Как да постигнем максимална сигурност, когато сме онлайн

С безопасни пароли, VPN настройки и подходяща антивирусна защита вероятността да станете жертва на хакери се минимизира неимоверно
Независимо дали пазарувате онлайн, публикувате в социални медии или просто четете имейлите си, винаги има възможност да попаднете в капан. Хората често стават жертви на онлайн измамници или пък използват едни и същи потребителски имена и пароли за различни сайтове, което повишава шансовете да пострадат, ако все още не са. В следващите редове ще обърнем внимание на рисковете и начините, по които те могат да бъдат ограничени.

Ето шест начина да бъдете в безопасност, когато сте онлайн.

1. Използвайте мениджър на пароли

Създаването на различни силни пароли за многобройните сайтове, които използват, често се превръща в кошмар за потребителите. Да не говорим какво се случва, когато трябва и да запомнят тези пароли, без да ги записват никъде, където могат да бъдат достигнати.

Използването на едни и същи пароли за всеки сайт обаче определено е грешен подход. Проблемът е, че ако дори един уебсайт е хакнат и данните ви са компрометирани, всеки, който има достъп до тях, вероятно ще опита да ги приложи към всички популярни сайтове и онлайн услуги, за да провери дали работят. И, разбира се, те ще проработят.

За щастие, има решение и то се казва мениджър на пароли. Има много възможности за избор, като една от тях е LastPass. Този софтуер съхранява всичките ви потребителски имена и пароли на едно място, което ви позволява да имате достъп до тях само с една основна парола.
Можете да го изтеглите и като разширение е браузъра ви, така че всеки път, когато сърфирате в мрежата, той автоматично да попълва в списъка данните ви, когато посетите даден уебсайт. Решението е съвместимо с Chrome, Firefox и Opera и др.

Ако ви притеснява идеята да съхранявате всичките си входни данни на едно място, в случая в едно приложение, трябва да знаете, че LastPass криптира цялата информация в облака и дори поддръжката няма достъп до нея. Това означава, че вие също ще загубите достъп до паролите си, ако забравите основната парола, но тъй като това е единствената, която трябва да запомните, това не би трябвали да е особено трудно.

LastPass може дори автоматично да генерира пароли за вашите приложения, които са достатъчно сложни, за да създадат много работа на всеки злонамерен хакер.

2. Активирайте двуфакторно удостоверяване (2FA)

Много услуги, включително Google, Facebook, Twitter и т.н., насърчават потребителите да добавят втори слой на сигурността, наречен двуфакторно удостоверяване.

Това означава, че когато влезете с потребителското си име и парола, както обикновено, ще бъдете приканени да въведете втори код, който обикновено се изпраща на вашия смартфон. Само след въвеждане на този код ще получите достъп до профила си. Този процес е сходен със стъпките при платформите за онлайн банкиране, където се използват множество въпроси, за да потвърдите идентичността си.

За разлика от предварително зададените отговори обаче, двуфакторното удостоверяване използва произволно генерирани кодове. Това означава, че дори ако паролата ви е компрометирана, профилът ви все още няма да бъде достъпен, тъй като натрапникът няма как да се сдобие с втория код.


Как да постигнем максимална сигурност, когато сме онлайн

3. Внимавайте за обичайните измами

Има цял списък с известни измами, които трябва да се знаят, но ако трябва да обобщим – всяко нещо, което звучи прекалено добре, за да е истина, почти сигурно не е.

Игнорирайте имейлите, които обещават да депозират пари в банковата ви сметка. Не отваряйте прикачени файлове, освен ако не сте инсталирали актуализиран антивирусен софтуер (дори ако имате доверие на подателя). Не кликайте върху връзки в имейли, освен ако не сте сигурни, че са безопасни. Ако имате съмнения, ръчно въведете уебсайта и след това влезте в свързания профил. Не давайте пароли, данни за плащания или каквато и да било друга лична информация при обаждания или имейли от непознати. Не позволявайте на никого да се свързва дистанционно с компютъра ви или да инсталира софтуер на него.

