Как да ползваме Google Photos в Windows 10 (без браузър)

Можете да качвате автоматично снимките и от компютъра си в облачната услуга
Microsoft подтиква потребителите на нейната операционна система да ползват приложението Photos за съхранение на своите снимки. Някои обаче може да търсят алтернатива. Такава може oблачната услуга на Google – Photos.

Google Photos (Google Снимки, на български) най-често се свързва с Android, от чиито потребители се и използва най-много. Сравнително малко хора обаче знаят, че за нея е налична и версия за настолни компютри – Mac OS и Windows. В редовете по-долу ще разгледаме втората.

Google Photos за Windows 10

Още в началото трябва да се подчертае, че това приложение не предлага същите възможности като версията за Android. С него няма да получите една програма за разглеждане и качване на снимки в облака. За достъп до снимките ви ще ви е необходим уеб браузър.

Как да ползваме Google Photos в Windows 10 (без браузър)

Налице е обаче инструмент, който може да ви е полезен и на настолна машина или лаптоп. Той се казва Backup and Sync и позволява да качвате снимки, видеа и други файлове от компютъра си в Google Drive (Google Диск) и Photos.

Как да ползваме Google Photos в Windows 10 (без браузър)

След като си свалите и инсталирате приложението, ще трябва да въведете данните за достъп до своя акаунт в Google. Сега ще трябва да посочите снимките от кои папки да бъдат качени в облачната услуга. Имате възможност да избирате какво да е качеството на снимките и видеата. Наличните опции са "Високо качество" и "Оригинално качество". При втората ще хабите от пространството си в Google Drive. Първата опция пък намалява качеството (снимките стават с размер до 13 мегапиксела, а видеата с резолюция до 1080p), но можете да качвате колкото пожелаете, без това да отнема от квотата ви в Drive.

Как да ползваме Google Photos в Windows 10 (без браузър)

Достъп до снимките от компютър

Въпреки че за момента нe съществува начин за директен достъп до Google Photos от компютър с Windows 10 (т.е. без да е необходим бразузър), все пак за тази цел може да ви помогне вече описаното приложение.

Как да ползваме Google Photos в Windows 10 (без браузър)

Може би сте забелязали, че хранилището на Google за снимки (Photos) и за всякакви други файлове (Drive) всъщност е едно. Ако качвате фотоси в оригинален размер, то ползвате общите гигабайти, които ви дава Google, а ако качите снимки в Drive, то ще са достъпни и през Photos. В Google Drive всъщност е налице опция, която може даде директен достъп до Photos под формата на папка. За да я активиране направете следното:
  1. Отворете Google Drive през браузър;
  2. Отидете в настройките (зъбното колело горе вдясно);
  3. Отбележете опцията за създаване на папка за Google Photos;
  4. Потвърдете.

Как да ползваме Google Photos в Windows 10 (без браузър)

В Google Drive ще се появи нова папка, която на български незнайно защо се казва Google Фото (а не Google Снимки). Следващата стъпка е да получите директен достъп от компютъра си до облачното хранилище. За тази цел отидете в настройките на Backup and Sync (през иконката до часовника). В раздела за Google Drive ще намерите опция за синхронизиране на съдържанието на хранилището с папка на диска на компютъра. Отбележете я и потвърдете.

Как да ползваме Google Photos в Windows 10 (без браузър)

Ако искате да виждате само снимките от Google Photos на компютъра си, влезте в настройките на Backup and Sync и в раздела за Google Drive кликнете опцията за синхронизиране само на избрани папки. Изберете само Google Photos (или Google Фото, ако ползвате услугата на български език).

Сега ще можете да разглеждате снимките си директно от компютъра, без браузър.
още по темата

Как се използва microSD карта на смартфон с Android?

Възмжността за допълнително хранилище е едно от предимствата, които устройствата с мобилната OS на Google имат пред iPhone
13.02.2019 / 03:50

Станаха ясни детайли за модулната Windows Core на Microsoft

Това може да е наследник Windows 10 и конкурент на Android
11.02.2019 / 05:43

Google експериментира с нощен режим за Chrome при смартфоните

Тъмният интерфейс е достъпен в бета версията на Chrome 73 за Android
11.02.2019 / 10:01

Как да прехвърлим снимките си от iPhone на компютър с Windows 10

Съхранявайте копия на снимките си на домашния компютър
04.02.2019 / 03:09
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.