Как да ускорим Windows 10 - част II

Отделете (още) няколко минути и компютърът ви може отново да стане като нов
Преди няколко дни споделихме шест съвета, които могат да ви помогнат да ускорите работата на своя компютър с Windows 10. Ето още няколко неща, които биха могли да са ви от полза:

7. Почистете Регистъра

Чрез т.нар. Регистър (Registry) Windows следи и контролира всичко, което се случва под управлението на операционната система. Това включва информация за това къде се съхраняват приложения, кои файлови библиотеки използват и споделят, кои файлове с кои програми трябва да бъдат отваряни и т.н.

Регистърът обаче може да е и объркващо място. При деинсталация на софтуерни приложения, например, техните настройки могат да не бъдат почистени. Така с течение на времето регистрите могат да се окажат препълнени с остарели настройки от всякакъв вид. Това може да забавя работата на системата.

Не си и помисляйте да почиствате ръчно Регистъра. Това на практика е невъзможно. За целта ще вие необходимо специализиран софтуер. Налице са много варианти – платени и безплатни. Не е задължително да си купувате такъв инструмент. Можете да изпробвате например Auslogics Registry Cleaner.

Преди ползвате такава програма обаче е строго препоръчително да направите резервно копие на Регистъра. Това ще ви застрахова в случай на проблем. Auslogics Registry Cleaner може да прави това, но още едно резервно копие не би навредило. За да направите такова, напишете regedit.exe в търсачката и натиснете Enter. Ще се отвори приложение, чрез което можете да модифицирате регистрите. След това кликнете на File > Export, уверете се че в секцията Export Range е маркирана опцията All (т.е. експортвате целия Регистър) и съхранете. За възстановяване на Регистъра: File > Import, посочете файла и го отворете.

Как да ускорим Windows 10 - част II

Сега свалете, инсталирайте и задействайте Auslogics Registry Cleaner. В лявата част на прозореца на приложението можете да зададете какви проблеми с регистъра да бъдат поправени. Най-добре посочете всички.

След това натиснете бутона Scan Now и от падащото меню изберете Scan. По този начин можете да прегледате проблемите преди да започне поправката им. Ако изберете Scan and Repair втората стъпка ще стартира автоматично.

След свършване на сканирането можете да видите откритите проблеми вдясно, като всеки от тях е оценен в зависимост от неговата тежест. Можете да избирате какво точно да поправите. Преди да натиснете бутона Repair обаче се уверете, че опцията Back up Changes е маркирана. По този начин можете да възстановите нещата в случай на проблем.

8. Изключете визуалните ефекти

Windows 10 е направена така че да е приятна за окото – налице са фекти като сенки, прозрачни елементи и т.н. На съвременните машини тези красоти не оказват влияние върху производителността. При по-стар компютър обаче това може да не е така.
Визуалните ефекти може лесно да бъдат изключени. За целта напишете sysdm.cpl в търсачката и натиснете Enter. Ще се отвори прозорец със системни настройки. Кликнете на раздела Разширени (Advanced) и после на Настройки в секцията за производителност. Това ще ви отведе в прозорец с настройки, в който ви интересува секцията Визуални ефекти. Ще видите списък с ефекти, които можете да включвате и изключвате индивидуално. По-долу са изброени онези, които вероятно ще е по-добре да бъдат изключени, тъй като имат най-голям ефект върху производителността:
  • Анимирай контроли и елементи в прозорците (Animate controls and elements inside windows);
  • Анимиране на прозорци при намаляване и увеличаване (Animate windows when minimizing and maximizing);
  • Анимации в лентата на задачите (Animations in the taskbar);
  • Избледняване или плъзгане на менюта в изгледа (Fade or slide menus into view);
  • Избледняване или плъзгане на съветите в изгледа (Fade or slide ToolTips into view);
  • Избледняване на елементи на менюто след щтракване (Fade out menu items after clicking);
  • Показвай сенки под прозорците (Show shadows under windows).