Едно наистина важно нещо, което трябва да се отбележи е, че компаниите никога няма да ви помолят да дадете пълната си парола по телефон или имейл. Имайте предвид също така, че измамниците стават все по-усъвършенствани и стигат дотам, че създават идентични копия на интернет сайтове - особено банкови - за да ви заблудят да въведете входните си данни. Винаги проверявайте адреса на уебсайта в горната част на уеб браузъра, за да сте сигурни, че сте в истинския сайт и се уверете, че той започва с https: (не само http :).

4. Използвайте VPN

VPN (виртуална частна мрежа) създава бариера между вашите данни и по-широкия интернет. Използването на VPN означава, че никой не може да види какво правите онлайн, нито може да вижда или да получава достъп до данни, които изпращате към дадена страница като паролата ви за вход или разплащания.

В началото VPN мрежите бяха много по-често срещано явление в корпоративния свят, но с времето стават все по-популярни и при личната анонимност и поверителност във виртуалното пространство. С оглед на факта, че през известно време се появяват новини за интернет доставчици, които продават потребителски данни на трети страни, VPN е добро решение, ако искате гаранции, че никой не следи и не знае какво правите, докато сърфирате.

За щастие, въпреки че може да ви това звучи сложно, използването на VPN е толкова просто, колкото да натиснете бутона "Свързване". Подобни решения например са NordVPN и PureVPN.


Как да постигнем максимална сигурност, когато сме онлайн

5. Внимавайте в социалните мрежи

Когато публикувате във Facebook, Twitter или друга социална мрежа, трябва да знаете кой може да вижда това, което публикувате. Много от тези платформи не предлагат истинско уединение и всеки може да види това, което сте написали, или снимките, които сте публикували.

При Facebook е малко по-различно, но задължително трябва да проверите настройките си за поверителност, за да сте наясно кой може да вижда вашите публикации. В идеалния случай трябва да го настроите така, че само "Приятели" да могат да видят вашите неща, а не "Приятели на приятели" или "всички".

Избягвайте да обявявате кога сте на почивка, или да публикувате селфита от басейни, маси и екзотични дестинации. Запазете тази информация и я споделете, чак когато се върнете, така че зложелателите ви да не са наясно, че у вас няма никой.

6. Използвайте антивирусен софтуер

Един от най-важните компоненти за вашата сигурност е антивирусният софтуер. Всеки компютър, който използвате, трябва да има инсталиран актуализиран антивирусен софтуер, тъй като това е първата стена в защитата ви срещу злонамерения софтуер, който се опитва да проникне в компютъра ви.

Обикновено подобни програми се опитват да направят няколко неща, включително да криптира файловете ви в опит да ви накара да платите откуп, да използва ресурсите на вашата машина, за да добива криптовалута за някой друг или да открадне финансовите ви данни.

Следвайки стъпките по-горе ще си гарантирате максимално ниво на защита, когато сте онлайн. С безопасни пароли, VPN настройки и подходяща антивирусна защита вероятността да станете жертва на хакери се минимизира неимоверно.
още по темата

Трябва ли да плащаме за антивирусен софтуер?

Windows Security се изравнява по ефективност с големите имена в бранша
25.09.2019 / 03:24

Google открива сериозен пропуск в сигурността на iPhone

Злонамерени сайтове са можели да получат достъп до файлове, съобщения и данни за локацията
02.09.2019 / 11:37

Какво да правим ако пощата ни е хакната

Без паника! Ето няколко практически съвета.
24.06.2019 / 05:52

Криптовалутата на Facebook може да бъде пусната този месец

Служителите на компанията дори ще имат избор да получават заплатата си в дигитален кеш
06.06.2019 / 10:47

Китай използва хакерски инструменти на NSA срещу съюзници на САЩ

Според Symantec китайското разузнаване е пренасочило атака срещу цифровата инфраструктура на страната
13.05.2019 / 04:22
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.