9 бързи трика, с които да усъвършенствате macOS Mojave

Mojave е следващата версия на macOS, която Apple пуснаха септември 2018-та. С нея бяха представени редица нововъведения, чрез които работата на Mac да стане още по-бърза и лесна. Проблемът е, че новите функции са толкова много, а някои и заровени надълбоко сред менютата, че е трудно да ги намериш и използваш. И докато предишният macOS ъпдейт (High Sierra) беше с акцент върху производителността на самата операционна система, то Mojave трябва да помогне на Mac потребителите да бъдат по-организирани, да търсят по-ефективно и да извършват прости задачи по-бързо.
Ако тепърва ъпдейтвате към Mojave или все още не сте разучили новостите, ще ви покажем 9 трика, с които да усъвършенствате новата ОС.

Изключване на динамичните тапети

Едно от първите неща, които правят впечатление в Mojave са динамичните тапети, които служат като бекграунд на работната площ. Взимайки вдъхновение от пустинята, Apple са включили снимка на пясъчни дюни, която се променя в зависимост от времето през деня. Слънцето се движи по небето, а когато падне нощта, пейзажът става тъмен и се появява луната.
Това е приятно, малко нововъведение, но използва данни за местоположението ви, за да може точно да определи времето и позицията на слънцето. Ако не искате да споделяте такъв тип данни или просто предпочитате статичните изображения, отидете в System Preferences -> Desktop & Screen Saver -> Desktop и изберете между динамични тапети или обикновени изображения.

9 бързи трика, с които да усъвършенствате macOS Mojave

Включване на Dark Mode в Mojavе

Дайте почивка на очите си. Mojave представя тъмен режим, при който ярките светлини са по-поносими. Включете Dark Mode като отидете на System Preferences -> General -> Appearance: Dark. Тъмният режим ефективно трансформира всеки прозорец, програма и приложение, включително Finder, Safari, Calendar и Messages. Още по-хубавото е, че разработчиците могат свободно да имплементират Dark Mode в Mojave; например, само преди няколко дни беше представен с последната версия на Chrome.


9 бързи трика, с които да усъвършенствате macOS Mojave

Поставете цвят на всичките си файлове

Apple винаги са залагали на много цветове за различните аспекти на ОС-а, но този път вариантите са повече от всякога. Mojave идва с 8 различни цвята, от които да избирате, което означава по-широка селекция за менютата, категориите и организирането на файловете. Отидете в System Preferences -> General -> Accent color и направете своят избор. Категоризирайте отделен файл или цяла папка с определен цвят, като направите десен клик върху тях.

9 бързи трика, с които да усъвършенствате macOS Mojave

Организирайте десктопа си чрез Stacks

Mojave ще се погрижи никога повече да не сте затрупани с файлове върху десктопа. Това е благодарение на нова функция, наречена Stacks, която позволява групиране на съдържание по начини, които са практични и логични. За да използвате Stacks, направете десен клик върху файл или десктопа и изберете Use Stacks от падащото меню. Общо взето, скрийншотите ще бъдат групирани със скрийншоти, снимките със снимки, PDF-ите с PDF-и и т.н. Също така можете да аранжирате Stacks използвайки ключови думи и тагове.
След като файловете са групирани, използвайте тракпада, за да преминете през съдържанието на даден стак, без да се налага да кликате върху него. Ако кликнете върху стак, ще видите цялото съдържание. Можете да премахнете стак, по същия начин по който сте го направили.


9 бързи трика, с които да усъвършенствате macOS Mojave

Правете по-добри скрийншоти и видео

Mojave представя нов Screenshot инструмент, позволяващ заснемането на скрийншоти с различни размери, при това от един и същ прозорец: целият екран, даден прозорец или определена част. Ако искате да запишете екрана, Apple позволява и това вече. До опциите за скрийншоти, можете да изберете дали да запишете видео на целия екран или отделна част. Разбира се, има опции да промените локацията за запазване на готовите файлове, да поставите таймер, да изберете какво да се показва на скрийншота (за пример, курсура на мишката).
Активирайте Screenshot инструмента, като отидете на Launchpad (F4) -> Other -> Screenshot. Макар повечето клавишни комбинации свързани със заснемане да са същите и да са добре познати на Mac потребителите, използването на Shift + Command + 5 сега ще активира Screenshot инструмента.

