Как да откриваме фалшиви предложения за регистрация през Facebook

Фалшиви регистрации с Facebook крадат потребителски данни
Експерти от компанията за киберсигурност Myki предупреждават за разпространяваща се фишинг кампания, която може да заблуди дори опитни потребители.

Принципът на действието ѝ е прост – потребителят бива подмамен на вредоносна страница, където на екрана се появява предложение за регистрация чрез Facebook. Фалшивият прозорец е почти неотличим от истинския. Целта му обаче е да открадне паролата и потребителското име за акаунти в социалната мрежа.

Много съвсем легитимни сайтове предлага същата опция за регистрация с използване на Facebook профил. Това е особено разпространен подход и се счита за безопасен. Не на последно място той често е предпочитан от потребителя, тъй като отнема много по-малко време спрямо стандартната регистрация, при която се изисква въвеждане на мейл и други лични данни и измисляне на парола.

Злоумишлениците определено са се постарали при оформлението на изскачащите прозорцеи – използвани са същите шрифтове и същото оформление. Налице е също поле с уеб адрес, започващ с https://www.facebook.com. Имитацията се създадена с помощта на HTML и JavaScript

Опитайте да преместите прозореца

Според Myki налице е само един начин за проверка дали появилото се предложение за регистрация с Facebook акаунт фалшиво – намалете размера на прозореца на браузъра и се опитайте да пренесете новопоявилия се прозорец извън пределите му. Ако той изчезва на границата с основния (т.е. е част от нея), то става дума за фалшификат. Вижте видеото.

Междувременно, допълнителна защита за недопускане на достъп на непознати до потребителския акаунт във Facebook дава двуфакторната автентикация. Чрез нея, дори злоумишленик да се сдобие с данните ви, той пак няма да може да влезе в социалната мрежа от ваше име.

Донякъде успокояващо е, че (поне засега) подобни изскачащи прозорци са срещани на сайтове, които така или иначе са съмнителни.


още по темата

Телефонни измамници спечелиха милиони, спасявайки потребители от "руски хакери"

В един от случаите тримата мошеници са получили над $130 хил. от американка, убеждавайки я, че компютърът ѝ е хакнат
27.06.2019 / 04:36

Нови 540 млн. са жертва на теч на данни от Facebook

Личната информация от профилите е публикувана в облачните сървъри на Amazon
04.04.2019 / 11:52

Facebook ще добави секция за новини до края на годината

Марк Зукърбърг отбеляза, че те ще са безплатни, но той може би ще плаща на издателите
02.04.2019 / 02:58

Facebook премахва 2632 фалшиви профила и страници

Русия, Иран, Македония и Косово са били замесени
27.03.2019 / 03:02
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.