Как да ускорим Windows 10 - част I

Отделете няколко минути и компютърът ви може отново да стане като нов
Компютърът ви е по-бавен спрямо преди време? Ако е така, отделете няколко минути и ще се радвате на по-пъргава работа и по-малко проблеми.

1. Променете настройките на захранването

Ако използвате т.нар. Power saver plan (План за икономия на енергия) на Windows 10, то забавяте работата на машината. Този режим намалява производителността с цел пестене на енергия. Дори настолните машини разполагат с такъв. Превключването към режим за висока производителност или балансиран такъв може веднага да окаже ефект върху бързодействието.

За да направите това, кликнете Старт > Настройки (зъбното колелце) > Система > Захранване и заспиване > Допълнителни настройки за захранване. Ако в списъка с плановете не виждате този за висока производителност, то кликнете върху опцията за показване на допълнителните планове.

Как да ускорим Windows 10 - част I

Разбира се, имайте предвид, че, ако ползвате лаптоп, тази настройка може да повлияе върху живота на батерията. При настолните машини, честно казано, няма причина да се спирате на режима за пестене на батерия. Дори при преносимите компютри най-удачната опция може да е балансираният. Ако пък ползвате машината само у дома и само свързана към контакта, то спокойно може да се спрете на плана за висока производителност.

2. Деактивирайте програмите, стартирани при зареждане

Една от причините, заради която компютърът може да работи тромаво, са много приложения, работещи във фонов режим – програми, които може би ползвате рядко или дори никога. Изключете ги.

Започнете чрез стартиране на Диспечера на задачите (Task manager) – натиснете Ctrl-Shift-Esc или кликнете с десния бутон на мишката върху Старт панела и изберете Диспечер на задачите. Ако той стартира в компактен вид, то кликнете върху бутона за повече данни долу.

Кликнете върху раздела озаглавен Стартиране (Startup). Ще видите списък с приложения и процеси, които биват задействани при зареждането на операционната система. В една от колоните на таблицата се указано влиянието върху времето за стартиране.

За да спрете автоматичното стартиране на дадено приложение, кликнете с десния бутон на мишката върху него и изберете опцията Забрани (Disable). Редно е да се отбележи, че по този начин не деактивирате съответната програма изцяло. Можете да я пуснете когато пожелаете, но това няма да става автоматично при пускане на компютъра. Също така можете да позволите стартирането на приложения чрез десен клик и избиране на съответната опция.

Как да ускорим Windows 10 - част I

Много от присъстващите в списъка приложения може да са ви познати, като например Onedrive, но други имена може да са ви непознати. Можете да научите повече за тях чрез десен клик > Свойства (Properties). Имате възможност и да видите местоположението на стартиращия файл на съответната програма, което може да ви даде информация за нейното предназначение. Не на последно място в падащото меню след десния клик имате и опция за търсене на информация в интернет.

Ако все още не сте сигурни дали е добре да деактивирате дадени, то можете да посетите сайта Should I Block It? (Да го блокирам ли?) и да потърсите информация там.

3. Изключете съветите и триковете, предлагани от Windows

Използвайки компютъра си, операционната система следи какво правите и предлага съвети за нещата, които можете да правите из нея. На мен лично рядко ми се случва въпросните предложения да са наистина полезни. Ако и при вас е така (или ако просто не ви харесва чувството да бъдете следени :), то можете да изключите тази функция. Надали можете да очаквате значителен скок в производителността, но все пак

За да спрете съветите, кликнете Старт > Настройки > Система > Известия и действия (Notifications & actions). Скролнете надолу и в раздела Известия (Notifications) ще видите опция, озаглавена Получаване на съвети, трикове и предложения при ползване на Windows (Get tips, tricks, and suggestions as you use Windows). Изключете я.

Как да ускорим Windows 10 - част I

4. Изключете синхронизацията с OneDrive

Облачното хранилище за файлове на Microsoft, OneDrive, на практика е интегрирано в Windows 10. Това може да е много полезен инструмент ако ползвате няколко компютъра или в случай, че някой от дисковете ви се повреди.

Услугата постоянно сканира файловете ви и качва в облака/сваля на компютъра ви най-прясната версия на съответния файл. Това обаче може да забави работата на машината. Преди да изключите OneDrive, проверете дали наистина работата му оказва влияние.

За целта кликнете с десния бутон на мишката върху иконата на OneDrive в зоната с нотификации (до часовника). На иконката е изобразено облаче. В появилото се меню изберете опцията за спиране на синхронизацията за 2, 8 или 24 часа. По време на този период обърнете внимание дали е налице промяна в поведението на компютъра.

Ако е налице доловим ефект, то може да спрете OneDrive за постоянно. За целта от споменатото горе меню изберете Настройки > Акаунт и кликнете върху Премахване на връзката с този компютър (Unlink this PC) и след това Премахване на връзката с този акаунт (Unlink account). След това все още ще можете да копирате файлове в локалната папка на OneDrive, но съдържанието ѝ няма да се синхронизира с облака.

Ако услугата влияе на работата на компютъра ви, но предпочитате да продължите да я ползвате, то проверете за проблеми при работата ѝ. За повече информация проверете страницата за поддръжка на Microsoft.

5. Спрете индексирането в търсачката

Windows 10 индексира съдържанието на твърдия диск, с цел по-бързо извеждане на резултати при търсене. При по-бавните компютри, и особено ако разчитате на обикновен твърд диск, това може да оказва осезаемо влияние по отношение на скоростта на работа.

За да изключите индексирането, първо напишете services.msc в търсачката в Старт менюто и кликнете на приложението Services. В стартиралото се приложение скролнете надолу и намерете Indexing Service или Windows Search. Кликнете два пъти върху услугата и в появилия се прозорец настиснете бутона Stop. Рестартирайте компютъра. Сега резултатите от търсенията ви може да излизат по-бавно, но би трябвало да усетите ръст в бързодействието.

6. Почистете диска

Как да ускорим Windows 10 - част I

Ако ползвате компютъра от повечко време, то вероятно сте натрупали файлове, които не ползвате, но и които може забавят работата ми. Разчистването им може да помогне. Windows 10 разполага с полезен инструмент за целта. Отидете в Настройки > Система > Място за съхранение (Storage). Кликнете на Промяна на начина за автоматично освобождаване на пространство (Change how we free up space automatically). В появилия се прозорец можете да настроите колко често инструментът да трие непотребни файлове (всеки ден, седмица, месец или когато Windows реши). Можете да зададете и автоматично почистване на папката за изтеглени файлове, в зависимост от това колко време са прекарали там. Налице е и опция за автоматично изпразване на кошчето.

Преминете към част II.
още по темата

Как да активираме специалния режим на Windows 10 при цветна слепота

Операционната система може да калибрира цветовете в зависимост от типа на дефицит на цветното зрение
26.02.2019 / 04:42

Как да ползваме Google Photos в Windows 10 (без браузър)

Можете да качвате автоматично снимките и от компютъра си в облачната услуга
06.02.2019 / 11:24

Класическият File Manager вече е достъпен за Windows 10

Тази програма бе почти задължителна през 90-те
05.02.2019 / 08:24

Windows 10 може да се лиши от най-знаковия елемент на дизайна си

Старт менюто на операционната система може остане без т.нар. "живи плочки"
01.02.2019 / 12:14

Как да ускорим Windows 10 - част II

Отделете (още) няколко минути и компютърът ви може отново да стане като нов
01.02.2019 / 08:37
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.