Как да защитим информацията на своя iPhone

Използвайте VPN, двуфакторна автентикация и мениджър за пароли
Смартфоните са важна част от ежедневния ни живот и съхраняват голямо количество чувствителна информация, която може да включва адреси, снимки на близки хора, номера на банкови карти и т.н. Няма как да сте сигурни, че вашият iPhone няма да попадне в грешните ръце. От FreedomOnline.bg са събрали няколко съвета, така че дори това да се случи, данните ви да са в безопасност.

Силна парола

Изборът на трудна за отгатване парола е базово условие за сигурност. От iOS9 насам имате възможност да избирате 6-символна парола, която е комбинация от числа и букви. Това дава далеч повече сигурност в сравнение с класическата 4-цифрена комбинация от числа.
За да заключите устройството си с 6-цифрена комбинация от числа и букви, отидете в: Settings > Face ID & Passcode или Touch ID & Passcode (зависи от устройството) >
Change Passcode > Passcode Options > Custom Alphanumeric Code.
Не правете грешката на Кание Уест, който отключва смартфона си с 6 нули: факт, който дори беше уловен от телевизионните камери:


Изтрийте историята на Safari

Браузърът Safari пази запис на всички сайтове, които сте отваряли на вашия iPhone.. Това помага за по-бързото им зареждане при повторно посещение. От друга страна обаче издава какви страници сте отваряли. Затова е добра идея да почиствате историята на Safari. Ето как става това: Settings > Safari > Clear History and Website Data.

Управлявайте паролите си

Вместо да помните всичките си пароли или да ги записвате на различни места, използвайте приложение за управление на пароли. Версия iOS12 разполага със собствен мениджър на пароли, наречен iCloud Keychain. Той дава възможността да използвате повече пароли, което от своя страна прави акаунтите ви по-сигурни. Съветваме ви за всяка онлайн услуга да ползвате различна.

Изключете Siri и Notification Center при заключен екран

Ако помощникът Siri е активен при заключен екран, то злонамерено лице може да задава въпроси и команди, за да събере данни от устройството. Същото важи за Notification Center: чрез него може да се получи информация за съобщенията, които получавате. И то без необходимост да се отключва смартфонът.

За да изключите Siri: Settings > Touch ID & Passcode > Allow Access When Locked > Siri OFF.
За да изключите Notification Center: Settings > Touch ID & Passcode > Allow Access When Locked > Today OFF/Notificatins View OFF.

Двуфакторна автентикация за Apple ID

Ако използвате iOS9 и нагоре, можете да се възползвате от двуфакторна автентикация, за да защитите вашия Apple ID акаунт. По този начин, дори и някой да знае данните за достъп до него, той не може да го отключи, освен ако физически не разполага с вашия iPhone.
За да активирате двуфакторна автентикация на Apple ID, отидете в: Settings > Apple ID. Ако ползвате iOS10.2 или по стара версия: Settings > iCloud > Apple ID > Password & Security > Turn on Two-Factor Authentication.

Използвайте VPN

VPN приложенията защитават личните ви данни, скриват вашия IP адрес и осигуряват допълнително ниво на сигурност.

Заключете снимките си с парола

Инсталирайте приложения, които защитават снимките ви с парола. Така, дори ако някой държи вашия отключен iPhone в ръката си, той няма да може да разглежда снимките на него.

Контролирайте инсталирането и изтриването на приложения

В iOS12 имате възможност да забранявате инсталирането и изтриването на приложения и някои функции като покупки в приложенията. За да активирате функцията: Settings > Screen Time > Content & Privacy Restrictions.
още по темата

Популярни приложения за iPhone тайно записват екрана на потребителя

Никой не контролира поведението на мобилните приложения
07.02.2019 / 11:24

Как да прехвърлим снимките си от iPhone на компютър с Windows 10

Съхранявайте копия на снимките си на домашния компютър
04.02.2019 / 03:09

900 млн. е установената база потребители на iPhone

Компанията загатва за падане на цените в някои държави
30.01.2019 / 10:46

Apple може би ще създаде абонаментна услуга за игри

Ще стане ли компанията следващия Netflix на игрите
29.01.2019 / 11:08

Колекция от 773 млн. крадени имейла се продава в интернет

Проверете дали вашият не е сред засегнатите
22.01.2019 / 04:33
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.