5 скрити функции на Android, които всеки трябва да ползва

Android доста се промени в последните години и за много потребители е трудно да следят всички функционалности
Android премина през доста метаморфози през последните години и за много потребители е трудно да следят всички нови функционалности, още повече да ги използват на практика. Това е и причината да ви представим 5 доста полезни нови функции от последната версия на операционната система на Google - Android 9 Pie, които може би са останали скрити за вас.

Разширени опции за известия (notification channels)


Ако известията ви заливат, има вероятност да се инсталирали прекалено много "шумни" приложения. Не е необходимо да ги премахвате или да изключвате всички известия. Android вече поддържа по-детайлни настройки на известията, които позволяват на потребителите да филтрират само информацията, която ги интересува.

5 скрити функции на Android, които всеки трябва да ползва

Тази опция присъства още от Android 8 Oreo и е достъпна от Настройки > Известия (Settings > Notifications), след което избирате дадено приложение и отново опцията Известия (Settings). След като достигнете до този екран, можете да включвате и изключвате дадени подкатегории, за да филтрирате специфични за приложението известия.

Оптимизирани приложения (Doze mode)


Добавянето на функцията Doze в Android 6 промени доста неща - най-сетне можехме да оставим телефоните си за няколко часа настрана, без да се притесняваме, че някое приложение изяжда батерията посредством работа във фонов режим. Въпреки това, понякога потребителите имат нужда дадени приложения да имат възможност за подобен достъп във фонов режим. За тези цел има достъп до настройките на Doze.

5 скрити функции на Android, които всеки трябва да ползва

Менюто е малко скрито, особено в последните версии на Android. От версията 9 Pie то се намира в Настройки > Приложения и известия > Разширени > Специален достъп за приложението > Оптимизация на батерията (Settings > Apps & notifications > Special app access > Battery optimization). След което просто намирате желаното приложение и избирате дали да бъде оптимизирано (да му бъде ограничен фоновият режим) или не. Ако разработчиците са си свършили работата, дори да изключите опцията за дадена програма, тя надали ще ви източи батерията.

Опцията Не безпокой (Do not disturb)


Всички сме наясно с тази опция и я ползваме, но много малко от нас задават график за автоматичното и активиране. Не е необходимо ръчно да пускате този режим всеки път, когато си лягате, вече има начин да зададете часовете, в които телефонът ви да бъде в режим Не безпокойте (Do not disturb).

5 скрити функции на Android, които всеки трябва да ползва

Това става от Настройки > Звук > Не безпокойте (Settings > Sound > Do Not Disturb). Под раздела График има опция да настроите времетраенето на този режим - например от 23:00 часа вечер до 7:00 сутринта.

Преки пътища на Home екрана


Може би си мислите, че това не е нещо ново и сте донякъде прави, но от Android 7.1 насам Google добави възможността чрез продължително натискане на иконата на дадено приложение потребителите да имат достъп до разширено меню с полезни опции - специфични за приложението. Тези полезни опции могат да бъдат добавяни на Home екрана.

5 скрити функции на Android, които всеки трябва да ползва

За да запазите някой полезен пряк път от дадена икона, просто натиснете продължително. След това, когато менюто с допълнителни опции се появи, натиснете и задръжте върху тази опция, която искате да сложите на Home екрана и с влачене я преместете и пуснете там. Тя ще стане достъпна като обикновен пряк път до въпросното приложение. Например можете да създадете пряк път до Messenger приложението, само че когато го отворите да създадете съобщение до контакта, с който най-често си общувате.

Закачане на дадено приложение в менюто за споделяне


Менюто, в което споделяте различно съдържание - снимки, видео, постове - в Android имаше някои проблеми през годинтие, но сега то е доста по-използваемо. В него също можете да "закачате" тези приложения за споделяне, които използвате най-често. Това може да ви спести досадното отваряне на цялото меню, докато намерите Viber например, за да споделите последната снимка, която сте направили.

5 скрити функции на Android, които всеки трябва да ползва

За да закачите приложение в този лист за споделяне, просто трябва да намерите желания метод за споделяне, да натиснете продължително върху него и да изберете "закачане" (Pin).
още по темата

Тъмният режим на Facebook Messenger вече е достъпен за всички

Вече няма нужда да изпращате емотикона на луна, за да го активирате
16.04.2019 / 02:00

Потребителите на Android ще влизат във все повече приложения и сайтове само с пръстов отпечатък

Вече няма да ви се налага непрекъснато да въвеждате пароли
27.02.2019 / 10:22
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.