Как да направим компютъра си по-тих?

Ако нивата на шум са достигнали дразнещи прагове, има няколко решения
Десктоп компютрите не са от най-тихите уреди в дома, а с времето те могат да станат дори по-шумни. Това се случва по няколко причини, които ще се опитаме да адресираме в този материал. Има няколко начина да намалите шума на компютъра си, но преди да започнем да се ровим в настройките и да пипаме хардуера, да се погрижим за причината, преди да третираме симптомите.

Температурата

Основният виновник за шума в PC-то са вентилаторите - тяхната скорост обикновено се увеличава, когато температурата нараства. Компютърът се опитва да се охлади и това резултира в досадното бръмчене. Можете да следите лесно температурите на процесора си с леката и полезна програмка Core Temp, както виждате от скрийншота, нашият Ryzen 7 е доста хладен - меджу 37 и 41 градуса. Ако температурите на процесора надхвърлят 60 градуса без натоварване, може би имате проблем с охлаждането - следователно и вентилаторите работят допълнително, за да компенсират.

Как да направим компютъра си по-тих?

Когато замервате тези температури, е хубаво да затворите всички програми и процеси, които биха могли да натоварват процесора - като Photoshop и подобен софтуер за обработка на изображения и видео, игри и т.н. Ако компютърът ви загрява дори без натоварване, има няколко неща, които можете да направите.

1. Време за почистване

Спомняте ли си кога за последно сте чистили вътрешността на PC-то си? Ако отговорът е отрицателен или не сте го правили в последния месец, време е за почистване. Самата архитектура на десктоп машините е такава, че те са на практика постоянно работещи прахосмукачки. Вентилаторите, които трябва да прекарват въздух през шасито, за да го охлаждат, събират масивни количества прах от помещението, а позицията на повечето кутии на пода, върху килима и прочее, утежнява допълнително проблема. Отворете кутията и премахнете кълбата прах, косми и други подобни, които неминуемо са се събрали там. Обърнете специално внимание на вентилаторите на кутията - там се събира най-много прах обикновено.

Как да направим компютъра си по-тих?

2. Понижете околната температура

Ако самото помещение, в което се намира компютъра, е с висока температура (южна стая, отоплено помещение), бихте могли да регулирате околната температура (ако това е възможно и не причинява неудобство). Ще се изненадате каква разлика може да направят 2-3 градуса.

3. Уверете се, че отворите за охлаждане не са блокирани

Обикновено вентилаторите, които засмукват свеж въздух, за да охлаждат вътрешните компоненти на кутията, се намират на нейния под или на предния панел. Един по-дебел килим може да направи много лоша услуга на цялото охлаждане - уверете се, че има достатъчно разстояние под кутията - можете да я повдигнете на допълнителни крачета, например.

Как да намалим шума?

След като опитахме да премахнем основната причина, е време да се погрижим и за симптоматично лечение. Ако сте направили всичко гореописано, а машината ви все още бръмчи така, сякаш предава информация на кораба-майка, е време за по-сериозни мерки.

1. Намалете оборотите на вентилаторите

Ако температурите са в норма, можете ръчно да намалите оборотите на вентилаторите в компютъра си, за да ги направите по-тихи. Това става от BIOS, чрез вдигане на максималните температури, което ще позволи на компонентите да работят при по-високи температури, без това да активира вентилаторите. Предлагаме тези температури на празен ход да не надвишават 60 градуса, а под товар 85 градуса.

Как да направим компютъра си по-тих?

2. Подменете вентилаторите на кутията

Ако сте убедени, че вентилаторите на кутията са отговорни за шума на вашето PC, подмяната им е лесно и не особено скъпо решение. Повечето производители, като Arctic и Cooler Master например, имат специални тихи серии вентилатори, а цените им варират в диапазона на 20-тина лева. Колкото по-голям е диаметъра на вентилатора, толкова по-евективен е той при по-ниски скорости - следователно по-тих. Вземете си най-големите вентилатори, които кутията позволява да монтирате и ще усетите разликата в шума веднага.

3. Подменете захранването си

Захранването има собствени вентилатори, които не можете да смените или почистите лесно - те работят непрекъснато и много често са причина за допълнителен шум. Ако захранването ви е служило дълги години, може би е време да го смените. Тази опция не е сред най-евтините, но с добро захранване от Corsair или FSP например ще имате не само по-тиха система, но и достатъчно мощност за бъдещи ъпгрейти. Ако решите да вземете ново захранване, бъдете сигурни, че мощността му (във ватове) не е по-ниска от тази на настоящото захранване.

Как да направим компютъра си по-тих?

4. Подменете кутията на компютъра си

В някои случаи кутиите на компютрите не са подбрани оптимално - освен че охлаждането може да бъде далеч от оптималното, лош дизайн на кутията може да означава повече на брой малки и шумни вентилатори, които не можете да подмените (диаметърът не позволява). Fractal Design, Corsair и FSP предлагат много добри кутии на прилични цени, а това е моментът да направите PC-то си освен хладно и тихо, достатъчно атрактивно - RGB LED подсветка, стъклени панели - изборът е достатъчно богат.

Как да направим компютъра си по-тих?

5. Подменете охладителя на процесора

Това е последната и най-сложна за изпълнение стъпка - ако всичко друго се е провалило и шумът идва от вентилатора на процесора, най-вероятно трябва да го смените. Това може да бъде извършено и от специалист, но не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. В зависимост от чипсета и дъното, има различни начини, по които се захващат охладители към процесора, но с малко търсене ще намерите детайлни инструкции как да разкачите стария охладител и да монтирате нов. Много важно е да почистите старата термопаста от процесора и да сложите нова, преди да монтирате охладителя.

Как да направим компютъра си по-тих?

още по темата

Microsoft Studios умря, да живее Xbox Game Studios!

Xbox разширява своя списък от вътрешни студиа в отговор на сериозните критики, свързани с липсата на ексклузивни игри
06.02.2019 / 12:58

Как да се сдобием с Microsoft PowerPoint безплатно

Ще ви покажем как да използвате напълно безплатно Microsoft PowerPoint
01.02.2019 / 12:59
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.