9 бързи трика, с които да усъвършенствате macOS Mojave

Как да използвате новата Continuity Camera

С новата Continuity Camera можете да правите снимки на iOS устройството си и веднага да са налични на вашата Mac машина. За да работи по този начин, Mac-а и iOS устройството трябва да са с включени Wi-Fi и Bluetooth, да сте се логнали в iCloud с един и същ Apple ID и да сте активирали двустепенната ауторизация. Също така, iOS устройството трябва да е с iOS 12, а Mac-а разбира се, трябва да е с инсталиран Mojave. Когато се уверите, че всички тези условия са изпълнени, отворете едно от поддържаните приложения (Finder, Keynote 8.2, Mail, Messages, Notes, Numbers 5.2, Pages 7.2 или TextEdit). Control-клик където искате снимка да се появи и изберете опцията Import or Insert from iPhone or iPad -> Take Photo. Това действие ще отвори камера приложението на вашият iPhone или iPad. Направете снимка, изберете Use Photo и тя ще се появи на Mac-а. Възможно е и да сканирате изображения посредством опцията Import or Insert from iPhone or iPad -> Scan Documents.


9 бързи трика, с които да усъвършенствате macOS Mojave

Менажирайте паролите си с помощта на Siri

Наместо да помните всяка парола, която използвате на вашият Mac, нека компютърът да ги помни за вас използвайки iCloud Keychain, който вече е напълно съвместим със Siri. Само трябва да кажете на Siri да го направи. И не се безпокойте, не всеки може да попита Siri и да получи автоматично достъп до данните ви. Ще трябва да потвърдите, чрез парола или Touch ID, преди да видите паролите си.

9 бързи трика, с които да усъвършенствате macOS Mojave

Ъпдейтът на Mac App Store

С Mojave, Apple направиха редизайн на App Store, за да е консистентен с мобилният му еквивалент, разделяйки съдържанието на различни табове, с което търсенето е по-лесно и ефективно от преди. Сега Discover действа като главна страница, докато Create е с фокус върху арт приложенията, Work акцентира на продуктивността, Play e мястото, където намирате игрите, а Develop предлага инструменти за програмистите. Всяка секция идва със собствена селекция Editor's Choice. Къде обаче, са по-специфичните категории – като Entertainment, Music или Sports? Categories позволява филтриране на съдържанието. Updates разбира се, включва всички ъпдейти свързани с приложенията, които сте инсталирали, но Mojave-ориентираните актуализации се намират на друго място...


9 бързи трика, с които да усъвършенствате macOS Mojave

Ъпдейтите на ОС-а и приложенията е на ново място

При Mojave, macOS актуализациите вече не са достъпни през Mac App Store. Наместо това, Apple представят автоматични ъпдейти както за операционната система, така и за приложенията от онлайн магазина. Това означава, че вече имате избор къде да сваляте ъпдейтите си. За да проверите за актуални ъпдейти, насочете се към System Preferences -> Software Update. За да контролирате кога да ги получавате, сложете или махнете съответната отметка. На това място можете да посочите дали да получавате автоматични ъпдейти, дали компютърът изобщо да проверява за ъпдейти, както и дали да сваля ъпдейтите. Също така, имате контрол върху това какви точно файлове да сваля – macOS ъпдейти, ъпдейти на приложения или актуализации свързани със сигурността.


9 бързи трика, с които да усъвършенствате macOS Mojave

още по темата

Стана ясно кога ще бъдат анонсирани новите версии на iOS, macOS, watchOS и tvOS

Презентацията на новите версии на операционните системи ще се проведе през юни на WWDC 2019
18.03.2019 / 02:19

Apple News ще стартира следващия месец

Абонаментната услуга за новини ще бъде обявена на 25 март
13.02.2019 / 11:31

Как да пуснем VPN в Opera за Android

Защото всеки има правото да не бъде следен
11.02.2019 / 09:32

Как да ползваме Google Photos в Windows 10 (без браузър)

Можете да качвате автоматично снимките и от компютъра си в облачната услуга
06.02.2019 / 11:24

Как да прехвърлим снимките си от iPhone на компютър с Windows 10

Съхранявайте копия на снимките си на домашния компютър
04.02.2019 / 03:09
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.