Как да ускорим Windows 10 - част II

Вероятно обаче ще е най-удобно да изберете опцията Нагласи за най-добрата производителност в горната част на екрана и да натиснете бутона ОК. Windows 10 ще изключи ефектите, които забавят компютъра.

9. Прегледайте Resource and Performance Monitor

Windows 10 разполага с много полезен интрумент, наречен Resource and Performance Monitor, който може да предоставя детайлна информация за работата на компютъра, да открива проблеми да предлага как те могат да бъдат решени.

За получаване на такъв отчет напишете perfmon /report в търсачката и натиснете Enter (обърнете внимание, че е налице пауза между perfmon и наклонената черта). При стартирането си инструментът ще събира информация за работата на машината в продължени на известно време. Процесът може да отнеме няколко минути. След приключване на процеса ще получите интерактивен доклад.

Имате на разположение доста информация и може ад ви отнеме време да разгледате всичко. Приоритетно обърнете внимание на Warning секцията, в която ще бъда изброени най-важните проблеми (ако има такива) – например неправилно работещи драйвъри.

Прегледайте и секцията Resource Overview, в която имате анализ за работата на процесора, мрежата, дисковете и оперативната памет. Всеки резултат е отбелязан с цвят. Зеленият означава, че нещата са в норма, жълтият – потенциална нередност, а червеният означава проблем.

Не на последно място Resource Overview може да ви насочи какво да направите по хардуера, за да подобрите работата на машината. Процесорът може например да свети в зелено, но натоварването му да е постоянно 21%. При паметта пък може да видите нещо от рода на 62% оползотворяване и 1520 MB свободна RAM. На база на тази информация можете да си купите още оперативна памет, например.

Как да ускорим Windows 10 - част II

10. Премахнете ненужния софтуер

Понякога вина за бавната работа на машината носи не операционната система, а софтуерът, "изяждащ" нейните ресурси. Производителите на компютри често доставят продуктите си в комплект с най-различни софтуерни инструменти, далеч не всички от които обаче наистина са полезни. Възможно е дори да се учудите колко по-бързо ще се случва всичко, ако се отървете от тях.

Много от съвременните решения за сигурност предлагат опции за търсене на нежелани рекламни и зловредни софтуери. Ако разполагате с такъв продукт, то сканирайте машината с него. Можете също да използвате вградения в операционната система инструмент – напишете Windows Defender търсачката, натиснете Enter и прегледайте информацията.

Можете да използвате и приложения като Malwarebytes Anti-Malware. Неговата безплатна версия сканира и може да премахва намерените зловредни приложения.

Прегледайте и компютъра си за т.нар. bloatware – ненужен софтуер, който ползва ресурсите на машината. Налице са много безплатни приложения за тази цел. Можете да свалите няколко от тях, тъй като надали една ще ще намери всичко. Добри опции са PC Decrapifier, Should I Remove It? и SlimComputer.

Как да ускорим Windows 10 - част II

11. Изключете и включете отново

Един от най-ценните инструменти на ИТ специалистите за справяне с проблеми и ускоряване работата на компютрите е... рестартът. По този начин освобождавате паметта, запазена за приложения, и спирате работата на процеси, които може вече да са свършили работата си, но все още бавят системата.

Ако от доста време не сте рестартирали компютъра си, то може да се изненадате от ефективността на това действие.
още по темата

Как да се сдобием с Microsoft PowerPoint безплатно

Ще ви покажем как да използвате напълно безплатно Microsoft PowerPoint
01.02.2019 / 12:59

Как да ускорим Windows 10 - част I

Отделете няколко минути и компютърът ви може отново да стане като нов
28.01.2019 / 06:10

Как да ускорим устройство с Android

Всеки смартфон или таблет с течение на времето става по-бавен, ето как да решим този проблем.
20.08.2018 / 06:15

Как да ускорим Google Chrome

Chrome е чудесен браузър, но е възможно да затормозява работата на вашия компютър. Ето няколко съвета как да се справите с този проблем.
15.03.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.