10 трика за Samsung Galaxy S10

Купили сте си последния флагшип телефон на Samsung? Ето как да извлечете максималното от него!
В момента на пазара има много достойни устройства, които се борят за място в джоба на потребителите. Ще се спрем обаче на хипотетичния вариант, че сте си напазарували последния флагман на Samsung - Galaxy S10. В следващите редове ще разберете как да извлечете максималното от своя нов и лъскав телефон.

10. Променете навигационните бутони
Android 9 Pie промени изцяло навигацията в модерните телефони с представянето на жестовете, но Samsung са избрали да вкючат в S10 собствена жестова система. Тя не е включена по подразбиране, така че трябва да се поразровите в настройките, за да я активирате. Тя се намира в Settings > Display > Navigation bar (Настройки > Екран > Лента за навигация).

10 трика за Samsung Galaxy S10

Опцията Full screen gestures позволява да суайпвате от долната част на екрана, за да активирате Home, Back и Overview действията - които доскоро имаха собствени бутони - било то хардуерни или вградени в потребителския интерфейс. Можете също така да изключите Gesture hints, което ще премахне визуалните подсказки за местоположението от което трябва да суайпвате и ще ви даде повече екранна площ.

9. Разширете известията при заключен екран
Galaxy S10 е настроен по подразбиране да събира всички известия при заключен екран заедно, което означава, че е необходимо докосване от потребителя, за да ги отвори и разгледа. Тази опция е полезна, ако искате да виждате повече информация на дисплея, без необходимост да го отключвате. Можете да я активирате от Settings > Lock screen > Notifications (Настройки > Заключване > Известия), след което променяте View Style (изглед) от Icons (икони) на Detailed (детайлен).

10 трика за Samsung Galaxy S10


8. Smart pop-up
Тази интересна опция за многозадачна работа все още е налична и при Galaxy S10, но не е толкова явна. Най-лесният начин да я използвате, е чрез системата за известия Smart pop-up view. Можете да я намерите в Settings > Advanced features > Smart pop-up view (Настройки > Разширени > Smart pop-up view). Всяко приложение, което активирате в този списък, ще може да се появява в отделни малки прозорчета на основния екран, ако натиснете върху иконките за известия. Тези прозорци могат да бъдат преоразмерявани и можете да имате повече от един отворен по едно и също време.

10 трика за Samsung Galaxy S10


7. Конгифурирайте нощния режим
Една от най-полезните опции на новият потребителски интерфейс на Samsung - One UI, е опцията да активирате нощен режим, който работи за цялата система. Тази опция се намира в Settings > Display > Night mode (Настройки > Дисплей > Нощен режим). В този режим на работа интерфейсът на телефона, както и всички Samsung приложения, ще използва тъмна тема, за да не прогори дупки в ретините ви, докато използвате устройството си нощем при слаба светлина. Galaxy S10 също поддържа автоматично активиране на тази функция при залез и деактивирането и при изгрев.

10 трика за Samsung Galaxy S10


6. Настройте страничния Edge панел
Още от Galaxy S6 Edge насам, Samsung използват заоблянето на екрана от двете страни, за да добавят допълнителна функционалност - суайпване от края на екрана отваря лентичка с бърз достъп до полезни програми, контакти и други функции. Това е така нареченият Edge Panel, който е още по-полезен, ако отделите малко време, за да го настроите.

10 трика за Samsung Galaxy S10

Това става най-лесно след като отворите самия панел и натиснете зъбното колелце в долния ляв ъгъл, което ще ви отведе до настройките. От там можете да избирате кои панели да се показват и в какъв ред - някои специфични панели като "приложения" и "контакти" имат допълнителни настройки, от които можете да изберете самите записи в лентичките. Имате опция да промените и изгледа на самите панели/ленти - тяхната локация, размер и цвят.

5. Създайте различни рутинни задачи за Bixby
Samsung все още упорстват в идеята, че Bixby асистентът може да бъде достоен конкурент на останалите умни помощници. Компанията обаче полага доста усилия, за да превърне тази идея в реалност и резултатът е Bixby Routines - предица от автоматизирани действия, които можете да настройвате предварително. Можете да ги достъпите от Settings > Advanced features > Bixby Routines (Настройки > Разширени > Bixby Routines).

