Все повече потребители се оплакват от загубени данни

На 31 март ще бъде отбелязан "World Backup Day"
65,1% от участниците в анкета на Acronis заявяват, че или те, или член на тяхното семейство са загубили данни през изминалата година, като резултат от случайно изтриване, проблем с хардуера или софтуера. Този процент представлява скок от 29,4 на сто спрямо 2017 г., подчертават от компанията.

Допълва се, че за първи път в 4-годишната история на проучването, което традиционно се синхронизира с ежегодния World Backup Day, също така показва, че почти всички потребители (92,7%) са правили резервни копия на съдържанието на своите компютри. Броят на тези отговорно потребители нараснал с повече от 24,1% спрямо 2017 г.

"На пръв поглед, тези две констатации може да изглеждат напълно несъвместими – как могат да бъдат изгубени повече данни, ако почти всеки прави резервно копие, споделя Джеймс Слаби, директор кибер защита в Acronis. Хората използват повече устройства и получават достъп до данните си от повече места, отколкото в миналото, което създава повече възможности за загуба на данни. Те могат да направят резервно копие на лаптопа си, но ако не са правили резервно копие на данните от смартфона си, който са забравили в такси, те все пак ще изгубят данни."

Проучването е насочено към потребителите в САЩ, Великобритания, Австралия, Германия, Полша, Испания, Франция, Япония, Сингапур, България и Швейцария – като за пръв път са анкетирани и бизнес потребители. Увеличаващият се брой на изпълнителни директори, директори по информационни технологии и други ръководители, които губят работните си места в резултат на фактически нарушения, онлайн атаки и проблеми в информационните технологии, накараха Acronis да включи техните проблеми и практики в изследването.

7% от потребителите не се опитват да защитят своите данни

Броят на устройствата, използвани от потребителите, продължава да се покачва, като 68,9% от домакинствата съобщават, че имат три или повече устройства, включително компютри, смартфони и таблети. Tова е с 7,6% повече от 2017 г.

Тази година само 7% от потребителите казват, че никога не са правили резервно копие в сравнение с миналата година, когато почти 1/3 от анкетираните (31,4%) са дали подобен отговор.

Също така 69,9% съобщават, че биха платили повече от 50 долара, за да си върнат изгубени файлове, снимки, видео и т.н. Миналата година по-малко от 15% биха платили толкова много.

За да защитят данните си, 62,7 процента от потребителите ги държат близо до тях, като правят резервно копие на външен хард диск (48,1%) или на дял на твърдия диск (14,6%). 37,4% използват облачно/хибридно съхранение.

Видът на данните, от който потребителите са най-загрижени, че могат да загубят, са контакти, пароли и друга лична информация (45.8 %), следвани от медийни файлове като снимки, видео, музика и игри (38.1%).

По-малко от половината потребители знаят за онлайн атаките, които застрашават техните данни, като рансъмуера (46%), cryptomining malware (53%) и атаките на социалния инженеринг (52%), използвани за разпространение на зловреден софтуер. Обучението по отношение на тези опасности изглежда бавно, тъй като броят на потребителите, които знаят за рансъмуера, е нараснал едва с 4% от миналата година.

Препоръки по случай World Backup Day

Независимо дали сте загрижени за личните файлове или осигуряването на приемственост на бизнеса на вашата компания, Acronis има четири основни препоръки, за да защитите данните си:
  • Винаги създавайте резервни копия на важни данни. Съхранявайте резервните копия локално (така, че да са достъпни за бързи и чести възстановявания) и в облака (за да имате всичко, ако пожар, наводнение или бедствие сполетят вашите офиси).
  • Уверете се, че Вашата операционна система и софтуерът ви са актуални. Разчитането на остаряла операционна система или приложения означава, че липсват ъпдейти, което помага на киберпрестъпниците да получат достъп до системата ви.
  • Пазете се от подозрителни имейли, връзки и прикачени файлове. Повечето заразявания, причинени от вируси и рансъмуер, са резултат от използването на техники за социално инженерство, за да заблудят нищо неподозиращите лица да отварят заразени прикачени файлове в имейли или да кликват върху връзки към уебсайтове, които са хост на зловреден софтуер.
  • Инсталирайте антивирусен софтуер и активирайте автоматичните актуализации, така че системата ви да е защитена срещу най-новите видове вируси. Потребителят на Windows следва да потвърди, че Windows Defender е включен и актуализиран.

още по темата

Нов зловреден софтуер заразил над 25 млн. Android устройства

Agent Smith засега най-често е срещан в Индия и околните държави, но винаги е хубаво да проверяваме приложенията, които сваляме
11.07.2019 / 11:04

Груповите разговори по Skype – вече до 50 човека

Освен това по подразбиране приложението вместо да звъни ще изпраща уведомления
05.04.2019 / 09:47

Потребителите на Android ще влизат във все повече приложения и сайтове само с пръстов отпечатък

Вече няма да ви се налага непрекъснато да въвеждате пароли
27.02.2019 / 10:22

Кои са най-опасните видове рансъмуер

Атаките с вируси-изнудвачи намаляват, но те все още струват милиони на бизнеса
29.01.2019 / 04:18

Колекция от 773 млн. крадени имейла се продава в интернет

Проверете дали вашият не е сред засегнатите
22.01.2019 / 04:33
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.