Apex Legends – съвети и трикове

В момента Apex Legends е най-горещата игра на планетата. Едва 4 седмици след премиерата си достигна 50 милиона играча, което е удвояване спрямо данните от първата седмица, когато бяха 25 милиона. За да сложим тези удивителни цифри в контекст, ще дадем за пример шампиона Fortnite, на който му трябваха 16 седмици, за да стигне 45 милиона. И тъй като е нова – особено за battle royale представител – хората все още се опитват да изтръгнат всички трикове, тактики и пинизи от първото отроче на Respawn Entertainment сред пренаселения жанр. Туториълът на играта е полезен единствено за основите, но най-добрият начин да се научите как да играете Apex Legends е... да я играете. От друга страна, дори да прекарате десетки часове в геймплей, пак ще имате ужасно много за усвояване. За това сме ние насреща – да помагаме!

Какво трябва да знаем като за начало?

Apex Legends е battle royale игра, а това означава, че всичко е въпрос на оцеляване. Основните принципи, ако сте запознати с другите представители на жанра са идентични: голяма група играчи (в този случай общо 60, разделени на 20 отбора от по трима) се спускат върху терен и събирайки екипировка и оръжия, се избиват докато не остане само един (отбор). В по-малки отношения, разбира се, Apex Legends има много свои особености, но за тях ще стане въпрос в хода на своеобразния наръчник.

За начинаещите

- Винаги играете в отбори от по трима души – ако сте двама приятели, към вас ще се присъедини трети, непознат.

- Apex Legends има фантастична Ping система за комуникация – ако не сте фенове на войс чата, можете изцяло да общувате със съотборниците, чрез Ping системата.

- Възможно е да заглушите даден съотборник – отворете инвентара си и при вторият таб, където са имената на съотборниците има опция за заглушаване.

Apex Legends – съвети и трикове


- Налични са и функциите text-to-speech и speech-to-text. Първата обаче, поне към момента е налична единствено за РС версията на играта. И двете можете да намерите в дъното на Game Settings под Accessibility Options.

- В горния десен ъгъл HUD-а следи отборите, не индивидуалните играчи. Това е така, защото оцеляването в Apex Legends означава да елиминирате отбори и е много по-важно от това да се фокусирате върху отделни играчи.

- Обикновено една игра трае между 15 и 25 минути – това е доста по-малко от повечето други battle royale игри, благодарение на по-малкия брой играчи и високата мобилност.

- Индикаторът в средата на HUD-а показва кога ще настъпи следващата фаза – с други думи, когато кръгът се затвори, ви принуждава да преминете към следващата безопасна зона (маркирана с бледо бяло на мини-картата и картата).

Apex Legends – съвети и трикове


- В играта все още няма превозни средства, нито титани (нищо, че Apex Legends реално се развива във вселената на Titanfall). Затова движението е изцяло базирано на способностите на отделните персонажи и ефективното използване на околната среда.

- Обикновено плячаката се разпределя по равно, като Hot Zone и Supply Ship са фокуса, наместо специфични зони съдържащи много плячка. Макар да е редно да отбележим, че повече плячка има на местата с повече сгради.

- В началото на всяка игра, вие и съотборниците ви, се спускате във фиксирана формация, следвайки Jumpmaster-а (той указва къде ще се приземи отбора на картата). Интересното е, че можете да давате препоръки и да налагате вето чрез Ping системата в хода на играта. Възможно е също така, да се отделите от отбора, но препоръчваме да не го правите.

- Jumpmaster се става с известна доза късмет – това е последният от тримата, който си избере персонажа.

Apex Legends – съвети и трикове


- Генерално погледнато, Apex Legends се придържа към един конкретен стил на игра: бързо и постоянно придвижване, както и стрелба в движение. Добре е да разберете, че
това не е игра за самотни рейнджъри, съзерцателни самотни моменти или къширане – въпреки че сте свободни да опитате.

Придвижване и околона среда

- Движението в Apex Legends е изключително важно – дотолкова, че ако можехме да дадем само един съвет, то той ще е "не спирайте да се движите!".

- Не си мислете, че сте намерили идеалното място за ролята на "кашон". В това отношение, Apex Legends е много по-близо до големите мултиплейър карти на Call of Duty или Titanfall, отколкото класическият battle royale геймплей. Толкова много са начините за маневри, заобикаляне и изпреварване, че не си струва да търсите къде удобно да застанете и да пръскате хедшоти.

Apex Legends – съвети и трикове


- В играта има нещо като катерене по стените – не като бягането по стените или тройните скокове в Titanfall, разбира се, но можете да се покатерите три или четири пъти спрямо собствената височина. Това става като спринтирате срещу стена и задържите бутона за скачане, същевременно гледайки нагоре. Често героя ви ще стига изненадващо високо, стигайки ръбове и места, които допреди това са изглеждали недостъпни. Това си заслужава да се практикува и усъвършенства!

- Използвайте вратите, за да се катерите дори по-високо – играчите идващи от PUBG знаят за какво става въпрос. Отворете някоя врата и приложете горния трик, за да се изкачите до най-високата й част; оттам, използвайки същия трик започнете да се изкачвате по стената. Страхотен метод за достигане на покриви и недостъпни ръбове, а с това и изненадване на други играчи.

- Независимо какво ви казват, независимо как ви изглежда, имайте предвид, че всички персонажи се движат с еднаква скорост. Информацията е потвърдена от самите Respawn, така че не спорете излишно.

- Още едно ключово решение за геймплея е, че не можете да си причините поражения от падане, независимо от височината. Това позволява изключително бързо придвижване, използвайки сгради, въжени линии, балони и др.

- Използвайте големите червени балони, за да се придвижвате бързо из цялата карта. Всеки такъв балон е с прикачена въжена линия и да, малко шокиращо е, че работят и в двете посоки. След като се изкачите, можете да скочите оттам и да се позиционирате сякаш сега се пускате от дропшипа.

Apex Legends – съвети и трикове


Следва продължение...
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.