10 трика за Samsung Galaxy S10

В този раздел ще намерите няколко предварително създадени поредици като "Work", която променя визията и различните преки пътища до програми на основния екран към по-бизнес ориентирани, в зависимост от това къде се намирате (когато GPS координатите ви показват, че сте на работа например). Друг подобен модел е "Before bed" или "Преди лягане" - той включва филтърът на синя светлина, за да ви помогне да заспите по-лесно, намалява яркостта на екрана и заглуашава известията. Можете, разбира се, да създавате собствени поредици от автоматизирани действия - като автоматично да отваряте Spotify, когато Bluetooth слушалки се свържат с телефона например.

4. Смяна на функцията на бутона Bixby
За всички, които не желаят да имат нищо общо с този асистент, Samsung най-после добави опция да използвате допълнителния хардуерен бутон за нещо различно, без да прибягвате до приложения от трети страни. Просто отваряте Bixby и отивате на Settings (Настройки). Там имате опция да настроите какво се случва при единично и двойно натискане на Bixby бутона - когато изберете Bixby да се стартира при две натискания, можете да поставите приложение по желание, което да стартира при единично активиране на бутона.

10 трика за Samsung Galaxy S10


3. Използвайте режим за работа с една ръка
Дори най-малкият вариант на Galaxy S10 може да се окаже прекалено голям, особено ако говорим за по-малки женски ръце. В тези случаи опцията за използване на телефона с една ръка може да бъде много полезна. Тя обаче е деактивирана по подразбиране и трябва да я намерите в Settings > Advanced features > Motions and gestures > One-handed mode (Настройки > Разширени > Жестове > Режим за работа с една ръка).

10 трика за Samsung Galaxy S10

Когато тази опция е активна, можете да свиете екрана до по-малки зони в лявата или дясна долна част посредством суайп. Когато приключите с работата в този режим, просто докоснете екрана извън тази малка активна зона, за да се разпъне той отново на цялата си площ.

2. Създайте сигурна папка (Secure Folder)
Има голяма вероятност телефонът ви да съдържа доста лична и поверителна информация. Galaxy S10 включва доста сигурен и мощен инструмент, който да я защити. Knox разполага с опцията за създаване на защитена среда за работа - тя се активира от Settings > Biometrics and security > Secure folder (Настройки > Биометрия и сигурност > Подсигурена папка).

10 трика за Samsung Galaxy S10

Трябва да изберете парола, модел за отключване или PIN, за да настроите своето защитено място в телефона. След първоначалната настройка можете да асоциирате и пръстов отпечатък, за да бъде достъпът до Secure Folder по-лесен. Цялата информация и приложения, които поставите в Secure Folder, ще бъдат защитени от парола/пръстов отпечатък.

1. Зареждайте други джаджи с телефона си безжично
Тази функция вече се намира във флагманите от конкурентни марки и то от известно време, така че не е световна иновация. За пръв път обаче възможността да зареждате други устройства с телефона си посредством Qi системата от намотки, се появява в Galaxy S телефон. За тази функция, която при Samsung е наречена Wireless PowerShare, има отделна икона в менюто за бърз достъп. Когато я активирате, просто поставяте устройството, което искате да заредите, върху гърба на телефона и готово. Функцията работи и с други телефони, които поддържат безжично зареждане.

10 трика за Samsung Galaxy S10

още по темата

Telenor и Samsung показаха смартфоните Galaxy A40 и A50 и часовника Watch Active

Устройствата вече са на пазара
11.04.2019 / 01:06

Samsung Galaxy S10 (Plus) срещу Huawei P30 (Pro) - кое устройство да изберете?

Двата смартфона имат много общи черти и са близки по цена, но може да има само един победител
28.03.2019 / 03:24

Samsung показа как тества сгъваемите си смартфони

Компанията обещава 200 000 цикъла на сгъване и рзгъване
28.03.2019 / 10:54
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.