Какво се случва, когато абонаментът ви за Office 365 изтече?

Приложенията и данните не изчезват веднага
Office 365 на Microsoft работи на принципа на абонамента и затова пропускането на плащане не означава незабавно спиране на услугата. Тъй като е по-евтино да се запазят настоящите абонати, вместо да се търсят нови, доставчиците полагат много усилия да задържат своите клиенти.

Когато една компания пропуска да плати за Office 365 или откаже услугата, приложенията и данните не изчезват веднага. Вместо това Microsoft прилага тристепенен процес на постепенно ограничаване на продукта, както за служителите, така и за администраторите. Но всъщност в продължение на месеци дава възможност за подновяване на абонамента.

Ето какво можете да очаквате, ако ви изтече абонаментът:

Режим "Изтекъл": 1-30 дни след края на абонамента
През първата фаза абонаментът се приема за "Изтекъл". Този е етап прилича на гратисен период, тъй като всичко продължава да работи сякаш плащането е осъществено.

Потребителите имат нормален достъп до всички приложения и услуги в Office 365 според плана на съответната компания. Вече инсталираните приложения могат да бъдат пуснати в този етап, никакви данни няма да бъдат изтрити от сървърите на Microsoft – като имейли или файлове в OneDrive – и допълнителни приложения могат да бъдат добавени към потребителските устройства.

Бележка: macOS версиите на Office, достъпни с Office 365 абонамент, не включват 30-дневен гратисен период – те веднага влизат в режим "Деактивиран".

Администраторите имат достъп до всички функции от централния портал за администратори, включително даване на лицензи на нови или досегашни служители. Ако фирмата планира да се откаже от услугата, то данните могат да бъдат копирани.

Като цяло обаче абонаментът може да бъде подновен по време на 30-дневния срок.

Бележка: Microsoft обаче действа по различен начин с Office 365 абонаментите, които са придобити с пълни планове за лицензи (с изключение на Microsoft Open). За този тип клиенти гратисният период трае 90 дни. Всъщност Microsoft минимизира вероятността за прекъсване на работата при пропуск на плащане за най-важните си потребители, компании и други големи организации.


Какво се случва, когато абонаментът ви за Office 365 изтече?


Режим "Деактивиран": 31-120 дни след края на абонамента
От два до четири месеца след края на абонамента услугата се деактивира, като само администраторите могат да продължат да имат достъп до портала. Този период може да се използва, за да се създаде бекъп на данните, съхранени на сървърите на Microsoft. Администраторите обаче не могат да предоставят лицензи на служителите през тези 90 дни.

Потребителите не могат да влязат в своите профили в Office 365 и съответно нямат достъп до услугите, които са включени в плана – от имейла до OneDrive. Инсталираните локално приложения ще разполагат с намалени функционалности, което означава, че повечето опции и инструменти няма да бъдат достъпни. Файловете ще могат да бъдат отваряни, разглеждани и принтирани, но не и да бъдат редактирани или запаметявани. Приложенията може би няма да стартират от десктопа, а ще се отварят след кликване на съответния документ.

macOS Office приложенията, достъпни чрез Office 365 абонамента, незабавно влизат в този етап веднага щом не е извършено плащане. За потребителите на Mac няма гратисен период.

По време на този период може да се поднови абонаментът.

Бележка: Microsoft компенсира по-дългия гратисен период за клиентите на цялостни пакети, ограничавайки режима на деактивиране само до 30 дни. Всички разполагат със същите 120 дни, преди абонаментът да изтече напълно, но за повечето корпоративни клиенти първите срокове са по-разтегнати.

Режим "Изтрит": След 121-вия ден
На 121-вия ден абонаментът за Office 365 не само е прекъснат, но на практика не съществува. Нито администраторите, нито служителите имат достъп до услугата или приложенията, така че е невъзможно да се направи резервно копие на данните.

Всъщност Microsoft ще започне да изтрива данните за абонамента от своите сървъри след тази дата. Компанията не дава краен срок, до който това ще се случи. "Можете да очаквате, че данните ще бъдат изтрити окончателно в разумен срок, след като преминат 120 дни", отбелязват от технологичния гигант.

Онези организации, които искат техните данни да бъдат изтрити максимално бързо могат допълнително да го уточнят. Тогава Microsoft ще изпрати код за блокиране, който ИТ специалистите трябва да въведат в портала на администраторите. Microsoft след това изтрива съответните данни, документите и пощенските кутии. Тази опция гарантира, че информацията ще бъде заличена до 3 дни, уточняват от доставчика на услугата.

Ако фирмата реши през този период, че иска да поднови използването на Office, то трябва да купи нови абонаменти.
още по темата

Не си харчете парите за Office 2019, казва Microsoft

Компанията иска да премести бизнеса си от продажба на продукти към услуги
14.02.2019 / 12:35

Как да се сдобием с Microsoft PowerPoint безплатно

Ще ви покажем как да използвате напълно безплатно Microsoft PowerPoint
01.02.2019 / 12:59

Microsoft Office най-накрая е достъпен в Mac App Store

Това включва приложения като Word, Excel, Powerpoint и Outlook
25.01.2019 / 10:00

Microsoft Word автоматично ще създава списъци с вашите задачи

Бета тестовете на опцията стартират с Mac Insiders.
08.11.2018 / 01:16
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.