Как да изпращаме анонимни имейли

Ако искате да изпратите имейл, който да не е свързан с вашата самоличност, ето как можете да го направите
Да, можете да бъдете анонимни онлайн или поне при правилните условия, но това невинаги е лесно. Вашата ежедневна идентичност постоянно се следи от профилите, в които сте се вписали, a трети страни се надяват по-добре да ви таргетират със своите реклами. Това означава, че вашият любим браузър обикновено е пълен с тракери, които знаят какво правите онлайн.

Освен това никога не се знае какво се случва с вашия доставчик на интернет услуги, с пасивното (или активно) събиране на данни от правителството и с нарушителите в мрежата? Всъщност вие трябва да предприемете определени стъпки, за да гарантирате своята анонимност в дигиталното пространство.

Имайки това предвид, ако искате само анонимен имейл профил, който никой в офиса или у дома не знае, то това не е трудно. Въпреки това само с едно влизане в профила, без да сте гарантирали сигурността на връзката или без да сте преценили точния момент, вашата идентичност може да бъде разкрита.

Ето кои са стъпките и в зависимост от това колко далеч искате да стигнете, можете да приложите всички съвети или само някои от тях спрямо нуждите си.

Намерете анонимно работно място

Ако искате наистина да бъдете анонимни, трябва да имате отделно дигитално работно пространство, което да използвате само за своята тайна идентичност. По този начин няма риск вашата ежедневна и анонимна самоличност да се пресекат в някакъв момент.

Ако само създадете профил в своя обичаен браузър на компютъра, който използвате всеки ден, то
вашата анонимност ще се компрометира от всеки, получил достъп до устройството. В тази връзка ето какви са опциите:

Ниво 1: Инсталирайте TOR браузър на USB устройство. Ако нямате големи изисквания (т.е. ако вашият профил бъде открит, няма да бъде краят на света), то този вариант определено ви устройва. TOR браузърът е версия на Firefox, която се свързва с Onion Router мрежата. Тази система прекарва вашата интернет връзка през множество компютри, преди да стигнете до мрежата. Когато използвате TOR, вашият истински IP адрес е скрит. Също така по подразбиране TOR браузърът не пази историята от сърфирането ви, т.е. онлайн активността ви остава тайна.

Ниво 2: По-напредналите потребители могат да използват цялостна операционна система като Tails (версия на Linux, която защитава неприкосновеността). По този начин сякаш разполагате с изцяло отделен компютър, без да ви е необходимо физически второ устройство. И тук отново става дума за това да се постави защитна стена между вашата реална идентичност и анонимния ви профил.


Как да изпращаме анонимни имейли


Ниво 3: Ако все пак сте особено параноични или разкриването на вашата анонимна идентичност ще бъде истинско бедствие, то обмислете използването на отделен лаптоп, предназначен единствено за вашата тайна самоличност. За предпочитане е да платите за това устройство кеш, така че да не може покупката да се свърже с вашата банкова сметка и съответно с вашето име. Лаптопът трябва да използва вариант на Linux, който е криптиран; но ако трябва да използвате Windows 10, уверете, че активирате машината с локален профил, изключете всички възможни опции за проследяване и не използвайте Cortana. Също така не инсталирайте ненужен софтуер на това устройство и в никакъв случай не влизайте в профилите от ежедневието си. Основната идея е на този лаптоп да има минимално допълнителна информация за вас. Не на последно място не забравяйте да закриете своята уеб камера. Наистина това е за най-параноичните, но дори Марк Зукърбърг го прави.


Локация, локация, локация

В никакъв случай не трябва да използвате вашата тайна идентичност на работа или у дома. Това е доста лоша идея, тъй като има шанс да се разкрие IP адрес, който може да бъде проследен до вас. Все пак никой не трябва да знае къде точно се намирате. Когато използвате своята анонимна самоличност, изберете местното кафе, библиотеката или друго място, където се предлага публичен Wi-Fi. За по-параноичните може би е добра идея и да се избере място, което не се намира близо до ежедневните ви занимания. А най-параноичните трябва да имат предвид, че другите ви устройства също могат да ви издадат. За да поддържате идентичностите си разделени, най-добре оставете своя телефон у дома или поне го изключете и (ако е възможно) извадете батерията.
още по темата

Чрез Tor и Firefox могат да се хакват компютри с Windows, Linux и macOS

Атаките вече са налице, както и необходимите пачове
21.06.2019 / 01:20

Как да преведем текст в Word?

Дума, изречение или цял документ могат да бъдат преведени на 62 езика само с няколко клика
19.03.2019 / 01:42
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.