Как да не се излагаме на риск, когато ползваме публична WI-Fi мрежа

Сведете до минимум възможността за кражба на лични данни
Използването на публични Wi-Fi мрежи не се препоръчва от специалистите по информационна сигурност. Понякога обаче прибягването до тях е неизбежно...

Публичните безжични мрежи могат да крият много опасности. Възможно е минаващият през тях трафик да се "подслушва". Всъщност понякога хакери създават зловредни мрежи и следят трафика на всички потребители, които се закачат за тях. Така те крадат лични данни, с които след това злоупотребяват или продават.

Компанията за информационна сигурност StorageCraft предлага няколко лесни за спазване съвети, които могат да намалят рисковете от кражба на личните ви данни, съобщава FreedomOnline.bg.

Избягвайте незащитени Wi-Fi мрежи

Особено опасни са отворените мрежи, достъпът до които става без въвеждане на парола. Според статистиката на WiGLE в България такива са почти 27 хил. Фактът, че са отворени, означава, че всеки може да ги достъпи и съответно да следи преминаващия трафик. Хакери понякога умишлено създават Wi-Fi точки за достъп без пароли, тъй като потребителите са по-склонни да се закачат именно към тях.

Следете за наличие HTTPS протокол

Ако все пак ползвате публична мрежа, винаги проверявайте дали сайтът, който посещавате, е защитен с HTTPS. Това означава, че трафикът между вас и него е криптиран и не може да бъде "прочетен" от трети лица дори да бъде прихванат.

Не ползвайте онлайн банкиране

Никога не въвеждайте важна информация като данни за достъп до онлайн банкиране или номер на кредитна карта, докато използвате публичен Wi-Fi. Тези данни могат да бъдат откраднати и използвани за източване на банковата ви сметка.

Всъщност, този съвет важи за всякаква чувствителна информация, която искате да запазите в тайна.

Не споделяйте файлове

Приложения като AirDrop, които позволяват споделянето на файлове, следва да са изключени, когато използвате публична мрежа. Възможно е хакерите да открият вашия IP адрес и да източат данните ви, ако тези приложения са включени.

Използвайте защитна стена

Специалистите горещо препоръчват използването на защитна стена (firewall) ако сте свързани към публична мрежа. Всъщност, такова решение може да ви предпази от заплахи независимо каква интернет връзка използвате. От FreedomOnline препоръчват да използвате защитни стени на всички свои устройства, включително смартфони и таблети, с които се свързвате към обществени Wi-Fi мрежи.
още по темата

Смартфони с Android на популярни марки идват с инструменти за следене

Запушването на "пробойните" е невъзможно
18.11.2019 / 06:32

Критична уязвимост в рутери на D-Link, но компанията няма да я поправя

Причината е, че става дума за модели, които вече не се поддържат
09.10.2019 / 05:15

Трябва ли да плащаме за антивирусен софтуер?

Windows Security се изравнява по ефективност с големите имена в бранша
25.09.2019 / 03:24

Как да намалим потреблението на мобилни данни (част 1)

Харчите прекалено много мегабайти? Ето какво може да направите.
16.09.2019 / 12:43

Как да подобрим обхвата домашния Wi-Fi и го направим по-бърз (част 2)

Усилете сигнала на безжичната мрежа в дома си и около него
29.05.2019 / 03:44
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.