Как да изберем универсално дистанционно?

Масовото разпространение на различни компоненти за домашно кино, озвучителни системи и игрални конзоли доведе до същинска навалица от дистанционни управления, които често се разпръсват навсякъде. Не е мит, че повечето дистанционни устройства, идващи заедно с телевизора, могат да действат като дистанционно за други продукти, но функционалността винаги е ограничена и процесът на запаметяване на кодове и команди към основното устройство, често е досаден и откровенно разочароващ.

Какво може да се направи, за да разрешите кризата с постоянно множащите се дистанционни?
Но вие, вече се досещате за отговора – да се сдобиете с универсално дистанционно! Разбира се, ще искате да получите най-доброто универсално дистанционно. Само с едно кликване да превключва между домашното кино и възпроизвеждане от PS4, към гледане на Netflix през 4K стрийминг кутия, до контролиране на аудио системата – при това, дистанционното дори ще се погрижи за превключване на видео сигналите и изключването на конзолите.

Най-добрите универсални дистанционни управления в наши дни са способни дори да контролират климатици, интелигентно осветление и термостати (ако са съвместими). Ако сте се борили последните години да овладеете орда от устройства, универсалното дистанционно може да се окаже манната небесна, от която имате нужда.

Как да изберем универсално дистанционно?


Кои са нещата, които трябва да гледаме при избор на универсално дистанционно?
Генерално погледнато, две са нещата които трябва да ви интересуват: какъв тип сигнал се използва за контрол на устройствата и колко лесно е да се настройват и използват ежедневно. Съществува и ограничение за броя на дистанционните, които универсалното дистанционно може да замени, но дори и най-достъпното такова, е способно да контролира до осем устройства, което е повече от достатъчно за повечето потребители.

Внимавайте обаче, тъй като
пазара е залят с армия от евтини варианти, които могат да контролират едва две устройства. Тези бюджетни модели, също могат да се окажат крайно разочароващи при ежедневна употреба, а и вероятно няма да разполагат с достатъчно функции, за да ги накарат да заслужат парите си – дори и да струват в порядъка на 20-тина лева.

Що се отнася до сигналите използвани от дистанционните, повечето от компонентите се контролират чрез IR (инфрачервени) сигнали. За да работи IR, трябва да имате директен път до инфрачервения сензор на устройството – така че не разполагайте джаджите си зад затворени врати на шкаф, освен ако вратите не са направени от стъкло.

Имайте предвид и че IR сигналите, също така ще отскачат от някои повърхности. Например, ако имате проектор, който е монтиран на тавана, но насочите дистанционното към екрана, сигнала ще отскочи от екрана и ще включи проектора, ако ъгълът е прав. От друга страна, потребителите на PS4 могат да забележат проблем с дистанционното, тъй като PS4 няма никакви IR сензори.

PS4 трябва да се контролира от Bluetooth или чрез HDMI CEC (Consumer Electronics Control – контрол на потребителската електроника). Това силно ограничава универсалните дистанционни опции за ползвателите на конзолата на Sony. Въпреки това, има някои решения, които ще споменем впоследствие.

Как да изберем универсално дистанционно?


Възможно е да забележите на пазара и RF (радиочестотни) дистанционни управления. Те разполагат с предимството да изпращат сигнала си през обекти, което е полезно, ако имате хардуер складиран/скрит по шкафове. Ако имате универсално дистанционно, което ще контролира достатъчно устройства с правилния тип сигнал, единствено остава въпросът доколко лесно се настройва и използва. Logitech са господарите в това направление (макар вече да се появяват и адекватни алтернативи). Цялата част по програмирането на универсалното дистанционно, се извършва посредством десктоп приложението им.

То ще ви преведе през процеса по избор на различните устройства, които ще контролирате във вашата хардуерна екосистема и след това ще ви съдейства, за да създадете макроси (които приложението нарича "Activities"). Тогава само едно натискане на бутон ще включи дисплея, стрийминг кутията и AVR-а или всяка друга комбинация от устройства.

Лесно е да добавяте или премахвате устройства, докато надграждате системата си и коригирате Activities, които вече сте създали. Универсалното дистанционно е абсолютно необходимо за всеки, който има домашно кино, състоящо се от няколко компонента. А добавянето на един или повече впоследствие, ще направи гледането на филми или гейминга по-приятни от всякога.

Как да изберем универсално дистанционно?


Logitech – доминаторите на пазара за универсални дистанционни
По-горе вече споменахме, че Logitech тотално са се наложили в тази пазарна ниша, като буквално преди седмици се появи Caavo модел, който е единствената смислена и приятна алтернатива на продуктите на Logitech. Причината за доминацията им е проста – те наистина разполагат с единствените добри универсални дистанционни. Евтините модели на Amazon (за около 15 долара и надолу) са просто ужасни.

Има и няколко в гамата от 30 долара, но на този етап е по-добре да си купите бюджетният Logitech Harmony. Останалите компании, които произвеждат универсални дистанционни през последните 10 – 20 години или с времето спряха да продават на масовия потребител, запазвайки портфолиото си за монтажници и корпоративни клиенти или осъзнават, че не могат да се конкурират с моделите на Logitech и са прекратили това си бизнес начинание.

Как да изберем универсално дистанционно?

Ще продължим темата с "Топ 5 универсални дистанционни", когато вече ще разгледаме и конкретните примери.
още по темата

Logitech предлага подобрена производителност с MX Master 3 и MX Keys

Новите модели безжична мишка и клавиатура оптимизират времето, прекарано пред компютъра, и са насочени предимно към напредналите потребители
16.09.2019 / 03:40
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.