Как да управляваме и изтрием лесно историята на търсене в Google

Вероятно на повечето от вас вече е ясно, че Google събира един тон информация за потребителите си, а доста от този метафоричен тон идва от търсачката. Трябва да отдадем дължимото на компанията обаче, защото тя предоставя доста и лесни начини да ограничите собствените си данни, които се въргалят из мрежата. От няколко дни Google направи още по-лесен достъпът и управлението на дейностите, свързани с търсене през енджина на компанията.

До неотдавна, за да изтриете историята на търсене, трябваше да посетите своя Google акаунт, да изберете Настройки (Settings) в Android телефона си или на десктопа, след което да изберете опцията Управление на информацията (Manage your data & personalization). След това отивате на Моите дейности (My Activity) и да изберете Изтриване (Delete).

Сега процесът е доста по-улеснен. Вместо да влизате в дебрите на акаунта си, ще можете да виждате историята на търсенията всеки път, когато търсите нещо. Веднъж потърсили даден термин или дума в Chrome, ще можете да управлявате цялата история на търсене, без да напускате браузъра или да прекъсвате това, което правите. Ето как това работи на телефон:
  1. Логвате се в Google акаунта си през Chrome.
  2. След осъществяване на търсене, натиснете върху хамбургер иконата вляво от логото Google
  3. Избирате Your Data
  4. Превъртате надолу до Your Recent Activity
  5. Избирате All Search Activity

Как да управляваме и изтрием лесно историята на търсене в Google

В десктоп варианта на Chrome просто трябва да изберете новия линк Control your data in Google Search, който се намира под бутоните Google Search и I'm Feeling Lucky.

Следването на горните стъпки ще ви доведе до страницата с пълно описание на активностите ви, където ще можете да управлявате и изтривате историята - както за специфични търсения, така и на цели дни или по-големи периоди от време.

Всъщност, дори не се налага да влизате толкова навътре в менютата. Още на първата страница в Your Data, Google са добавили бързи бутони, които позволяват да изтриете търсенията си от последния час или цялата история, ако просто искате да започнете интернет живота си отново.

Как да управляваме и изтрием лесно историята на търсене в Google

Google пуска новата функционалност поетапно в Chrome и други десктоп и мобилни браузъри от няколко дни насам, като Android и iOS браузърите ще бъдат включени до няколко седмици. Google обещават също така да разширят тези опции и в Maps, както и други свои продукти.
още по темата

Как да намалим потреблението на мобилни данни (част 1)

Харчите прекалено много мегабайти? Ето какво може да направите.
16.09.2019 / 12:43

Google Maps вече позволява на потребители да създават публични събития

А вие си мислехте, че искате само упътвания за посоката
26.03.2019 / 11:55

Chrome ще ви предупреждава, когато търсите фалшиви URL адреси

Тестовата функция е достъпна в Chrome 70
31.01.2019 / 03:44

Как да активираме FreeSync с новите драйвъри GeForce 417.71 на NVIDIA

Възможни са обаче проблеми с несертифицирани екрани
16.01.2019 / 01:45

Как да изключим автоматичното пренасочване към съмнителни сайтове?

Кратък гайд за най-популярните браузъри
15.01.2019 / 04:10
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.