разредена напълно, което би било пагубно за нея.
Споменатият по-горе смартфон в изключено състояние се зарежда напълно за 2ч и 23мин. Максималният ток е 2,6А.

При включено устройство токът нараства до 2,71А и графиката отново става по-обемна. Времето на зареждане се увеличава с малко над 2мин. до 2ч и 26мин. Разликата е минимална и може да се отдаде на странични фактори, съпътстващи експеримента.

Любопитно е да се отбелжи, че на въпросния смартфон се подава по-голямо напрежение когато е изключен. В резултат обаче не се наблюдават промени при времето за зареждане.

Извод: Изключването на смартфона не се отразява на времето на зареждане.


Как да зареждаме правилно смартфони и други мобилни устройства (част 1)

Да активираме ли самолетния режим при зареждане?


Дали пък не можем да излъжем мобилното устройство, зареждайки го включено, но при активиран самолетен режим? Дали изключеният предавател ще доведе до по-малък саморазряд и по-бързо зареждане?

За този тест от DGL.ru са използвали устройство, базирано на MediaTek MT6739 с 4000mAh капацитет на батерията. От графиката долу се вижда, че активирането на самолетния режим не води до промени. Смарфонът достига пълен заряд за 4 часа и 2 мин.

Извод: Твърдението, че смартфонът се зарежда по-бързо при самолетен режим е мит.

Продължете към част 2.
още по темата

Хибриден катод ще увеличи капацитета на литиево-йонните батерии

Като алтернатива на обичайния оксид на преходен метал се предлага катод от обработена по специален начин сяра
06.06.2019 / 11:31

Кои са най-популярните смартфони в света

Сред тях, очаквано има доста "айфони"
02.05.2019 / 11:55
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.