Онлайн запознанствата крият рискове

Може да останете с нещо повече от разбито сърце
Сайтовете за запознанства са глобален феномен от зората на интернет. Според GlobalWebindex над 40% от мъжете без партньор са използвали приложение или сайт за запознанства. Тези услуги обаче имат и тъмна страна, предупреждава FreedomOnline.bg. Любовта е една от емоциите, които са най-често се оказват експлоатирани от онлайн измамници, а резултатът може да е много повече от разбито сърце, като например източена банкова сметка.

Най-често използваният метод на действие изисква значителна подготовка от страна на кибер престъпниците. Те не се свенят да проучват жертвите си, като събират лична информация от всевъзможни онлайн профили – информация за месторабота, приходи, начин на живот, интереси и т.н. В този ред на мисли, потребителите сами улесняват това проучване защото съвсем доброволно споделят данни за себе си.

Например: ако карате ски в Италия или Австрия, това може да означава, че имате достатъчно приходи да си позволите подобна екскурзия. Ако прекарвате отпуските си в България, това най-вероятно означава, че имате приличен доход, макар и не толкова, колкото почиващите в чужбина.

Какъв може да е ефектът от това?

Скамърът може да манипулира емоционално жертвата си да му изпраща пари, подаръци или още по-лична информация. Или да се опита да се представи за човек, който жертвата би харесала и да пренесе разговора от по-сигурната среда на приложението или сайта за запознанства във външно приложение за комуникация, където да изнуди неподозиращата си жертва да изпрати например интимни снимки или видеа, които в последствие да бъдат използвани за изнудване.

Примери за подобни измами има от цял свят. Например, през 2018 г. в Австралия е съобщени за близо 4000 случая за измами в социални мрежи, сайтове и приложения за запознанства, които са довели до щети на жертвите за над над 24 млн. австралийски долара.

В САЩ и Великобритания през 2017 г. е съобщавано за подобна онлайн измама на всеки 3 часа, всеки ден. А общият брой за 2018 г. е над 4500 измами. Редно е да се отбележи, че това за известните случаи – всъщност не е ясно колко е реалният им брой. Интересен детайл, според BBC, е това че над 60% от жертвите на подобен тип схеми са жени.

Наскоро в Испания бе арестуван Кралят на Tinder – потребител, който до такава степен е успявал да влезе под кожата на жертвите си, че ги е прилъгвал да му изпращат пари под предлог, че има да решава "семейни проблеми".

67-годишен канадски вдовец се запознал онлайн със София Голдщайн, която твърдяла, че също е от Канада. Онлайн връзката им прераснала в такъв романс, че мъжът осъществил 19 банкови превода на обща стойност 730 000 CAD (канадски долара) на мнимата София, с които тя е трябвало да реши свои семейни и лични проблеми. Парите били превеждани по сметка в Малазия. А София съвсем не е била София.

А България?

"Фалшивият профил, който бяха създали и през който ми писаха беше на добре изглеждащ мъж, хирург. Завършил в Стокхолм. Бяха изредили реални болници, в които е работил. Този човек наистина съществува, но те са "откраднали" самоличността и снимките, чрез които разказват някаква история. Профилът не се поддържа особено активно и човек трябва да се порови, за да види съмнителни неща." Това е разказ на Искра Кирилова пред Дневник.

Тя допълва: "Докторът" бил част от военен лагер и пътувал често, представял се за вдовец. На третия месец от комуникацията им разказал за нападение, той не успял да се прибере в САЩ и трябвало да вземе цивилен полет. Нямал обаче достъп до сметките си поради мерки от сигурност и му трябвали средства." Искра не е превела исканите средства – но разказът ѝ е показателен, че България съвсем не е в страни от радара, когато става въпрос за онлайн измами.

Как да се предпазите?

Потребителите на сайтове за онлайн запознанства и приложения трябва да имат предвид, че всеки може да бъде измамен ли заблуден. От FreedomOnline споделят някои препоръки, които е добре да имате предвид:
  • Потърсете несъответствия в профилите и комуникацията на "обожателите си"; ако откриете такива, бъдете предпазливи;
  • Романтичните измамници са склонни да засвидетелстват прекомерен интерес към своите жертви и много бързо в рамките на "срещата" с тях;
  • Измамниците също така са склонни бързо да се опитват да изместят разговора от платформата или приложението за запознанства към някаква друга форма на съобщения, като имейл, Skype или чат приложение. Това спира системите за откриване на измамници на приложенията и сайтовете за запознанства;
  • Често се случва след известно време (седмици или месеци) и след установяване на доверие, човекът, когото познавате, да ви разкаже много сложна история, която завършва с искане за пари, изпращане на подарък или нещо подобно. Никога не изпращайте пари на някой, с когото сте се запознали в сайт или приложение за запознанства, преди да го опознаете лично – а с личното опознаване действайте с особено повишено внимание;
  • Подозирайте всеки, който винаги има извинение да не се срещнете на живо;
  • Ако решите да се срещнете лично с някого, с когото сте се запознали онлайн, не забравяйте да проведе срещата на безопасно, обществено място.

още по темата

МВР отличи Vivacom за борба с телефонните измами

След съвместна операция злонамерените опити за свързване с абонати на телекома са намелели 50 пъти
11.06.2019 / 02:15

Skype пуска опция за споделяне на екран за Android и iOS

Беше крайно време опцията да стане достъпна и за мобилните устройства
05.06.2019 / 04:54

Груповите разговори по Skype – вече до 50 човека

Освен това по подразбиране приложението вместо да звъни ще изпраща уведомления
05.04.2019 / 09:47

Предварително инсталираните приложения за Android може да носят рискове

Част доставяните със смартфоните програми следят потребителите
27.03.2019 / 08:25

Как да активираме специалния режим на Windows 10 при цветна слепота

Операционната система може да калибрира цветовете в зависимост от типа на дефицит на цветното зрение
26.02.2019 / 04:42
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.