Microsoft забави флашките в Windows 10 за удобство на потребителя

Целта е преносимите памети да могат бързо изключвани с цел по-висока сигурност
Microsoft промени политиката по подразбиране, касаеща работата на преносими USB памети, която определя последователността на изключване на устройствата. Новината бе съобщена на сайта за поддръжка на компанията.

В Windows 10 са налице два режима за работа с преносими памети: "Бързо премахване" и "По-добра производителост". От версия 1809 (October Update 2018) на операционната система активен по подразбиране е първият.

По този начин, ако преди потребителят след прехвърляне на информацията трябваше да използва функцията за безопасно премахване на устройства и дискове и едва след това да изключи физически устройството, то сега (т.е. след версия 1809) то може да бъде "извадено" без риск от на файлове.

Редно е обаче да се отбележи, че тази промяна води до по-бавни скорости на прехвърляне на данни към преносимата памет, тъй като в режима "Бързо премахвне" не се извършва процедура по кеширане. Т.е. не се използва временен високоскоростен буфер, в който се съхранява информацията, която с най-голяма вероятност би могла да бъде достъпена.

Опцията "По-добра производителост", даваща по-висока скорост на трансфер, все още е налице, но тя трябва да бъде активиране за всяко устройство по отделно през Диспечера на устройства (Device manager).

Ако искате да се възползвате от тази опция, то кликнете с десния бутон на мишката върху Старт бутона и в появилото меню изберете "Диспечер на устройства". В раздела, озаглавен "Дискови устройства" намерете вече свързаното устройство (например флашка), кликнете върху него с десния бутон на мишката и изберете опцията "Свойства". В появилия се прозорец изберете раздела "Правила". Сега изберете предпочитания режим и натиснете "ОК".

Microsoft забави флашките в Windows 10 за удобство на потребителя

Интересно е да се отбележи, че рзапространението на пача 1809 за Windows 10 бе съпроводено с проблеми. Той трябваше да види бял свят още през октомври 2018 г., но бе официално публикуван едва в края на март – т.е. почти половин година по-късно.

През есента някои от първите получатели на версия 1809 се оплакаха, че операционната система е изтрила файлове от техните компютри. Оказа се, че Windows 10 просто трие съдържанието на библиотеките за документи, изображения, видео и т.н. Microsoft спря разпространението на ъпдейта обеща да възстанови изтритите файлове.

Следващото голямо обновяване на Windows 10 се очаква през май.
още по темата

Microsoft дава по-голям контрол над ъпдейтите за потребителите на Windows 10

Можете да отлагате инсталацията до 35 дни
05.04.2019 / 10:17

Windows 7 напомня на потребителите за края на ъпдейтите за сигурност

Microsoft ще поддържа операционната система до януари 2020
21.03.2019 / 10:47
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.